Skocz do zawartości

Wędliny domowe - forum korzysta z plików cookies. Więcej informacji znajdziesz na stronie: Polityka prywatności. W celu usunięcia tej wiadomości kliknij:    Akceptuję użycie plików cookies

Witaj na forum Wędzarniczej Braci


Logowanie » 

Rejestracja
Na naszym forum, tak jak na większości innych, musisz się zarejestrować by móc korzystać z wszystkich funkcji dostępnych dla użytkowników.

To bardzo prosta procedura, która zajmie Ci tylko chwilę, a dzięki temu będziesz mógł korzystać z dodatkowych funkcji niedostępnych dla użytkowników niezalogowanych.

Zakładając swoje konto będziesz mógł między innymi:
- rozpoczynać nowe tematy na forum,
- odpowiadać na posty innych,
- przeglądać załączone do postów zdjęcia,
- wysyłać prywatne wiadomości do innych użytkowników,
- dostawać powiadomienia o nowych postach.

Zachęcamy do rejestracji!!!
 

Zdjęcie

Nasze wyroby

Początki

  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
1326 odpowiedzi w tym temacie

#1281 karolszymczak

karolszymczak

    Uzależniony od forum

  • **VIP-Organizator**
  • 7346 postów

Napisano 05 lut 2019 - 06:24

Ładnie uwędzone.

#1282 Fahmann13

Fahmann13

    Początkujący

  • Użytkownicy
  • 21 postów
  • MiejscowośćUK

Napisano 05 lut 2019 - 09:00

Dzięki, trzeba sobie jakoś radzić na obczyźnie 😉

#1283 gomix

gomix

    Nowicjusz

  • Użytkownicy
  • 3 postów
  • MiejscowośćChorzów

Napisano 05 lut 2019 - 19:50

gomix,

prostokątny serek to kostka twarogu półtłustego, leżała w solance 10% 24 godziny, potem 4/5 godzin na kratce w celu obcieknięcia.

Następnie obsypana mieszanką przypraw (ten akurat to papryka ostra/słodka i czosnek suszony) jaką kto lubi. Ostatecznie wędzona razem z kiełbasą tyle ze na kratce a nie na kiju :)  Warto spróbować a zwłaszcza poeksperymentować jeśli chodzi o mieszanki przypraw.

 

Ten żółty natomiast to ser salami ucięty z batona na około 300g, wędzony razem z w/w zestawem, zmienił się kompletnie smak i tekstura.

 

averoy,

może kiedyś się skuszę,

tylko gdzie takie cudo dostać... ?

Dziękuję bardzo za odpowiedź



#1284 Fahmann13

Fahmann13

    Początkujący

  • Użytkownicy
  • 21 postów
  • MiejscowośćUK

Napisano 06 lut 2019 - 15:00

Trochę kiełbaski, smarowidło i udko na obiad;)

Załączone pliki



#1285 filemonek

filemonek

    Stały bywalec

  • Użytkownicy
  • 260 postów
  • MiejscowośćCiechanów

Napisano 06 lut 2019 - 15:40

Udo z dinozaura :-)



#1286 Fahmann13

Fahmann13

    Początkujący

  • Użytkownicy
  • 21 postów
  • MiejscowośćUK

Napisano 06 lut 2019 - 15:46

Tak, ubitego kamieniem 😂🤣😂

#1287 ANNAM

ANNAM

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 5096 postów
  • Miejscowośćaustralia

Napisano 06 lut 2019 - 23:24

udko na obiad;)
 

 

 To udko to ciasto ?



#1288 Fahmann13

Fahmann13

    Początkujący

  • Użytkownicy
  • 21 postów
  • MiejscowośćUK

Napisano 07 lut 2019 - 06:22

Nie, żart 😁

#1289 Fahmann13

Fahmann13

    Początkujący

  • Użytkownicy
  • 21 postów
  • MiejscowośćUK

Napisano 12 lut 2019 - 19:21

A dzisiaj pasztet i polędwice:)

Załączone pliki



#1290 Fahmann13

Fahmann13

    Początkujący

  • Użytkownicy
  • 21 postów
  • MiejscowośćUK

Napisano 22 lut 2019 - 18:14

Karkówka już dojrzała 😋

Załączone pliki



#1291 EAnna

EAnna

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 10123 postów
  • MiejscowośćTychy

Napisano 22 lut 2019 - 18:55

Karkówka już dojrzała

Cieniej kroić!!!

Plasterki powinny być jak mgiełka  albo plasterki ....szynki parmeńskiej  :thumbsup:



#1292 Fahmann13

Fahmann13

    Początkujący

  • Użytkownicy
  • 21 postów
  • MiejscowośćUK

Napisano 22 lut 2019 - 19:07

Muszę jakiś sprzęt zorganizować do takiej operacji😉

#1293 Henio

Henio

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 3474 postów
  • MiejscowośćGdańsk Nowy Port

Napisano 01 lis 2019 - 15:40

Przedwczoraj robiona leberka pobiedziska na bogato bo do niej poszła pachwina dosyć chuda , mięso z obgotowanych kości schabowych i skóra z boczku . po bokach wiadomo boczek i polędwica . Peklowane w próżni cztery dni i nawet o dziwo nie ma szarego oczka . Pierwszy raz po wyjęciu leberki podniosłem temp do 85 st C i polędwica tak zostaje i jest soczysta , boczek ciągutka więc do parzenia .

Załączone pliki

  • Załączony plik  023.JPG   63,1 KB   7 Ilość pobrań


#1294 ANNAM

ANNAM

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 5096 postów
  • Miejscowośćaustralia

Napisano 01 lis 2019 - 20:47

Henio, taki ciagutka boczek to najlepszy  :clap:  :clap:



#1295 karolszymczak

karolszymczak

    Uzależniony od forum

  • **VIP-Organizator**
  • 7346 postów

Napisano 01 lis 2019 - 20:56

Henio fajne!

#1296 Henio

Henio

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 3474 postów
  • MiejscowośćGdańsk Nowy Port

Napisano 31 mar 2020 - 09:29

Bananowo - truskawkowa impresja - wyrób mojej żony .

 

 

Załączone pliki

  • Załączony plik  011.JPG   70,41 KB   8 Ilość pobrań
  • Załączony plik  012.JPG   69,01 KB   8 Ilość pobrań
  • Załączony plik  007.JPG   42,26 KB   8 Ilość pobrań


#1297 Małgoś

Małgoś

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 5740 postów

Napisano 31 mar 2020 - 13:49

Heniu, brawa dla żony. :clap:  :thumbsup:  Czy mógłbyś wstawić również przepis o przepis? :)



#1298 Pepuś

Pepuś

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 78 postów
  • MiejscowośćSkierniewice

Napisano 31 mar 2020 - 20:21

A ja wczoraj zrobiłem pierwszy raz w życiu kiełbasę. Chłopska z przepisu Szczepana. Zaledwie 2.5 kg. , ale jak na pierwszy raz ,nabijając zelmerem 5 to i tak dużo. Wędzona była w betonowym grillu poprzytykanym deskami  :facepalm:  na grubych zrębkach zrobionych piłą tarczową  :facepalm: olszyna i grusza. Wizualnie taka sobie , lecz smak przedni  :D

Załączony plik  kiełbasa chłopska.jpg   56,25 KB   10 Ilość pobrań

 

Dziś skoro świt , dokończyłem pracę przy salcesonie z golonek przepisu Halusi . Powinien leżeć do rana , ale nie wytrzymałem i rozkroiłem go po 12 godz.

Rodzinka stwierdziła że wyborny  :D

Załączony plik  salceson.jpg   53,92 KB   10 Ilość pobrań 

 



#1299 Henio

Henio

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 3474 postów
  • MiejscowośćGdańsk Nowy Port

Napisano 01 kwi 2020 - 12:14

Małgosia jak żona będzie robiła to zrobię fotorelacje .A to dzisiejsze wyroby według mnie udane

Załączone pliki



#1300 Małgoś

Małgoś

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 5740 postów

Napisano 01 kwi 2020 - 12:39

Małgosia jak żona będzie robiła to zrobię fotorelacje

 

Dziękuję

A to dzisiejsze wyroby według mnie udane

 

Wczesny Zbój Madej ? :facepalm: :laugh:







Również z jednym lub większą ilością słów kluczowych: Początki

Użytkownicy przeglądający ten temat: 2

0 użytkowników, 2 gości, 0 anonimowych