ziutek Opublikowano 1 Kwietnia 2011 Zgłoś Udostępnij #76 Opublikowano 1 Kwietnia 2011 w sumie 7 kg ale metrów, głowa boli Halusia ta obok kabanosów ta wisząca to dojrzewająca surowa, w tej chwili tak zapleśniała, nie wiem tylko czy tak ma być Cytuj „Idąc utartą drogą, wiesz czego się spodziewać.Idąc nowym szlakiem, odkrywasz nowe możliwości” Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jpionka Opublikowano 1 Kwietnia 2011 Zgłoś Udostępnij #77 Opublikowano 1 Kwietnia 2011 miałem parzyć po pierwszym wędzeniu, ale musiał bym to robić chyba w wannie, takie cienizny mogły by nie wytrzymać parzenia węc na drugi dzień ponownie do wędzarki i po ptokach, jak to mówią. I bardzo dobrze ,że nie parzyłeś... zyskały na wyglądzie i na pewno smaku. Typowa obróbka cieplna kabanosów to : wędzenie i podpiekanie. pozdrawiam Cytuj Źle czyni , Kto nic nie czyni Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@halusia@ Opublikowano 1 Kwietnia 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #78 Opublikowano 1 Kwietnia 2011 Halusia ta obok kabanosów ta wisząca to dojrzewająca surowa, w tej chwili tak zapleśniała, nie wiem tylko czy tak ma byćOj na takich wyrobach to się nie znam.. może wypowiedzą się znawcy :grin: Cytuj Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ziutek Opublikowano 4 Kwietnia 2011 Zgłoś Udostępnij #79 Opublikowano 4 Kwietnia 2011 Jpionka chyba intuicja mi podpowiedziała żeby zrobić takie długie, dlatego ich nie parzyłem Cytuj „Idąc utartą drogą, wiesz czego się spodziewać.Idąc nowym szlakiem, odkrywasz nowe możliwości” Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szmulik Opublikowano 21 Kwietnia 2011 Zgłoś Udostępnij #80 Opublikowano 21 Kwietnia 2011 peklosól 18g /kg Mięso peklowane 48 godz..Witam Ile maksymalnie czasu mięso może być peklowane z taką ilością soli? Wczoraj zapeklowałem mięso żeby nadziać kabanosy w piątek i uwędzić w sobotę. Jednak chyba nie dojedzie do mnie nadziewarka więc się zastanawiam czy nadziewać maszynką(około 3 kilo mięsa) czy czekać do wtorku. Nie wiem czy mięso się do tego czasu nie popsuje Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jpionka Opublikowano 21 Kwietnia 2011 Zgłoś Udostępnij #81 Opublikowano 21 Kwietnia 2011 Wczoraj zapeklowałem mięso żeby nadziać kabanosy w piątek i uwędzić w sobotę. Jednak chyba nie dojedzie do mnie nadziewarka więc się zastanawiam czy nadziewać maszynką(około 3 kilo mięsa) czy czekać do wtorku. Nie wiem czy mięso się do tego czasu nie popsuje Pozdrawiam Witam, Jeżeli zależy Ci na dobrych kabanosach to lepiej jak je przetrzymasz w lodówce ( temp. 4-6 st.C ) do wtorku a dalej już normalnie... Nadziewanie maszynką oprócz znacznego utrudnienia , doprowadzi do dalszego ,niezamierzonego rozdrobnienia farszu oraz uwolnienia kleju. Krótko mówiąc mogą Ci wyjść gumowate. pozdrawiam Cytuj Źle czyni , Kto nic nie czyni Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szmulik Opublikowano 25 Kwietnia 2011 Zgłoś Udostępnij #82 Opublikowano 25 Kwietnia 2011 Dziekuje za rade, na szczescie nadziewarka dotarla. Znacie jakis sposob na szuszenie kabanosow w letnich warunkach?W najchlodniejszym pomieszczeniu mam 17 stopni wiec chyba troche za duzo a w lodowce miejsca brak.W jaki sposob wy suszycie kabanosy?pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 26 Kwietnia 2011 Zgłoś Udostępnij #83 Opublikowano 26 Kwietnia 2011 W najchlodniejszym pomieszczeniu mam 17 stopni"16-tka" podaje, temp studzenia i podsuszania 12-18st.C i wilgotność 75-80% aż kontrolne kiełbasy osiągną wydajność 55% :grin: Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szmulik Opublikowano 28 Kwietnia 2011 Zgłoś Udostępnij #84 Opublikowano 28 Kwietnia 2011 Super Dzięki za odpowiedz. Mam tylko jedno pytanie:Co to jest "16-tka"? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 28 Kwietnia 2011 Zgłoś Udostępnij #85 Opublikowano 28 Kwietnia 2011 Co to jest "16-tka"? To jest zbiór receptur używany w dobrych latach w przemyśle mięsnym. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wirus Opublikowano 28 Kwietnia 2011 Zgłoś Udostępnij #86 Opublikowano 28 Kwietnia 2011 używany w dobrych latach w przemyśle mięsnym Ja bym dodał - Jak jeszcze wędliny robiono z ............. :shock: ........... mięsa :rolleyes: . Cytuj Pozdrawiam Wirus. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piter24 Opublikowano 6 Maja 2011 Zgłoś Udostępnij #87 Opublikowano 6 Maja 2011 witam,tak dobrze powiedziane jakby robione były z mięsa a nie z .... ostatnio widzialem reklamę pewnego dużego marketu w którym to można kupić kiełbasę zwyczajna za 3.99za kg bodajże,ciekawi mnie co w niej jest ze taka tania,albo prościej czego w niej nie ma.pozdrawiam Cytuj Piter Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 6 Maja 2011 Zgłoś Udostępnij #88 Opublikowano 6 Maja 2011 ciekawi mnie co w niej jest ze taka tania,albo prościej czego w niej nie ma.pozdrawiam Dobrego mięsa , i odpowiedniej jego ilości . :sad: Pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
qzym Opublikowano 28 Maja 2011 Zgłoś Udostępnij #89 Opublikowano 28 Maja 2011 Przepisik na kabanoski - EXTRA !! Dzisiaj wykonałem "dzielo"- super !! Zrobiłem z chudej biodróweczki, łopatki i boczusia. Rewelka !!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@halusia@ Opublikowano 26 Czerwca 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #90 Opublikowano 26 Czerwca 2011 Moje dzisiejsze wędzenie .. :grin: Zgadza się czy nie... wnuczka nie może się doliczyć :grin: Efekt końcowy...jeszcze w wędzarni... Cytuj Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bogdan b Opublikowano 26 Czerwca 2011 Zgłoś Udostępnij #91 Opublikowano 26 Czerwca 2011 Efekt końcowy...jeszcze w wędzarni. Halinko pychotka ,normalnie nie daję rady :thumbsup: :thumbsup: :clap: :clap: :clap: W tym momencie to nie wiem co mam najpierw zrobić -do uwędzenia u siebie ,najchętniej zrobiłbym wszystko ale jest to nierealne :lol: Cytuj Pozdrawiam bogdan b [ Apetyt rośnie w miarę wędzenia ] Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Darino Opublikowano 26 Czerwca 2011 Zgłoś Udostępnij #92 Opublikowano 26 Czerwca 2011 Zgadza się czy nie... wnuczka nie może się doliczyćNie liczy kontroluje po prostu jakość :wink: Halusiu Twoje wyroby jak zawsze :thumbsup: :clap: Cytuj http://images43.fotosik.pl/1180/cf5743008b743b6dm.png"Kiedy pracuję, to pracuję, a gdy mówię, że pracuję, to tylko mówię." Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bogdan b Opublikowano 26 Czerwca 2011 Zgłoś Udostępnij #93 Opublikowano 26 Czerwca 2011 Bodzio... jeśli posiadasz nadziewarkę to nie masz się na co oglądać... śmiało dasz radę. :wink: Muszę do tłoka dorobić Krążek ,ale motywacje mam coraz większą :grin: Cytuj Pozdrawiam bogdan b [ Apetyt rośnie w miarę wędzenia ] Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RaV22 Opublikowano 26 Czerwca 2011 Zgłoś Udostępnij #94 Opublikowano 26 Czerwca 2011 W kolagenowej? Jaki kaliber? Cytuj Życie jest jak gulasz. Nigdy nie wiesz na co trafisz. www.rc-trial.pl Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 26 Czerwca 2011 Zgłoś Udostępnij #95 Opublikowano 26 Czerwca 2011 Muszę do tłoka dorobić Krążek ,ale motywacje mam coraz większąUszczelniam tłok grubszym workiem nylonowym i śmigam kabanosy oraz parówki. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@halusia@ Opublikowano 26 Czerwca 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #96 Opublikowano 26 Czerwca 2011 W kolagenowej? Jaki kaliber? To są jelita baranie zakupione u miro . Cytuj Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bogdan b Opublikowano 26 Czerwca 2011 Zgłoś Udostępnij #97 Opublikowano 26 Czerwca 2011 Uszczelniam tłok grubszym workiem nylonowym i śmigam kabanosy oraz parówki. Dzięki EAnna, ale u mnie to nie przejdzie ,nadziewarkę dostałem bez krążka tylko jest podstawa z otworami do zamocowania takiego krążka ,więc odwiedziny u tokarza obowiązkowe :rolleyes: Cytuj Pozdrawiam bogdan b [ Apetyt rośnie w miarę wędzenia ] Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pokemon15 Opublikowano 27 Czerwca 2011 Zgłoś Udostępnij #98 Opublikowano 27 Czerwca 2011 Efekt końcowy...jeszcze w wędzarni... :clap: Jeszcze muszę się długo od mistrzyni uczyć... :wink: Cytuj MIŁOŚĆ JEST PIĘKNYM KWIATEM KTÓRY KWITNIE POŚRÓD CHWASTÓW Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ziutek Opublikowano 27 Czerwca 2011 Zgłoś Udostępnij #99 Opublikowano 27 Czerwca 2011 Halusia, znów mnie zaskoczyłaś, Jesteś namber łan,ale ja nie śpię, tylko czuwam !!! Cytuj „Idąc utartą drogą, wiesz czego się spodziewać.Idąc nowym szlakiem, odkrywasz nowe możliwości” Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DUCH Opublikowano 12 Lipca 2011 Zgłoś Udostępnij #100 Opublikowano 12 Lipca 2011 Dziękuje halusia za ten przepis na kabanosy , zrobiłem w sobotę i zostałem "królem kabanosów" :) wszyscy są zachwyceni Cytuj Da Bóg dzień ,da i radę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.