Skocz do zawartości

Wędliny domowe - forum korzysta z plików cookies. Więcej informacji znajdziesz na stronie: Polityka prywatności. W celu usunięcia tej wiadomości kliknij:    Akceptuję użycie plików cookies

Witaj na forum Wędzarniczej Braci


Logowanie » 

Rejestracja
Na naszym forum, tak jak na większości innych, musisz się zarejestrować by móc korzystać z wszystkich funkcji dostępnych dla użytkowników.

To bardzo prosta procedura, która zajmie Ci tylko chwilę, a dzięki temu będziesz mógł korzystać z dodatkowych funkcji niedostępnych dla użytkowników niezalogowanych.

Zakładając swoje konto będziesz mógł między innymi:
- rozpoczynać nowe tematy na forum,
- odpowiadać na posty innych,
- przeglądać załączone do postów zdjęcia,
- wysyłać prywatne wiadomości do innych użytkowników,
- dostawać powiadomienia o nowych postach.

Zachęcamy do rejestracji!!!
 

Zdjęcie

III. Zadymiacze, którzy udostępnią swoje wędzarnie

wędzenie

  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
75 odpowiedzi w tym temacie

#61 Roma

Roma

    Stały bywalec

  • Użytkownicy
  • 288 postów
  • Miejscowośćkociewie

Napisano 20 paź 2013 - 22:29

Mimo,że moja wiedza wędzarnicza jest prawie równa zeru,chętnie udostępnię moją wędzarnię, może przy okazji czegoś się nauczę od osób które zechcą skorzystać z mojej oferty.Mieszkam dokładnie w połowie drogi pomiędzy Gdańskiem a Bydgoszczą pomiędzy starą E1(dzisiaj E91) a nową A1 Z obu stron bardzo dobry i dogodny dojazd.Istnieje możliwość przenocowania.

Oto moja wędzarnia. Niestety nie jest jeszcze wypróbowana jakoś nie mam odwagi. :mad:

1-DSCF0009-006Cmu5p.jpg

 

 

2-DSCF0002-0036aZLq.jpg

 

Kilka dni temu było pierwsze rozpalenie.



#62 morfeusz300

morfeusz300

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1530 postów

Napisano 25 paź 2013 - 17:50

Witam pięknie i zapraszam jeśli ktoś mieszka nie daleko Belfastu:)))Razem zadymimy...Załączony plik  20130803_152940.jpg   134,23 KB   22 Ilość pobrań



#63 przemekg

przemekg

    Początkujący

  • Użytkownicy
  • 25 postów
  • MiejscowośćBiałystok

Napisano 04 sty 2014 - 11:40

Jestem z Białegostoku, mam wędzarnię na działce ROD, zapraszam do siebie, jestem początkujący - sporo wiem, sporo czytałem, jeszcze więcej przede mną...:-)

Mile widziane trochę drewna... nic poza tym:-)
Wędzę 2-3 razy w miesiącu.

Pozdrawiam:-)

#64 mima

mima

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 56 postów
  • Miejscowośćłódź

Napisano 04 sty 2014 - 15:20

Witam!

 

A czy jest ktoś chętny do wspólnego wędzenia 

z okolic Łodzi?

 

Dziękuję.



#65 Artur Dor

Artur Dor

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1549 postów
  • MiejscowośćTrzebnica

Napisano 04 sty 2014 - 15:23

Jak wszyscy to i ja mogę wspomóc. Moja wędzarnia służy swoimi podwojami :)



#66 pedrord

pedrord

    Nowicjusz

  • Użytkownicy
  • 4 postów
  • MiejscowośćBędzin-Grodziec

Napisano 28 mar 2014 - 11:51

:D  Witam wszystkich zadymiaczy korzystam z tej strony od 4 lat bardzo dużo nauczyłem sie tutaj dzieki wypowiedzi kolegów zadymiaczy lecz wiem iż jeszcze dużo nauki przedemną 

4 lata temu postanowiłem zbudowac swoją pierwszą w życiu wędzarnie po poradach i cięzki bojach wkońcu staneła moja ukochana wędzarnia na 3 dzien testawałem jak sie ma teoria do praktyki 

byłoa drogocenna i gożka lekcja :facepalm:  :facepalm:

lecz na błedach sie człowiek uczy po pewnych problemach przerobiłem wędzarnie i  znowu działała do pewnego momentu kiedy to okazał sie iż dalej jest coś nie teges wedliny zaczynały miec dorzki smak oraz bardzo wysychały

 znowu trzeba było zrobic modernizacje  :facepalm:  :facepalm:  wszyscy sądzie pytali kiedy wkońcu będzie działac po przeczytani 3/4 forum okazało sie to błachostką poprosto wystarczyło aby niebyła komora z paleniskiem idealnie szczelna teraz działa

i cieszy całą moją rodzine oraz najbliższych przyjaciół i sąsiadów  :clap:

 

Moja rada dla poczatkujących zadymiaczy niepoddawajcie sie nieistnieje większa satysfakcja jak wybudowanie wędzarni i zrobienie własnych swojskich pysznych wyrobów dzieki własnym wysiłkom

grunt to dążenie do zamieżonego celu pozdrawiam wszystkich i życze udanych wyrobów :thumbsup:


:D Witam oferuje udostępnienie swoje wędzarni Zadymiaczom z okolic katowic więcej na maila 

PEDRO.RAFAL@GMAIL.COM  :D   :D



#67 kaszubka33

kaszubka33

    Weteran

  • **VIP-Organizator**
  • 1679 postów
  • MiejscowośćGdynia

Napisano 20 kwi 2014 - 18:22

Szukam kogoś, kto udostępnia wędzarnie w okolicy Gdyni Dąbrowy.



#68 MAREKALA

MAREKALA

    Początkujący

  • Użytkownicy
  • 37 postów
  • Miejscowośćkwidzyn

Napisano 27 maj 2014 - 07:42

Zapraszam na wspólne wędzenie do dyspozycji 2 wędzarnie o poj. 72 kg i 35 kg drewno do wędzenia /olcha,wiśnia dąb/ bezpłatny nocleg dla 2 osób domek murowany z oświetleniem,woda nocleg pod namiotem dla 6 osób wszystko BEZPŁATNIE MILE WIDZIANE KSIĄŻKI /OSOBY LUBIĄCE DOBRĄ ZABAWĘ SPOKOJNE I KULTURALNE PO CZYTANIU KSIĄŻEK

KWIDZYN woj pomorskie proszę pisać na pw lub rybkikonfitury@interia.pl 

TERMIN 7 DNI W TYGODNIU 24H NA DOBĘ



#69 TomiZmi

TomiZmi

    Nowicjusz

  • Użytkownicy
  • 2 postów
  • MiejscowośćGdynia

Napisano 07 maj 2018 - 20:47

Witam na forum. 

Szukam osoby lub wędzarni w okolicach najlepiej Gdyni lub Trójmiasta , gdzie mogę uwędzić 6 kawałków mięsa. Mam je zapeklowane, przygotowane do wędzenia, ale wędzarnia jeszcze nie doszła i się boję że mięso się zepsuje, do czasu kiedy dojdzie wędzarnia.

Może ma ktoś też sposób, żeby przetrzymać mięso dłużej parę dni?

Czy mozna zrobić druga zalewę i przełożyć mięso, bo aktualna już powoli mętnieje?


Użytkownik Bee Gees edytował ten post 07 maj 2018 - 21:05


#70 Muski

Muski

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 7159 postów

Napisano 07 maj 2018 - 20:56

Witam na forum. 
Szukam osoby lub wędzarni w okolicach najlepiej Gdyni lub Trójmiasta , gdzie mogę uwędzić 6 kawałków mięsa. Mam je zapeklowane, przygotowane do wędzenia, ale wędzarnia jeszcze nie doszła i się boję że mięso się zepsuje, do czasu kiedy dojdzie wędzarnia.
Może ma ktoś też sposób, żeby przetrzymać mięso dłużej parę dni?
Czy mozna zrobić druga zalewę i przełozyć mieso, bo aktualna juz powoli mętnieje?

napisz priva do Pontiaka

#71 Maciekzbrzegu

Maciekzbrzegu

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 2865 postów
  • MiejscowośćBrzeg

Napisano 07 maj 2018 - 20:59

To w jakich temperaturach trzymasz że Ci mętnieje zalewa.?. Obniżenie temperatury do +1-2 spokojnie możesz wydłużyć peklowanie o dobrych kilka dni (jak nie załatwisz wędzenia).Zalewy jak jest tylko troszkę metna to nie wymieniaj. Bo będzie problem ze słonością. Idzie z tego "wyjść" ale potrzebna minimalna wyprawa (taka po trzecim wędzenia😀). Ostateczności jak ma być dłuższy okres to wyciągnąć mięso i zamrozić o następnie, odmrozić delikatnie w lodówce, osuszyć i uwędzić.

Użytkownik Maciekzbrzegu edytował ten post 07 maj 2018 - 21:10


#72 TomiZmi

TomiZmi

    Nowicjusz

  • Użytkownicy
  • 2 postów
  • MiejscowośćGdynia

Napisano 08 maj 2018 - 10:19

To w jakich temperaturach trzymasz że Ci mętnieje zalewa.?. Obniżenie temperatury do +1-2 spokojnie możesz wydłużyć peklowanie o dobrych kilka dni (jak nie załatwisz wędzenia).Zalewy jak jest tylko troszkę metna to nie wymieniaj. Bo będzie problem ze słonością. Idzie z tego "wyjść" ale potrzebna minimalna wyprawa (taka po trzecim wędzenia). Ostateczności jak ma być dłuższy okres to wyciągnąć mięso i zamrozić o następnie, odmrozić delikatnie w lodówce, osuszyć i uwędzić.

Dziękuję, przełożyłem do lodówki, powinno do piątku wytrzymać. Trzymałem w piwnicy,  że ok. 12 st.C



#73 Maciekzbrzegu

Maciekzbrzegu

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 2865 postów
  • MiejscowośćBrzeg

Napisano 08 maj 2018 - 10:54

To zdecydowanie za wysoko. Powinno być 2-6 stopni max 8.

#74 norwegia2000

norwegia2000

    Początkujący

  • Użytkownicy
  • 19 postów
  • MiejscowośćKoszalin/Norwegia

Napisano 28 maj 2018 - 22:14

Witam serdecznie,

 

mam na imię Jacek i poszukuje ludzi z mojej okolicy zachodniopomorskie .. Koszalin celem wspólnej nauki wędzarniczej ..jestem osobą wesołą otwartą lubiącym ludzi więc na pewno ze mna nie bedziesz sie nudził (a)...:)

 

Pozdrawiam

Jacek



#75 Gregtom

Gregtom

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 4253 postów
  • MiejscowośćDortmund-Rawicz

Napisano 28 maj 2018 - 23:27

Jacek, a jak i gdzie masz zamiar organizowac szkolenia.?

Sponsor

Sponsor
  • Reklama

#76 norwegia2000

norwegia2000

    Początkujący

  • Użytkownicy
  • 19 postów
  • MiejscowośćKoszalin/Norwegia

Napisano 29 maj 2018 - 05:45

Gregtom, może źle sie wyraziłem pisałem z zamysłem ponania ludzi z okolicy (jeżeli takowi są) aby wspólnie poznawac tajemnice sztuki wedzenia ... mieszkam w domu (nie wieżowcu :) ) więc warunki mam ...

 

Pozdrawiam

Jacek







Również z jednym lub większą ilością słów kluczowych: wędzenie

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych