Skocz do zawartości

Marynata w stylu tajskim do karkówki w Radawie


Muski

Rekomendowane odpowiedzi

Na prośby konsumentów  :D  ;)

 

Marynata do karkówki w stylu tajskim którą zrobiłem na potrzeby Zlotu w Radawie

 

ok. 300 ml oleju rzepakowego

1 obrane dojrzałe mango (z braku można się posiłkować z puszki)

sok z 2,5 limonki

sok z 1,5 pomarańczy

2 papryczki chili (zwykle daję 3)

8 ząbków czosnku

2 szalotki bananowce

60 ml sosu sojowego(dobrej jakości) (1/5 oleju)

60 ml octu jabłkowego (winien być ryżowy)(1/5 oleju)

otarta (zielona część) skórki z limonki z 2 szt (tych do marynaty)

otarta (pomarańczowa skórka) z 1 pomarańczy (z tej do marynaty)

1 łyżeczka mielonego pieprzu

2 szt zbitej tłuczkiem pocietych i zmiksowanych łodyg trawy cytrynowej ( w razie braku do trawy można dodać 3 łyżeczki czubate zmielonej trawy cytrynowej z tzw proszku)

 

wszystko traktuję blenderem

 

plastry karkówki lekko potraktowane tłuczkiem – obtoczone w marynacie – odpoczywały ok 24 godzin w lodówce

na 1 kg karkówki wychodzi mi ok 120-150 ml marynaty

 

Pozdrawiam

Edytowane przez Muski

Sztuka kulinarna to nie suche 1+5+8 gram na kilogram -to tworzenie poezji smaku z miłości do degustatorów.
Odczucie - smaku, szczęścia i zadowolenia - dla każdego ma inny wymiar i postrzeganie- i niech tak zostanie.

https://www.instagram.com/ucztujemy/?hl=pl

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Super ...nie mam karkowki ale mam poledwiczki to zrobie , mango mam mrozone to pewnie bedzie nadajace.

Sojasos japonska czy chinska ?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

A gdzie smak mięsa? :)

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

Sojasos japonska czy chinska ?
mam wietnamski naturalny
[Dodano: 16 cze 2018 - 15:58]

 

 

A gdzie smak mięsa?
Oj Arku - BYŁ zapewniam Cię, że nie został już z tej  partii ,żaden kawałek :D  :facepalm:  , ale została jeszcze karkówka w marynacie niespodziance - w moim stylu ;) na dzisiaj

Sztuka kulinarna to nie suche 1+5+8 gram na kilogram -to tworzenie poezji smaku z miłości do degustatorów.
Odczucie - smaku, szczęścia i zadowolenia - dla każdego ma inny wymiar i postrzeganie- i niech tak zostanie.

https://www.instagram.com/ucztujemy/?hl=pl

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

Marynata do karkówki

Czy to marynata do grillowanej karkówki?

Bardzo interesująco się mi zapowiada  :thumbsup:  :)  

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

Czy to marynata do grillowanej karkówki?
Tak Aniu - karkówka zamarynowana w czwartek - ta akurat -pochłonięta w piątek  :facepalm: . Okazało się ,że mamy mistrza obsługi grilla wiszącego - Brat Kosownik - naprawdę dzielnie i znakomicie się spisuje  :clap: . Jeszcze ma dzisiaj trudny dzień  :thumbsup: 

Sztuka kulinarna to nie suche 1+5+8 gram na kilogram -to tworzenie poezji smaku z miłości do degustatorów.
Odczucie - smaku, szczęścia i zadowolenia - dla każdego ma inny wymiar i postrzeganie- i niech tak zostanie.

https://www.instagram.com/ucztujemy/?hl=pl

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

to lepsza bedzie japonska soya  nie mam akurat wietnamskiej  :)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 4 tygodnie później...

 

 

jasny czy ciemny?
mam ( jeszcze) dobry ciemny to używam - naprawdę w tym przypadku nie ma znaczenia 

Sztuka kulinarna to nie suche 1+5+8 gram na kilogram -to tworzenie poezji smaku z miłości do degustatorów.
Odczucie - smaku, szczęścia i zadowolenia - dla każdego ma inny wymiar i postrzeganie- i niech tak zostanie.

https://www.instagram.com/ucztujemy/?hl=pl

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.