Skocz do zawartości

Wędliny domowe - forum korzysta z plików cookies. Więcej informacji znajdziesz na stronie: Polityka prywatności. W celu usunięcia tej wiadomości kliknij:    Akceptuję użycie plików cookies

Witaj na forum Wędzarniczej Braci


Logowanie » 

Rejestracja
Na naszym forum, tak jak na większości innych, musisz się zarejestrować by móc korzystać z wszystkich funkcji dostępnych dla użytkowników.

To bardzo prosta procedura, która zajmie Ci tylko chwilę, a dzięki temu będziesz mógł korzystać z dodatkowych funkcji niedostępnych dla użytkowników niezalogowanych.

Zakładając swoje konto będziesz mógł między innymi:
- rozpoczynać nowe tematy na forum,
- odpowiadać na posty innych,
- przeglądać załączone do postów zdjęcia,
- wysyłać prywatne wiadomości do innych użytkowników,
- dostawać powiadomienia o nowych postach.

Zachęcamy do rejestracji!!!
 

Zdjęcie

Wędzarnia Irka


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
27 odpowiedzi w tym temacie

#21 maaro2202

maaro2202
  • Użytkownicy
  • 35 postów

Napisano 11 lip 2018 - 11:12

Irek na jaką długość dawałeś kantówki pionowe? 150cm? Patrze że 120 chyba będą za krótkie.

Dzięki za piv. 



#22 trzmi3lu

trzmi3lu
  • Użytkownicy
  • 10 postów

Napisano 11 lip 2018 - 12:08

Witaj,

Masz na fotce. Dla mnie jest wystarczające, a nawet za duże

Pozdrawiam

Załączone pliki

  • Załączony plik  1.jpg   149,09 KB   27 Ilość pobrań


#23 trzmi3lu

trzmi3lu
  • Użytkownicy
  • 10 postów

Napisano 25 lip 2018 - 20:18

Witam,

Wreszcie nadszedł czas na kiełbaskę, moja pierwsza chłopska Szczepana.

W smaku fajna choć próbowana na szybko po ostygnięciu. Ilości to 3,3kg całość, czyli 1/3 z przepisu.

Karkówka - 2,5 kg

Boczek - 0,50 kg

Podgardle - 0,30 kg

Raszta podzielona na 3.

Wędzona w 45-50st przez około 4h i jedna część podpiekana przez 40min w 95st(do 70 st w środku), a druga część parzona w 75st przez 20min.

Jak wyszło oceńcie sami ;). Jako dodatek kilka napędów. Przy okazji test termometru ThermPro TP-08S.

Pozdrawiam wszystkich zadymiarzy.

Załączone pliki


Użytkownik trzmi3lu edytował ten post 25 lip 2018 - 20:20


#24 krzychuzab

krzychuzab
  • Użytkownicy
  • 495 postów

Napisano 25 lip 2018 - 20:49

Daj znać czy Twoim zdaniem lepsza parzona czy pieczona? 



#25 Bia

Bia
  • Użytkownicy
  • 43 postów

Napisano 25 lip 2018 - 21:23

Pod gont oczywiście można zastosować wiele różnych dobrych bądź bardzo dobrych rozwiązań tylko pytanie po co ??? Jak już wspomniałem wcześniej to tylko daszek a nie 300m dach na budynku mieszkalnym ;)

 

Zakładam, że koledze chodziło o "syf", który może wydobywać się podczas np .podpiekania wędzonek. Z drugiej strony gont jest z zewnątrz i ewentualne opary też tam będą. Sam również mam dach wędzarni obity karpiówką i nie mam nic pod nią...

 

A co do Twojego dzieła - pełen szacun, jest naprawdę fajnie i starannie wykonana!



#26 binio1111

binio1111
  • **VIP**
  • 3406 postów

Napisano 25 lip 2018 - 22:34

Lepsza pieczona :) ;). Ma więcej smaku w smaku :thumbsup: 



#27 trzmi3lu

trzmi3lu
  • Użytkownicy
  • 10 postów

Napisano 26 lip 2018 - 20:45

Tak, podpiekana chyba lepsza, ale parzona też jest ok i myślę, że następnym razem też zrobię na 2 sposoby. Kwestia gustu, nie każdy lubi pieczone kiełbasy.

Przepis jest jak najbardziej fajny i na pewno zostanie u mnie na dłużej.

 

Pozdrowienia dla Szczepana ;)



Sponsor

Sponsor
  • Reklama

#28 kondzik

kondzik
  • Użytkownicy
  • 10 postów

Napisano 19 lis 2020 - 19:46

Hej, mam pytanie, wylot dymu zawsze na maks otwarty?? Pozdrawiam






Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych