Skocz do zawartości

Wędliny domowe - forum korzysta z plików cookies. Więcej informacji znajdziesz na stronie: Polityka prywatności. W celu usunięcia tej wiadomości kliknij:    Akceptuję użycie plików cookies

Witaj na forum Wędzarniczej Braci


Logowanie » 

Rejestracja
Na naszym forum, tak jak na większości innych, musisz się zarejestrować by móc korzystać z wszystkich funkcji dostępnych dla użytkowników.

To bardzo prosta procedura, która zajmie Ci tylko chwilę, a dzięki temu będziesz mógł korzystać z dodatkowych funkcji niedostępnych dla użytkowników niezalogowanych.

Zakładając swoje konto będziesz mógł między innymi:
- rozpoczynać nowe tematy na forum,
- odpowiadać na posty innych,
- przeglądać załączone do postów zdjęcia,
- wysyłać prywatne wiadomości do innych użytkowników,
- dostawać powiadomienia o nowych postach.

Zachęcamy do rejestracji!!!
 

Zdjęcie

[USA] Longaniza de Yucatan


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
6 odpowiedzi w tym temacie

#1 Maxell

Maxell

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 29883 postów
  • MiejscowośćBełchatów

Napisano 28 cze 2018 - 13:53

LONGANIZA DE YUKATAN

 

 

Składniki:

 

1. Mięso wieprzowe kl. II – 2268,0 g 
2. Cebula czerwona, mielona – 75,0 g
3. Peklosól – 47,0 g
4. Czosnek świeży – 15,0 g
5. Papryka – 15,0 g
6. Nasiona Achiote – 4,0 g (barwnik naturalny anatto)
7.  Piquin hot chili (140000 jednostek „ciepła”) – 3,2 g
8. Oregano – 3,0 g
9. Ziele angielskie – 1,9 g
10. Liść laurowy – 0,6 g
11. Cynamon – 0,6 g
12. Goździki – 0,5 g
Razem: 2,4 kg
13. Jelita wieprzowe o średnicy 32 mm.

 

Załączony plik  longaniza.jpg   88,81 KB   4 Ilość pobrań

 

Sposób wykonania:

 

  1. Mięso schłodzić do temperatury 4,4 ° C, a następnie zmielić przez  siatkę o średnicy oczek - 6,5 mm.
  2. Wszystkie suszone przyprawy umieść w mikserze i dokładnie je rozdrobnij.
  3. Sproszkowane przyprawy, wraz ze wszystkimi pozostałymi składnikami, dodaj do zmielonej wieprzowiny i wszystko bardzo dokładnie wymieszaj.
  4. Tak przygotowanym farszem napełnij jelita wieprzowe, formując kiełbasy o dł. ok. 20 cm.  Zważ kiełbaski i zanotuj ich wagę.
  5. Kiełbasy osuszaj na powietrzu przez ok. 6 godzin, a następnie wędź je w temperaturze 65,0 ° C, przez 4 godziny.
  6. Wyjmij kiełbaski z wędzarni, oblej je zimną wodą i umieść w chłodnym miejscu do wyschnięcia, aż stracą około 20% pierwotnego ciężaru.

Autor:
Len Poli
Sonoma, California

 



#2 ziezielony

ziezielony

    Weteran

  • **VIP**
  • 2421 postów

Napisano 28 cze 2018 - 14:27

:) Ekwilibrystycznie doprawiona... :yes: :thumbsup:

Ciekawe jak to w międzyzębiu....Meksykiem wionie... modne ostatnio, też wygrali... :laugh: :laugh: :laugh:



#3 Muski

Muski

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 7769 postów

Napisano 28 cze 2018 - 14:31

Meksykiem wionie
Zrobie to ustrojstwo - tylko zdobede odpowiednią ostrość ;)  :yes: 

#4 ziezielony

ziezielony

    Weteran

  • **VIP**
  • 2421 postów

Napisano 28 cze 2018 - 14:38

:) Muski, to skitraj kilkuplajsterkowy kawałeczek, może kiedyś się trafi... na jakimś zebraniu konsumenckim :thumbsup: :D



#5 Muski

Muski

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 7769 postów

Napisano 28 cze 2018 - 14:49

się trafi... na jakimś zebraniu
masz jak w odpowiednim banki - nie propadajet no nie pałuczysz :D  :thumbsup:  - oczywiście :yes: 

#6 arkadiusz

arkadiusz

    Uzależniony od forum

  • Zbanowani
  • 11822 postów

Napisano 28 cze 2018 - 14:56

Zrobie to ustrojstwo - tylko zdobede odpowiednią ostrość  

 

Nie wątpię.Ty lubisz jak piecze u góry i na dole, ale na kawałek mogę się zapisać. :D



Sponsor

Sponsor
  • Reklama

#7 Mininers

Mininers

    Nowicjusz

  • Użytkownicy
  • 9 postów
  • MiejscowośćKoszalin

Napisano 20 gru 2018 - 10:30

Spróbuję zrobić tą kiełbaskę, brzmi ciekawie tak po przepisie.






Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych