Jump to content

Jaką kupić maszynkę do mielenia mięsa ?


świadziu

Recommended Posts

Zaczynam się gubić.

 

Może i potocznie przyjęła się u nas nazwa wilk, ale dla masarzy z którymi miałem kontakt zawodowy, było to urządzenie bardziej rozbudowane niż alfa czy Zelmer.

 

Pytając o siatka do urządzeń mielących typu 82 czy 105, używali określenia wilk.

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Link to comment
Share on other sites

było to urządzenie bardziej rozbudowane niż alfa czy Zelmer.

 

Jeżeli chcesz to nadal mona naginać rzeczywistość 

Przypomni sobie jak w latach 90 tych kupowało się adidasy najjki (specjalnie napisane z błędem) a było to tak naprawdę --  półbuty sportowe marki Nike

 

PS

Mirku, a jak myślisz ilu ludzi czytających to forum pójdzie jutro do sklepu i kupi schab bez kości?  :laugh:  :laugh:  :laugh:

Edited by TOSHIBA

Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. ....

Albert Einstein

自製煙熏肉

Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie :)

Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber

Link to comment
Share on other sites

O jakim naginaniu rzeczywistości piszesz?

A zresztą myśl i pisz sobie co chcesz.

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Link to comment
Share on other sites

Eee od razu napięcie, zaledwie parę miliwoltów

A wilk do mięsa to dopiero od 400 V   :laugh:  :laugh:  :laugh:  :laugh:

 

PS

Ale mi tez się podoba bardziej, ze mam "wilka do mięsa" a jeżeli większą maszynkę do mielenia mięsa  :D  :D  :D  :facepalm:

Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. ....

Albert Einstein

自製煙熏肉

Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie :)

Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber

Link to comment
Share on other sites

 

Czy ktoś podpowie mi czy warto to kupić, czy gardziel jest odłączana do mycia i czy to jest mechanizm na olej ??? 

Edited by chudziak
Przyjacielem trzeba być,a nie bywać....
Link to comment
Share on other sites

Na allegro nie warto :-), w sieci taniej o kilkadziesiąt złotych, nie wiem tylko jak z dostępnością:

https://gastroprofit.pl/cookPRO-Wilk-do-miesa-12-wydajnosc-150-kg-h-nierdzewny-p302678

https://investhoreca.pl/560040001-560040001-COOKPRO-Wilk-do-miesa-stal-nierdzewna-12-5902838422939- tutaj ten sam sklep co na allegro tylko 30PLN taniej.

Gardziel jest odłączana do mycia, co do przekładni nie mam pojęcia.

Zastanawiające jest tylko stwierdzenie sprzedawcy żeby zapoznać się z instrukcją, a szczególnie ze składaniem systemu unger którego ta maszyna w/g mnie nie posiada.

Ale to musi potwierdzić ktoś, kto pracuje z taka maszyną.

--

Romii

Edited by Romii
Link to comment
Share on other sites

 

 

Gardziel jest odłączana do mycia, co do przekładni nie mam pojęcia.
 

Patrząc na fotki w necie, nie jestem przekonany, ze ten gardziel jest odliczalny, bardziej ta śruba wygląda mi na luzowanie ślimaka, ale nie wykluczam

A może by tak spytać sprzedawce o takie szczegóły techniczne? Bo raczej chyba na tym forum nie ma osoby która to ma.

Możesz tez kupić i sam podzielić się swoimi doświadczeniami  :laugh:

 

 

 

Kup taką na jaką Ciebie stać.
 

Ja bym dopisał jeszcze....... i będzie Cie stać na późniejsza eksploatacje :)  ... czytaj zakup sitek, nożyków i czy w ogóle w perspektywie czasu będą dostępne

Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. ....

Albert Einstein

自製煙熏肉

Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie :)

Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber

Link to comment
Share on other sites

 

 

Kup taką na jaką Ciebie stać.

Papcio, w erze rat/kredytów stać nas na więcej ale czy to się równa potrzebą?

Biorąc na raty, większość z nas stać by było np na coś takiego: https://allegro.pl/oferta/duzy-wilk-52-do-mielenia-miesa-950kg-h-5-5kw-400v-7959435444

Ale ilu by to wykorzystało?

Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacie
M.Rej


Popieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216

Link to comment
Share on other sites

 

 

Pogubiłem się a chciałem maszynkę kupić nową.
Każdy typu "wilk" co by nie nie dyskutować o nazewnictwie = jest dla wyrobów amatorskich swietny. Osobiscie kupiłem 22 . I bym nie zmienił zdania - ile przekręci ??? od mało do DUżo - kiedyś wpadł kolega bo mu się maszyna zepsuła 80 kg na 13mm i 20 kg na 8 mm - ok 1,2 godz pracy - Owszem silnik ok 45-50 st ciepła - ale jechał non stop. Przy moich - 10- 25 kg to pomijalne. Oczywiście , obecnie przed sitkiem 2mm kręce wcześniej na 8 lub 6 mm .

Decyzja zakupu należy do Ciebie .

Sztuka kulinarna to nie suche 1+5+8 gram na kilogram -to tworzenie poezji smaku z miłości do degustatorów.
Odczucie - smaku, szczęścia i zadowolenia - dla każdego ma inny wymiar i postrzeganie- i niech tak zostanie.

https://www.instagram.com/ucztujemy/?hl=pl

Link to comment
Share on other sites

Ten Cookpro wygląda identycznie jak mój TC-12l i prawdopodobnie wychodzi z tej samej taśmy produkcyjnej :) .

Marka nalezy do Soda Pluss, który to jest importerem sprzetu dla gastronomi z Europy i Azji południowo-wschodniej

Gardziel jest odłączana do mycia. ta śruba blokuje ja przed wysunięciem.

Ten sam sprzedawca opisuje to samo urządzenie raz 120kg/h innym razem 150 kg/h. Widać nie może się zdecydować.

Najlepiej zerknąć do sklepu firmowego https://cookpro.pl/wilk-do-miesa-stal-nierdzewna-12-560040001i kupić gdziekolwiek. Tu przynajmniej napisano, że ma rewers, od czego odżegnuje się Łódzki Szron, sprzedając (bez swojej wiedzy i na dodatek wypierając się tego) raz takie, raz takie, oficjalnie twierdząc, że nie posiadają ich odpowiedniki reversu.


[Dodano: 04 gru 2019 - 13:07]

 

 

Oczywiście , obecnie przed sitkiem 2mm kręcę wcześniej na 8 lub 6 mm

 

I chyba każdy tak czyni, a przynajmniej powinien. No chyba, że posiada maszynę z systemem Unger, to nie musi


 

 

 

Zgadzam się z kolegą wróbel75 w kwestii " na jaką Cie stać"

Może jakby pytanie padło jaka mam kupić maszynę rozmiar 12 (albo inny) to jeszcze taka odpowiedź miałaby jakiś sens.

Edited by witek1965
Link to comment
Share on other sites

Wg mnie korpus ślimaka nie jest demontowalny.

Sprzedawca pisze o "zwartej konstrukcji", z boku widoczna jest śruba, która z dużym prawdopodobieństwem służy blokadzie wyjmowanej gardzieli.

Przy zdejmowanym korpusie zawsze się o tym pisze, bo jest to niewątpliwa zaleta umożliwiająca mycie wszystkich elementów stykających się z mięsem.

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Link to comment
Share on other sites

 

 

Napisano dziś, 10:42 wosiu, dnia 02 Gru 2019 - 17:01, napisał: A co powiecie nt. tego wilka https://allegro.pl/o...jytEALw_wcBczy opłaca się go zakupić musi przerobić ok 20 kg mięsa jednorazowo a w przyszłości może więcej. Czy ktoś podpowie mi czy warto to kupić, czy gardziel jest odłączana do mycia i czy to jest mechanizm na olej ???

 

Cytat z odpowiedzi otrzymanej od sprzedawcy:

"Tak, gardziel się odłącza.

Tryb pracy ciągłej producent określa jako kontrolę rozgrzania obudowy, gdyż różny rodzaj mięsa (jego struktura, twardość itp.) determinują stopień obciążenia.

Postaramy się zorganizować instrukcję."

 

Jeśli przyślą coś jeszcze to się pochwalę. ;)

--

Romii

Link to comment
Share on other sites

Przy zdejmowanym korpusie zawsze się o tym pisze, bo jest to niewątpliwa zaleta umożliwiająca mycie wszystkich elementów stykających się z mięsem.

możliwe, że  mylę pojęcia, bo dla mnie korpus i gardziel to to samo. Dla mnie korpus, jest oddzielany od reszty maszyny, a korpus miejsce gdzie montuje zespół tnący - ślimak, nóż, sitko, nakrętka

W MaGa, to co ja nazywam korpusem, nazywają z kolei gardzielą - https://bbgastroserwisant.pl/wilk-do-miesa-tc-12/12099-podzespol-gardzieli-wilk-do-miesa-tc-12-ma-ga.html

 

https://bbgastroserwisant.pl/wilk-do-miesa-tc-12/12099-podzespol-gardzieli-wilk-do-miesa-tc-12-ma-ga.html

 

Tu https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15691-tc-12i/  jest rozebrana i tak to będzie wyglądało w TC12 Coocpro.

Edited by witek1965
Link to comment
Share on other sites

Czyli cały korpus jest zdejmowalny  :thumbsup:

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Link to comment
Share on other sites

Chodzilo mi o to, ze moze byc taka niespodzianka. W necie nie ma ani jednego FOTO z odjetym gardzielem. Dlatego trzeba to sprawdzic 

post-40314-0-69631900-1575467684_thumb.jpg

 

Wtedy, gardziel jest demontowalna do mycia, ale szyb zaladunkowy i obudowa do gaerdzieli juz nie  :)

 

Nie mylic z systemem UNGER

 

post-40314-0-94782900-1575468058_thumb.jpg

Edited by TOSHIBA

Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. ....

Albert Einstein

自製煙熏肉

Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie :)

Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber

Link to comment
Share on other sites

 

 

wosiu, dnia 04 Gru 2019 - 10:42, napisał: Napisano dziś, 10:42 wosiu, dnia 02 Gru 2019 - 17:01, napisał: A co powiecie nt. tego wilka https://allegro.pl/o...jytEALw_wcBczyopłaca się go zakupić musi przerobić ok 20 kg mięsa jednorazowo a w przyszłości może więcej. Czy ktoś podpowie mi czy warto to kupić, czy gardziel jest odłączana do mycia i czy to jest mechanizm na olej ??? Cytat z odpowiedzi otrzymanej od sprzedawcy: "Tak, gardziel się odłącza. Tryb pracy ciągłej producent określa jako kontrolę rozgrzania obudowy, gdyż różny rodzaj mięsa (jego struktura, twardość itp.) determinują stopień obciążenia. Postaramy się zorganizować instrukcję." Jeśli przyślą coś jeszcze to się pochwalę. ;) -- Romii

 

Kolejna porcja informacji od sprzedawcy:

"Przekładnia jest olejowa.

A system to nie pełny unger - producent tak nazywa zespół ślimaka, sita, noża ale to nie podwójny system tzw. pełny unger"

 

Pozostawię bez komentarza :) .

Czekam jeszcze na instrukcje - jak przyślą to dam znać.

--

Romii

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.