Jump to content

Recommended Posts

To atakowac tą 8mke ?-12stke? czy moze juz 22 ??

Jak planowalem przesiadkę z zelmera 8 na coś większego, to głównie zależało mi na wiele szerszym niż w 8 wlocie do mięsa i nie dlatego że robię 250 kg na godzinę tylko dlatego, żeby swobodniej wkładać zmielone mięso, np. robiąc klieste, wyrabiając mięso na grube kiełbasy czy parówki. A to, że takiego wilka "dłużej myję niż nim mielę" to inna sprawa. Szybkość pracy przy np. trzech kiełbasach na raz jest też ważna.

Edited by paweljack

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

Miłego dnia. 

@Domitermi. Ja mam TC22 elegant of TreSpade i jestem zadowolony :) Mam też najtańszą maszynkę z Lidla i używam jej do mielenia na drobno (mielonki, pasztety, salcesony) bo łatwiej ją umyć :D. Praca z "wilkiem", a praca z maszynką 5 czy 8 to duża różnica.

Mieszkałem w Szkocji i w dwóch różnych miejscach w Anglii w 6 różnych domach i też się nie spotkałem z instalacjami 3 fazowymi w domach w UK. Do kuchenek, przepływowych podgrzewaczy używa się przewodów 6mm^2 i jednej fazy.

Chyba jednak kupie rozmiar 12 waga to 13 kg , ten 22 wazy juz 18 .

Wydaje sie ,ze to bedzie dobry kompromis pomiedzy waga i rozmiarami urzadzenia a jego wydajnoscia .Producent podaje 1,5kg miesa przy maszenie o rozmiarze 12 . To chyba juz wystarczajaco jak na domowe wyroby ? Czy jednak naprawde warto uderzyc w rozmiar 22 ??

Edited by Domitermi

22-jka to dla producenta do zakładu wędliniarskiego, a Ty co, masz zamiar produkcję uruchamiać i wędlinami handlować ;)?  Tam w Twych okolicach już jest spora konkurencja, ale próbować zawsze można, a nuż wypali :D !

Witam wszystkich.

Chciałbym kupić  maszynkę do mielenia mięsa,  potrzebuję ją do wyrobu kiełbasy ok. 5-10 kg  kilka razy w roku. Znalazłem taką maszynkę Hendi 198.

https://www.gastrro.pl/hendi-maszynka-pomocnicza-do-mielenia-miesa-198-210864.html

Jakieś opinie doświadczenia?

• 2 weeks later...

I maszyna przyszla Trespade Tc-12 El w zestawie tylko 1 sitko 6mm ale pierwszy test poszedl na kielbaske na grilla takze jedno sitko dalo rade . Zmielenie 4,5 kg miesa zeszlo jakies 3-4min ;) takze dluzej trwalo mycie .Tacka super bo cale mieso zmiescilo sie na raz . Dodalem na yt film bo chyba tak najlatwiej zeby pokazac jak mieli

Pozdrawiam i dziekuje wszystkim za rady :)

• 2 weeks later...

Witam. Zastanawiam się nad zakupem maszynki. Sporo wyszukiwania informacji i zastanawia mnie jedno... Kilka razy pisaliście o tym, że alfa 32 nie męczy mięsa i jest to zauważalne w wyrobach, a po wypowiedzi Mira rozważam też hendi 12. Będzie jakakolwiek zauważalna różnica w wyrobie końcowym z tych maszynek (alfa z silnikiem)? Obecnie pracuję na małym zelmerze, kilkanaście kilogramów mięsa na około 3 miesiące. Chciał bym sprzęt uzupełnić o maszynkę do mięsa (mam nadziewarkę więc maszynka nie służyła by do nadziewania). Najbardziej zależy mi na poprawie efektu końcowego tj. jakości kiełbasy, a następnie na łatwości mycia sprzętu. Mogę wydać kwotę wysokości Hendi 12 jednak coraz częściej zastanawiam się czy faktycznie będzie to miało wpływ na produkt końcowy i czy jest mi to potrzebne. Pytanie bonusowe... ile zabawy jest z myciem maszynek typu hendi 12?

Mogę wydać kwotę wysokości Hendi 12 jednak coraz częściej zastanawiam się czy faktycznie będzie to miało wpływ na produkt końcowy i czy jest mi to potrzebne
Różnica miedzy Zelmerkiem a 12 jest duża - nie ma sie co zastanawiać - tylko dokupić  na sitka. com.pl - dodatkowe rozmiary siatek (oczywiscie możesz kupić gdzie chcesz  :D )

Muskie - to ryba 🙃

Zelmery są chyba tańsze.

jakiego proponujesz?

Zelmer 8

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

Miłego dnia. 

Zelmery są chyba tańsze.

jakiego proponujesz?

Zelmer 8

A masz jakis konkretny model? :D