Skocz do zawartości

Wędliny domowe - forum korzysta z plików cookies. Więcej informacji znajdziesz na stronie: Polityka prywatności. W celu usunięcia tej wiadomości kliknij:    Akceptuję użycie plików cookies

Witaj na forum Wędzarniczej Braci


Logowanie » 

Rejestracja
Na naszym forum, tak jak na większości innych, musisz się zarejestrować by móc korzystać z wszystkich funkcji dostępnych dla użytkowników.

To bardzo prosta procedura, która zajmie Ci tylko chwilę, a dzięki temu będziesz mógł korzystać z dodatkowych funkcji niedostępnych dla użytkowników niezalogowanych.

Zakładając swoje konto będziesz mógł między innymi:
- rozpoczynać nowe tematy na forum,
- odpowiadać na posty innych,
- przeglądać załączone do postów zdjęcia,
- wysyłać prywatne wiadomości do innych użytkowników,
- dostawać powiadomienia o nowych postach.

Zachęcamy do rejestracji!!!
 

Zdjęcie

Chleb pszenno - żytni na zakwasie pszennym i drożdażch


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
12 odpowiedzi w tym temacie

#1 Mariusz_d1

Mariusz_d1

    Początkujący

  • Użytkownicy
  • 28 postów
  • MiejscowośćSędziszów

Napisano 13 maj 2018 - 13:36

Witajcie,
wrzucam przepis na chleb jak w temacie.
Składniki:
 
Zaczyn drożdżowy:
- min 10 g świeżych drożdży ( ukroiło mi się 16 g),
- 1 łyżeczka cukru,
- 2 łyżki mąki,
- 3 łyżki mleka
 
Wszystkie składniki o temp pokojowej.
Na początek rozcieram drożdże z cukrem,
 
 
 
dodaję mąkę, również rozcieram,
XoDuBvm.jpg
dodaję mleko i ponownie rozcieram, tak aby powstałą w miarę jednolita bryja.
 
Pozostaje czekać.
gxDhqof.jpg
 
Teraz bohater nr 2 - zakwas pszenny,
tRchf2S.jpg
 
ten zakwas ma ok półtora roku, używam go regularnie do chleba.
 
 
 
Prawie cały zakwas ze słoika ląduje w misie miksera,
 
jzHQKsg.jpg
 
Do słoika dodaję ok 1/2 szklanki przegotowanej wody ( o temp pokojowej) i 4 czubate łyżki mąki pszennej ( używam 650), rozprowadzam, zakręcam lekko słoik i wstawiam do lodówki . W lodówce wytrzymuje do  miesiąca ( sprawdzone z tym zakwasem). Na 3 dni przed pieczeniem chleba trzeba wyjąć słoik z lodówki i codziennie dodawać po 4 łyżki mąki + ew wodę ( przegotowaną - letnią lub o temp pokojowej).
 
qkcFWIO.jpg
 
Tym razem było 250 g zakwasu, do misy miksera dodaję również 150 g mąki żytniej razowej ( nie wiem jaki typ - mąka kupowana od młynarza na bazarze twierdzi, że razowa, żurek na niej wychodzi zajefajny )
 
bVfnYm6.jpg
 
IYwEXUJ.jpg
 
300 g wody, siemię lniane - 2 łyżki, słonecznik - 3 łyżki, sól 2 łyżeczki, kminek cały 1 łyżeczka ( oczywiście dodatki każdy daje wg upodobań)
 
 
 
Zawartość misy wymieszana:
 
 
W trakcie przygotowań drożdże zaczęły pracować, więc zaczyn do misy miksera i mieszamy:
 
nqcAayJ.jpg
 
 
Dodaję jeszcze 600 g mąki pszennej ( typ 650 )
 
GamkiHJ.jpg
 
I mieszamy - dodaję jeszcze wodę tym razem weszło jeszcze ok 100 g wody ( ilość dodawanej wody zależy od mąki trudno tu podać dokładną ilość)
 
Ciasto
B6mKj4N.jpg
 
 
Foremki nacieram masłem klarowanym i wysypuję bułką tartą
oedt9X0.jpg
 
 
Wykładam do nich ciasto ( używając wagi kontroluję masę - po równo)
 
KnRkCMr.jpg
 
Foremki okrywam folią spożywczą i odstawiam do wyrośnięcia - wyrastało ok 4 godzin
Eyk7FJI.jpg
 
Jak ciasto prawie wyrosło, włączam piekarnik ( na 220 stopni - bez termoobiegu bo nie mam), robię pomadę:
 
D4q8fRj.jpg
 
100 g wody, czubata łyżeczka mąki, szczypta soli. W rondelku mieszam składniki i zagotowuję. Po krótkim ostygnięciu smaruję wierzch ciasta pomadą ( obficie) i do nagrzanego piekarnika.  Razem z foremkami wkładam do piekarnika pojemnik z 2 kostkami lodu.
 
 
 
 
XPMgBAE.jpg
 
Piekę 20 minut na 220 stopni, potem 20 na 200, jak widzę, że bochenki delikatnie odchodzą od ścianek formy ( po ok 40 minutach) wyjmuję bochenki z foremek i wstawiam na kratce do piekarnika, wierzchem do dołu na ok 10-15 minut  temp 180 stopni.
 
1NkPvWO.jpg
 
 
 
azbsxvF.jpg
 
Wyjmuję na deskę i czekam do ostygnięcia.
 
TTWzViV.jpg
 
5oUeLJJ.jpg
 
 
 
fMyRtK3.jpg
 
 
 
Wyszły 2 chlebki o wadze 728 - 707 g
 
Możliwy wariant to nie dawać drożdży - ale rośnie wtedy dłuuugo.
 
PZDR
Mariusz



#2 Muski

Muski

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 7153 postów

Napisano 13 maj 2018 - 18:16

Możliwy wariant to nie dawać drożdży - ale rośnie wtedy dłuuugo.

Pewnie noc całą  :thumbsup:  piękna fotorelacja :thumbsup:


Użytkownik Muski edytował ten post 13 maj 2018 - 18:16


#3 karolszymczak

karolszymczak

    Uzależniony od forum

  • **VIP-Organizator**
  • 6956 postów

Napisano 13 maj 2018 - 18:28

Bardzo pieknie kolego to opisałeś.Brawo!!!

Użytkownik karolszymczak edytował ten post 13 maj 2018 - 18:29


#4 binio1111

binio1111

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 3406 postów
  • MiejscowośćOzorków

Napisano 13 maj 2018 - 20:16

Fotorelacja jak na porządnym kursie :) :clap: :clap: :clap:



#5 electra

electra

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 5574 postów
  • MiejscowośćSztokholm

Napisano 14 maj 2018 - 07:25

Super fotorelacja !

Mam tylko pytanie ..dajesz sporo zakwasu i do tego drozdze i a dlugo rosnie ,  czemu?ja robie tylko na zakwasie i po 4 godzinach mam wyrosniety chleb ( pieke co prawda na zytnim zakwasie )



#6 Mariusz_d1

Mariusz_d1

    Początkujący

  • Użytkownicy
  • 28 postów
  • MiejscowośćSędziszów

Napisano 14 maj 2018 - 10:01

Super fotorelacja !

Mam tylko pytanie ..dajesz sporo zakwasu i do tego drozdze i a dlugo rosnie ,  czemu?ja robie tylko na zakwasie i po 4 godzinach mam wyrosniety chleb ( pieke co prawda na zytnim zakwasie )

Czy ja wiem czy długo? Sprawdziłem exify zdjęć: zafoliowałem foremki o 11:38 a o 15 poszedł do piekarnika, rósł więc ok 5 godzin, temp w domu pewnie ok 22 stopni (ciasto stało po prostu na szafce). Długo miałem na myśli wersję bez drożdży - wtedy rośnie ok 10 godzin. Niedługo powtórzę wersję bez drożdży to podam info ile wyrastał.

 

PZDR

Mariusz



#7 SIVON

SIVON

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1543 postów
  • MiejscowośćWrocław

Napisano 14 maj 2018 - 10:21

Bardzo fajnie to opisałeś, ja piekę chleby na zakwasie żytnim z dodatkiem maślanki. Normalnie ciasto wyrasta w 6-8h w temperaturze pokojowej. Podnosząc temperaturę do 35 stopni ( wyrastanie w piekarniku) proces ten trwa dwa razy krócej czyli 3-4h. W zimie blaszki z ciastem ustawiam przy kominku i też fajnie wyrasta.



#8 electra

electra

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 5574 postów
  • MiejscowośćSztokholm

Napisano 14 maj 2018 - 10:32

@Mariusz_d1, no wlasnie chodzilo mi o to ze moj wyrasta ok 5h w temp ca 25st C i bez drozdzy . ja pieke chleby z przepisu Sivona na maslance , ale jak nie mam robie,tez bez albo daje yogurt naturalny .

Dluzej rosna te ktore maja wiecej maki zytniej , czy np jak zamiasc czesci maki dodam sruty zbozowej.

 

Sivon twoj chleb jest w naszym domu nie do przebicia ..chleb ktory nigdy sie nie nudzi ..pieke inne tez ale zawsze slysze teraz to juz upiecz ten Sivonowy :)


Użytkownik electra edytował ten post 14 maj 2018 - 10:35


#9 SIVON

SIVON

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1543 postów
  • MiejscowośćWrocław

Napisano 14 maj 2018 - 11:22

Electra cieszy mnie to :) u mnie też bardzo często jemy ten chleb. Pozdrawiam serdecznie.



#10 beatag

beatag

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1789 postów
  • MiejscowośćSkarzysko-kamienna

Napisano 14 maj 2018 - 15:53

Sivon twoj chleb jest w naszym domu nie do przebicia ..chleb ktory nigdy sie nie nudzi ..pieke inne tez ale zawsze slysze teraz to juz upiecz ten Sivonowy

Elektro- wrzuć linka do tego chlebka ,ja ostatnio najczęściej piekę ten garnkowy [w garczku żeliwnym]



#11 DUCH

DUCH

    Pasjonat

  • Użytkownicy
  • 624 postów
  • MiejscowośćBuczek/ Opoczno

Napisano 14 maj 2018 - 15:55

chleb masz lekko przegarowany bo po upieczeniu zapada się w nim góra. Powinieneś skrócić czas wyrastania albo pozwolić raz wyrosnąć w misie od miksera i po 1,5-2h przełożyć dopiero do foremki . Starałem też obliczyć ilość używanej przez ciebie wody i po zsumowaniu wychodzi że używasz w tym przypadku 60% wody w stosunku do ilości mąki . Widzi mi się jednak ,na podstawie miękiszu chleba że tej cieczy ( woda , mleko ) musi być zdecydowanie więcej bo pory w chlebie są dość duże co wskazuje na luźne ciasto ( ale może to też być efekt zbyt długiego wyrastania ) . W każdym razie fotorelacja bardzo ładna , chociaż przepis mało precyzyjny . 

A mąką na zdjęciech to mąka żytnia razowa typ2000.



#12 electra

electra

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 5574 postów
  • MiejscowośćSztokholm

Napisano 14 maj 2018 - 17:49

@beatag

 

 

https://wedlinydomow...łasne/?p=311150



Sponsor

Sponsor
  • Reklama

#13 Mariusz_d1

Mariusz_d1

    Początkujący

  • Użytkownicy
  • 28 postów
  • MiejscowośćSędziszów

Napisano 16 maj 2018 - 07:05

chleb masz lekko przegarowany bo po upieczeniu zapada się w nim góra. Powinieneś skrócić czas wyrastania albo pozwolić raz wyrosnąć w misie od miksera i po 1,5-2h przełożyć dopiero do foremki . Starałem też obliczyć ilość używanej przez ciebie wody i po zsumowaniu wychodzi że używasz w tym przypadku 60% wody w stosunku do ilości mąki . Widzi mi się jednak ,na podstawie miękiszu chleba że tej cieczy ( woda , mleko ) musi być zdecydowanie więcej bo pory w chlebie są dość duże co wskazuje na luźne ciasto ( ale może to też być efekt zbyt długiego wyrastania ) . W każdym razie fotorelacja bardzo ładna , chociaż przepis mało precyzyjny . 

A mąką na zdjęciech to mąka żytnia razowa typ2000.

Mea culpa z przepisem, poniżej ogarnięta wersja:

Przepis uporządkowany

zaczyn drożdżowy:
- min 10 g świeżych drożdży ( ukroiło mi się 16 g),
- 1 łyżeczka cukru,
- 2 łyżki mąki,
- 3 łyżki mleka

Ciasto:
- 250 g zakwasu (pszennego)
- 150 g mąki żytniej razowej
- 2 łyżki siemienia lnianego,
- 3 łyżki słonecznika
- 1 łyżeczka kminku
- 2 łyżeczki soli
- 600 g mąki pszennej (typ 650)
- 400 g wody

 

PZDR Mariusz
 


Użytkownik Mariusz_d1 edytował ten post 16 maj 2018 - 07:06





Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych