Jump to content

Jaką kupić maszynkę do mielenia mięsa ?


świadziu

Recommended Posts

To atakowac tą 8mke ?-12stke? czy moze juz 22 ??

Jak planowalem przesiadkę z zelmera 8 na coś większego, to głównie zależało mi na wiele szerszym niż w 8 wlocie do mięsa i nie dlatego że robię 250 kg na godzinę tylko dlatego, żeby swobodniej wkładać zmielone mięso, np. robiąc klieste, wyrabiając mięso na grube kiełbasy czy parówki. A to, że takiego wilka "dłużej myję niż nim mielę" to inna sprawa. Szybkość pracy przy np. trzech kiełbasach na raz jest też ważna.

Edited by paweljack

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Link to comment
Share on other sites

@Domitermi. Ja mam TC22 elegant of TreSpade i jestem zadowolony :) Mam też najtańszą maszynkę z Lidla i używam jej do mielenia na drobno (mielonki, pasztety, salcesony) bo łatwiej ją umyć :D. Praca z "wilkiem", a praca z maszynką 5 czy 8 to duża różnica.

 

 

Mieszkałem w Szkocji i w dwóch różnych miejscach w Anglii w 6 różnych domach i też się nie spotkałem z instalacjami 3 fazowymi w domach w UK. Do kuchenek, przepływowych podgrzewaczy używa się przewodów 6mm^2 i jednej fazy.

Link to comment
Share on other sites

Sprawdź dostępność i ceny sitek i noży

Sztuka kulinarna to nie suche 1+5+8 gram na kilogram -to tworzenie poezji smaku z miłości do degustatorów.
Odczucie - smaku, szczęścia i zadowolenia - dla każdego ma inny wymiar i postrzeganie- i niech tak zostanie.

https://www.instagram.com/ucztujemy/?hl=pl

Link to comment
Share on other sites

Chyba jednak kupie rozmiar 12 waga to 13 kg , ten 22 wazy juz 18 .

Wydaje sie ,ze to bedzie dobry kompromis pomiedzy waga i rozmiarami urzadzenia a jego wydajnoscia .Producent podaje 1,5kg miesa przy maszenie o rozmiarze 12 . To chyba juz wystarczajaco jak na domowe wyroby ? Czy jednak naprawde warto uderzyc w rozmiar 22 ??

Edited by Domitermi
Link to comment
Share on other sites

12wystarczy ???? nawet przy 50 kg Edited by Muski

Sztuka kulinarna to nie suche 1+5+8 gram na kilogram -to tworzenie poezji smaku z miłości do degustatorów.
Odczucie - smaku, szczęścia i zadowolenia - dla każdego ma inny wymiar i postrzeganie- i niech tak zostanie.

https://www.instagram.com/ucztujemy/?hl=pl

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

I maszyna przyszla Trespade Tc-12 El w zestawie tylko 1 sitko 6mm ale pierwszy test poszedl na kielbaske na grilla takze jedno sitko dalo rade . Zmielenie 4,5 kg miesa zeszlo jakies 3-4min ;) takze dluzej trwalo mycie .Tacka super bo cale mieso zmiescilo sie na raz . Dodalem na yt film bo chyba tak najlatwiej zeby pokazac jak mieli

Pozdrawiam i dziekuje wszystkim za rady :)

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Witam. Zastanawiam się nad zakupem maszynki. Sporo wyszukiwania informacji i zastanawia mnie jedno... Kilka razy pisaliście o tym, że alfa 32 nie męczy mięsa i jest to zauważalne w wyrobach, a po wypowiedzi Mira rozważam też hendi 12. Będzie jakakolwiek zauważalna różnica w wyrobie końcowym z tych maszynek (alfa z silnikiem)? Obecnie pracuję na małym zelmerze, kilkanaście kilogramów mięsa na około 3 miesiące. Chciał bym sprzęt uzupełnić o maszynkę do mięsa (mam nadziewarkę więc maszynka nie służyła by do nadziewania). Najbardziej zależy mi na poprawie efektu końcowego tj. jakości kiełbasy, a następnie na łatwości mycia sprzętu. Mogę wydać kwotę wysokości Hendi 12 jednak coraz częściej zastanawiam się czy faktycznie będzie to miało wpływ na produkt końcowy i czy jest mi to potrzebne. Pytanie bonusowe... ile zabawy jest z myciem maszynek typu hendi 12?

Link to comment
Share on other sites

 

 

Mogę wydać kwotę wysokości Hendi 12 jednak coraz częściej zastanawiam się czy faktycznie będzie to miało wpływ na produkt końcowy i czy jest mi to potrzebne
Różnica miedzy Zelmerkiem a 12 jest duża - nie ma sie co zastanawiać - tylko dokupić  na sitka. com.pl - dodatkowe rozmiary siatek (oczywiscie możesz kupić gdzie chcesz  :D )

Sztuka kulinarna to nie suche 1+5+8 gram na kilogram -to tworzenie poezji smaku z miłości do degustatorów.
Odczucie - smaku, szczęścia i zadowolenia - dla każdego ma inny wymiar i postrzeganie- i niech tak zostanie.

https://www.instagram.com/ucztujemy/?hl=pl

Link to comment
Share on other sites

Zelmery są chyba tańsze.

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Link to comment
Share on other sites

 

 

Zelmery są chyba tańsze.

jakiego proponujesz?

Zelmer 8

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.