Jump to content

Recommended Posts

Witam. Mam pytanie odnośnie zakonserwowania wędzarni z zewnątrz. Budowa z kantówek świerkowych. Zależy mi na czymś w 100% bez szkodliwej chemii. Myślałem o takich rozwiązaniach:

- wosk do drewna np.

http://allegro.pl/wosk-do-drewna-fiddes-supreme-wax-400-ml-i1490157883.html

lub

http://allegro.pl/wosk-do-drewna-morrells-morwax-400ml-meble-i1509470311.html

lub

http://allegro.pl/wosk-barwiacy-w-plynie-sredni-dab-500-ml-starwax-i1480090951.html

- bejca spirytusowa np.

http://allegro.pl/bejca-spirytusowa-morrells-lfs-1-litr-mahon-i1481497775.html

lub

http://allegro.pl/bejca-spirytusowa-fiddes-ngr-1-litr-i1518406677.html

- bejca ekologiczna ( ??? ):

http://allegro.pl/bejca-ekologiczna-ciemny-dab-500-ml-starwax-i1504587737.html

Proszę o jakieś opinie co do moich propozycji tudzież jakieś rady - lub może jakiś inny sposób konserwacji drewna do wędzarni? Zaznaczam, że wędzarnia będzie stała w ogrodzie w tzw. sezonie, a zimą w garażu, także muszę jakoś ja zakonserwować.

Z góry dzięki i pozdrawiam!

Michał

Navigare necesse est, vivere non est necesse
Nie wiem czy bejca nadaje się za zewnątrz .Ja mam pomalowaną z zewnątrz drewnochronem i stoi 5 lat w ogrodzie i nic się nie dzieje.
W życiu trzeba być twardym jak chleb z biedronki.
Jeśli się nie mylę sama bejca spirytusowa, nie może być pozostawiona bez powłoki ochronnej, bo się wypłucze. Chyba, że to lakiero-bejca. W przypadku wosku mam wątpliwości jak się zachowa przy wyższej temperaturze, czy nie popłynie.

Pozdrawiam

Waldek

Zależy mi na czymś w 100% bez szkodliwej chemii.

Na zewnątrz śmiało możesz pomalować Sadolinem , bardzo dobra i trwała farba . Pomimo to że jest zapewne "chemiczna" jednak pomalujesz na zewnątrz i nie będzie miała wpływu na proces wędzenia .

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .

Konserwanty zabijają powoli !!!

Zależy mi na czymś w 100% bez szkodliwej chemii.

Na zewnątrz śmiało możesz pomalować Sadolinem .

Tylko nie używaj Sadolin Base, bo to środek do głębokiej impregnacji drewna, o zwiększonej ilości fungicydów.

Pozdrawiam

Waldek

Mam pytanie odnośnie zakonserwowania wędzarni z zewnątrz.

Z zewnątrz jak piszesz odpadają woski, bejce spirytusowe i jakieś środki ekologiczne.

Tylko nie używaj Sadolin Base

Możesz pierwszą warstwę zastosować Sadolin base lub inny impregnat bezbarwny. Na drugą warstwę i może trzecią zastosuj Sadolin extra, Dulux lakierobejcę zewnętrzną lub Tikkurila Valti ekspert koniecznie w kolorze z filtrem UV. :cool: Dulux może teraz już występować jako Sadolin Lakierobejca Ekskluzywna. :cool:

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.

Dzięki! Zapomniałem dodać, że te kantówki świerkowe są jeszcze "mokre". Tzn. nie jest to drewno wysuszone. I jeszcze jedna sprawa - wiem, że maluję z zewnątrz i nie powinno być kontaktu z wnętrzem komory, ale jest to konstrukcja z kantówek - co za tym idzie nie jest idealnie szczelna. Pomiędzy niektórymi kantówkami są szczeliny - i tu się boję, żeby nie było jakiegoś mikro-kontaktu z dymem. Dlatego bardzo mi zależy na czymś co ma skład naturalny.

Pozdrawiam!

Michał

Ja mam wędzarnię pomalowaną na zewnątrz zwykłym lakierem bezbarwnym.

Stoi już drugi rok i tylko w kilku miejscach będę musiał w tym roku naprawić

złuszczający się lakier.

nie jest to drewno wysuszone

Pomiędzy niektórymi kantówkami są szczeliny

Obawiam się, że po wyschnięciu desek te szczeliny mogą być zbyt duże.

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286http://www.otofotki.pl/obrazki/wqdz690429546a.GIF

Piszę poprawnie po polsku. (Przynajmniej się staram ;P)

Wiem, że trochę zaryzykowałem z tymi kantówkami mokrymi, ale miałem je praktycznie za darmo. Zobaczymy co będzie jak wyschnie. Jeśli będą za duże szczeliny to jakoś je pouzupełniam drewnem. Ale to dopiero wtedy jeśli faktycznie po wyschnięciu będą za duże szczeliny.

żeby nie było jakiegoś mikro-kontaktu z dymem

Co spowoduje mikro kontakt z dymem?

nie jest to drewno wysuszone

Jak mokre poczekaj ze dwa tygodnie, miesiąc potem z zewnatrz pomaluj. Po pomalowaniu nie wędź tydzień, wtedy będziesz miał pewność, że wszystkie substancje lotne z powłoki ulotniły się, a Ty będziesz bezpieczny.

na zewnątrz zwykłym lakierem bezbarwnym.

Zwykły lakier to znaczy jaki? Ftalowy, alkidowy, poliuretanowy, akrylowy czy może nitro?

Odradzam stosowanie bezbarwnych powłok na zewnątrz, nie zawierają filtra, a co za tym idzie wilgoć + słońce = stwór zwany sinizną. :cool:

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.

Nie kosztuj się.Pomaluj zwykłym lakierem wodnym

Zanim to zrobisz, zastanów sie trzy razy, co Ci stary napisał. :grin:

Zanim to zrobisz, zastanów sie trzy razy, co Ci stary napisał

No tak, dawno nic nie lakierowałem.Sprawdziłem ceny i widać, że ekologia w cenie :devil:

Pozdrawiam :wink:

Carpe diem - raz kozie death

Najważniejsze, nie spiesz się, niech drewno odda nadmiar wilgoci, potem pomaluj z zewnątrz, a reszta wilgoci będzie oddawana od wewnątrz. Trochę wiem na temat zabezpieczania i konserwacji drewna. Możesz to zrobić taniej zastosuj np. Altax, Drewnochron, Impregnat Nobilesu, Vidaron ze Śnieżki lub Drewkorn Śnieżki- jest na wyprzedażach, Dragon impregnat akrylowy(wodny) 5l-29zł, Jedynka impregnat z woskiem. Jest tego tyle,że nie sposób wymienić. :cool:

Jaka bejca?

Kolor palisandrowy można nadać drewnu poprzez pomalowanie wodnym roztworem nadmanganianu potasu. Fioletowy roztwór powoduje chemiczne utlenienie drewna nadając mu trwały, ciemnobrązowy kolor. Możesz spobować na kawałku.

Tak zabejcowane drewno zabezpieczasz trwałym lakierem bezbarwnym. Jest to najtańsza opcja.

Całą stolarkę okienną i drzwiową mam tak pomalowane od 27 lat.

Pozdrawiam,

EAnna

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Tak zabejcowane drewno zabezpieczasz trwałym lakierem bezbarwnym. Jest to najtańsza opcja.

Całą stolarkę okienną i drzwiową mam tak pomalowane od 27 lat.

Technologia się zmieniła, trwałe lakiery też. Nie wiedziałem, że ma być tanio. Praktycznie w obrocie nie ma już lakierów ze składem sprzed pięciu lat. Od tego roku Unia zakazała np. stosowanie lakierów poliuretanowych. :cool:

Tak ja radzi EAnna jest to najbardziej ekologiczne rozwiązanie

Nie pamiętam składu lakieru sprzed 27 lat, ale wtedy bardzo popularny był środek pt. Ksylamit, niezawodny. :cool:

• 4 years later...

Drewnochron wg mnie jest dosyć słaby korzystałem kiedyś i uważam że nie warto, wypadłem od kilku lat z zawodu i nie miałem okazji przestudiować nowych produktów ale kiedyś sobie powiedziałem że na zewnątrz będę używał już tylko produktów przeznaczonych do drzwi i okien renomowanych producentów. Nie miałem okazji przetestować mocno reklamowanego Vidaronu może ktoś stosował to się wypowie. Powoli wracam do branży drzewnej to z czasem będę mógł coś więcej powiedzieć.

raczej obojętnie czym.... :) co masz i wg potrzeb

ja np niczym nie zabezpieczałem...

Jak drewno jest narażone mocno na warunki atmosferyczne to warto je zabezpieczyć nawet sławetnym drewnochronem niż niczym bo szybko z niego nic nie będzie zwłaszcza jak jest wykonane z iglastego drewna, nie wiem o jakie drewno chce malować filipo21