Skocz do zawartości

Wędliny domowe - forum korzysta z plików cookies. Więcej informacji znajdziesz na stronie: Polityka prywatności. W celu usunięcia tej wiadomości kliknij:    Akceptuję użycie plików cookies

Witaj na forum Wędzarniczej Braci


Logowanie » 

Rejestracja
Na naszym forum, tak jak na większości innych, musisz się zarejestrować by móc korzystać z wszystkich funkcji dostępnych dla użytkowników.

To bardzo prosta procedura, która zajmie Ci tylko chwilę, a dzięki temu będziesz mógł korzystać z dodatkowych funkcji niedostępnych dla użytkowników niezalogowanych.

Zakładając swoje konto będziesz mógł między innymi:
- rozpoczynać nowe tematy na forum,
- odpowiadać na posty innych,
- przeglądać załączone do postów zdjęcia,
- wysyłać prywatne wiadomości do innych użytkowników,
- dostawać powiadomienia o nowych postach.

Zachęcamy do rejestracji!!!
 

Zdjęcie

Marynata w stylu tajskim do karkówki w Radawie

marynata karkówka

  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
8 odpowiedzi w tym temacie

#1 Muski

Muski

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 7222 postów

Napisano 16 cze 2018 - 13:44

Na prośby konsumentów  :D  ;)

 

Marynata do karkówki w stylu tajskim którą zrobiłem na potrzeby Zlotu w Radawie

 

ok. 300 ml oleju rzepakowego

1 obrane dojrzałe mango (z braku można się posiłkować z puszki)

sok z 2,5 limonki

sok z 1,5 pomarańczy

2 papryczki chili (zwykle daję 3)

8 ząbków czosnku

2 szalotki bananowce

60 ml sosu sojowego(dobrej jakości) (1/5 oleju)

60 ml octu jabłkowego (winien być ryżowy)(1/5 oleju)

otarta (zielona część) skórki z limonki z 2 szt (tych do marynaty)

otarta (pomarańczowa skórka) z 1 pomarańczy (z tej do marynaty)

1 łyżeczka mielonego pieprzu

2 szt zbitej tłuczkiem pocietych i zmiksowanych łodyg trawy cytrynowej ( w razie braku do trawy można dodać 3 łyżeczki czubate zmielonej trawy cytrynowej z tzw proszku)

 

wszystko traktuję blenderem

 

plastry karkówki lekko potraktowane tłuczkiem – obtoczone w marynacie – odpoczywały ok 24 godzin w lodówce

na 1 kg karkówki wychodzi mi ok 120-150 ml marynaty

 

Pozdrawiam


Użytkownik Muski edytował ten post 16 cze 2018 - 15:52


#2 electra

electra

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 5601 postów
  • MiejscowośćSztokholm

Napisano 16 cze 2018 - 14:00

Super ...nie mam karkowki ale mam poledwiczki to zrobie , mango mam mrozone to pewnie bedzie nadajace.

Sojasos japonska czy chinska ?



#3 arkadiusz

arkadiusz

    Uzależniony od forum

  • ***SUPER VIP***
  • 11527 postów

Napisano 16 cze 2018 - 14:47

A gdzie smak mięsa? :)



#4 Muski

Muski

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 7222 postów

Napisano 16 cze 2018 - 14:58

Sojasos japonska czy chinska ?
mam wietnamski naturalny
[Dodano: 16 cze 2018 - 15:58]

A gdzie smak mięsa?
Oj Arku - BYŁ zapewniam Cię, że nie został już z tej  partii ,żaden kawałek :D  :facepalm:  , ale została jeszcze karkówka w marynacie niespodziance - w moim stylu ;) na dzisiaj

#5 EAnna

EAnna

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 9575 postów
  • MiejscowośćTychy

Napisano 16 cze 2018 - 15:06

Marynata do karkówki

Czy to marynata do grillowanej karkówki?

Bardzo interesująco się mi zapowiada  :thumbsup:  :)  



#6 Muski

Muski

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 7222 postów

Napisano 16 cze 2018 - 15:11

Czy to marynata do grillowanej karkówki?
Tak Aniu - karkówka zamarynowana w czwartek - ta akurat -pochłonięta w piątek  :facepalm: . Okazało się ,że mamy mistrza obsługi grilla wiszącego - Brat Kosownik - naprawdę dzielnie i znakomicie się spisuje  :clap: . Jeszcze ma dzisiaj trudny dzień  :thumbsup: 

#7 electra

electra

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 5601 postów
  • MiejscowośćSztokholm

Napisano 16 cze 2018 - 16:29

to lepsza bedzie japonska soya  nie mam akurat wietnamskiej  :)



#8 krystian252

krystian252

    Stały bywalec

  • Użytkownicy
  • 342 postów
  • MiejscowośćZgierz

Napisano 10 lip 2018 - 11:25

A jaki sos sojowy jasny czy ciemny? :)

Sponsor

Sponsor
  • Reklama

#9 Muski

Muski

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 7222 postów

Napisano 10 lip 2018 - 11:26

jasny czy ciemny?
mam ( jeszcze) dobry ciemny to używam - naprawdę w tym przypadku nie ma znaczenia 





Również z jednym lub większą ilością słów kluczowych: marynata, karkówka

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych