Jump to content

Recommended Posts

W roli głównej oczywiście wołowina.

Polecam ligawę, ale to już Wasz wybór.

Jak wybierzecie już kawałek mięsa w sklepie, poproście aby ja podzieli na maszynie na 4-5 mm plastry.

Ciecie wzdłuż włókien, dla tych co lobią żuć, w poprzek dla początkujących na ukos okres przejściowy  :laugh:  

Tak pocięta wołowinę zabieracie do domu i do dzielą

Przygotować zaprawę

Równe części objętościowo  

sos Sojowy

sos Teriyaki

sos Oyster 

 

Dodatkowo

pieprz, czosnek cukier trzcinowy lub miód

 

Jak ktoś chce to koncentrat dymu, ale jak już to bardzo mało

 

"Bejcowanie mięsa"

 

Wszystko do woreczka i zapróżnować na godzinę, lub 24h w lodowce

 

Osuszyć ręcznikiem papierowym

 

Na sita ro suszarki, lub inny własny sposób suszenia 

 

Po 4 godzinach bez grzania lub po godzinie z grzaniem taki efekt 

 

Mi padła 12 piętrowa suszarka wiec robię na 4 piętrowej wiec jak podeschnie mięso tak jak na przedostatnim foto można składać już piętrowo z prześwitami

 

PS

Naturalnie nie jest to dokładnie taki sam smak jak kupne, ale podobny i mi smakuje jak przekąska po która zawsze można sięgnąć, np do TV lub do piwa

post-40314-0-48730200-1531156758_thumb.jpg

post-40314-0-10750700-1531156804_thumb.jpg

post-40314-0-95797900-1531156826_thumb.jpg

post-40314-0-10324200-1531156850_thumb.jpg

post-40314-0-10860200-1531156881_thumb.jpg

post-40314-0-86393900-1531156907_thumb.jpg

post-40314-0-17498000-1531156949_thumb.jpg

post-40314-0-57914800-1531156979_thumb.jpg

post-40314-0-05347300-1531157017_thumb.jpg

post-40314-0-30766800-1531157629_thumb.jpg

Edited by TOSHIBA

Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. ....

Albert Einstein

自製煙熏肉

Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie :)

Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber

Link to comment
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15347-suszona-wo%C5%82owina-ala-beef-jerky/
Share on other sites

 

 

Polecam ligawę,

A nie wychodzi z tego żujka?

Faktem jest, że w Polsce mamy raczej podłą wołowinę.

Mniej tkanki łącznej ma antrykot, rostbeef, zrazowa górna, "oko"biodrówki.

Suszę wołowinę dla wnuka, który jest na diecie. 

Ligawę też suszyłam  :D

Następnym razem spróbuję z Twoimi sosami, dziękuję za przepis.

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

A nie wychodzi z tego żujka?

 

Ciecie wzdłuż włókien, dla tych co lobią żuć, w poprzek dla początkujących na ukos okres przejściowy    

 

Nie susz do konca, 

Zapodaj 45 - 55  st C to prawie jak suis vide  :)

Suszyłem rożna części, ale ligawa mi podchodzi najbardziej kwestia smaku.

Edited by TOSHIBA

Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. ....

Albert Einstein

自製煙熏肉

Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie :)

Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber

Z 1 kg wołowiny susze do momentu uzyskanie około 350 do 370 g

Jak dla mnie jest to optymalna "suchość "

Niżnej pokazany plaster wołowiny powiedzmy przeznaczony dla dzieci żeby nie robiły kulki, dla dorosłych (ale mających wszystkie zęby  :)  ) możne być ugięcie z 2 obrazka czyli okolu 2 cm każdy sobie sam znajdzie optymalną suchość.

 

EANNA a dla Twojego wnuka coś znajdę/opracuje, ale teraz mam trochę urwania głowy w pracy

post-40314-0-48139800-1531164463_thumb.jpg

post-40314-0-96785400-1531164658_thumb.jpg

post-40314-0-02778100-1531164685_thumb.jpg

Edited by TOSHIBA

Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. ....

Albert Einstein

自製煙熏肉

Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie :)

Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber

Ja też robię od czasu do czasu -mięso podmrażam i dopiero wtedy kroję w  cienkie plasterki .

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15248-nasze-wyroby/?view=findpost&p=597678

"...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde

Wczoraj snem szczęśliwym,

I każde Jutro wizją nadziei."

Kalidasa V w n.e.

  • 6 months later...

Tak jakoś tym razem mnie naszło na eksperymenty z suszoną wołowiną... po małych konsultacjach społecznych doszedłem jednak do wniosku że robił będę z wołowiny o stosunkowo grubych i luźnych włóknach, co pozwoli na lepszą obróbkę cieplną. Padło na dużą bawetę i świecę wołową... na pierwszy ogień pójdą jakieś czosnkowe, pieprzowe i oczywiście przyprawione a`la Pastrami. Zastanawiam się jeszcze czy solić czy peklować ale to wyjdzie potem... no i jak długo wytrzyma taka wołowina zapakowana próżniowo...  Zobaczymy co z tego wyjdzie... :rolleyes:

"Trzeba się spieszyć z robotą, póki się ma na nią ochotę..."

Tatuś Muminka

  • 5 years later...

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.