Jump to content

Recommended Posts

11 godzin temu, @halusia@ napisał(a):

Uważam że trafił Ci się konkretny sprzęt. Też taki mi się marzy. 

@Halusia widziałem filmy na YouTube

https://a.aliexpress.com/_EjHqwQH

Darmowa wysyłka z Polski, koszt 610zł. Może ktoś inny będzie zainteresowany. 

/Chyba to jednak nie dokładnie ta maszyna z filmu, ale może warta uwagi budżetowo.

Edited by zwyczajny
  • 3 months later...
W dniu 11.12.2023 o 17:10, zwyczajny napisał(a):

@Halusia widziałem filmy na YouTube

https://a.aliexpress.com/_EjHqwQH

Darmowa wysyłka z Polski, koszt 610zł. Może ktoś inny będzie zainteresowany. 

/Chyba to jednak nie dokładnie ta maszyna z filmu, ale może warta uwagi budżetowo.

Teraz  w promocji 413 zł mała a duża za 770 zł

• 9 months later...

Ja jestem na etapie oglądania i chyba skłaniam się do tego modelu (mamuśka posiada)

Też oglądałem, tylko czy do niej można dokupić dodatkowe sitka. Dzwoniłem do Szronu i na stanie mają tylko 3mm.

Jeżeli można dokupić dodatkowe sitka to też bym ją zakupił .

Myślę że tu się coś dobierze ...może po świętach zadzwonię mnie interesują ze stali nierdzewnej.

http://www.sitka.com.pl/

Edited by szrekPL
4 minuty temu, fikaz napisał(a):

Może ktoś ma tego wilka Szron GZ-C 12A i da znać czy bez problemu można dokupić sitka.

Mamuśka ten model posiada ona mi to pokazała więc pewnie i o sitkach coś opowie, tak czy siak trzeba będzie zadzwonić do firmy i zapytać czy pasują ewentualnie czy mogą dorobić...

Chłopcy, tak na szybko (bo jeszcze sprawy klientowskie - firmowe) muszę pozałatwiać przed świętami.

Później, bardziej pod wieczór postaram się napisać rozmiar sitek oficjalnych od maszynki co ja mam.

Dopiszę także rozmiar tych sitek co mi Szron sprzedał z innego modelu (z tego co pamiętam one są trochę chudsze od tych oryginalnych, z maszynki).

• Upvote 1

Dziękuje za zainteresowanie. Kupiłem maszynkę, którą zalinkowałem w poście 2204. Mieszkam niedaleko firmy która tego wilka miała na stanie i mogłem zobaczyć w sklepie. Sitka do tego wilka są standardowe (69,5mm, otwór na ślimak 10 mm oraz jedno wcięcie na zewnątrz sitka. .

Plusy :  wyjmowana gardziel z nierdzewki, łatwo dostępne sitka dodatkowe.

Minusy: trochę droga i ciężka.

Zobaczymy jak będzie się sprawować. Ja robię 5 do 10 kg kiełbasy kilka razy

w roku.

Edited by fikaz

To ja sobie spojrzałam na ten sprzęt z postu # 2204.

W opisie: 

Profesjonalne urządzenie przeznaczone do mielenia wszystkich rodzajów mięsa bez kości i skóry.

Rozumie że surowej skóry nie zmieli, ale ugotowaną skórkę na emulsję zmieli czy nie?

Jak trafisz Piotrze na pasujące sitka ze stali nierdzewnej to daj znać.

Ps. Ja od roku jadę do Szrona po 6 noży , zapłaconych do wilka i dojechać nie mogę. :facepalm:

Edited by mamuśka
3 godziny temu, mamuśka napisał(a):

To ja sobie spojrzałam na ten sprzęt z postu # 2204.

W opisie: 

Profesjonalne urządzenie przeznaczone do mielenia wszystkich rodzajów mięsa bez kości i skóry.

Rozumie że surowej skóry nie zmieli, ale ugotowaną skórkę na emulsję zmieli czy nie?

Myślę że skórę też zmieli.

Pewnie jak by była  na stanie u nich ta z Szrona  w cenie z linku który podał SzrekPl to kupiłbym Szrona. Do tego sklepu mam niedaleko.

W sklepie mieli też dostępne wszystkie sitka. Tak już mam, że jak sobie umyślę to chcę mieć to jak najszybciej.

Maszyna wygląda bardzo solidnie i to mnie przekonało. Czy to był dobry wybór to się dopiero okaże.

Edited by fikaz
55 minut temu, fikaz napisał(a):

Do tego sklepu mam niedaleko.

W sklepie mieli też dostępne wszystkie sitka.

A możesz zmierzyć te sitka czy pokrywają się z tymi wymiarami co podała Dorota, no i w jakiej cenie. No i czy są z nierdzewki. 

Edited by szrekPL

Tak są z nierdzewki. Wymiary takie jak (mamuśka) ma w szronie. 

średnica - 69,5 mm

otwór ślimaka- 10 mm

grubość 9,1 mm

Jedno wcięcie  po zewnętrznej stronie.

Typowe sitko do wilka 12.  Tylko tam gdzie kupowałem wilka mają je dość drogo bo po 99zł netto. W internecie można spokojnie kupić taniej.

52 minuty temu, fikaz napisał(a):

Tak są z nierdzewki. Wymiary takie jak (mamuśka) ma w szronie. 

średnica - 69,5 mm

otwór ślimaka- 10 mm

grubość 9,1 mm

Jedno wcięcie  po zewnętrznej stronie.

Typowe sitko do wilka 12

Dzięki :thumbsup:

Czy silnik maszynki z "postu 2204" służy do pracy ciągłej, czy okresowej?

Doczytałem na stronie sprzedawcy - praca okresowa.

Jak długo może pracować silnik przy dużym obciążeniu?

Edited by Bagno

W opisie na stronie internetowej jest napisane że "Nie jest przeznaczony do pracy ciągłej" ,"ma zabezpieczony silnik przed przegrzaniem".

Nie ma podanego maksymalnego czasu pracy ciągłej w instrukcji .

Edited by fikaz
53 minuty temu, Bagno napisał(a):

Czy silnik maszynki z "postu 2204" służy do pracy ciągłej, czy okresowej?

Doczytałem na stronie sprzedawcy - praca okresowa.

Jak długo może pracować silnik przy dużym obciążeniu?

Silniki do pracy ciągłej są oznaczone jako S1 tak jak to ma miejsce w wilkach typu Unger np.firmy Spomasz  Nakło.Przy większości maszynek tego typu z postu ,,2204"mogą pracować 20-30 min ciągłej pracy więc wystarczająco do przemiału półtuszy bo przecież nie mielimy wszystkiego na jednym sitku więc wymiana sitek powoduje kilkuminutową przerwę na ich wymianę.A przy domowym przerobie to i tak wystarczająco.

Edited by bilu72

Pytanie o czas pracy silnika było "prowokacyjne".  Zależało mi abyśmy czasami nie wpadali w euforię z powodu ceny, ciężaru itp. cech fizycznych powodujących akceptację o zakupie.

Pamiętam jak na jednym ze zlotów korzystaliśmy z maszynki do mielenia mięsa od Waldka (Muski), której musieliśmy studzić korpus silnika. W tym czasie należało rozdrobnić 80 kg mięsa na rożnych siatkach.

Edited by Bagno
5 minut temu, Bagno napisał(a):

Pytanie o czas pracy silnika było "prowokacyjne".

Przed zakupem czytałem ten opis, że nie służy do pracy ciągłej. U mnie i tak będzie pracować że się nie przegrzeje (maksymalnie robiłem 10 kg kiełbasy jednorazowo). Dawał rady nawet zwykły Zelmer 8, chociaż trochę się grzał.