Irek na jaką długość dawałeś kantówki pionowe? 150cm? Patrze że 120 chyba będą za krótkie.
Dzięki za piv.
Napisano 11 lip 2018 - 11:12
Irek na jaką długość dawałeś kantówki pionowe? 150cm? Patrze że 120 chyba będą za krótkie.
Dzięki za piv.
Napisano 11 lip 2018 - 12:08
Witaj,
Masz na fotce. Dla mnie jest wystarczające, a nawet za duże
Pozdrawiam
Napisano 25 lip 2018 - 20:18
Witam,
Wreszcie nadszedł czas na kiełbaskę, moja pierwsza chłopska Szczepana.
W smaku fajna choć próbowana na szybko po ostygnięciu. Ilości to 3,3kg całość, czyli 1/3 z przepisu.
Karkówka - 2,5 kg
Boczek - 0,50 kg
Podgardle - 0,30 kg
Raszta podzielona na 3.
Wędzona w 45-50st przez około 4h i jedna część podpiekana przez 40min w 95st(do 70 st w środku), a druga część parzona w 75st przez 20min.
Jak wyszło oceńcie sami . Jako dodatek kilka napędów. Przy okazji test termometru ThermPro TP-08S.
Pozdrawiam wszystkich zadymiarzy.
Użytkownik trzmi3lu edytował ten post 25 lip 2018 - 20:20
Napisano 25 lip 2018 - 20:49
Daj znać czy Twoim zdaniem lepsza parzona czy pieczona?
Napisano 25 lip 2018 - 21:23
Pod gont oczywiście można zastosować wiele różnych dobrych bądź bardzo dobrych rozwiązań tylko pytanie po co ??? Jak już wspomniałem wcześniej to tylko daszek a nie 300m dach na budynku mieszkalnym
.
Zakładam, że koledze chodziło o "syf", który może wydobywać się podczas np .podpiekania wędzonek. Z drugiej strony gont jest z zewnątrz i ewentualne opary też tam będą. Sam również mam dach wędzarni obity karpiówką i nie mam nic pod nią...
A co do Twojego dzieła - pełen szacun, jest naprawdę fajnie i starannie wykonana!
Napisano 25 lip 2018 - 22:34
Lepsza pieczona
. Ma więcej smaku w smaku
Napisano 26 lip 2018 - 20:45
Tak, podpiekana chyba lepsza, ale parzona też jest ok i myślę, że następnym razem też zrobię na 2 sposoby. Kwestia gustu, nie każdy lubi pieczone kiełbasy.
Przepis jest jak najbardziej fajny i na pewno zostanie u mnie na dłużej.
Pozdrowienia dla Szczepana
Napisano 19 lis 2020 - 19:46
Hej, mam pytanie, wylot dymu zawsze na maks otwarty?? Pozdrawiam
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych