Skocz do zawartości

@halusia@

Rekomendowane odpowiedzi

w sumie 7 kg ale metrów, głowa boli

 

Halusia ta obok kabanosów ta wisząca to dojrzewająca surowa,

w tej chwili tak zapleśniała, nie wiem tylko czy tak ma być

„Idąc utartą drogą, wiesz czego się spodziewać.

Idąc nowym szlakiem, odkrywasz nowe możliwości”

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

miałem parzyć po pierwszym wędzeniu, ale

musiał bym to robić chyba w wannie, takie cienizny

mogły by nie wytrzymać parzenia

 

węc na drugi dzień ponownie do wędzarki i po ptokach, jak to mówią.

 

 

I bardzo dobrze ,że nie parzyłeś... zyskały na wyglądzie i na pewno smaku.

Typowa obróbka cieplna kabanosów to : wędzenie i podpiekanie.

 

pozdrawiam

Źle czyni , Kto nic nie czyni
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Halusia ta obok kabanosów ta wisząca to dojrzewająca surowa,

w tej chwili tak zapleśniała, nie wiem tylko czy tak ma być

Oj na takich wyrobach to się nie znam.. może wypowiedzą się znawcy :grin:

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

peklosól 18g /kg

Mięso peklowane 48 godz..

Witam

Ile maksymalnie czasu mięso może być peklowane z taką ilością soli?

 

Wczoraj zapeklowałem mięso żeby nadziać kabanosy w piątek i uwędzić w sobotę.

Jednak chyba nie dojedzie do mnie nadziewarka więc się zastanawiam czy nadziewać maszynką(około 3 kilo mięsa) czy czekać do wtorku.

Nie wiem czy mięso się do tego czasu nie popsuje

Pozdrawiam

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Wczoraj zapeklowałem mięso żeby nadziać kabanosy w piątek i uwędzić w sobotę.

Jednak chyba nie dojedzie do mnie nadziewarka więc się zastanawiam czy nadziewać maszynką(około 3 kilo mięsa) czy czekać do wtorku.

Nie wiem czy mięso się do tego czasu nie popsuje

Pozdrawiam

Witam,

 

Jeżeli zależy Ci na dobrych kabanosach to lepiej jak je przetrzymasz w lodówce ( temp. 4-6 st.C ) do wtorku a dalej już normalnie...

Nadziewanie maszynką oprócz znacznego utrudnienia , doprowadzi do dalszego ,niezamierzonego rozdrobnienia farszu oraz uwolnienia kleju.

Krótko mówiąc mogą Ci wyjść gumowate.

 

pozdrawiam

Źle czyni , Kto nic nie czyni
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

W najchlodniejszym pomieszczeniu mam 17 stopni

"16-tka" podaje, temp studzenia i podsuszania 12-18st.C i wilgotność 75-80% aż kontrolne kiełbasy osiągną wydajność 55% :grin:

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Co to jest "16-tka"?

To jest zbiór receptur używany w dobrych latach w przemyśle mięsnym.

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

witam,tak dobrze powiedziane jakby robione były z mięsa a nie z .... ostatnio widzialem reklamę pewnego dużego marketu w którym to można kupić kiełbasę zwyczajna za 3.99za kg bodajże,ciekawi mnie co w niej jest ze taka tania,albo prościej czego w niej nie ma.pozdrawiam
Piter
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 4 tygodnie później...
  • 5 tygodni później...

Efekt końcowy...jeszcze w wędzarni.

Halinko pychotka ,normalnie nie daję rady :thumbsup: :thumbsup: :clap: :clap: :clap:

 

W tym momencie to nie wiem co mam najpierw zrobić -do uwędzenia u siebie ,najchętniej zrobiłbym wszystko ale jest to nierealne :lol:

Pozdrawiam bogdan b [ Apetyt rośnie w miarę wędzenia ]
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Zgadza się czy nie... wnuczka nie może się doliczyć

Nie liczy kontroluje po prostu jakość :wink:

Halusiu Twoje wyroby jak zawsze :thumbsup:

:clap:

http://images43.fotosik.pl/1180/cf5743008b743b6dm.png

"Kiedy pracuję, to pracuję, a gdy mówię, że pracuję, to tylko mówię."
 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Muszę do tłoka dorobić Krążek ,ale motywacje mam coraz większą

Uszczelniam tłok grubszym workiem nylonowym i śmigam kabanosy oraz parówki.

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Uszczelniam tłok grubszym workiem nylonowym i śmigam kabanosy oraz parówki.

Dzięki EAnna, ale u mnie to nie przejdzie ,nadziewarkę dostałem bez krążka tylko jest podstawa z otworami do zamocowania takiego krążka ,więc odwiedziny u tokarza obowiązkowe :rolleyes:

Pozdrawiam bogdan b [ Apetyt rośnie w miarę wędzenia ]
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.