Skocz do zawartości

Wędliny domowe - forum korzysta z plików cookies. Więcej informacji znajdziesz na stronie: Polityka prywatności. W celu usunięcia tej wiadomości kliknij:    Akceptuję użycie plików cookies

Witaj na forum Wędzarniczej Braci


Logowanie » 

Rejestracja
Na naszym forum, tak jak na większości innych, musisz się zarejestrować by móc korzystać z wszystkich funkcji dostępnych dla użytkowników.

To bardzo prosta procedura, która zajmie Ci tylko chwilę, a dzięki temu będziesz mógł korzystać z dodatkowych funkcji niedostępnych dla użytkowników niezalogowanych.

Zakładając swoje konto będziesz mógł między innymi:
- rozpoczynać nowe tematy na forum,
- odpowiadać na posty innych,
- przeglądać załączone do postów zdjęcia,
- wysyłać prywatne wiadomości do innych użytkowników,
- dostawać powiadomienia o nowych postach.

Zachęcamy do rejestracji!!!
 

Zdjęcie

Wszystko o drewnie do wędzenia

żywica drewno wędzenie

  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
1208 odpowiedzi w tym temacie

#41 JASIU

JASIU

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1492 postów
  • MiejscowośćLondyn

Napisano 07 lis 2007 - 06:11

wlasnie chodzi mi o opinie tych co wedzili kasztanem jaki efekt ??

#42 Gość_Anonymous_*

Gość_Anonymous_*
  • Goście

Napisano 07 lis 2007 - 12:45

Obawiam sie, że drewno będąc świeże nie nada sie jeszcze do wędzenia.

co więcej - kolega osmoli wędzonki a potem stwierdzi na forum że to drewno się nie nadaje :lol:
Vincent vega - zetnij, potnij, odłóż, a za rok uwędź coś i opisz nam wrażenia


Ta nektarynka i tak jest w połowie sucha a pokusa jest zbyt duża ..... muszę spróbować
Nie wytrzymam rok czasu .
Jeśli cos pójdzie nie tak to przywiozę do pracy wędzonki i dam dziewczynom z księgowosci
one spałaszuja wszystko ze smakiem aby tylko było "okopcone"

Pozdrowienia

#43 Gość_pedro_*

Gość_pedro_*
  • Goście

Napisano 07 lis 2007 - 13:54

Jeśli cos pójdzie nie tak to przywiozę do pracy wędzonki i dam dziewczynom z księgowosci
one spałaszuja wszystko ze smakiem aby tylko było "okopcone"
Pozdrowienia


A potem ja przyjadę ze swoimi (poprawnie wędzonymi suchym drewnem)wędzonkami i dam spróbować dziewczynom z księgowości i ..............

Zjedzą ze smakiem, a Twoich okopconych mokrym drewnem już nie będą chciały. :grin:

#44 MirekB

MirekB

    Pasjonat

  • Użytkownicy
  • 553 postów
  • MiejscowośćWarszawa

Napisano 07 lis 2007 - 15:42

Potwierdzam to co już napisaliście.
Wędzę od dwóch lat wszystkimi rodzjami drzew owocowych ktore wycinają moi sąsiedzi - działkowicze. Wiśnie, jabłonie, śliwy, czereśnie. Do tego mam jeszcze sporo dębu, grabu, olszyny i nawet nie wiem jeszcze czego, ale też z lasu - liściastego. Kolor wychodzi podobny a w smaku nie widzę specjalnej różnicy. Mnie i wszystkim którzy jedzą moje wyroby smakuje. I chyba o to chodzi.
Powiem więcej, niektore gałęzie są z korą - nie da sie jej zdjąć np. wiśnie i też nie wyczuwam specjalnych mankamentów smakowych. Przy którymś wczesniejszym wędzeniu zastosowałem sie do "rady" jednego z kolegów i użyłem do wędzenia drzewa spacjalnie namoczonego w wiaderku. Faktycznie kiełbasa wyszła mocno osmolona ale w smaku była poprawna. Przed parzeniem żona dokładnie powycierała wszystko papierowymi ręcznikami.
Wiecej tego pomysłu już nie zrealizowałem. Drewno trzymam pod daszkiem na swieżym powietrzu i jest wystarczająco wilgotne do wędzenia.

#45 Tomuś

Tomuś

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1200 postów
  • MiejscowośćRadomsko

Napisano 07 lis 2007 - 16:13

Fakt ,że to chyba psychika ,bo kiedy Wy wędziliście w Napoleonowie w czasie zlotu ja jadłem wędzonki na drewnie oliwkowym,i mandarynkowym w Chorwacji i chyba nie czuło się różnicy ,/może to sprawiła rakija :wink: :grin: /

#46 JASIU

JASIU

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1492 postów
  • MiejscowośćLondyn

Napisano 07 lis 2007 - 17:28

TAAAAK Rakija najlepsza przyprawa .Potwierdzam :tongue:

#47 Wnuczek

Wnuczek

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1061 postów
  • MiejscowośćMazowsze.

Napisano 07 lis 2007 - 22:05

TAAAAK Rakija najlepsza przyprawa .Potwierdzam :tongue:

Zgadzam się. Ale tylko w sytuacji gdy wędzonki wyjdą za suche.

#48 Gość_Anonymous_*

Gość_Anonymous_*
  • Goście

Napisano 08 lis 2007 - 09:45


Jeśli cos pójdzie nie tak to przywiozę do pracy wędzonki i dam dziewczynom z księgowosci
one spałaszuja wszystko ze smakiem aby tylko było "okopcone"
Pozdrowienia


A potem ja przyjadę ze swoimi (poprawnie wędzonymi suchym drewnem)wędzonkami i dam spróbować dziewczynom z księgowości i ..............

Zjedzą ze smakiem, a Twoich okopconych mokrym drewnem już nie będą chciały. :grin:


Te ksiegowe to panie z Bemowa mieszkają w blokowisku i nie znaja smaku dobrej wędzonki a za kawałeczek wędzonego boczku lub baleroniku to uchuchu ....(tego nie napisze bo nie nadaje sie na forum ;-)))) Ładuj bracie w torbę co tam masz i przybywaj chętnie sie podziele z Tobą (wędzonkami nie księgowymi ..)

Pozdrowienia dla całego Śląska Cieszyńskiego a szczególnie dla Brennej Bukowej

#49 abratek

abratek

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 6032 postów

Napisano 08 lis 2007 - 17:16

Te ksiegowe to panie z Bemowa mieszkają w blokowisku i nie znają smaku dobrej wędzonki

nooo... kolego... , ja bym uważał z takimi stwierdzeniami - nasz kolega MirekB może sie obrazić :lol: :wink: ( rozumiem że chodzi o Bemowo w Warszawie )

#50 Gość_Anonymous_*

Gość_Anonymous_*
  • Goście

Napisano 09 lis 2007 - 09:29

Oczywiście ,że w Warszawie.
Mam kilku kumpli z Bemowa ,którzy jak raz w tą sobotę przybywaja do mnie z odsieczą wędzarniczą ,bo chyba sam nie dam rady z ta nektarynką ;-))

Jedno co mogę napisać to to,że na chłopakach z Bemowa" kak na Zawiszu " zawsze można polegać.

Pozdrawiam

#51 Jagg

Jagg

    Początkujący

  • Użytkownicy
  • 28 postów
  • MiejscowośćŁÓDŻ

Napisano 18 lip 2008 - 18:38

Witam wszystkich.
Czy jest ktoś z Łodzi kto może mi doradzić gdzie dokładnie mogę kupić drewno olchowe bądź bukowe najlepiej suche.
Będę bardzo wdzięczny.
Pozdrawiam

#52 Nostalgia

Nostalgia

    Początkujący

  • Użytkownicy
  • 30 postów
  • MiejscowośćŁódź

Napisano 18 lip 2008 - 20:20

Witam ,
podaję nr. 507 13 01 57 , 150 zł z dowozem , czlowiek posiada również buczynę .

#53 Jagg

Jagg

    Początkujący

  • Użytkownicy
  • 28 postów
  • MiejscowośćŁÓDŻ

Napisano 18 lip 2008 - 20:34

Wielkie dzięki jutro będę dzwonił.

#54 wosiu

wosiu

    Weteran

  • **VIP**
  • 1654 postów
  • MiejscowośćŁódź

Napisano 19 lip 2008 - 08:31

to jest w Zgierzu podaję nr tel.512100341
pzdr.Wosiu

#55 Gość_Anonymous_*

Gość_Anonymous_*
  • Goście

Napisano 05 paź 2008 - 23:44

Witam czy drewno klonowe nada sie do wedzenia?

#56 DZIADEK

DZIADEK

    Uzależniony od forum

  • ***SUPER VIP***
  • 5926 postów
  • Miejscowośćx

Napisano 06 paź 2008 - 04:21

Nada się . Pozdrawiam

#57 andrzejmysłowic

andrzejmysłowic

    Stały bywalec

  • Użytkownicy
  • 232 postów
  • MiejscowośćMysłowice

Napisano 06 paź 2008 - 04:52

Witam! Motor o który pytałem jest już w garażu syna. A co do drewna jakiego używamy do wędzenia mięsa i ryb to na naszej stronie "wędliny domowe " jest specjalna tabela wg której drewno klonowe daje łagodny i lekko słodki smak wędzonkom nadaje złocisto żółty kolor. Osobiście drewnem klonowym jeszcze nie wędzilem. Wędzę głównie olchą i drewnem z drzew owocowych.
Pozdrawiam.

#58 grzes855

grzes855

    Stały bywalec

  • Użytkownicy
  • 222 postów
  • MiejscowośćZabrze G/Śląsk

Napisano 06 paź 2008 - 08:19

Klonu ci u mnie dostatek i wędzę nim większość wyrobów jest dobry daje jasny kolor wędzonek, w smaku i zapachu nie ma niczego niedobrego

#59 Bahus

Bahus

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 73 postów
  • MiejscowośćPoznań

Napisano 24 paź 2008 - 22:12

Pobudowałem na działce małą wędzarnię (jeszcze nie całkiem skończona, dokończę wiosną)... Mam sporo drewna z wycinki starych drzew owocowych i orzecha włoskiego. Poradźcie mi proszę czy nadają się do wędzenia, kiełbas, szynek, boczku i ryb? Wiem, że na pewno było to już wielokrotnie opisywane, ale przeszukać stare fora to nie tak łatwo...
Bahus

#60 chłop z warmii

chłop z warmii

    Entuzjasta forum

  • Użytkownicy
  • 877 postów
  • Miejscowośćokolice Olsztyna

Napisano 24 paź 2008 - 22:14

Nadają.
Pozdrawiam serdecznie




Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych