EAnna Posted April 20, 2018 Report Share #1 Posted April 20, 2018 (edited) Zgodnie z sugestią @StafanaS wydzieliłam temat. Co lepsze ?.Prowadzić cały proces dłużej bez vacum zabezpieczając wyrób od strony mięsa sugmą, żeby za szybko nie pozbywało się wody i enzymy miały czas na zadziałanie czy doprowadzić do utraty wagi szybko i zapakować w vacum i czekać aż enzymy zrobią swoje. Wg kol.@redzeda niektóre enzymy zaczynają pracować dopiero po pół roku.Ściślej mówiąc, uzyskują warunki pracy dopiero po pół roku. Nagrodą za cierpłiwość są bezcenne aromaty wędlin.Tych aromatów nie ma ani wędlina tradycyjnie robiona, ani wędlina dojrzewająca we wczesnej fazie dojrzewania. Edited April 22, 2018 by EAnna Quote Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15221-jak-prowadzi%C4%87-proces-dojrzewania/ Share on other sites More sharing options...
arkadiusz Posted April 21, 2018 Report Share #2 Posted April 21, 2018 Wg kol.@redzeda niektóre enzymy zaczynają pracować dopiero po pół roku. Ściślej mówiąc, uzyskują warunki pracy dopiero po pół roku Nurtuje mnie jedno pytanie.Co lepsze ?.Prowadzić cały proces dłużej bez vacum zabezpieczając wyrób od strony mięsa sugmą, żeby za szybko nie pozbywało się wody i enzymy miały czas na zadziałanie czy doprowadzić do utraty wagi szybko i zapakować w vacum i czekać aż enzymy zrobią swoje.Producenci tych wyrobów nie pakują w vacum chyba, że już w końcowym etapie wysyłając do sprzedaży. Quote Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15221-jak-prowadzi%C4%87-proces-dojrzewania/#findComment-596047 Share on other sites More sharing options...
sebarod Posted April 21, 2018 Report Share #3 Posted April 21, 2018 Arek i bez sugna swoje musi powisieć w dojrzewalni zwłaszcza szynka ... Myślę że to wszystko czyli zabezpieczenie sugnem (którego jeszcze nie robiłem w swoich wyrobach),dojrzewanie w odpowiednich warunkach bez pośpiechu i vacum można wszystko pogodzić i jedno drugiego nie wyklucza .Ale jak juz szybko pozbywać się wody to ponoć łopata cukru to bardzo przyspiesza Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15221-jak-prowadzi%C4%87-proces-dojrzewania/#findComment-596052 Share on other sites More sharing options...
arkadiusz Posted April 21, 2018 Report Share #4 Posted April 21, 2018 (edited) Ale jak juz szybko pozbywać się wody to ponoć łopata cukru to bardzo przyspiesza No tak zapomniałem o cukrze Mnie jednak chodzi o to czy lepiej cały proces od początku do końca prowadzić bez vacum czy lepiej z zastosowaniem vacum czy może nie ma to znaczenia Edited April 21, 2018 by arkadiusz Quote Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15221-jak-prowadzi%C4%87-proces-dojrzewania/#findComment-596054 Share on other sites More sharing options...
StefanS Posted April 21, 2018 Report Share #5 Posted April 21, 2018 (edited) Temat bardzo ciekawy i chyba zaslugujacy na wyodrebnienie z kacika Sebaroda jako oddzielny temat w dojrzewajacych. Pozwole sobie tylko na wyrazenie wlasnej opinii i ukazanie wlasnych wnioskow. Ze swej strony chcialbym potwierzdic (uzupelnic ) zdanie Redzeda o pracy niektorych enzymow dopiero po pol roku - moze nie tyle zaczynaja one dopiero pracowac jak ich dzialalnosc nabiera tempa po uzyskaniu okreslonych parametrow typu wilgotnosc, pH, stopien zasolenia, czy nawet rodzaj miesnia. Szczegolny wplyw na sensoryczne odczucia typu smak , zapach, struktura maja enzymy miesa niz enzymy wytworzone w wyniku dzialanosci mikrobiologicznej. Wydaje mi sie ze sczegolnie waznym czynnikiem jest stopien wilgotnosci. Pisalem o tym juz w temacie zmian podczas dojrzewania. Drugim powodem jest fakt ze zbyt wczesne wyjecie z dojrzewalni i zapakowanie do prozni nie jest dobre. Moim zdaniem jest to jeden z powodow dla ktorych np. szynka zaczyna byc "lepka", "ciastowata". Wydaje mi sie ze doswiadczylem tego w kiedys zrobionej szynce i wyjetej z dojrzewalni za wczesnie (31% straty wagi). (EAnna- potwierdzasz odczucia sensoryczne?). Chodzi o to ze enzymy proteolityczne (Szczegolnie miesniowe endoproteasy) gdy sa w nadmiarze potrafia robic destrukcje struktury miofibrilowych bialek. Jednym z powodow jest poprostu "nadmiar" wody i to stwarza wysoka aktywnosc enzymow proteolitycznych.(Toldra - Dry, cured meat products. pg. 213.) Biorac pod uwage pytanie Arkadiusza- Nurtuje mnie jedno pytanie.Co lepsze ?.Prowadzić cały proces dłużej bez vacum zabezpieczając wyrób od strony mięsa sugmą, żeby za szybko nie pozbywało się wody i enzymy miały czas na zadziałanie czy doprowadzić do utraty wagi szybko i zapakować w vacum i czekać aż enzymy zrobią swoje.- moim zdaniem - Szybkie pozbywanie sie wody prowadzi zawsze do powstania tzw. suchej skorki co jest bardzo nie pożadanym zjawiskiem. Wysycha wierzchnia warstwa miesa a pozostaje duza wilgotnosc wewnetrzna. Strata wagi w tym przypadku bedzie srednia calego kawalka. Nawet zapakowanie w vacuum nie odwroci juz wyschniecia zewnetrznej warstwy. A stworzy tylko lepsze warunki dzialania enzymow wewnatrz miesnia co niezawsze jest dobre. Pokrycie sugna jest w tym wypadku lepsze - ale dotyczy to wiekszych calych szynek gdzie utrata wody jest bardzo rozciagnieta w czasie. Dodatkowo trzeba tez pamietac ze dojrzewanie to specyficzna korelacja pomiedzy wysychaniem a przemieszczaniem sie wody wewnatrz miesa. To jest dodatkowy powod aby dojrzewanie bylo prowadzone w dobrych okreslonych warunkach. Jesli wilgotnosc zewnetrzna bedzie troche nizsza od wilotnosci wewnatrz miesa (tzw. aktywnosc wody Aw) (zrodla naukowe podaja ze roznica powinna wynosic ok 10%) to wowczas nie nastapi efekt suchej skorki i bedziemy mieli najlepsze warunki dzialania enzymow. Pozostaje takze jeszcze wazna rzecz to jest pokrycie plesnia ktora ma tez duzy wplyw na schniecie/dojrzewanie. Sczegolnie jest to wplyw na caly kompleks smakowo zapachowy jak rowniez stabilizacja straty wody. Podsumowujac - w moje opinii - dojrzewanie w komorze.- powolne. klasyczne, bez pospiechu, z ladnym pokryciem plesni (w przypadku duzych zlozonych szynek - pokrycie sugna (tez w odpowiednim momencie)) jest duzo lepsze niz vacuum. ( powyzszwe zdanie dotyczy WEDLIN DOJRZEWAJACYCH a nie "karniszowych poledwic czy karczkow"). Edited April 21, 2018 by EAnna Quote Zycie - to pasmo problemow i trudnosci. Chwile radosci - to nagroda za trud ich pokonywania. StefanS. Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15221-jak-prowadzi%C4%87-proces-dojrzewania/#findComment-596078 Share on other sites More sharing options...
sebarod Posted April 21, 2018 Report Share #6 Posted April 21, 2018 Podsumowujac - w moje opinii - dojrzewanie w komorze.- powolne. klasyczne, bez pospiechu, z ladnym pokryciem plesni (w przypadku duzych zlozonych szynek - pokrycie sugna (tez w odpowiednim momencie)) jest duzo lepsze niz vacuum I ja sie z tym zgadzam ,ja nie traktuję vacum jako swoistego etapu dojrzewania a raczej jako sposób na przechowywanie niemalże gotowego wyrobu ,a że w tym czasie zachodzi jakaś tam stabilizacja w wyrobie to tylko wpływa na plus. Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15221-jak-prowadzi%C4%87-proces-dojrzewania/#findComment-596080 Share on other sites More sharing options...
EAnna Posted April 22, 2018 Author Report Share #7 Posted April 22, 2018 zbyt wczesne wyjecie z dojrzewalni i zapakowanie do prozni nie jest dobre. Moim zdaniem jest to jeden z powodow dla ktorych np. szynka zaczyna byc "lepka", "ciastowata". Wydaje mi sie ze doswiadczylem tego w kiedys zrobionej szynce i wyjetej z dojrzewalni za wczesnie (31% straty wagi). (EAnna- potwierdzasz odczucia sensoryczne?). Tak. szynka #12 z "nie tylko polędwicowego eksperymentu" miała zero sprężystości i przy krojeniu dosłownie przyklejała się do tarczy.Dodatkowe, prawie 3-miesieczne przetrzymanie w próżni tego nie zmieniło.Ostatni, mały kawałek poleżał na talerzyku w lodówce no frost dwa dni bez przykrycia i jak już napisałam Stefanowi, szynka okrzepła i korzystnie stwardniała.Uzyskała idealną kruchość.To był bardzo pouczający eksperyment dowodzący namacalnie, jak ważnym parametrem jest stopień utraty wody. "karniszowych polędwic czy karczkow"). Ubawiło mnie to celne określenie Quote Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15221-jak-prowadzi%C4%87-proces-dojrzewania/#findComment-596168 Share on other sites More sharing options...
arkadiusz Posted April 22, 2018 Report Share #8 Posted April 22, 2018 (edited) Moje pytanie było nieco prowokacyjne .Do jego zadania sprowokował mnie Sebastian i jego szynka zapakowana próżniowo po utracie wagi prze 5 m-cy 42% i zapakowana próżniowo.Jak mniemam zapakował do dalszego dojrzewania a nie dla przechowywania.Miałem na celu sprowokowanie dyskusji czy lepsze dla dalszego rozwoju niektórych enzymów jest próżnia czy dojrzewalnia?.Wisząc dalej w dojrzewalni szynka Sebastiana bez zabezpieczenia sugmą dalej traciła by wodę co nie było by już korzystne i dlatego nasuwa się drugie pytanie bardziej precyzujące.Czy dla rozwoju potrzebnych enzymów w dalszym ponad półrocznym dojrzewaniu lepsza jest próżnia czy dojrzewalnia i szynka zabezpieczona sugmą.?Moim zdaniem lepsza jest ta druga opcja.Należy prowadzić tak proces dojrzewania żeby utrata wagi powiedzmy po roku była w granicach 38% - 40%. Jeśli się mylę to mnie sprostujcie.Oczywiście jest to trudniejszy proces bo wiąże się nie tylko z zabezpieczeniem sugmą, ale i z okresową zmianą warunków dojrzewania.Mimo tego wydaje mi się że jest to lepsza opcja od pakowania do próżni dla dalszego dojrzewania. Edited April 22, 2018 by arkadiusz Quote Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15221-jak-prowadzi%C4%87-proces-dojrzewania/#findComment-596173 Share on other sites More sharing options...
StefanS Posted April 22, 2018 Report Share #9 Posted April 22, 2018 szynka zapakowana próżniowo po utracie wagi prze 5 m-cy 42% i zapakowana próżniowo.Jak mniemam zapakował do dalszego dojrzewania a nie dla przechowywania.poniewaz Sebastian nie odniosl sie do tego okreslenia to moze ja w ten sposob - ta szynka nie jest szynka typu Culatello, nie jest duza i zlozona z wiekszosci miesni - stad tez mysle ze raczej chodzi o "dopieszczenie" w prozni jak jej dalsze dojrzewanie.zy dla rozwoju potrzebnych enzymów w dalszym ponad półrocznym dojrzewaniu lepsza jest próżnia czy dojrzewalnia i szynka zabezpieczona sugmą.?Moim zdaniem lepsza jest ta druga opcja.jesli chodzi o szynki typu Culatello czy Kumpiak czy Parma to oczywiscie ze tak jest lepiej. Natomiast musi byc gdzies ta granica ktora jest "wyznacznikiem gotowosci wyrobu". Nie ma na to jednoznacznej odpowiedzi poniewaz kazdy wyrob jest specyficzny. Dla mnie osobiscie takim wyznacznikiem nie jest czas a raczej strata wagi (wilgoci). Stad tez przyjmuje ze strata 35% wagi jest taka wartoscia graniczna. NIemniej zalezy to takze od warunkow i wygladu, sprezysstosci itp. Mimo tego wydaje mi się że jest to lepsza opcja od pakowania do próżni dla dalszego dojrzewania.tez tak mysle z malym zastrzezeniem - ze powinna byc jakas granica tego dojrzewania ktora zalezy tylko i wylacznie od nas. Quote Zycie - to pasmo problemow i trudnosci. Chwile radosci - to nagroda za trud ich pokonywania. StefanS. Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15221-jak-prowadzi%C4%87-proces-dojrzewania/#findComment-596187 Share on other sites More sharing options...
Resal Posted January 28, 2024 Report Share #10 Posted January 28, 2024 (edited) Z lektury forum zrozumiałem, że wędliny po osiągnięciu wagi docelowej w komorze dojrzewalniczej i usunięciu osłonek pakowane są próżniowo i poddawne dalszemu dojrzewaniu/przechowywaniu w lodówce. Oznacza to obniżenie temperatury dojrzewania/spowolnienie procesów enzymatycznych. Tak się zastanawiam dlaczego procesu dojrzewania w workach próżniowych nie kontynuować w warunkach panujących w komorze. Chyba, że coś niewłaściwie zrozumiałem. Edited January 28, 2024 by Resal Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15221-jak-prowadzi%C4%87-proces-dojrzewania/#findComment-897783 Share on other sites More sharing options...
Grzewlod Posted January 28, 2024 Report Share #11 Posted January 28, 2024 (edited) 2 godziny temu, Resal napisał(a): Tak się zastanawiam dlaczego procesu dojrzewania w workach próżniowych nie kontynuować w warunkach panujących w komorze. W wielkim skrócie wyższa temperatura powoduje przyspiszenie procesu rozkładu żywności niepożądane bakterie, ponadto przyspiesza procesy enzymatyczne które prowadzą do szybszego rozkładu. Jak dobrze pamiętam to wzrost temp. o 10C dwukrotnie przyspieszenia pracę enzymów. Edited January 28, 2024 by Grzewlod Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15221-jak-prowadzi%C4%87-proces-dojrzewania/#findComment-897808 Share on other sites More sharing options...
Grzewlod Posted January 28, 2024 Report Share #12 Posted January 28, 2024 Dla przykładu podnieś temp. przechowywania np. kiszonej kapusty. Napewno wiesz jak szybko enzymy przyspieszą rozklad. Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15221-jak-prowadzi%C4%87-proces-dojrzewania/#findComment-897809 Share on other sites More sharing options...
Resal Posted January 29, 2024 Report Share #13 Posted January 29, 2024 Trochę przekornie. Skoro wyższa temperatura przyspiesza rozkład to może też należałoby obniżyć temperaturę w komorze dojrzewalniczaj z 12-14 °C do 2-4 °C. Spadek aw po osiągnięciu docelowej utraty wagi wydaje się zabezpieczać wyroby przed niekorzystnymi zmianami bakteriologicznymi. Na południu nie jest rzadkością dojrzewanie w warunkach pozachłodniczych przez kilkanaście czy więcej miesięcy. Zgadzam się, że proces dojrzewania ma swoje granice ale może kontynuacja dojrzewania w workach próżniowych w komorze dojrzewalniczej przez pewien czas (krótszy niż lodówce) może mieć sens. Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15221-jak-prowadzi%C4%87-proces-dojrzewania/#findComment-897869 Share on other sites More sharing options...
Grzewlod Posted January 29, 2024 Report Share #14 Posted January 29, 2024 (edited) 5 godzin temu, Resal napisał(a): Skoro wyższa temperatura przyspiesza rozkład to może też należałoby obniżyć temperaturę w komorze dojrzewalniczaj z 12-14 °C do 2-4 °C. W technologii wędlin dojrzewających każdy proces ma swoje następstwa, obniżając temperaturę na początku spowolnisz proces utraty wody wędlina będzie narażona na zbyt wysoką wilgotność przez wydłużony okres czasu. Niska temperatura i wysoka zawartość wody w mięsie powoduje spowolnienie pracy pożądanych bakterii, rozwój zaszczepionych grzybów oraz duże spowolnienie pracy enzymów. Następstwem tego jest namnożenie się niepożądanych bakterii, pojawienie się pleśni które mogą produkować mykotoksyny oraz uaktywnienie niektórych endogennych enzymów które powodują niekorzystne nieodwracalne zmiany. Jeśli chcesz zacząć przygodę z wędlinami dojrzewającymi to trzymaj się ściśle "określonych zasad" nie kombinuj ponieważ pracujesz na surowym mięsie. Daj sobie czas na poznanie każdego z procesów zapoznaj się z literaturą następnie przeprowadź kilka produkcji, obserwuj i reagując jak zauważysz jakieś niepokojące zmiany podczas dojrzewania. Każdą produkcję udokumentuj prowadząc szczegółowy opis który umożliwi wyciągnięcie wniosków. Edited January 29, 2024 by Grzewlod Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15221-jak-prowadzi%C4%87-proces-dojrzewania/#findComment-897931 Share on other sites More sharing options...
Grzewlod Posted January 29, 2024 Report Share #15 Posted January 29, 2024 5 godzin temu, Resal napisał(a): kontynuacja dojrzewania w workach próżniowych w komorze dojrzewalniczej przez pewien czas (krótszy niż lodówce) może mieć sens. Jak chcesz to testuj, ja wiem tylko tyle, że przechowując wyrób w wyższej temp. skrócisz jego datę ważności. Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15221-jak-prowadzi%C4%87-proces-dojrzewania/#findComment-897938 Share on other sites More sharing options...
Grzewlod Posted January 29, 2024 Report Share #16 Posted January 29, 2024 (edited) 5 godzin temu, Resal napisał(a): Spadek aw po osiągnięciu docelowej utraty wagi wydaje się zabezpieczać wyroby przed niekorzystnymi zmianami bakteriologicznymi. Same obniżenie aw nie jest końcowym wykładnikiem dotyczącym zabezpieczenia musi być spełniony warunek odpowiedniego pH : Wpływ pH i aw na liczbę zarodników w pożywieniu poddanym obróbce cieplnej w celu zniszczenia wegetatywnych komórek – z pakowaniem. Wartości aw Wartości pH poniżej 4.2 4.2 do 4.6 4.6 do 5.0 powyżej 5.0 poniżej 0.88 bezpieczne, nie wymaga kontroli temperatury/czasu bezpieczne, nie wymaga kontroli temperatury/czasu bezpieczne, nie wymaga kontroli temperatury/czasu bezpieczne, nie wymaga kontroli temperatury/czasu 0.88 do 0.90 bezpieczne, nie wymaga kontroli temperatury/czasu bezpieczne, nie wymaga kontroli temperatury/czasu bezpieczne, nie wymaga kontroli temperatury/czasu wymagana ocena 0.90 do 0.92 bezpieczne, nie wymaga kontroli temperatury/czasu bezpieczne, nie wymaga kontroli temperatury/czasu wymagana ocena wymagana ocena powyżej 0.92 bezpieczne, nie wymaga kontroli temperatury/czasu wymagana ocena wymagana ocena wymagana ocena Wpływ pH i aw na liczbę zarodników w pożywieniu poddanym obróbce cieplnej w celu zniszczenia wegetatywnych komórek – bez pakowania aw Mikroorganizmy, których rozwój jest hamowany w określonym punkcie aw Przykłady produktów, których aktywność wody jest na określonym poziomie aw 0.950 Pseudomonas, Escherichia, Proteus, Shigella, Klebsiella, Bacillus, Clostridium perfringens, niektóre drożdże Łatwo psująca się żywność (świeże i konserwowane owoce, warzywa, mięso, ryby) oraz mleko; gotowane wędliny; pieczywo; pokarmy zawierające do 4 uncji (w/w) sacharozę lub 7% NaCl … 0.910 Salmonella, Vibrio parahaemolyticus, C. botulinum, Serratia, Lactobacillus, Pediococcus, niektóre pleśnie, Rhodotorula, Pichia Niektóre sery (cheddar, Swiss, Muenster, Provolone); wędliny (szynka); niektóre koncentraty soków owocowych; produkty zawierające 55% (w/w) sacharozę lub 12% NaCl, … 0.870 Większość drożdży (Candida, Torulopsis, Hansenula), Micrococcus Fermentowane kiełbasy (kiełbasa); biszkopty; suchy ser; margaryny; produkty zawierające 65% (w/w) sacharozy (nasycona) i 15% NaCl, … 0.800 Większość pleśni (mycotoxigenic penicillia), Staphylococcus aureus, większość Saccharomyces (baillii) spp., Debaryomyces Większość koncentratów soków owocowych; mleko skondensowane, słodzone; syrop czekoladowy; syropy klonowe i owocowe; mąka; ryż; produkty zawierające 15-17% wilgoci; ciasto owocowe; szynka; kremówki; ciasta z wysoką 0.750 Większość bakterii halofilnych, mycotoxigenic aspergilla Dżem, marmolada; marcepan; owoce przeszklone; niektóre ptasie mleczka 0.650 Pleśni kserofityczne (aspergillus chevalieri, A. Candidus, Wallemia sebi), Saccharomyces bisporus Płatki owsiane zawierające ~10% wilgotności; galaretki; melasa; cukier trzcinowy; niektóre suszone owoce; orzechy 0.600 Drożdże osmofilne (Saccharomyces rouxii), niektóre pleśnie (Aspergillus echinulatus, Monascus bisporus) Suszone owoce zawierające 15-20% wilgoci; niektóre toffi i karmelki; miód … 0.500 Nie występuje rozrost drobnoustrojów Makaron, makaron zawierający ~12% wilgoci; przyprawy zawierające ~10% wilgoci … 0.300 Ciasteczka, krakersy, skórka chleba, inne produkty zawierające 3-5% wilgoci … 0.030 Pełne mleko w proszku zawierające 2-3% wilgoci; suszone warzywa zawierające ~5% wilgoci; płatki kukurydziane zawierające ~5% wilgoci; zupy instant; niektóre ciastka i krakersy … Edited January 29, 2024 by Grzewlod Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15221-jak-prowadzi%C4%87-proces-dojrzewania/#findComment-897941 Share on other sites More sharing options...
Grzewlod Posted January 29, 2024 Report Share #17 Posted January 29, 2024 (edited) 12 godzin temu, Resal napisał(a): Na południu nie jest rzadkością dojrzewanie w warunkach pozachłodniczych przez kilkanaście czy więcej miesięcy. Zgadza się👍. W tamtym klimacie w środowisku naturalnym występują, wszelkie bakterie i grzyby potrzebne do zabezpieczenia wędliny. Nasze warunki środowiskowe niestety na to nie pozwalają dlatego musimy tworzyć je samemu. Edited January 29, 2024 by Grzewlod Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15221-jak-prowadzi%C4%87-proces-dojrzewania/#findComment-898046 Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts