Skocz do zawartości

Wędliny domowe - forum korzysta z plików cookies. Więcej informacji znajdziesz na stronie: Polityka prywatności. W celu usunięcia tej wiadomości kliknij:    Akceptuję użycie plików cookies

Witaj na forum Wędzarniczej Braci


Logowanie » 

Rejestracja
Na naszym forum, tak jak na większości innych, musisz się zarejestrować by móc korzystać z wszystkich funkcji dostępnych dla użytkowników.

To bardzo prosta procedura, która zajmie Ci tylko chwilę, a dzięki temu będziesz mógł korzystać z dodatkowych funkcji niedostępnych dla użytkowników niezalogowanych.

Zakładając swoje konto będziesz mógł między innymi:
- rozpoczynać nowe tematy na forum,
- odpowiadać na posty innych,
- przeglądać załączone do postów zdjęcia,
- wysyłać prywatne wiadomości do innych użytkowników,
- dostawać powiadomienia o nowych postach.

Zachęcamy do rejestracji!!!
 

Zdjęcie

Jaką kupić maszynkę do mielenia mięsa ?

Alfa 32motoreduktor silnik hendi198

  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
1996 odpowiedzi w tym temacie

#1981 electra

electra

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 6283 postów
  • MiejscowośćSztokholm

Napisano 11 sty 2021 - 18:19

Sverige mam zelmera 5, kielbasy robie zadko  ale tak 5 kg bez problemu da rade , potrzeba do takiej ilosci grubszej kostki dam rade pokroic nozem jak pisze EAnna , a moje kielbasy widzieliscie bo nie raz zamieszczalam , mam tez 8 reczna jak by co , Jak zelmer padnie kupie 8,



#1982 romk

romk

    Stały bywalec

  • Użytkownicy
  • 209 postów
  • MiejscowośćPomorze

Napisano 11 sty 2021 - 18:25

To, że mała maszynka miażdży mięso (jeżeli dawkować w małych kawałkach i nie pchać wsadu na siłę, nie jest tak źle), to jeszcze nie powód do okazywania pogardy właścicielowi takowej. Właściciel może sobie zasłużył, ale co komu winne pierogi, które w dodatku nie mogą się tutaj bronić.



#1983 archivi

archivi

    Nowicjusz

  • Użytkownicy
  • 5 postów
  • MiejscowośćRzeszów

Napisano 11 sty 2021 - 18:54

E no ja tu nie widziałem pogardy dla właścicieli "piątek", tylko opinię nt. tych maszynek - każdy ma swoją i ma prawo się nie zgadzać. Jak kupuję nowa maszynę i mam do wyboru 5 i 8, to zgodnie z licznymi komentarzami wybiorę 8. Ta 5 nie ma żadnych dodatkowych plusów - cena, wielkość, waga - wszystko praktycznie to samo. Na minus 5 jest chyba dostępność akcesoriów. Do tego zelmotor wszystko dostępne. Jak bym dostał taka 5tkę - pewnie też byłbym zadowolony :D.


Wysłane z mojego POCOPHONE F1 przy użyciu Tapatalka

#1984 sverige2

sverige2

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 6233 postów
  • MiejscowośćCiechocinek - Polska / Lund - Szwecja

Napisano 11 sty 2021 - 19:03

Nooo, i tradycja w Narodzie nie ginie jak widać, po Nowym Roku  wciąż wesoło jest, i tak trzymać SiBy, bo nie samą kiełbasą przecież człowiek żyje :D :thumbsup: :clap: !!!



#1985 electra

electra

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 6283 postów
  • MiejscowośćSztokholm

Napisano 11 sty 2021 - 19:05

@archivi, ja jak kupowalam moja to nie mialam jeszcze w planach wyrobow domowych , robie niewielkie  ilosci  bo raz ze mam mala wedzarke to i jest nas 2 i moi rodzice ktorym tez podrzucam cos do przegryzienia , Wczesniej miala reczna i tez dawalam rade zmielic mieso na kotlety 

Ja kroje waskie paski i maszynka nie miazdzy , sitka i nozyki ostre ,A wieksze kawalki to nozem dam rade przy takiej ilosci .Napewno nie kupie wilka bo dluzej bym musiala  go myc niz mielic, to raz ale i nie mam gdzie trzymax :)

A jestem gadzeciara wiec mam pol szafy maszyneri ktora czasami raz do roku uzywam :)



#1986 EAnna

EAnna

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 10787 postów
  • MiejscowośćTychy

Napisano 11 sty 2021 - 19:07

to jeszcze nie powód do okazywania pogardy właścicielowi takowej.

Tę pogardę to sobie wydumałeś :facepalm: .

Starałam się wyjaśnić, o co chodzi  w opinii o "5".



#1987 markis

markis

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 155 postów
  • MiejscowośćOstróda

Napisano 13 sty 2021 - 22:54

Mała maszynka ma małą gardziel i miażdży mięso.

Jaki rozmiar gardzieli maszynki do mięsa jest odpowiedni tzn. nie miażdży mięsa ?   



#1988 L.Przemek

L.Przemek

    Entuzjasta forum

  • Użytkownicy
  • 828 postów
  • MiejscowośćŚląsk

Napisano 13 sty 2021 - 23:56

Jaki rozmiar gardzieli maszynki do mięsa jest odpowiedni tzn. nie miażdży mięsa ?

od 10/12 wzwyż



#1989 archivi

archivi

    Nowicjusz

  • Użytkownicy
  • 5 postów
  • MiejscowośćRzeszów

Napisano 14 sty 2021 - 08:18

Jaki rozmiar gardzieli maszynki do mięsa jest odpowiedni tzn. nie miażdży mięsa ?

od 10/12 wzwyż
A przed chwilą było, że 8 ...

Wysłane z mojego POCOPHONE F1 przy użyciu Tapatalka

#1990 Bossky

Bossky

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 162 postów
  • MiejscowośćJasień

Napisano 14 sty 2021 - 10:46

archivi. Jeśli nie zamierzasz przerabiać kilkudziesięciu kg tygodniowo a jedynie na własne potrzeby to śmiało kup tę ósemkę. Dokup szarpak ew. 13-tke. Czasem można troszkę sobie pokroić nożem .Np. słoninę można pokroić lub mielić przymrożoną . Jeśli będziesz chciał większą to albo alfy z napędem lub bez. Lub wilk czy tzw maszynka pomocnicza. Ale tu napotkasz inne problemy. Cena, zamontowana na stałe gardziel. Zależy ile chcesz przerabiać. Mnóstwo ludzi dla siebie działa na ósemkach, wiedzy i umiejętnościach.
Ps. Dodam jeszcze że warto pomyśleć o nadziewarce do kiełbas. Nadziewanie niedużą maszynka jest niezwykle nieporęczne i tu rzeczywiście farsz jest miażdżony

Użytkownik Bossky edytował ten post 14 sty 2021 - 11:11


#1991 archivi

archivi

    Nowicjusz

  • Użytkownicy
  • 5 postów
  • MiejscowośćRzeszów

Napisano 14 sty 2021 - 11:24

Bossky dzięki :). Tak się trochę śmiałem, bo co do gniecenia mięsa, to ile ludzi, tyle opinii... Do tego dochodzi ostrość noża i sitka i sposób podawania mięsa.
Ja dopiero zaczynam i raczej planuje tylko dla dwójki osób robić, więc wybór padł na tego zelmotor. Do tego dokupuje zestaw tak jak piszesz - szarpak i chyba 10 i 13.
Nadziewarka będzie, ale dopiero jak powstaną pierwsze akceptowalne wyroby nadziane w mękach tym zelmotorem ;). Poza kiełbasami jest jeszcze szynkowar, wiec nadziewarka jeszcze czeka na zrobienie miejsca w szafkach:).

Wysłane z mojego POCOPHONE F1 przy użyciu Tapatalka

#1992 Bossky

Bossky

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 162 postów
  • MiejscowośćJasień

Napisano 14 sty 2021 - 11:37

Bossky dzięki :). Tak się trochę śmiałem, bo co do gniecenia mięsa, to ile ludzi, tyle opinii... Do tego dochodzi ostrość noża i sitka i sposób podawania mięsa.
Ja dopiero zaczynam i raczej planuje tylko dla dwójki osób robić, więc wybór padł na tego zelmotor. Do tego dokupuje zestaw tak jak piszesz - szarpak i chyba 10 i 13.
Nadziewarka będzie, ale dopiero jak powstaną pierwsze akceptowalne wyroby nadziane w mękach tym zelmotorem ;). Poza kiełbasami jest jeszcze szynkowar, wiec nadziewarka jeszcze czeka na zrobienie miejsca w szafkach:).

Wysłane z mojego POCOPHONE F1 przy użyciu Tapatalka

No i git. Ja też nadziewalem maszynką. Raczej porażka. Do nadziewarki tego się nie da nawet porównać Powodzenia...

#1993 TOSHIBA

TOSHIBA

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 3114 postów
  • MiejscowośćZürich / Poznań

Napisano 14 sty 2021 - 12:31

Większość ludzi zaczynała nadziewać maszynkami, niektórzy nadal tak robią.

Trzeba się jednak liczyć z utrudnieniami i z ograniczeniami np dobrej  krakowskiej czy kabanosów nie zrobisz



#1994 electra

electra

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 6283 postów
  • MiejscowośćSztokholm

Napisano 14 sty 2021 - 16:36

[bz@TOSHIBA[/b], ja robilam krakowska i nadziewalam 5 zelmerem ale zrobilam sobie lejek szeroki i dalo sie , lepiej niz upychanie lyska , z tym ze jak robi sie 2-3 batony to sie mozna bawic  :D



#1995 MariuszB

MariuszB

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 2722 postów
  • MiejscowośćZachodniopomorskie Zdroje

Napisano 14 sty 2021 - 17:23

Nie zapominajcie że każda maszynka, bez względu na średnicę gardzieli będzie miażdżyła jeżeli zapomnimy o ostrzeniu noża i siatki.


Użytkownik MariuszB edytował ten post 14 sty 2021 - 17:23


#1996 markis

markis

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 155 postów
  • MiejscowośćOstróda

Napisano 14 sty 2021 - 17:24

Nie doradzę którą kupić, ale wiem że gdy będę ja wybierał kiedyś maszynkę, to podstawą będzie jak najszersza gardziel,

 

Coś jest na rzeczy z szerokością gardzieli, ale czy szerokość gardzieli ma wpływ na miażdżenie mięsa ?  Śmiem wątpić...

Dlaczego @Dziadek prezentuje na instruktażowym filmiku dwie maszynki (wg @Bagno to zestaw rozdrabniający)  będące samoróbkami ? 

Jedna to nr 22 a druga, ta z silniczkiem,  to nr 10 - obydwie z szerokimi gardzielami.  Być może przyczyną miażdżenia mięsa są niewłaściwe obroty maszynki i żle dobrane parametry ślimaka. 

Nie mogę odszukać postu, w którym doradzono mi zmniejszenie obrotów silnika (Zelmer 5) i stosowanie dwuskrzydłowego nożyka... 

Załączony plik  maszynki do mięsa.jpg   45,81 KB   7 Ilość pobrań



Sponsor

Sponsor
  • Reklama

#1997 andrzej k

andrzej k

    Uzależniony od forum

  • ***SUPER VIP***
  • 13518 postów
  • MiejscowośćPobiedziska

Napisano 14 sty 2021 - 19:40

Być może przyczyną miażdżenia mięsa są niewłaściwe obroty maszynki i żle dobrane parametry ślimaka.

 

 

Ważną rzeczą jest przygotowanie mięsa do mielenia ...... do danego typu maszynki . Im mniejsza maszynka tym paski mięsa muszą być mniejsze . Jeżeli pasek mięsa spokojnie wejdzie w ślimak i nie będzie nadmiernie zgnieciony między obudową komory ślimaka a samym ślimakiem nie może dojść do miażdżenia mięsa . Drugą sprawą jest podawanie odpowiedniej ilości mięsa do gardzieli tak , żeby nożyk nadążył to mięso odciąć przy sitku,  a nie  żeby nadmiar tego mięsa został przeciskany  przez sitko .

 

 

Pozdrawiam







Również z jednym lub większą ilością słów kluczowych: Alfa 32motoreduktor, silnik, hendi198

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych