Skocz do zawartości

Wędliny domowe - forum korzysta z plików cookies. Więcej informacji znajdziesz na stronie: Polityka prywatności. W celu usunięcia tej wiadomości kliknij:    Akceptuję użycie plików cookies

Witaj na forum Wędzarniczej Braci


Logowanie » 

Rejestracja
Na naszym forum, tak jak na większości innych, musisz się zarejestrować by móc korzystać z wszystkich funkcji dostępnych dla użytkowników.

To bardzo prosta procedura, która zajmie Ci tylko chwilę, a dzięki temu będziesz mógł korzystać z dodatkowych funkcji niedostępnych dla użytkowników niezalogowanych.

Zakładając swoje konto będziesz mógł między innymi:
- rozpoczynać nowe tematy na forum,
- odpowiadać na posty innych,
- przeglądać załączone do postów zdjęcia,
- wysyłać prywatne wiadomości do innych użytkowników,
- dostawać powiadomienia o nowych postach.

Zachęcamy do rejestracji!!!
 

Zdjęcie

Wszystko o drewnie do wędzenia

żywica drewno wędzenie

  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
1208 odpowiedzi w tym temacie

#21 aaadam

aaadam

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 54 postów
  • MiejscowośćKatowice

Napisano 01 cze 2007 - 05:29

Szkodliwa jest tylko kora z drzewa brzozowego. Skoro piszesz, że w palenisku jest żar, to pewnie kora już dawno poszła z dymem :D Rozpalałem brzozą, na początku było to jedyne moje suche drewno i potem stopniowo dodawałem olchy i owocowe. Nic szczególnego się z produktami nie stało.

Pozdrawiam

#22 DZIADEK

DZIADEK

    Uzależniony od forum

  • ***SUPER VIP***
  • 5926 postów
  • Miejscowośćx

Napisano 01 cze 2007 - 08:16

Przeszukałem w moich materiałach co do drewna używanego do wędzenia i oto cytaty ,,Drewno miękkie drzew liściastych oraz drewno drzew iglastych jest mniej przydatne ze względu na większą ilość substancji smołowych, w tym rakotwórczych.''-,,Dym z drewna wilgotnego ma zapach pogorzeliskowy, jest ciemny i zawiera stosunkowo dużo sadzy i popiołu'' Co do brzozy opinie są różne jedni twierdzą że w korze są substancje szkodliwe inni że kora wydziela kopcący dym inni że nie można i już. W moich materiałach znalazłem tylko wzmiankę że drewnem brzozowym można wędzić okorowanym ponieważ kora brzozy wydziela duże ilości dymu smolistego okopcającego wędliny.Wnioski wyciągnij sam .Ale jeden narzuca się sam używając brzozy z korą do nagrzewania wędzarni zgromadzisz na ścianach wędzarni bardzo duże ilości sadzy i smółki. Okorować brzozę i spokojnie można rozgrzewać tym drewnem wędzarnię i dalej wędzić bez usuwania węgli Pozdrawiam

#23 Raulo

Raulo

    Stały bywalec

  • Użytkownicy
  • 268 postów
  • MiejscowośćWrześnia

Napisano 01 cze 2007 - 09:48

Wielkie podziękowania DZIADKU za wyczerpująca odpowiedź !

#24 Gość_Anonymous_*

Gość_Anonymous_*
  • Goście

Napisano 05 lis 2007 - 19:29

Witam
Mam na działce spore drzewko nektarynki niestety nie owocuje juz od dłuższego czasu więc postanowiłem się go pozbyć .
Czy ktokolwiek z Was wędził na nektarynce ?????
Jeśli tak to jakiego koloru wychodzą wędzonki ???
Jak ze smakiem ????
Czy poprostu lepiej nie zawracać sobie tym gitary i dalej lecieć na wisience ????

Pozdrawiam

#25 Bagno

Bagno

    Uzależniony od forum

  • Technolog Wędzarniczej Braci
  • 4293 postów
  • MiejscowośćMazowieckie

Napisano 05 lis 2007 - 21:48

Kiedyś, temat przewijał się, lecz nie wiem dokładnie gdzie. Myślę, że będzie podobnie jak z drewnem ze śliwy. Wogóle nie stosuję drewna owocowego do wędzenia więc nie mam doswiadczeń.
Pozdrawiam serdecznie.

#26 jewo

jewo

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 154 postów
  • MiejscowośćBrodnica

Napisano 05 lis 2007 - 23:12

W ogóle nie stosuję drewna owocowego do wędzenia więc nie mam doswiadczeń.

Tylko olszyna, dąb, czy jeszcze co innego :question:

#27 JASIU

JASIU

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1492 postów
  • MiejscowośćLondyn

Napisano 06 lis 2007 - 07:54

wedzilem kiedys brzoskwinia wyszlo zlotawe i smaczne ale to nie nektaryna :cry:

#28 Gość_Anonymous_*

Gość_Anonymous_*
  • Goście

Napisano 06 lis 2007 - 08:34

W takim razie będę prekursorem wędzenia nektarynką i to juz w sobotę .
Porobię zdjęcia i zobacze jak wyjdzie może w dziale "drewno,trociny,zrębki" i nektarynka znajdzie swoje miejsce.

Pozdrawiam

#29 EAnna

EAnna

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 10165 postów
  • MiejscowośćTychy

Napisano 06 lis 2007 - 10:47

W takim razie będę prekursorem wędzenia nektarynką i to juz w sobotę .

Obawiam sie, że drewno będąc świeże nie nada sie jeszcze do wędzenia.

#30 abratek

abratek

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 6032 postów

Napisano 06 lis 2007 - 14:43

Obawiam sie, że drewno będąc świeże nie nada sie jeszcze do wędzenia.

co więcej - kolega osmoli wędzonki a potem stwierdzi na forum że to drewno się nie nadaje :lol:
Vincent vega - zetnij, potnij, odłóż, a za rok uwędź coś i opisz nam wrażenia

#31 DZIADEK

DZIADEK

    Uzależniony od forum

  • ***SUPER VIP***
  • 5926 postów
  • Miejscowośćx

Napisano 06 lis 2007 - 15:48

Możemy zadać pytanie z jakich drzew owocowych drewnem nie powinniśmy wędzić . I wszystko będzie jasne Pozdrawiam

#32 kempes

kempes

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1793 postów
  • MiejscowośćSzadek

Napisano 06 lis 2007 - 15:50

Vincent vega - zetnij, potnij, odłóż, a za rok uwędź coś i opisz nam wrażenia


:grin: tylko nie zamilknij na rok :lol:

powiem tak
ja wędzę tylko drewnem owocowym /brzoskwinia, morela, śliwa, jabłoń/ bo takie mam po likwidacji kilku drzew i nikt w domu nie narzeka :grin: kolorki ładne
mam jeszcze grab ale nie próbowałem
wędził który koleżka grabem? jak smakowało i jaki kolor ?
pozdrawiam śniegowo/deszczowo

#33 abratek

abratek

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 6032 postów

Napisano 06 lis 2007 - 16:05

Vincent vega - zetnij, potnij, odłóż, a za rok uwędź coś i opisz nam wrażenia


:grin: tylko nie zamilknij na rok :lol:

Oj tak.. miałem tylko na myśli tę nektarynkę :rolleyes: :wink:

#34 EAnna

EAnna

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 10165 postów
  • MiejscowośćTychy

Napisano 06 lis 2007 - 17:11

Podam jako ciekawostkę, że dorzucałam swego czasu do paleniska wysuszone, zeszłoroczne pędy malin. Wydzielały piękny aromat. Myślę, że tak samo będzie z wysuszonym drewnem nektaryny.

#35 EAnna

EAnna

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 10165 postów
  • MiejscowośćTychy

Napisano 06 lis 2007 - 17:12

Możemy zadać pytanie z jakich drzew owocowych drewnem nie powinniśmy wędzić

Z jakich :question: :question: :question:

#36 BonAir

BonAir

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 2585 postów
  • MiejscowośćKąpino

Napisano 06 lis 2007 - 17:28

Hmm... na stronie wedlinydomowe.pl nie ma żadnego artykułu mówiącego jakim drewnem owocowym nie powinno się wędzić, a przyjaciel Gugiel popowiedział, że:

"Przy wędzeniu stosujemy drewno [...] ze wszystkich rodzajów drzew owocowych"

#37 DZIADEK

DZIADEK

    Uzależniony od forum

  • ***SUPER VIP***
  • 5926 postów
  • Miejscowośćx

Napisano 06 lis 2007 - 18:02

To było przewrotne pytanie - odpowiedź się znalazła .Ja też nie znalazłem nigdzie przeciw wskazań . Pozdrawiam

#38 JASIU

JASIU

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1492 postów
  • MiejscowośćLondyn

Napisano 06 lis 2007 - 18:48

orzech wloski nie nadaje sie , a kto mi odpowie czy kasztan sie nadaje
mam okazje troche przywiezc :tongue:

#39 marekgks

marekgks

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 94 postów
  • Miejscowośćsosnowiec

Napisano 06 lis 2007 - 21:04

nawet nie próbuj wędzić na kasztanie.Chyba ,że to specjalny wyrób dla (tu wstaw imię nielubianej osoby)
nie wędziłem ,ale słyszałem ,że wychodzi gorzkie
A co do nektarynki-ja wędziłem na brzoskwini-to chyba jest jakieś pokrewieństwo tych drzew,wyroby wyszły jasno-czerwone,dobre,ale ogólnie,to używam ,,mieszanki"tzn rozgrzewam bukiem , a potem co popadnie-to kawałem śliwy,wiśni ,gruszy czy brzoskwini

#40 Wnuczek

Wnuczek

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1061 postów
  • MiejscowośćMazowsze.

Napisano 06 lis 2007 - 21:08

mam jeszcze grab ale nie próbowałem
wędził który koleżka grabem? jak smakowało i jaki kolor ?

Ryby od pewnego czasu wędzę tylko grabem. Daje ładny jasny kolorek. Smakują (rybki) bardzo dobrze.




Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych