Jump to content

Recommended Posts

Ja mam taka nmaszynke jak pokazujecie w linku. Jest demontowany do mycia. Nie widze dokladnie na zdjeciu jak jest slruba, czy propsto czy nie. u mnie jest pod kątem i przez to mam problem. Bo zostal zerwany gwint nie na srubie a w gardzieli gdzie sruba wchodzi. Teraz musze poszukac gdzie i jak rto zreperowac. Tak poza tym to maszynka spisuje sie wspaniale. 

Przelacznik, obojetnie w jaka strone skierujesz bedzie i tak jedna predkosc.

[Dodano: 05 gru 2019 - 05:46]

JAki problem mam to podniesc tego dniabla na szafke. Jest bardfzo ciezka i zawsze ktos mi musi pomoc.

Be you.

The world will adjust.

The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) 

Jedyną wadą nie zdejmowanej gardzieli może być to że sól może się dostać do łożyska ......no i kłopot gotowy.

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .

Konserwanty zabijają powoli !!!

Nie - ale mycie tego zajmuje minutę 

Pytanie było ... 

czy gardziel jest odłączana do mycia

Dla mnie przykładowo. był to jeden z powodów NIE kupienia maszynki ze stałym gardzielem mimo ze zdawałem sobie sprawę ze da się to omyć/umyć :) w warunkach domowych tak jak jest

Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. ....

Albert Einstein

自製煙熏肉

Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie :)

Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber

Hendi 12.

Mieli bardzo dobrze.

W miarę solidnie jak za tą cenę wykonany.

Wkurza mnie przełącznik on/od po drugiej stronie, kiedy miele z gardzielą po lewej stronie, po prawej jakoś mi nie wygodnie.

Jednak mój największy minus dla tej maszynki, to właśnie nie odłączany korpus.

O ile wszystkie części można łatwo umyć, to już korpus wewnątrz nie.

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe

Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

• 2 weeks later...

Pomocy !! Przymierzam się powoli do czegoś lepszego od Zelmera nr 5. Chce zmienić zwłaszcza z uwagi na wyrabianie salami. Zelmerkiem mięso i słonina jednak nie są tak zmielone jakbym chciał.

Kasy jednak nie chciałbym wydać za dużo hehe. Gdzieś w tym wątku znalazłem takie coś: YATO YG-03232. Wygląda spoko, cenowo też jeszcze OK. Raczej nie będę go specjalnie nadużywać a wręcz przeciwnie - nie robię więcej niż 30 max 40 kg jednorazowo. Moje wątpliwości budzi ten "system Unger". Próbowałem znaleźć coś więcej na forum ale z miernym skutkiem. Są informacje, że lepiej, że fajnie, profesjonalnie itd. ale...

Czy nie będzie mi ta maszynka za bardzo "miażdżyć" mięsa? Na salami raczej mielę grubiej - tak lubię - czy tym wynalazkiem się da? A jak bym tak chciał założyć sam szarpak? Da się? 

Jaka jest przewaga tego wynalazku?

Edited by Twonk

Lubię sobie wędzić 😁

Istotną zaletą maszynki YATO jest 5-elementowy system UNGER szczególnie przydatny podczas przygotowywania kiełbas czy wędlin. System UNGER składa się z:

• szarpaka
  • dwustronnego noża tnącego cztero-ramiennego
  • sita z otworami o średnicy 10mm
  • dwustronnego noża tnącego cztero-ramiennego
  • sita z otworami o średnicy do wyboru 6 lub 10mm

pol_pm_MASZYNKA-DO-MIELENIA-MIESA-220KG-

pol_pm_MASZYNKA-DO-MIELENIA-MIESA-220KG-

[Dodano: 18 gru 2019 - 13:08]

To jest prawdziwy wilk !

Pozdrawiam,

EAnna

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Ciekawe ile silnik wytrzyna na tej pseudo miedzce przy dużym obiązeniu

Lepiej poszukaj napędu Nakło w dobrej cenie wraz z przystawką do mielenia.Sprzet jest w klasie S1 a z sitkami i częściami nie ma problemu chodz tych przy Twoim przemiale raczej nie będziesz potrzebował

[Dodano: 18 gru 2019 - 13:29]

Ewentuanie coś ze starej Alfy tylko z zasilanie 240V tą akurat mam na siłe(380v) ale trafiają się jednofazowe lub można wykożystać falownik ale to dodatkowy koszt.

post-63315-0-33608000-1576672142_thumb.jpg

Edited by bilu72

EAnna - dzięki ale wątpliwości pozostały. Da radę założyć np. sam szarpak? Czy słonina nie wyjdzie za bardzo zmiażdżona?

Bilu72, brałem taka ewentualność pod uwagę i zapewniam, że przy większych ilościach albo chociaż większej częstotliwości, taki kierunek bym wybrał. Jednak po przemyśleniach, skoro teraz do zrobienia 30 kg zwykłej kiełbasy wystarcza mi mały, ponad piętnastoletni zelmerek, który zaliczył tylko raz zgon (z 10 lat temu) bo moja LP jako popychadła użyła łyżki stalowej, która została wkręcona i wyłamała takie plastikowe koło zębate - nota bene było w zapasie więc producent to przewidział :), to zakładam że taka maszynka też z 10 lat pociągnie (myślę że dłużej ale takie byłyby moje brzegowe wymagania).

Bardziej zależy mi na precyzyjnym mieleniu i nie miażdżeniu mięsa - teraz na zelmerze to się zdarza - mięso wychodzi już wstępnie jakby wyrobione (stąd też żeby uzyskać np. naprawdę kruchą kiełbasę to trzeba się nieźle nakombinować). Gdyby ten Unger powodował podobne skutki albo był mniej uniwersalny (pomimo profesjonalności hehe) to po prostu zacznę zerkać w kierunku Hendi 12.

Edited by Twonk

Lubię sobie wędzić 😁

Da radę założyć np. sam szarpak?
plus pierścień dystansowy. W systemie enterprice, jest tańsza maszynka yatoYG-03211 i wiele innych. Na OLX widziałem używaną MaGa TC12 w cenie ok 1300 zł, polska maszynka.

Od jutra w Lidlu będą "owczarki"

Żona jakiś czas temu mi kupiła taką i po pierwszym użyciu poszła na śmietnik oprócz nożyka  i sitek bo pasują do starego dobrego zelmerka  .

Ta firma to niby niemiecka a dalej " tłucze " trabanty . :facepalm:

Zelmerek 5 bez sitak to już miazgę z mięsa robi.

[Dodano: 18 gru 2019 - 14:30]

Hendi 12

I to jest dobry kierunek ;)

Ja bym jednak nadal obstawiał szukać starego polskiego sprzętu w przyzwoitej cenie.Hendi,Fimar i tym podobne to ta sama forma chodz do wnętrza nie zaglądałem ale przypuszczam że niczym się nie różni. Edited by bilu72
  • 1 month later...

jeśłi maszynka do mięsa to tylko profesjonalny sprzęt taki jak np. wilk do mięsa. Na pewno nadaje się do pracy ciągłej, poradzi sobie nawet z zamrożonym mięsem . Polecam kilka modeli :https://www.gastrro.pl/urzadzenia-kuchenne/obrobka-mechaniczna/wilki-maszynki-do-miesa.html

Natalia i po co ta kryptoreklama? :facepalm:

Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacie
M.Rej

Popieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216

Natalio, a jaki dasz nam upust na swoje wyroby?

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Na pewno nadaje się do pracy ciągłej, poradzi sobie nawet z zamrożonym mięsem

Wg producentów większość (jeżeli nie wszystkie - nie chce mi się sprawdzać) nie spełnia w/w obietnic

Dobry marketing dźwignią sukcesu w handlu.... mówią to co klient chce usłyszeć, a później w razie awarii wypną się twierdząc że mięso było za mocno zmrożone :hmm:

Pozdrawiamy Wszystkie zadymiaczki i zadymiaczy 🙂

Jola i Mariusz

@MariuszB, albo ze sitko i noz byl tepy , nigdy nie sugeruje si etym co dana firma mowi o swoim towarze , bo przeciez musza zachwalac  :)

• 2 weeks later...