Skocz do zawartości

Wędliny domowe - forum korzysta z plików cookies. Więcej informacji znajdziesz na stronie: Polityka prywatności. W celu usunięcia tej wiadomości kliknij:    Akceptuję użycie plików cookies

Witaj na forum Wędzarniczej Braci


Logowanie » 

Rejestracja
Na naszym forum, tak jak na większości innych, musisz się zarejestrować by móc korzystać z wszystkich funkcji dostępnych dla użytkowników.

To bardzo prosta procedura, która zajmie Ci tylko chwilę, a dzięki temu będziesz mógł korzystać z dodatkowych funkcji niedostępnych dla użytkowników niezalogowanych.

Zakładając swoje konto będziesz mógł między innymi:
- rozpoczynać nowe tematy na forum,
- odpowiadać na posty innych,
- przeglądać załączone do postów zdjęcia,
- wysyłać prywatne wiadomości do innych użytkowników,
- dostawać powiadomienia o nowych postach.

Zachęcamy do rejestracji!!!
 

Zdjęcie

Karkówka z zagwozdką...

wada

  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
14 odpowiedzi w tym temacie

#1 waldeman

waldeman

    Stały bywalec

  • Użytkownicy
  • 364 postów
  • MiejscowośćNowogard

Napisano 29 maj 2018 - 09:10

Obiekt:

-karkówka uwędzona, parzona zgodnie z zasadami, smaczna, wybarwiona, bez dziwnych woni;

Problem: 

- znajdujące się w jednej jej części głównie na pograniczu tłuszczu i chudego żółte coś, ...coś twardego (jak grudki, kamyczki), chrzęszczącego pod ostrzem;

 

Czy ktoś ma jakiś pomysł co to za dziadostwo bo ja spotkałem się z taką niespodzianką po raz pierwszy?  :hmm:

 

Załączony plik  ss.jpg   50,77 KB   16 Ilość pobrań



#2 Bagno

Bagno

    Uzależniony od forum

  • Technolog Wędzarniczej Braci
  • 4003 postów
  • MiejscowośćMazowieckie

Napisano 29 maj 2018 - 20:37

Problem: - znajdujące się w jednej jej części głównie na pograniczu tłuszczu i chudego żółte coś, ...coś twardego (jak grudki, kamyczki), chrzęszczącego pod ostrzem;
Jeśli żółta barwa występuje od cieńszej strony baleronu to, może zakupiłeś karkówkę ze sztuki, która parę dni wcześniej mogła otrzymać zastrzyk o zółtopodobnej barwie.

Substancja pochodząca z zastrzyku nie wchłonęła się, gdyż w warstwie tłuszczowej nie jest rozprowadzana krew, tak jak mięśniach.



#3 waldeman

waldeman

    Stały bywalec

  • Użytkownicy
  • 364 postów
  • MiejscowośćNowogard

Napisano 29 maj 2018 - 22:40

Andrzeju kochany, tak bym pomyślał,  ....ale ta struktura zawierała jakby otorbione, skrystalizowane  ziarna. Coś jak kamień nazaębny, nie wiem jak to opisać ,....pumeks w granulkach?



#4 miro

miro

    Uzależniony od forum

  • **VIP Junior**
  • 13373 postów

Napisano 30 maj 2018 - 07:44

Czy w tych "ziarenkach" nie ma przez przypadek larw?



#5 waldeman

waldeman

    Stały bywalec

  • Użytkownicy
  • 364 postów
  • MiejscowośćNowogard

Napisano 30 maj 2018 - 11:05

Nie. One są nieregularne i twarde, coś jak pokruszona kość... Jedną taką grudkę widać wydłubaną na tle chudego mięsa.

#6 Bagno

Bagno

    Uzależniony od forum

  • Technolog Wędzarniczej Braci
  • 4003 postów
  • MiejscowośćMazowieckie

Napisano 30 maj 2018 - 20:30

Żółta, skamieniała grudka może pochodzić z "wapnienia"  ropnia i obróbki termicznej . Jeśli tak,  to zakażenie powstało dość dawno a organizm próbował zwalczyć ciało obce.



#7 waldeman

waldeman

    Stały bywalec

  • Użytkownicy
  • 364 postów
  • MiejscowośćNowogard

Napisano 30 maj 2018 - 21:30

Brzmi rozsądnie. Dziękuję  :thumbsup:



#8 Kurok syn Jarka

Kurok syn Jarka

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 67 postów
  • MiejscowośćTrzemeszno

Napisano 30 maj 2018 - 22:05

witam jeśli mogę tak jak Andrzej powiedział jest to zastrzyk który nie został rozprowadzony przez organizm .Spotkałem się z tym kilka razy podczas uboju gospodarskiego i pracując na uboju w zm pozdrawiam 



#9 miro

miro

    Uzależniony od forum

  • **VIP Junior**
  • 13373 postów

Napisano 30 maj 2018 - 22:24

Zastrzyk i przebarwienia rozumiem, ale grudki?

#10 Kurok syn Jarka

Kurok syn Jarka

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 67 postów
  • MiejscowośćTrzemeszno

Napisano 30 maj 2018 - 22:28

tak miro takie coś pozostaje z tego by po czasie mogły powstać ropnie ,nie raz słychać że w karkówce był ropień w tym tłuszczyku to może być przyczyna 



#11 EAnna

EAnna

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 7600 postów
  • MiejscowośćTychy

Napisano 30 maj 2018 - 22:37

Zastrzyk i przebarwienia rozumiem, ale grudki?

Mirku,

A nie słyszałeś np. o zwapnieniach pogruźliczych płuc?

Organizm otacza płaszczem z wapna różne świństwa, których nie może się pozbyć.

Również cysty pasożytów.

Liczyłam na to, że wypowie się kol. Nestor, który jest lekarzem weterynarii i lata przepracował na ubojni. 



#12 nestor

nestor

    Entuzjasta forum

  • Użytkownicy
  • 834 postów
  • MiejscowośćSzczawno Zdrój

Napisano 31 maj 2018 - 10:47

Ze zdjęcia trudniej jest ocenić niż na "żywo".Przy badaniu zwraca się uwagę na widoczne zmiany chorobowe.Badanie przeprowadza się na wiszących półtuszach.Karczek znajduje się u dołu więc można przeoczyć zmiany.Ropień raczej to  nie będzie ,bo zastrzyki robi się płyciej,ale może to być zwapniały wągier.



#13 Kurok syn Jarka

Kurok syn Jarka

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 67 postów
  • MiejscowośćTrzemeszno

Napisano 31 maj 2018 - 13:36

A zastrzyk na wzmocnienie z magnezu często takie widziałem podczas uboju gospodarczego pytając rolnika o zastrzyki mówił że nie dawno dostał magnez dlatego tez łącze wygląd karkówki po uboju a to na zdjęciu

#14 miro

miro

    Uzależniony od forum

  • **VIP Junior**
  • 13373 postów

Napisano 31 maj 2018 - 20:53

Mirku, A nie słyszałeś np. o zwapnieniach pogruźliczych płuc? Organizm otacza płaszczem z wapna różne świństwa, których nie może się pozbyć.

Tak, rozumiem i słyszałem, ale raczej wapno nie przybiera postaci twardego kamienia czy gródki jak pisze autor, choć pojęcie "twarde" może być mylące.



Sponsor

Sponsor
  • Reklama

#15 Marek z Bielska

Marek z Bielska

    Weteran

  • **VIP**
  • 2031 postów
  • MiejscowośćBielsko-Biala

Napisano 06 cze 2018 - 19:02

Jeżeli to były grudki kaszkowate to nic innego jak wrzód

Przeradzajacy się w guza który z czasem powstaje z torbiela ropną,często takie coś spotykane jest już w trakcie rozbioru półtuszy na elementy zasadnicze z tym że smród jest okropny po przecięciu.






Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych