Arci Opublikowano 30 Grudnia 2021 Zgłoś Udostępnij #1376 Opublikowano 30 Grudnia 2021 @Arci,Z czego ukręciłeś tę kiełbasę? EAna, kiełbasa jest z szynki, karkówki, łopatki i boczku. Szynkę zmieliłem na szarpaku, karkówka na 8, boczek i łopatka 2 x na 8 z tym, że to co było chudsze mieliłem osobno i tak zostało a reszta jeszcze na 2. Kiełbasa na styl swojskiej. Pieprz, gorczyca, majeranek i czosnek. P.s. syn jak spróbował kiełbasy po parzeniu stwierdziła, że lepszej nie jadł a ten mój "kiepski" boczek znikł w Święta, że tylko sznurek mi został .Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kornel823 Opublikowano 30 Grudnia 2021 Zgłoś Udostępnij #1377 Opublikowano 30 Grudnia 2021 Moje pierwsze wędzenie i pierwsze kiełbasy, jak oceniacie ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
quadro555 Opublikowano 30 Grudnia 2021 Zgłoś Udostępnij #1378 Opublikowano 30 Grudnia 2021 jak oceniacie ? A jak ty oceniasz ? Podaj skład i jak wędziłeś. Zapewne była podpiekana. Jak dla mnie ładna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bagno Opublikowano 30 Grudnia 2021 Zgłoś Udostępnij #1379 Opublikowano 30 Grudnia 2021 Moje pierwsze wędzenie i pierwsze kiełbasy, jak oceniacie ? "Dach" wędzarni tkaninowy? Ładny kolor kiełbasy. Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11022-kpps-czyli-klub-przyjaci%C3%B3%C5%82-pana-s/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
abadeon Opublikowano 30 Grudnia 2021 Zgłoś Udostępnij #1380 Opublikowano 30 Grudnia 2021 Teraz zacieram ręce i na wiosnę biorę się do roboty a tymczasem myślę już o kolejnych smakołykach.Proponuję najpierw przez te zimowe wieczory nieco postudiować jak to się robi . Boczek nie wygląda najlepiej. Jeśli szynka też tak wygląda to też do poprawki. Kiełbasa jak na pierwszy raz może być. Wydaje mi się ,że słabo osuszasz i masz za wysoką temperaturę w tej beczce. I wyrzuć ten termometr bo on mocno przekłamuję i nie mierzy temperatury tam gdzie trzeba. Zrób z termometrem tak jak pisze @wróbelek.Jak to poprawisz powinno być lepiej. Pewnie zaraz usuną te moje wypociny bo podobno moje wpisy zniechęcają nowych adeptów i mam mentorski ton , ale ja inaczej nie umiem. Jak mi się coś nie podoba to to piszę i proponuję co poprawić a jak podoba to klaszczę. Powinno wyglądać mniej więcej tak. Boczek na wierzchu.boczek.jpg Kurcze Arku, bez urazy, ale gdybym ludziom oddał taki boczek to bym mi go zwrócili i powiedzieli, że nie jest uwędzony. Kiedyś próbowałem robić wg wskazówek podanych na WD, ale wyroby wracały do mnie albo sluchałem ciągle uwag. Wędzonki muszą być uwędzone. Niech nikt nie sugeruje się, że powinny siedzieć 4h a kiełbasa 3. Wędzi się do koloru. A poza tym na tym zdjeciu co pokazałeś sznurki wyglądają jakby nigdy dymu nie widziały. A przecież jest to wyznacznik uwędzonych wyrobów. (sznurki/haki etc). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ziezielony Opublikowano 30 Grudnia 2021 Zgłoś Udostępnij #1381 Opublikowano 30 Grudnia 2021 (edytowane) ale po co wędzić sznurki?Tamta fota to Klasyka.... Foto post 1373 Edytowane 30 Grudnia 2021 przez ziezielony Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 30 Grudnia 2021 Zgłoś Udostępnij #1382 Opublikowano 30 Grudnia 2021 (edytowane) Zdjęcie jest przed parzeniem.Po parzeniu nieco ściemnieje,ale widać Ci Twoi nie wiedzą co to jest WWA.Właśnie cała sztuka polega na tym,żeby wyrób był uwędzony a sznurki białe.Uwędzenie na czarno jest szkodliwe dla zdrowia,ale widać niektórym to nie przeszkadza. Edytowane 30 Grudnia 2021 przez arkadiusz Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
abadeon Opublikowano 31 Grudnia 2021 Zgłoś Udostępnij #1383 Opublikowano 31 Grudnia 2021 Dobrze wiemy, że wielu z nas nie robi wędzonek dwa razy w roku od wielkiego dzwonu. Robimy to zarobkowo i w związku z tym mamy kontakt z klientem. Wykładanie takim osob zasad wędzenia i filozofii nie ma sensu, bo oni chcą mieć produkt uwędzony, który ładnie pachnie dymem, ładnie wygląda i nie jest półsurowy lu niedowędzony. Nikt nie mówi o wędzeniu "na czarno" bo dobrze wiemy, że to jest błąd w sztuce. I tego też nie robimy. Ale jestem pewien gdybyś, że gdybyś zaprezentował odbiorcom dwa takie produkty, jeden dobrze uedozny a drugi blady, to cih wybór byłby oczywisty.Nie ciągnijmy tego juz więcej. Każdy ma swój gust i upodobania. Najważniejsze aby trzymać się zasad wędzenia.Przy tej okazji chciałym wszystkim życzyć wszystkiego dobrego w nadchodzącym Nowym Roku, dużo zdrowia i pomyślności, sukcesów nie tylko wędzarniczych, i żeby następny rok był lepszy od mijającego pod każdym względem.Czuj Dym!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wróbel75 Opublikowano 31 Grudnia 2021 Zgłoś Udostępnij #1384 Opublikowano 31 Grudnia 2021 Kurcze Arku, bez urazy, ale gdybym ludziom oddał taki boczek to bym mi go zwrócili i powiedzieli, że nie jest uwędzony. oni chcą mieć produkt uwędzony, który ładnie pachnie dymem, ładnie wygląda i nie jest półsurowy lu niedowędzony. Kolego to Ty zmień klientów. Moi przyjaciele gdy pierwszy raz otrzymują wędzonki to zadają tylko jedno pytanie: Jak ty to robisz że mają taki fajny kolor? (wędzę do podobnego koloru co Arkadiusz) Kilkukrotnie miałem "zarzut" że maluję wędzonki bo nie możliwe jest je tak uwędzić dymem Zapewniam Cię że zapach i smak w takich wędzonkach jest intensywny.Co do sznurka, to przed pakowaniem w ogóle go odcinam, bo odbiorcy jest tak potrzebny jak umarłemu kadzidło. To tak jak te szynki "poubierane" w siatkę z dołożonym liściem laurowym Tobie również wszystkiego dobrego na ten Nowy 2022 Rok. Cytuj Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacieM.RejPopieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karolszymczak Opublikowano 31 Grudnia 2021 Zgłoś Udostępnij #1385 Opublikowano 31 Grudnia 2021 wróbel jak zawsze dobrze cwierka! Cytuj W życiu trzeba być twardym jak chleb z biedronki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wróbel75 Opublikowano 31 Grudnia 2021 Zgłoś Udostępnij #1386 Opublikowano 31 Grudnia 2021 Cytuj Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacieM.RejPopieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karolszymczak Opublikowano 31 Grudnia 2021 Zgłoś Udostępnij #1387 Opublikowano 31 Grudnia 2021 Napisałem w pozytywny tego skowa znaczeniu.Pozdrawiam i życzę Do Siego roku! Cytuj W życiu trzeba być twardym jak chleb z biedronki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wróbel75 Opublikowano 31 Grudnia 2021 Zgłoś Udostępnij #1388 Opublikowano 31 Grudnia 2021 (edytowane) Wiem Karolu. Zawstydziłeś mnie, stąd te rumieńce Po prostu piszę to co myślę i im więcej rozumiem w tym hobby (a jeszcze baaaaaaaardzo dużo nie wiem) to czasem ręce opadają.Najbardziej podoba mi się (czyt. śmieszy) rozmowa o jednodniowym czy kilkugodzinnym peklowani szynki przed ... pieczeniem (i jak to sprawia że mięsko rozpływa się w ustach) czy widok "szynki Zdzicha" jakby przyjechała ze Śląska i dumną minę wędzarza z dziada-pradziada (takiego z tradycjami). Wyżej wymienione przykłady nie dotyczą tego forum i nie miałem na myśli nikogo personalnie!!! Co do tematu sznurka, to przypomniało mi się z dzieciństwa jak zawsze lubiłem zapach wędzonki przechodząc obok... wykopów Kiedyś jak kładli rury, to wspomagali się jak ja to nazwałem "wędzonym sznurem". Edytowane 31 Grudnia 2021 przez wróbel75 Cytuj Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacieM.RejPopieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karolszymczak Opublikowano 31 Grudnia 2021 Zgłoś Udostępnij #1389 Opublikowano 31 Grudnia 2021 Znam zapach tego sznura gruby ciemny i intensywnie pachnący wędzeniem. Cytuj W życiu trzeba być twardym jak chleb z biedronki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MariuszB Opublikowano 31 Grudnia 2021 Zgłoś Udostępnij #1390 Opublikowano 31 Grudnia 2021 Tylko nie próbujcie go konsumować PS. Również znam ten zapach, zwłaszcza jak całe kłęby tego sznura szwagier przez jakiś czas trzymał na strychu u rodziców... zapach utrzymywał się długo mimo upływu czasu Cytuj Moja wędzarnia i pierwsze wyroby :-) https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=6185 Pozdrawiamy Wszystkie zadymiaczki i zadymiaczy :-) Jola i Mariusz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 31 Grudnia 2021 Zgłoś Udostępnij #1391 Opublikowano 31 Grudnia 2021 Również znam ten zapach, O jakim sznurku piszecie ? Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karolszymczak Opublikowano 1 Stycznia 2022 Zgłoś Udostępnij #1392 Opublikowano 1 Stycznia 2022 (edytowane) Do uszczelniania rur kamalizacyjnych o wielkich gabarytach.Aniu to było w latach 70-80 tych a rury były najczęściej betonowe lub azbestowe.Często ten wędzony sznur wykorzystywało się do uszczelniania okien skrzyniowych niędzy muren a ościeżnicą Edytowane 1 Stycznia 2022 przez karolszymczak Cytuj W życiu trzeba być twardym jak chleb z biedronki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 1 Stycznia 2022 Zgłoś Udostępnij #1393 Opublikowano 1 Stycznia 2022 zapach tego sznura gruby ciemny i intensywnie pachnący wędzeniem. Sznur nasączony dziegciem Tym zapachem można się było naćpać Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.