Skocz do zawartości

Wędliny domowe - forum korzysta z plików cookies. Więcej informacji znajdziesz na stronie: Polityka prywatności. W celu usunięcia tej wiadomości kliknij:    Akceptuję użycie plików cookies

Witaj na forum Wędzarniczej Braci


Logowanie » 

Rejestracja
Na naszym forum, tak jak na większości innych, musisz się zarejestrować by móc korzystać z wszystkich funkcji dostępnych dla użytkowników.

To bardzo prosta procedura, która zajmie Ci tylko chwilę, a dzięki temu będziesz mógł korzystać z dodatkowych funkcji niedostępnych dla użytkowników niezalogowanych.

Zakładając swoje konto będziesz mógł między innymi:
- rozpoczynać nowe tematy na forum,
- odpowiadać na posty innych,
- przeglądać załączone do postów zdjęcia,
- wysyłać prywatne wiadomości do innych użytkowników,
- dostawać powiadomienia o nowych postach.

Zachęcamy do rejestracji!!!
 

Zdjęcie

Nasze wyroby

Początki

  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
1291 odpowiedzi w tym temacie

#41 arkdom

arkdom

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1123 postów
  • MiejscowośćMysłowice

Napisano 28 cze 2009 - 10:53

Moja rodzina ma dziwne upodobania,bo chcą abym robił tylko wędzony schab.Dla mnie on jest za suchy

Moja też. Ja wolę inne wędzonki, ale przy polędwicy i tak najmniej pracy.
A wychodzi soczysta i to bardzo. Właśnie zrobiłem kilka i mam zamiar porównać jak na polędwicę wpływa sznurowanie (zrobiłem sznurowane i niesznurowane).

#42 PePe

PePe

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 2056 postów
  • MiejscowośćWrocław

Napisano 28 cze 2009 - 11:39

Witajcie!

Prawdopodobnie k. Nestor robi schab sopocki tz. dość długo go parzy, i wtedy wychodzi schab kruchy i suchy.
Piszę schab bo z tego co wiem to k. Nestor nie usuwa kości ani warkocza (jakaś stara rodzinna tradycja).
Ja zaś robię polędwice, którą po obcieknięciu i obsuszeniu nacieram kurzym żółtkiem i po wędzeniu podpiekam w wędzarni 15 - 20 min., i wtedy otrzymuję polędwice w połowie - między łososiową a sopocką.
Żona to toleruje (Ona uwielbia łososiową) ale reszta rodziny jest zachwycona.

Czuj dym.

#43 DZIADEK

DZIADEK

    Uzależniony od forum

  • ***SUPER VIP***
  • 5862 postów
  • Miejscowośćx

Napisano 28 cze 2009 - 13:26

Była mowa już o sposobie parzenia czy pieczenia polędwic 58-60 st C wewnątrz i uciekamy z nią z gara czy wędzarni .Pozdrawiam

#44 arkdom

arkdom

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1123 postów
  • MiejscowośćMysłowice

Napisano 28 cze 2009 - 16:09

58-60 st C

:question: :question: :question:
W przepisach na stronie głównej jest 10 stopni więcej.

#45 DZIADEK

DZIADEK

    Uzależniony od forum

  • ***SUPER VIP***
  • 5862 postów
  • Miejscowośćx

Napisano 28 cze 2009 - 18:08

Masz wolny wybór w powzięciu decyzji. Moje sugestie odnoszą się do wyrobów naturalnych nie skażonych dopalaczami . I gdy zachowane są wszystkie reżymy sanitarne w czasie produkcji a później zachowane prawidłowe warunki przechowywania jak i czas przydatności do spożycia to jest to na pewno soczystość najbardziej odpowiednia i przypisana do tych mięśni z których będziemy robić ten asortyment . W praktyce musimy być mądrzejsi od rodzaju tych mięśni. Robiąc wędliny uczymy się na każdej produkcji i gdy potrafimy wyciągać z tego wnioski to jest możliwość że potrafimy zrobić to co nam odpowiada. Odpowiedz moja jest bardziej praktyczna i od razu mówię nie zadzieram z PN ALE KORZYSTAM Z NICH CAŁĄ GĘBĄ . najwyżej je trochę upraszczam do swoich potrzeb na własne ryzyko .Temat był omawiany i jedna z forumowiczek ładnie to opisała chyba, chyba że to był forumowicz o nicku nijakiego rodzaju. Pozdrawiam

#46 frapio

frapio

    Entuzjasta forum

  • Użytkownicy
  • 782 postów
  • MiejscowośćTarnobrzeg

Napisano 28 cze 2009 - 20:14

sposobie parzenia czy pieczenia polędwic 58-60 st C wewnątrz

Tak, było o tym na forum. Ja tak parzę polędwice po wędzeniu i podpiekam kiełbasy z polędwicy (w trakcie wędzenia) na bazie przepisu na kiełbasę Lisiecką (nie wiedzieć czemu, ale moim zjadaczom takiej nigdy za dużo) i są super. Ostatnio parzyłem polędwice w piekarniku na łaźni wodnej. Znikły z lodówki w czasie krótszym od procesu produkcji.

#47 wena

wena

    Pasjonat

  • Użytkownicy
  • 659 postów
  • MiejscowośćChorzów

Napisano 28 cze 2009 - 22:50

DZIADKU popieram Cię w całej rozciągłości. Praktyka czyni mistrza każdy po zrobieniu kilku wędlin wie co mu smakuje i na tym powinien bazować. Ja jak robię coś pierwszy raz robię wg przepisu, ale następne wyroby zmieniam dla siebie i pod mój gust.

#48 spec202

spec202

    Pasjonat

  • Użytkownicy
  • 618 postów
  • MiejscowośćJarosław

Napisano 02 sie 2009 - 11:37

Witam!
Po kolei:

Szynka (zrazowa górna)


Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

http:

//images50.fotosik.pl/173/246d2291fe19ce84med.jpg


Boczek zwykły i rolowany

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika



kiełbasa

Dołączona grafika






Dołączona grafika

Dołączona grafika

Kiełbasa wieprzowa podsuszana

http://images37.foto...d9113200med.jpg

http://images41.foto...ce63c6d2med.jpg

http://images45.foto...2f03f319med.jpg

Zeberka płaty

http://images37.foto...edc20b07med.jpg http://images39.foto...2d1f686fmed.jpg

I to by było na tyle
Pozdrawiam.
:wink:

#49 salvado

salvado

    Pasjonat

  • Użytkownicy
  • 535 postów
  • MiejscowośćLegionowo

Napisano 02 sie 2009 - 12:17

spec202,
widzę, że do świąt z głodu nie umrzesz :-)

#50 Makrasz

Makrasz

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 179 postów
  • MiejscowośćBiałystok (Zagórki)

Napisano 02 sie 2009 - 14:08

spec202, spec202, Witaj Spec z miłą chęcią bym z Toba porozmawiał interesuje mnie wędzarnia w której uwędziłeś Pozdrawiam Makrasz

#51 spec202

spec202

    Pasjonat

  • Użytkownicy
  • 618 postów
  • MiejscowośćJarosław

Napisano 02 sie 2009 - 20:34

salvado napisał

[quote]widzę, że do świąt z głodu nie umrzesz :-)[/quote]

Nie za wiele w domu zostało wszystko na zamówienie dla bliskiej rodzinki.

Makrasz napisał
[quote]Witaj Spec z miłą chęcią bym z Toba porozmawiał interesuje mnie wędzarnia w której uwędziłeś Pozdrawiam Makrasz[/quote]

nie dawałem fotek wędzarni bo jest brzydka jak noc listopadowa, ale uwędziła całkiem dobrze :grin:
Jak masz jakieś pytania to wal śmiało.
Pozdrawiam.[/quote]

#52 pis67

pis67

    Uzależniony od forum

  • **VIP-Organizator**
  • 6907 postów
  • MiejscowośćNML

Napisano 02 sie 2009 - 21:10

Szynka (zrazowa górna)


Te szynki to z Duroca, WBP czy PBZ, dużo ta świnka dała, dlatego pytam? :grin:

#53 spec202

spec202

    Pasjonat

  • Użytkownicy
  • 618 postów
  • MiejscowośćJarosław

Napisano 02 sie 2009 - 21:42

Cześć!
Nie wiem jakiej rasy były świnki.
Kupiłem praktycznie gotową szynkę, tylko lekko obrobić i w siateczkę.
P.)

#54 jacekn

jacekn

    Weteran

  • 1248 postów
  • Miejscowośćwola

Napisano 04 sie 2009 - 18:29

spec202 wyroby pierwsza klasa.

#55 pis67

pis67

    Uzależniony od forum

  • **VIP-Organizator**
  • 6907 postów
  • MiejscowośćNML

Napisano 20 sie 2009 - 21:54

Dwa dni wędziłem prawie zimnym tzn. lekko ciepłym dymem małą szynkę wiśnią. Peklowana była 4 dni w lodówce eksperymentalnie. Dziś przy rozbiorze szynki wykroiłem dwie szynki małe, bo mięso do kiełbas potrzebne i zapeklowałem bez tabelek, aczkolwiek waga potrzebna była. W poniedziałek wędzę. :grin:

Dołączona grafika

#56 Gość_Anonymous_*

Gość_Anonymous_*
  • Goście

Napisano 20 sie 2009 - 22:00

ladnie wyglada

hm 2 dni tzn po ile godzin dziennie

#57 pis67

pis67

    Uzależniony od forum

  • **VIP-Organizator**
  • 6907 postów
  • MiejscowośćNML

Napisano 20 sie 2009 - 22:12

hm 2 dni tzn po ile godzin dziennie


Pierwszego 8 godzin, drugiego 9. :grin:

#58 Marek z Bielska

Marek z Bielska

    Weteran

  • **VIP**
  • 2170 postów
  • MiejscowośćBielsko-Biala

Napisano 21 sie 2009 - 12:28

kiełbasa

witaj Spec
kiełbasa twoja to już pobiła wyrób regionalny od Pana Wolarka z Liszek gratuluję

Pierwszego 8 godzin, drugiego 9.

tak się zastanawiam za ile brrrrr ile można by było wyciągnąć od klienta
za taką piękną wędzonke wędzoną 17 godz.,a gdzie reszta :question: w dzisiejszych
czasach,u ojców benedyktów z Tyńca to by musiała kosztować a z 80zł/kg chyba.

#59 jacekn

jacekn

    Weteran

  • 1248 postów
  • Miejscowośćwola

Napisano 21 sie 2009 - 12:43

Efektownie wygląda , cena napewno przy takim wyrobie musi być wysoka.

#60 pis67

pis67

    Uzależniony od forum

  • **VIP-Organizator**
  • 6907 postów
  • MiejscowośćNML

Napisano 21 sie 2009 - 21:49

cena napewno przy takim wyrobie musi być wysoka.


Tak myślę, nie licząc robocizny, uwzględniając sól, drewno, prąd i ubytek wagi cena wychodzi około 16 zł za kilogram. :grin:




Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych