Skocz do zawartości

Wędliny domowe - forum korzysta z plików cookies. Więcej informacji znajdziesz na stronie: Polityka prywatności. W celu usunięcia tej wiadomości kliknij:    Akceptuję użycie plików cookies

Witaj na forum Wędzarniczej Braci


Logowanie » 

Rejestracja
Na naszym forum, tak jak na większości innych, musisz się zarejestrować by móc korzystać z wszystkich funkcji dostępnych dla użytkowników.

To bardzo prosta procedura, która zajmie Ci tylko chwilę, a dzięki temu będziesz mógł korzystać z dodatkowych funkcji niedostępnych dla użytkowników niezalogowanych.

Zakładając swoje konto będziesz mógł między innymi:
- rozpoczynać nowe tematy na forum,
- odpowiadać na posty innych,
- przeglądać załączone do postów zdjęcia,
- wysyłać prywatne wiadomości do innych użytkowników,
- dostawać powiadomienia o nowych postach.

Zachęcamy do rejestracji!!!
 

Zdjęcie

Nasze wyroby

Początki

  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
1294 odpowiedzi w tym temacie

#21 kempes

kempes

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1792 postów
  • MiejscowośćSzadek

Napisano 24 cze 2009 - 14:56

Zrobiłem trochę jedzonka jak poniżej:


Kempes zdradz tajemnicę co robisz, że Twoje wędzonki są takie brązowe i świecące, chyba ich nie lakierujesz :wink: moje takie jakieś bez wyrazu :sad:

Wiesław :lol: po prostu odpowiedni filtr na obiektyw, a tak poważnie to zdjęcia robiłem zaraz po wędzeniu dlatego tak to wygląda. U mnie wszystko musi być uwędzone bardziej wyraziście.

Nestor chyba musisz zrobić próbę :lol: na małej porcji ale spróbuj podpalić kawałek drewna i wyniuchać dym jaki ma zapach.

#22 nestor

nestor

    Entuzjasta forum

  • Użytkownicy
  • 903 postów
  • MiejscowośćSzczawno Zdrój

Napisano 24 cze 2009 - 15:18

Kempes,dziękuję za podpowiedż.

#23 Gość_Wiesław_*

Gość_Wiesław_*
  • Goście

Napisano 24 cze 2009 - 15:34

U mnie wszystko musi być uwędzone bardziej wyraziście.


Kempes, dopowiedz tylko jakiego drewna uzywasz do wędzenia i w jakiej tempetaturze wedzisz ( czy na koniec troche podpiekasz?) jesli tak to do jakiej maksymalej tempetarury :question: :question: musze ten temat rozgryźć :o

#24 Zico

Zico

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 2159 postów
  • MiejscowośćŻyrardów

Napisano 24 cze 2009 - 20:56

Kempes zdradz tajemnicę co robisz, że Twoje wędzonki są takie brązowe i świecące, chyba ich nie lakierujesz :wink: moje takie jakieś bez wyrazu :sad:


Wiesław kempes to po prostu pastuje :grin: :grin:

#25 kempes

kempes

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1792 postów
  • MiejscowośćSzadek

Napisano 25 cze 2009 - 09:11

Wiesław mam dziurkę :lol:
na termometr w wędzarni typu beczka (palenisko tuż przed wędzarnią) /na wypadek jakiejś kontroli :wink:/ ale najlepiej czuję wędzarnię dotykając ją swoją dłonią /regulacja palenia drewnem i przykryciem/.
Dużo zależy od pogody w trakcie wędzenia, raz drewno spala się szybciej raz wolniej.
Przy wietrze czasami muszę przed palenisko przystawiać kawałek blachy.
Zakochałem się właściwie od niedawna :lol: w olszynie :shock:
wcześniej używałem z racji posiadania różne drewna owocowe /wędzenie całościowe na drewnie owocowym/ i w moim przypadku zdecydowanie wolę wędzonki wędzone olszyną.
Zico dym w płynie :lol:

#26 Siara

Siara

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1281 postów
  • MiejscowośćBelgia/Płock

Napisano 25 cze 2009 - 10:05

nabrałeś już trochę ciała


Staram sie jak moge, ale nie jest to takie latwe :devil:
Na zlocie troszke podgonie :tongue: :wink:
Pozdrowka

#27 Markus

Markus

    Początkujący

  • Użytkownicy
  • 47 postów
  • MiejscowośćOPO

Napisano 25 cze 2009 - 10:11

Wiesław ,

gdzieś znalazłem w literaturze / jeszcze nie wypróbowane.../ wskazówkę o popędzlowaniu na końcu olejem lnianym....

Pzdr.

#28 radzio

radzio

    Entuzjasta forum

  • Użytkownicy
  • 990 postów
  • MiejscowośćPłock

Napisano 25 cze 2009 - 21:50

kempes, super wędzonki !!! Muszę spróbować wędzenia olszyną.
Ja mam pod dostatkiem jabłoni. Szczególnie po tegorocznym czyszczeniu drzew.
Na ostatniej imprezie (pieczenie szynki) uwędziłem trochę mięsiwa. Jeśli dobrze się obsuszy przyszłe wędzonki to kolor bez pastowania, oleju i innych zabiegów wychodzi taki:

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

#29 Markus

Markus

    Początkujący

  • Użytkownicy
  • 47 postów
  • MiejscowośćOPO

Napisano 25 cze 2009 - 22:49

Można - ale nie trzeba ,
ktoś pyta - ktoś odpowiada,
ktoś mówi wprost - ktoś kluczy.


Big tnx - Pozdr.

#30 sawca

sawca

    Pasjonat

  • Użytkownicy
  • 516 postów
  • MiejscowośćZgierz

Napisano 25 cze 2009 - 22:56

Radzio, musisz o tej porze?
Ja trzymać linię muszę :wink:

#31 Gość_Wiesław_*

Gość_Wiesław_*
  • Goście

Napisano 26 cze 2009 - 08:26

Muszę spróbować wędzenia olszyną.


no własnie bedzie nowe doświadczenie, ale kolor wędzonek Kempesa wynika z wysokiej temperatury wędzenia właściwej dla bezpośredniego paleniska, Twoje wedzonki jak zawsze ekstra :wink:

#32 kempes

kempes

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1792 postów
  • MiejscowośćSzadek

Napisano 26 cze 2009 - 09:23

radzio, co by bez Ciebie zrobiła rodzinka :lol: super kurczaczki i buczuś mniam mniam (lubię taki jeszcze ciepły) i ta kuleczka w kabaretkach :lol:
radzio do grupy technologicznej marsz :grin:

#33 Gość_Wiesław_*

Gość_Wiesław_*
  • Goście

Napisano 26 cze 2009 - 17:19

rodzinka? dobre sobie :wink: on tymi wedzonkami obdzieli połowę Płocka :smile:

#34 radzio

radzio

    Entuzjasta forum

  • Użytkownicy
  • 990 postów
  • MiejscowośćPłock

Napisano 26 cze 2009 - 21:43

super kurczaczki i buczuś mniam mniam (lubię taki jeszcze ciepły) i ta kuleczka w kabaretkach


Kurczaczków już nie ma, kuleczki już nie ma, boczusia zastał kawałek :cry:

on tymi wedzonkami obdzieli połowę Płocka


Wiesław, wiesz co... masz rację. Coraz częściej dostaję propozycje żeby coś komuś uwędzić. Jeśli mogę to pomagam ale w większości przypadków mówię... www.wedlinydomowe.pl i ludziom się nie chce. Wolą iść do najbliższego hipera i kupić sobie "szynkę babuni" za 9,99 zł. Niech sobie idą, ja dziękuję bardzo za takie wyroby.

#35 wena

wena

    Pasjonat

  • Użytkownicy
  • 659 postów
  • MiejscowośćChorzów

Napisano 26 cze 2009 - 22:26

RADZIO z tym www..... masz rację. Mnie ciagle powtarzają - kupimy coś od ciebie- ale ja jestem uparty i mówię NIE. Ile osób już jadło u mnie schab a'la wedliny parmeńskie. Wszyscy sie zachwycają i co z tego. Tłumaczę jakie to proste. I jeszcze nikt tego nawet nie próbował robić. Więc nich jedzą te PLASTYKOWE WĘDLINY i niech się trują dalej.

#36 andrzej k

andrzej k

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 12680 postów
  • MiejscowośćPobiedziska

Napisano 27 cze 2009 - 15:07

Witam

Wszyscy sie zachwycają i co z tego. Tłumaczę jakie to proste. I jeszcze nikt tego nawet nie próbował robić.


I ja mam identyczną sytuację , nawet mogę samemu zrobić , niech tylko kupią produkty i taż się nie podoba :rolleyes: . Tego to już nie rozumiem :sad: Kupić , zrobić , zawieźć i co jeszcze :question:

Pozdrawiam

#37 nestor

nestor

    Entuzjasta forum

  • Użytkownicy
  • 903 postów
  • MiejscowośćSzczawno Zdrój

Napisano 27 cze 2009 - 21:22

Moja rodzina ma dziwne upodobania,bo chcą abym robił tylko wędzony schab.Dla mnie on jest za suchy ,wolę robić kiełbasy,chociaż jest przy nich więcej roboty.Wędliny najlepiej smakują mojej rocznej wnuczce.Woli je bardziej od słodyczy.
Pozdrawiam:nestor.

#38 miro

miro

    Uzależniony od forum

  • **VIP Junior**
  • 14100 postów

Napisano 27 cze 2009 - 21:42

nestor czemu masz suchy schab.
Nieskromnie przyznam że moje wędzonki czyli szynka i schab są tak soczyste a może nawet bardziej soczyste niż te sklepowe, pompowane chemią.
Według mnie tajemnica tkwi w temperaturach wędzenia i parzenia.

#39 roj61

roj61

    Pasjonat

  • Użytkownicy
  • 648 postów
  • MiejscowośćWołomin

Napisano 27 cze 2009 - 22:26

.Dla mnie on jest za suchy

Dziwne ... jak robię schab (polędwica) to zawsze jest soczysty.
Może za długo parzysz ? polędwica to bardzo delikatne mięso, ja ją parzę
krócej niż np. szynki czyli ok 30 minut na kg.
Ważne jest aby pierwsze kilka minut obgotować wędzonkę - denaturyzacja białek
(chyba tak to się nazywa ;) ) zapobiega "ucieczce" soków z mięska :)

#40 wena

wena

    Pasjonat

  • Użytkownicy
  • 659 postów
  • MiejscowośćChorzów

Napisano 27 cze 2009 - 23:42

Ja schab zawsze robię na surowo wędzony zimnym dymem. Nie każdy to lubi, ale jest zawsze soczysty.




Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych