BartoW Opublikowano 2 Marca 2023 Zgłoś Udostępnij #101 Opublikowano 2 Marca 2023 Jak będzie tylko "wyprowadzana" na wędzenia a 99% czasu będzie zadaszona to bez znaczenia czym zabezpieczysz , jednak wg mnie lakier bez sensu, lazura / jak lakier / tworzy powłoką która po czasie odłazi, olej trzeba odnawiać min raz w roku, wiec.... zwykły dobry impregnat np. Remmers ( u nich nazywa się to lazurujący impregnat ale jest dobry, niełuszczący ), Sadolin itp. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcin NMR Opublikowano 14 Kwietnia Zgłoś Udostępnij #102 Opublikowano 14 Kwietnia Witam, odgrzebię temat, Buduję wędzarnię z deski sosnowej grubość 46 mm. Chciałbym ją zabezpieczyć z zewnątrz, ale nie chcę stosować żadnej chemii. Myślę surowym oleju lnianym, ale wiem, że nie każdy zachowuje się tak samo i różnie jest z ich jakością. Mógłby ktoś polecić jakiś specyfik? Szwedzi chwalą się, że ich olej lniany jest najlepszy. Stosował ktoś może? Jak wyglądają wasze wędzarnie z biegiem czasu po olejowaniu? Z góry dziękuję za pomoc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciekzbrzegu Opublikowano 14 Kwietnia Zgłoś Udostępnij #103 Opublikowano 14 Kwietnia Niczym na lata nie pomalujesz.. Malowałem od palonego oleju do drogich farb . Na zewnątrz nie stosuje się oleju lnianego tylko tungowy . Mówimy o czystych olejach. . Jak chcesz mieć czysty olej to patrz na skład , bo niektóre sprzedawane jako oleje czy woski są modyfikowane i udział chemia jest znaczna . Możesz się "pobawić" olejowosk olej tungowy + wosk pszczeli. Te naturalne składniki będziesz musiał odnawiać tak z 2 razy do roku a i tak sciemnieje.Przepisy znajdziesz w necie. Pod olej dobrze jest dać grunt na ale on jest na bazie chemii . Nie wiem czemu się boisz chemii przy malowaniu na zewnątrz . Odparuje i spoko. Nie bardzo wiem jak ma później "przeniknąć" do wnętrza komory i wędzonek. 1 Cytuj Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcin NMR Opublikowano 14 Kwietnia Zgłoś Udostępnij #104 Opublikowano 14 Kwietnia 1 godzinę temu, Maciekzbrzegu napisał(a): Nie wiem czemu się boisz chemii przy malowaniu na zewnątrz . Odparuje i spoko. Nie bardzo wiem jak ma później "przeniknąć" do wnętrza komory i wędzonek. Ja nie robię izolacji bo mam grubą deskę i z czasem wszystkie impregnaty i środki przenikną przez całe drewno. Ciężko powiedzieć w jakim czasie, a poco dodatkowo ryzykować. Wszystkie impregnaty posiadają środki grzybobójcze i jest w kartach charakterystyki wyraźnie napisane, że nie nadają się do drewna, które będzie miało kontakt z żywnością. Jeżeli chemia przeniknie przez drewno będzie odparowywała wewnątrz w odpowiednich warunkach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mamuśka Opublikowano 14 Kwietnia Zgłoś Udostępnij #105 Opublikowano 14 Kwietnia 14 minut temu, Marcin NMR napisał(a): w kartach charakterystyki wyraźnie napisane, że nie nadają się do drewna, które będzie miało kontakt z żywnością Mowa o pomalowaniu wędzarni z zewnątrz, a nie metodzie zanurzeniowej drewna. Drewno malujesz warstwą części milimetra. Z takiej ilości, gdzie jeszcze odparowuje na zewnątrz ma Ci przeniknąć do wewnątrz i ma mieć kontakt z żywnością. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcin NMR Opublikowano 14 Kwietnia Zgłoś Udostępnij #106 Opublikowano 14 Kwietnia 18 minut temu, mamuśka napisał(a): Mowa o pomalowaniu wędzarni z zewnątrz, a nie metodzie zanurzeniowej drewna. Drewno malujesz warstwą części milimetra. Z takiej ilości, gdzie jeszcze odparowuje na zewnątrz ma Ci przeniknąć do wewnątrz i ma mieć kontakt z żywnością. Rozmawiałem, z kolegą, który studiował chemię robili liczne badania, prace eksperymenty itp. To przeniknie przez całe drewno z czasem i tak, będzie przenikać do jedzenia. Ja chcę bez chemii zabezpieczyć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciekzbrzegu Opublikowano 14 Kwietnia Zgłoś Udostępnij #107 Opublikowano 14 Kwietnia 🤣 nie wiem gdzie i jak robili te badania. Po 3-4 latach nawet najlepsze farby nie wytrzymują na zewnątrz. Następuje "korozji" drewna gnicie i po drewnie. Przenikanie to tak przy ciśnieniowej impregnacja (kilkudniowej etapowej i to w trakcie zabiegu. ) a nie z pędzla. Opis do kontaktu z żywnością. No na malowanej desce mięsa bym nie kroi, ale obok to już bym położył. Ale !!! Twoja wędzarnia i nic mi do tego. Zrób tak aby byś był zadowolony . Cytuj Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 14 Kwietnia Zgłoś Udostępnij #108 Opublikowano 14 Kwietnia 26 minut temu, Marcin NMR napisał(a): To przeniknie przez całe drewno z czasem i tak 1 warstwa -pokost lniany plus 1/4 rozpuszczalnika po odparowaniu rozpuszczalnika po 7-8 dniach 2 warstwa - pokost lniany plus 1/6 rozpuszczalnika długo schnie ale tworzy dobrą powłokę. Wariant inny ekologiczny - opalić palnikiem całą wędzarkę z zewnątrz do mocno brązowego i wodny lakier 2x. Z tym przenikaniem przez deski impregnatu to nie przesadzajmy - od wewnątrz po kilku wędzeniach będziesz miał naturalny impregnat i stworzy barierę ochronną. Co do przesadnej interpretacji to sól =biała śmierć, cukier = biała śmierć , dym wędzarniczy = czarna śmierć itd itp . Cytuj Sztuka kulinarna to nie suche 1+5+8 gram na kilogram -to tworzenie poezji smaku z miłości do degustatorów.Odczucie - smaku, szczęścia i zadowolenia - dla każdego ma inny wymiar i postrzeganie- i niech tak zostanie.https://www.instagram.com/ucztujemy/?hl=pl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcin NMR Opublikowano 14 Kwietnia Zgłoś Udostępnij #109 Opublikowano 14 Kwietnia (edytowane) 25 minut temu, Maciekzbrzegu napisał(a): 🤣 nie wiem gdzie i jak robili te badania. Po 3-4 latach nawet najlepsze farby nie wytrzymują na zewnątrz. Ja nie mówię o farbach, tylko impregnatach, które zawierają środki grzybobójcze. Farba idzie na impregnat. najpierw impregnat, potem farba i masz ochronę, sama farba nie chroni drewna. Edytowane 14 Kwietnia przez Marcin NMR Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcin NMR Opublikowano 14 Kwietnia Zgłoś Udostępnij #110 Opublikowano 14 Kwietnia 21 minut temu, Muski napisał(a): Wariant inny ekologiczny - opalić palnikiem całą wędzarkę z zewnątrz do mocno brązowego i wodny lakier 2x. Z tym przenikaniem przez deski impregnatu to nie przesadzajmy - od wewnątrz po kilku wędzeniach będziesz miał naturalny impregnat i stworzy barierę ochronną. To co, ty byś zastosował impregnat z tymi środkami grzybobójczymi? https://www.sadolin.pl/pl/produkty/sadolin-impregnat-techniczny-superbase-hp https://www.sadolin.pl/pl/produkty/sadolin-impregnat-classic-hybrydowy Taki zestaw miałem w planie, ale po rozmowie z kolegą mam silne wątpliwści. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 14 Kwietnia Zgłoś Udostępnij #111 Opublikowano 14 Kwietnia Sadolin hybryda Cytuj Sztuka kulinarna to nie suche 1+5+8 gram na kilogram -to tworzenie poezji smaku z miłości do degustatorów.Odczucie - smaku, szczęścia i zadowolenia - dla każdego ma inny wymiar i postrzeganie- i niech tak zostanie.https://www.instagram.com/ucztujemy/?hl=pl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.