rocker Opublikowano 10 Maja 2018 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 10 Maja 2018 Witajcie, wracam z tematem budowy kolejnej wędzarni. Niedługo będę się wprowadzał do swojego domu i od razu przystępuję do budowy nowej wędzarni.Tym razem czytałem z większym zrozumieniem forum i porady Andyandy'ego, rozszerzony wątek przez Maxell'a oraz porady Roger'a.Nie robię na razie żadnych planów, żeby nie popełnić gafy i tu liczę w 100% na waszą poradę i pomoc. Osobiście wolałbym wędzarnie z pośrednim paleniskiem aniżeli zaproponową przez Andyandy'ego.Dodatkowo plan mam taki by z czasem do wędzarni dokładać kolejne "moduły" tak by na końcu wyszła zadaszona kuchnia polowa. Moja babcia trzymie dla mnie swój stary piec opalany drewnem.Docelowo chciałbym by powstało coś na kształt tego co zrobić Grzegorz1970 u siebie: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11151-grilo-wedzarnia-z-piecem-grzegorza/ Osobiście, jak pisąłem wyżej, chciałbym pójść w kierunk pośredniego paleniska, ze względu na blat roboczy lub też możliwość dobudowania kolejnych elementów obok komory wędzarniczej (piec chlebowy). W przyszłym tygodniu mam wylewki na budowie, więc mogę zamówić więcej cementu na fundamenty, więc pierwsza prośba jaka wielkość fundamentu.W jakim kierunku iść? Wiem, że o dużo proszę, ale mimo wszystko chciałbym zrobić od podstaw zgodnie ze sztuką i z pomocą Waszą. (jako załącznik moja dotychczasowa wędzarnia) Cytuj veni vidi vino Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.