Skocz do zawartości

Wędliny domowe - forum korzysta z plików cookies. Więcej informacji znajdziesz na stronie: Polityka prywatności. W celu usunięcia tej wiadomości kliknij:    Akceptuję użycie plików cookies

Witaj na forum Wędzarniczej Braci


Logowanie » 

Rejestracja
Na naszym forum, tak jak na większości innych, musisz się zarejestrować by móc korzystać z wszystkich funkcji dostępnych dla użytkowników.

To bardzo prosta procedura, która zajmie Ci tylko chwilę, a dzięki temu będziesz mógł korzystać z dodatkowych funkcji niedostępnych dla użytkowników niezalogowanych.

Zakładając swoje konto będziesz mógł między innymi:
- rozpoczynać nowe tematy na forum,
- odpowiadać na posty innych,
- przeglądać załączone do postów zdjęcia,
- wysyłać prywatne wiadomości do innych użytkowników,
- dostawać powiadomienia o nowych postach.

Zachęcamy do rejestracji!!!
 

Zdjęcie

Pierwsze pytania i porady.

wieprzowina mięso zszarzałe

  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
2637 odpowiedzi w tym temacie

#2621 arkadiusz

arkadiusz

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 9561 postów

Napisano 03 maj 2018 - 17:39

Tak bo jest dość ciepło.



#2622 ArturS7

ArturS7

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 54 postów
  • MiejscowośćChęciny

Napisano 05 maj 2018 - 15:52

to jeszcze jedno pytanie - wędzę na zimno już trzeci dzień po parę (5-6) godzin, dzisiaj dłużej.. i dwa pytania.. jaki powinien być kolor takich wędzonek i jaka ich twardość/konsystencja? żona jak sprawdziła to stwierdziła że wg niej to są surowe bo pod dotykiem są takie same jak surowe mięso.. czy tak powinno być?
kolor też raczej niekoniecznie ciemniejszy..

#2623 Wieloś

Wieloś

    Pasjonat

  • Użytkownicy
  • 527 postów
  • MiejscowośćWrześnia

Napisano 05 maj 2018 - 16:04

Przy wędzeniu na zimno zawsze będzie surowe a kolor powinien być ciemny przy kilku dniowym dymieniu. A jakim drewnem wędziłeś?


Użytkownik Wieloś edytował ten post 05 maj 2018 - 16:07


#2624 arkadiusz

arkadiusz

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 9561 postów

Napisano 05 maj 2018 - 17:55

żona jak sprawdziła to stwierdziła że wg niej to są surowe bo pod dotykiem są takie same jak surowe mięso.. czy tak powinno być?

 

Zdolną masz żonę. :thumbsup: Tak powinno być. A Ty myślałeś że wędzeniem na zimno załatwisz ścięcie białka.Wędliny zimnowędzone są surowe, ale za to bardzo trwałe.Jak chcesz je zjeść na surowo to musisz bardzo cieniutko kroić w przezroczyste plasterki .'a jak chcesz mieć niesurowe to musisz sparzyć lub podpiec, ale w tym wypadku nie ma sensu wędzić na zimno.Gdybyś wędził polędwiczkę na zimno to będzie miękka.Polędwica już taka sobie a reszta to już tylko ciągutki

 

jaki powinien być kolor takich wędzonek

 

 

Co wędzenie to ciemniejszy.



#2625 miro

miro

    Uzależniony od forum

  • **VIP Junior**
  • 13181 postów

Napisano 05 maj 2018 - 22:18

to jeszcze jedno pytanie - wędzę na zimno już trzeci dzień po parę (5-6) godzin, dzisiaj dłużej.. i dwa pytania.. jaki powinien być kolor takich wędzonek i jaka ich twardość/konsystencja? żona jak sprawdziła to stwierdziła że wg niej to są surowe bo pod dotykiem są takie same jak surowe mięso.. czy tak powinno być?
kolor też raczej niekoniecznie ciemniejszy..

 

Po takich pytaniach, coraz bardziej obawiam się o przyszłość ludzkości.



#2626 wojs40

wojs40

    Pasjonat

  • Użytkownicy
  • 403 postów
  • MiejscowośćOpolskie

Napisano 06 maj 2018 - 07:55

... kolor też raczej niekoniecznie ciemniejszy..

 

Dorzuć dębu...



#2627 nestor

nestor

    Entuzjasta forum

  • Użytkownicy
  • 817 postów
  • MiejscowośćSzczawno Zdrój

Napisano 06 maj 2018 - 09:44

Podobają mi się ostatnie udzielane porady przez Arkadiusza,są pozbawione złośliwości [brawo].Widać.że facet ma duże wiadomości o wędlinach i służy dobrymi radami.



#2628 ArturS7

ArturS7

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 54 postów
  • MiejscowośćChęciny

Napisano 06 maj 2018 - 21:12

Przy wędzeniu na zimno zawsze będzie surowe a kolor powinien być ciemny przy kilku dniowym dymieniu. A jakim drewnem wędziłeś?


Zrębkami bukowo-olchowymi

Zdolną masz żonę. :thumbsup: Tak powinno być. A Ty myślałeś że wędzeniem na zimno załatwisz ścięcie białka.Wędliny zimnowędzone są surowe, ale za to bardzo trwałe.Jak chcesz je zjeść na surowo to musisz bardzo cieniutko kroić w przezroczyste plasterki .'a jak chcesz mieć niesurowe to musisz sparzyć lub podpiec, ale w tym wypadku nie ma sensu wędzić na zimno.Gdybyś wędził polędwiczkę na zimno to będzie miękka.Polędwica już taka sobie a reszta to już tylko ciągutki

jaki powinien być kolor takich wędzonek



Co wędzenie to ciemniejszy.

Super, dziękuję bardzo,
dzisiaj od rana znowu cały dzień dymione..


Podobają mi się ostatnie udzielane porady przez Arkadiusza,są pozbawione złośliwości [brawo].Widać.że facet ma duże wiadomości o wędlinach i służy dobrymi radami.


Ja się dołączam, bo niby wszyscy wszystko wiedzą ale takich prostych szczegółów w przepisach cieżko się doszukać, jak widać z poniższego cytatu nie wszyscy mają taką cnotę:

Po takich pytaniach, coraz bardziej obawiam się o przyszłość ludzkości.


No bardzo konstruktywna pomoc..

Btw. Pierwsze dwa wędzenia były na dymogeneratorze w wersji 3 od Mira ale pierwszego dnia przyjechał kolega co tez wędzi, popatrzył co i jak, pomarudzil że słabo dymi i trzeciego dnia przywiózł mi dużego dymboxa.. ta sama pompka, różnica w ilości dymu kolosalna..

Niestety wyjechałem wlasnie z domu do pracy i wrócę w piątek ale żona na moja prośbę odkroiła po końcówce z każdego kawałka, wyglada to tak:

63ef47d288db13b265df38c424f5cea9.jpg

15a1e4597e476b5062773f63839cfdea.jpg

e74e94dd6c1ae7060a048d3da774368d.jpg

739351a6339e2e85f6bdeb7d81776130.jpg
Jutro chyba na kolejny dzień w dym poleci

#2629 miro

miro

    Uzależniony od forum

  • **VIP Junior**
  • 13181 postów

Napisano 06 maj 2018 - 21:34

No bardzo konstruktywna pomoc.. Btw. Pierwsze dwa wędzenia były na dymogeneratorze w wersji 3 od Mira ale pierwszego dnia przyjechał kolega co tez wędzi, popatrzył co i jak, pomarudzil że słabo dymi i trzeciego dnia przywiózł mi dużego dymboxa.. ta sama pompka, różnica w ilości dymu kolosalna..

Ale jaka ma być?

Wędzisz na zimno i dziwisz się, że wędlina jest surowa....no jaka ma być przy takim wędzeniu?

 

A co do DG ...to dymu ma być tyle, że po otwarciu wędzarni masz widzieć wędzonki jak przez mgiełkę.

Dymienie jak lokomotywa, to nie tędy droga i pierwszy krok do uzyskania kwasu na wyrobie.


Użytkownik miro edytował ten post 06 maj 2018 - 21:36


#2630 EAnna

EAnna

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 7299 postów
  • MiejscowośćTychy

Napisano 06 maj 2018 - 21:46

 

to jeszcze jedno pytanie - wędzę na zimno już trzeci dzień po parę (5-6) godzin, dzisiaj dłużej.. i dwa pytania.. jaki powinien być kolor takich wędzonek i jaka ich twardość/konsystencja? żona jak sprawdziła to stwierdziła że wg niej to są surowe bo pod dotykiem są takie same jak surowe mięso.. czy tak powinno być?
kolor też raczej niekoniecznie ciemniejszy..

 

Po takich pytaniach, coraz bardziej obawiam się o przyszłość ludzkości.

 

A ja to zrozumiałam jako logiczny ciąg 

- żona, sprawdza twardość/konsystecję

- żona stwierdza, że pod dotykiem są takie, jak surowe

- Miro obawia sie o przyszłość ludzkości  :tongue:  :facepalm:

:frantics:  :frantics:  :frantics:



#2631 arkadiusz

arkadiusz

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 9561 postów

Napisano 07 maj 2018 - 09:44

ta sama pompka, różnica w ilości dymu kolosalna..

 

Przy wędzeniu wbrew pozorom nie potrzeba dużo dymu.Zbyt wiele może spowodować to co pisał Mirek

 

wyglada to tak:

 

I prawidłowo.Tak ma wyglądać.Surowe jak się patrzy. 

 

Jutro chyba na kolejny dzień w dym poleci

 

Nie można wędzi zbyt długo lub za dużą ilość razy bo zbyt mocne nasycenie dymem może mieć odwrotny skutek od zamierzonego.Wędlina może być gorzkawo -kwaśna. 



#2632 miro

miro

    Uzależniony od forum

  • **VIP Junior**
  • 13181 postów

Napisano 07 maj 2018 - 10:07

A ja to zrozumiałam jako logiczny ciąg  - żona, sprawdza twardość/konsystecję - żona stwierdza, że pod dotykiem są takie, jak surowe - Miro obawia sie o przyszłość ludzkości       

 

:D  :D  :D  



#2633 marcino21ab

marcino21ab

    Początkujący

  • Użytkownicy
  • 27 postów
  • MiejscowośćKwidzyn

Napisano 25 maj 2018 - 15:29

Jad długo mogę trzymać jelita w lodówce w roztworze soli?

Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka

#2634 EAnna

EAnna

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 7299 postów
  • MiejscowośćTychy

Napisano 25 maj 2018 - 15:57

Wszystko zależy od stanu, w jakim je tam włożyłeś.

U mnie bywały jelita nawet po kilka lat. Ale trzymam je w komorze zerowej.

Jednak zdarzały sie świeże jelita (w sensie zakupu), które były do niczego.

To od razu widać w czasie przelewania wodą.

Zmiany koloru też dużo mówią.



#2635 marcino21ab

marcino21ab

    Początkujący

  • Użytkownicy
  • 27 postów
  • MiejscowośćKwidzyn

Napisano 27 maj 2018 - 13:43

Jelita kupiłem u Miro.

Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka

#2636 Krzysztof25

Krzysztof25

    Nowicjusz

  • Użytkownicy
  • 1 postów
  • MiejscowośćBytom

Napisano 16 cze 2018 - 19:44

witam po pierwszym wędzeniu wyszła mi kiełbasa trochę kwaskowata co może być przyczyną ?



#2637 Maciekzbrzegu

Maciekzbrzegu

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 2152 postów
  • MiejscowośćBrzeg

Napisano 16 cze 2018 - 20:04

"przewędzenie", niewłaściwy proces wędzenie np osuszenie, mokre drewno itp, "skiśnięty" farsz (np w skutek zbyt wysokiej temperatury osadzenia)

Użytkownik Maciekzbrzegu edytował ten post 16 cze 2018 - 20:04


Sponsor

Sponsor
  • Reklama

#2638 arkadiusz

arkadiusz

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 9561 postów

Napisano 16 cze 2018 - 20:53

Pokaż tą kiełbasę bo przyczyn może być kilka.Jak wrzucisz fotki to jedną z przyczyn będzie można potwierdzić lub odrzucić a tak to wróżenie z fusów.







Również z jednym lub większą ilością słów kluczowych: wieprzowina, mięso zszarzałe

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych