Skocz do zawartości

Wędliny domowe - forum korzysta z plików cookies. Więcej informacji znajdziesz na stronie: Polityka prywatności. W celu usunięcia tej wiadomości kliknij:    Akceptuję użycie plików cookies

Witaj na forum Wędzarniczej Braci


Logowanie » 

Rejestracja
Na naszym forum, tak jak na większości innych, musisz się zarejestrować by móc korzystać z wszystkich funkcji dostępnych dla użytkowników.

To bardzo prosta procedura, która zajmie Ci tylko chwilę, a dzięki temu będziesz mógł korzystać z dodatkowych funkcji niedostępnych dla użytkowników niezalogowanych.

Zakładając swoje konto będziesz mógł między innymi:
- rozpoczynać nowe tematy na forum,
- odpowiadać na posty innych,
- przeglądać załączone do postów zdjęcia,
- wysyłać prywatne wiadomości do innych użytkowników,
- dostawać powiadomienia o nowych postach.

Zachęcamy do rejestracji!!!
 

Zdjęcie

III. Zadymiacze, którzy udostępnią swoje wędzarnie

wędzenie

  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
75 odpowiedzi w tym temacie

#41 okawango

okawango

    Początkujący

  • Użytkownicy
  • 13 postów
  • MiejscowośćOstróda

Napisano 23 gru 2012 - 01:09

Witam. Jestem nowy ale wędzarnie mam i moge jakoś pomóc. Ostróda warm-mazur. no po prostu Perła Mazur. A kontakt to na maila albo coś ...
Moja wędzarnia

Dołączona grafika

#42 Robert2012

Robert2012

    Nowicjusz

  • Użytkownicy
  • 8 postów
  • MiejscowośćPabianice

Napisano 03 lut 2013 - 01:33

Zapraszam do Pabianic. Dymie 3/ tydzien. 881-663-993

#43 franta

franta

    Początkujący

  • Użytkownicy
  • 37 postów

Napisano 18 cze 2013 - 20:19

Również zapraszam do siebie - Cieszyn na granicy polsko czeksiej - 40km od Bielsk Białej.
@ franta@o2.pl
Pozdrawia,

#44 Kiniula

Kiniula

    Początkujący

  • Użytkownicy
  • 30 postów
  • MiejscowośćGdynia

Napisano 31 sie 2013 - 20:07

Gdynia zgłasza chęć wędzenia. :) Czy ktoś użyczy wędzarni, podszkoli?

#45 @halusia@

@halusia@

    Uzależniony od forum

  • **VIP Junior**
  • 6507 postów
  • MiejscowośćInowrocław

Napisano 31 sie 2013 - 20:12

Gdynia zgłasza chęć wędzenia. :) Czy ktoś użyczy wędzarni, podszkoli?


Kinula.. .. to jest Twój pierwszy post... :wink: szkoda że od tego tematu zaczynasz. :shock:

#46 jacinto

jacinto

    Pasjonat

  • **VIP-Organizator**
  • 555 postów

Napisano 31 sie 2013 - 20:18

Jeśli chodzi o podszkolenie to na forum i samej stronie wiedzy jest az za duzo... ;)

#47 Kiniula

Kiniula

    Początkujący

  • Użytkownicy
  • 30 postów
  • MiejscowośćGdynia

Napisano 31 sie 2013 - 20:18

Przepraszam bardzo, że od tego postu zaczynam, ale co w nim jest złego? Od kilku lat podglądam to forum, znam zasady, nie napisałam kilkunastu pytających postów - bo nie miałam takiej potrzeby i chciałabym poznać osoby z mojej miejscowości które mogą mnie wtajemniczyć w proces wędzenia... Coś mi się zdaje, że bardzo szybko zacznę żałować tego pierwszego postu.

[size=9][ Dodano: Sob 31 Sie, 2013 20:21 ][/size]
Widzę, że kolejna uprzedzona osoba. :) Napisałam wyraźnie, że szukam pomocy w przeszkoleniu w wędzeniu. Bez wędzarni - teoretycznie - to sobie mogę w temacie czytać i czytać. Co z Wami ludzie? Tak się tutaj wita nowych użytkowników?

#48 Maxell

Maxell

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 27286 postów
  • MiejscowośćBełchatów

Napisano 31 sie 2013 - 20:21

Coś mi się zdaje, że bardzo szybko zacznę żałować tego pierwszego postu.

Nie przesadzajmy. :D Koleżance chodziło o wpisanie się w pierwszej kolejności do tematu Powitania. ;)

#49 @halusia@

@halusia@

    Uzależniony od forum

  • **VIP Junior**
  • 6507 postów
  • MiejscowośćInowrocław

Napisano 31 sie 2013 - 20:22

Coś mi się zdaje, że bardzo szybko zacznę żałować tego pierwszego postu.

Kinula.. nie obrażaj się , po prostu zle mnie odebrałaś :wink:
Wypadałoby się najpierw przywitać prawda?? :smile:
Skoro śledzisz forum od jakiegoś czasu to bardzo miło,ale dzisiaj dopiero się ujawniłaś .
Witaj i czuj sie tutaj jak najlepiej :wink:

#50 tusiaczek

tusiaczek

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 5468 postów

Napisano 31 sie 2013 - 20:24

Przepraszam bardzo, że od tego postu zaczynam, ale co w nim jest złego?

No jak się gdzieś wchodzi to kultura nakazuje się najpierw przywitać :rolleyes: Jest od tego osobne miejsce na forum. A w Twoich okolicach jest sporo ludzi z forum ......

#51 DZIADEK

DZIADEK

    Uzależniony od forum

  • ***SUPER VIP***
  • 5873 postów
  • Miejscowośćx

Napisano 31 sie 2013 - 20:26

No jak się gdzieś wchodzi to kultura nakazuje się najpierw przywitać :rolleyes: Jest od tego osobne miejsce na forum. A w Twoich okolicach jest sporo ludzi z forum ......


Bez komentarza.

#52 Kiniula

Kiniula

    Początkujący

  • Użytkownicy
  • 30 postów
  • MiejscowośćGdynia

Napisano 31 sie 2013 - 20:27

Dostałam wiadomość w której napisano, jeżeli chcesz się przywitać to wejdź tu i tu. Uznałam, że nie chcę - ale najwyraźniej powinno być napisane - musisz się przywitać...
Już naprawiam błąd, lecę do wątku powitalnego, kłaniam się nisko, stopy całując.

#53 jacinto

jacinto

    Pasjonat

  • **VIP-Organizator**
  • 555 postów

Napisano 31 sie 2013 - 20:29

Nie zrażaj się kiniula, ja mam takie krzywe poczucie humoru.

Napisz po prostu co chciałabys wiedzieć.
Zanim zrobisz pierwszą wędzonkę pewnie trzeba dorbac mięso i zapeklowac - można o tym przeczytać. Jeśli chcesz kiełbasę - odpowiednio zmielić i napchac w jelita (czymś na dodatek). Ja sam nie mam wędzarni póki co i do tej pory robię wędliny parzone (np szynkowar), kaszankę, oraz surowe suszone - też niezły efekt, a można troche pocwiczyc rozdrabnianie i peklowanie. Musisz dobrac sobie własny poziom słoności wyrobów - czy Ci te sakramentalne 18g soli/kg miesa odpowiada...

#54 Kiniula

Kiniula

    Początkujący

  • Użytkownicy
  • 30 postów
  • MiejscowośćGdynia

Napisano 31 sie 2013 - 20:34

Dzięki - już się przywitałam, aczkolwiek tam i tak na "witanie" nikt nie odpowiada, więc tym bardziej nie rozumiem całego hałasu...

Kupiłam ostatnio 11 kg "girę" świńską (z kością) pokroiłam ją na mniejsze kawałki, z samej szynki z udźca po 6 dniach peklowania zrobiłam pieczeń, ale aktualnie mam jakieś 6 kg wieprzowiny w zamrażarce i nie mam pojęcia co z nią zrobić. Wędzenie odpada - wędzarni nie mam.

#55 Zico

Zico

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 2159 postów
  • MiejscowośćŻyrardów

Napisano 31 sie 2013 - 20:41

Dostałam wiadomość w której napisano, jeżeli chcesz się przywitać to wejdź tu i tu. Uznałam, że nie chcę - ale najwyraźniej powinno być napisane - musisz się przywitać...
Już naprawiam błąd, lecę do wątku powitalnego, kłaniam się nisko, stopy całując.

:grin: :grin: :grin: :grin: masz u mnie :clap: :clap: :clap: na wejściu :cool:

[size=9][ Dodano: Sob 31 Sie, 2013 21:45 ][/size]

6 kg wieprzowiny w zamrażarce i nie mam pojęcia co z nią zrobić. Wędzenie odpada - wędzarni nie mam.

szynkowar sie kłania lub osłonka barierowa .Poszukaj na forum lub na stronie głównej znajdziesz mnoga przepisów

#56 Kiniula

Kiniula

    Początkujący

  • Użytkownicy
  • 30 postów
  • MiejscowośćGdynia

Napisano 31 sie 2013 - 20:50

Czyli punkt pierwszy zakup szynkowaru. Jak są gdzieś pod łapką, to w poniedziałek kupię. Dziękuję. ;)

#57 Zico

Zico

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 2159 postów
  • MiejscowośćŻyrardów

Napisano 31 sie 2013 - 20:54

Czyli punkt pierwszy zakup szynkowaru. Jak są gdzieś pod łapką, to w poniedziałek kupię. Dziękuję. ;)


niekoniecznie mogą być też osłonki , taniej a efekt taki sam

#58 Kiniula

Kiniula

    Początkujący

  • Użytkownicy
  • 30 postów
  • MiejscowośćGdynia

Napisano 31 sie 2013 - 20:59

Zico, już kupiłam na allegro znalazłam. :) Sama nazwa osłonek mnie przeraża. :P

#59 Zico

Zico

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 2159 postów
  • MiejscowośćŻyrardów

Napisano 31 sie 2013 - 21:03

Zico, już kupiłam na allegro znalazłam. :)

a woreczki do szynkowarka w komplecie były :question:

#60 Kiniula

Kiniula

    Początkujący

  • Użytkownicy
  • 30 postów
  • MiejscowośćGdynia

Napisano 31 sie 2013 - 21:06

Były, sól też, "termometer i chyba wsio". :)
Podałabym linka, ale nie wiem czy bana nie zarobię albo czegoś innego...





Również z jednym lub większą ilością słów kluczowych: wędzenie

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych