Skocz do zawartości

Wędliny domowe - forum korzysta z plików cookies. Więcej informacji znajdziesz na stronie: Polityka prywatności. W celu usunięcia tej wiadomości kliknij:    Akceptuję użycie plików cookies

Witaj na forum Wędzarniczej Braci


Logowanie » 

Rejestracja
Na naszym forum, tak jak na większości innych, musisz się zarejestrować by móc korzystać z wszystkich funkcji dostępnych dla użytkowników.

To bardzo prosta procedura, która zajmie Ci tylko chwilę, a dzięki temu będziesz mógł korzystać z dodatkowych funkcji niedostępnych dla użytkowników niezalogowanych.

Zakładając swoje konto będziesz mógł między innymi:
- rozpoczynać nowe tematy na forum,
- odpowiadać na posty innych,
- przeglądać załączone do postów zdjęcia,
- wysyłać prywatne wiadomości do innych użytkowników,
- dostawać powiadomienia o nowych postach.

Zachęcamy do rejestracji!!!
 

Zdjęcie

Nasze wyroby

Początki

  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
1291 odpowiedzi w tym temacie

#1241 Olek.P

Olek.P

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1154 postów
  • MiejscowośćLeverkusen

Napisano 29 maj 2018 - 07:27

Czy uważasz, że mięso jest za słabo uwędzone?

Tak naprawdę to chciałam pewne rzeczy przy tej polędwicy przetestować

 

 

.... jak na wedzenie zimne toTak.  :D

......... no to do testow sie innym nie wtracam  :thumbsup:

 

Powodzenia w efekcie koncowym.



#1242 EAnna

EAnna

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 9292 postów
  • MiejscowośćTychy

Napisano 29 maj 2018 - 15:46

jeżeli to nie jest tajemnicą rodzinną, to proszę, podziel się patentem

 

patent na szybkie osuszanie wędlin wyjętych z lodówki z przeznaczeniem do wędzenia.

 

Sprawa jest banalna.

Kawałki polędwicy wyjęte z lodówki  miały temperturę o. 2-4 st.C.

Włożyłam do worka  a następnie do ciepłej wody, na ok. 10 - 15 min.

W tym czasie rozpaliłam sobie dymogenerator.

Ogrzane wędliny są SUCHE w rozumieniu procesu osuszania wędlin !

Nawet, gdy na powierzchni pojawi się jakaś resztkowa wilgoć, wystarczy jednorazowe przetarcie ręcznikiem papierowym.

Można je natychmiast zadymić.

Ociekanie - swobodne wypłynięcie solanki do wyrównania ciśnień

Osuszanie - eliminacja efektu skraplania się pary wodnej z otoczenia (w tym przestrzeni wedzarki) na zimnych wędzonkach.

Ciepłe wędzonki = brak skraplania pary wodnej

Wiąże się to z tzw. efektem punktu rosy.

 

 

 

jak na wedzenie zimne toTak. 

Tak, masz rację.

Po prostu już mi się nie chciało trzeci raz wędzić  :facepalm:


Użytkownik EAnna edytował ten post 29 maj 2018 - 15:48


#1243 jarekduch

jarekduch

    Entuzjasta forum

  • Użytkownicy
  • 743 postów
  • MiejscowośćMikołów

Napisano 29 maj 2018 - 16:44

Dziękuję za podzielenie się "patentem" - może i banalne, jednak na rzeczy proste najtrudniej jest wpaść.
Twój sposób na pewno uzyska wiele nowych "żyć" przy wyrobie wędlin przez SiB - a będzie niezastąpiony, gdy będzie się liczyć czas, a raczej jego brak.

#1244 averoy

averoy

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 120 postów
  • MiejscowośćEU

Napisano 29 maj 2018 - 17:46

Ja rowniez dziekuje :clap: mala rzecz a cieszy :)

 

Pozdrawiam



#1245 electra

electra

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 5573 postów
  • MiejscowośćSztokholm

Napisano 29 maj 2018 - 18:01

Patent dobry ..tylko ta ciepla woda to ile stopni? :D



#1246 arkadiusz

arkadiusz

    Uzależniony od forum

  • ***SUPER VIP***
  • 11263 postów

Napisano 29 maj 2018 - 19:26

Tak żeby nie ugotować polędwicy przed wędzeniem . :D



#1247 electra

electra

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 5573 postów
  • MiejscowośćSztokholm

Napisano 30 maj 2018 - 09:20

ciepla z kranu odpada , trza mieszac z zimna :tongue:



#1248 Woytas

Woytas

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1013 postów
  • MiejscowośćSzczecin

Napisano 31 maj 2018 - 18:12

Ciekawy patent, myślę że warty wypróbowania. A podobno fizyka w życiu się nie przydaje.  ;)



#1249 Henio

Henio

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 3374 postów
  • MiejscowośćGdańsk Nowy Port

Napisano 16 cze 2018 - 08:59

Rolada z boczku i prasowana łopatka z praski - tylko parzone .

Załączone pliki

  • Załączony plik  002.JPG   62,63 KB   12 Ilość pobrań


#1250 arkadiusz

arkadiusz

    Uzależniony od forum

  • ***SUPER VIP***
  • 11263 postów

Napisano 16 cze 2018 - 10:39

:thumbsup:



#1251 EAnna

EAnna

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 9292 postów
  • MiejscowośćTychy

Napisano 16 cze 2018 - 10:46

Rolada z boczku i prasowana łopatka z praski

Henio, pierwsza klasa i takie tłuściutkie  :tongue:  



#1252 karolszymczak

karolszymczak

    Uzależniony od forum

  • **VIP-Organizator**
  • 6925 postów

Napisano 16 cze 2018 - 10:54

Takie cuda czlowiekowi na diecie pokazujecie?

#1253 Henio

Henio

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 3374 postów
  • MiejscowośćGdańsk Nowy Port

Napisano 16 cze 2018 - 12:05

Dodam tylko że jako nowinkę zastosowałem najpierw foli.e spożywczą i wtedy dodatkowo strecz kilka razy i co do praski to w praskę a strecz na boczku zabezpieczyłem przed rozwijaniem srebrną taśmą  :facepalm:  :D . Zero wycieku i galaretka odzyskana w całości . Mięsa peklowane na sucho 19 gramów /kg.i z przypraw to delikatnie posypane suszonym czosnkiem . Ps mięso i boczek potraktowane tłuczkiem i dobrze się skleiło bez pomocy żelatyny.



#1254 arkadiusz

arkadiusz

    Uzależniony od forum

  • ***SUPER VIP***
  • 11263 postów

Napisano 16 cze 2018 - 13:40

Żelatyna mięsa nie sklei.Co najwyżej galaretką będzie bardziej ścisła.

#1255 chudziak

chudziak

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 5170 postów

Napisano 19 cze 2018 - 21:59

Takie cuda czlowiekowi na diecie pokazujecie?

 

Karolu , Ty to chyba właśnie na takiej diecie powinieneś być bo tylko cień z Ciebie zostanie  :(



#1256 paweljack

paweljack

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 6122 postów

Napisano 26 cze 2018 - 09:55

 

Takie cuda czlowiekowi na diecie pokazujecie?

 

Karolu , Ty to chyba właśnie na takiej diecie powinieneś być bo tylko cień z Ciebie zostanie  :(

Olgo, podobno od tłuszczu się nie tyje. :) 



#1257 Baster321

Baster321

    Początkujący

  • Użytkownicy
  • 11 postów
  • MiejscowośćStargard

Napisano 24 paź 2018 - 16:58

Witam.

 

 

 


Załączony plik  baster1.jpg   111,9 KB   11 Ilość pobrań  Załączony plik  baster2.jpg   101,26 KB   11 Ilość pobrań


Użytkownik EAnna edytował ten post 24 paź 2018 - 18:33


#1258 Woytas

Woytas

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1013 postów
  • MiejscowośćSzczecin

Napisano 24 paź 2018 - 17:26

Smakowite, pięknie.  :clap:



#1259 januszfeniks

januszfeniks

    Weteran

  • **VIP**
  • 1445 postów
  • MiejscowośćEłk

Napisano 27 paź 2018 - 22:12

EAnna ostatnio zakupiłem pakowarkę i pyt. Własnie ku obsychaniu.  Nie stwierdziłem zbyt dużego obsychania wędlin ale pomimo to to jednak troszke brakuje. I pytanie. Czy jeśli skropię  lub podleję delikatnie przed pakowaniem np. wodą lub np. rosołkiem, lub wodą z solą to czy to da efekt soczystości? I tak sam na sobie to sprawdzę ale pomimo to chciał bym wiedzieć czy juz było to praktykowane?



#1260 EAnna

EAnna

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 9292 postów
  • MiejscowośćTychy

Napisano 27 paź 2018 - 22:30

Nie stwierdziłem zbyt dużego obsychania wędlin ale pomimo to to jednak troszke brakuje. I pytanie. Czy jeśli skropię  lub podleję delikatnie przed pakowaniem np. wodą lub np. rosołkiem, lub wodą z solą to czy to da efekt soczystości? I tak sam na sobie to sprawdzę ale pomimo to chciał bym wiedzieć czy juz było to praktykowane?

Jeżeli masz za suche (w środku) wędliny  to znaczy, że je przeparzyłeś.

Obróbka termiczna obkurcza mięśnie i one wypychają wodę, produkt staje się suchy. Żadne nawilżanie tego obkurczenia już nie zlikwiduje.

Jednak wypchnięty płyn może częściowo zostać wciągnięty w przestrzenie międzykomórkowe.

Nawilżanie powierzchni w celu absorbcji wody jest dosyć ryzykownym zabiegiem, ponieważ środowisko wodne jest bazą dla rozwoju bakterii.

Gdybyś jednak zapakował próżniowo produkt i w takiej postaci parzył, to ewentualny wyciek będzie sterylny i nie zaszkodzi wędlinie.






Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych