karolszymczak Opublikowano 14 Lipca 2018 Zgłoś Udostępnij #26 Opublikowano 14 Lipca 2018 Troche porządku nie zaszkodzi. Cytuj W życiu trzeba być twardym jak chleb z biedronki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 14 Lipca 2018 Autor Zgłoś Udostępnij #27 Opublikowano 14 Lipca 2018 (edytowane) na fejsbuku, na forum jest też ten Twój fotoreportarz - omatkoboskoczęstochowsko - nastąpiło wielkie poruszenie wśród miłośników przyrody skutkującego zablokowaniem zdjęcia na naszej grupie, A które to zdjęcie wzbudziło tyle kontrowersji?Gdybym miała coś zakwestionować, to zdjęcie nr 2, na którym widać kawałek mojego cycucha Pozostałe to wyłącznie ilustracje warsztatowe.(Na pierwszym jest pokazany sposób studzenia tuszki, na wisząco, na dworze). Właśnie w tym celu to wstawiłam.Do dzisiaj pamiętam, gdy jako młoda mężatka zakupiłam w grudniu zamrożonego zająca i radośnie przekazałam ślubnemu.Zostałam polana kubłem zimnej wody gdy usłyszałam, że on nigdy, przenigdy nie dotknie ręka surowego mięsa. Ryby też nie zabije na wigilię.(słowa dotrzymał )To było najtrudniejsze skórowanie w moim życiu ale zarazem chrzest bojowy. Wtedy nie było internetu, poduczyłam się z jakiejś starej, przedwojennej książki kucharskiej. Edytowane 14 Lipca 2018 przez EAnna Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 14 Lipca 2018 Zgłoś Udostępnij #28 Opublikowano 14 Lipca 2018 A które to zdjęcie wzbudziło tyle kontrowersji? No niektórym chyba kompletnie odbija , nic tam nie widziałem kontrowersyjnego ale.....gdybym wrzucił inne rozbiórki - to by chyba zamknęli całą grupę Cytuj Sztuka kulinarna to nie suche 1+5+8 gram na kilogram -to tworzenie poezji smaku z miłości do degustatorów.Odczucie - smaku, szczęścia i zadowolenia - dla każdego ma inny wymiar i postrzeganie- i niech tak zostanie.https://www.instagram.com/ucztujemy/?hl=pl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ANNAM Opublikowano 14 Lipca 2018 Zgłoś Udostępnij #29 Opublikowano 14 Lipca 2018 A które to zdjęcie wzbudziło tyle kontrowersji? Gdybym miała coś zakwestionować, to zdjęcie nr 2, na którym widać kawałek mojego cycucha Az wrocilam i powiekszylam zdjecie . Nie cycek jest ok Cytuj Be you.The world will adjust.The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TOSHIBA Opublikowano 14 Lipca 2018 Zgłoś Udostępnij #30 Opublikowano 14 Lipca 2018 (edytowane) na którym widać kawałek mojego cycucha Az wrocilam i powiekszylam zdjecie . Nie cycek jest ok A gdyby nawet to co?? ładny jest, ten kawałek Edytowane 14 Lipca 2018 przez TOSHIBA Cytuj Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. .... Albert Einstein 自製煙熏肉 Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
StefanS Opublikowano 15 Lipca 2018 Zgłoś Udostępnij #31 Opublikowano 15 Lipca 2018 Podziwiam umiejetnosci "rozbiorczyni" koziolka (i ten wiodczny kawalek "cycucha" tez ).Podziwiam takze umiejetnosci strzeleckie mysliwego - bardzo celny czysty strzal. Cytuj Zycie - to pasmo problemow i trudnosci. Chwile radosci - to nagroda za trud ich pokonywania. StefanS. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kotunia Opublikowano 16 Lipca 2018 Zgłoś Udostępnij #32 Opublikowano 16 Lipca 2018 Wracając do Bielenia, to najlepszy sposób przedstawił Arkadiusz ( ja też tak robiłem, a nieskromnie powiem, ze niezłe stadko tych zwierząt przeszło przez moje ręce) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 16 Lipca 2018 Zgłoś Udostępnij #33 Opublikowano 16 Lipca 2018 najlepszy sposób przedstawił Arkadiusz ( ja też tak robiłem EAnna -zwróciła uwagę dlaczego tak robi - ale masz racje - inne metody sa szybsze - też robiłem inaczej - najważniejsze są te skuteczne i najwygodniejsze dla oprawiającego Cytuj Sztuka kulinarna to nie suche 1+5+8 gram na kilogram -to tworzenie poezji smaku z miłości do degustatorów.Odczucie - smaku, szczęścia i zadowolenia - dla każdego ma inny wymiar i postrzeganie- i niech tak zostanie.https://www.instagram.com/ucztujemy/?hl=pl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SIVON Opublikowano 16 Lipca 2018 Zgłoś Udostępnij #34 Opublikowano 16 Lipca 2018 A które to zdjęcie wzbudziło tyle kontrowersji? Gdybym miała coś zakwestionować, to zdjęcie nr 2, na którym widać kawałek mojego cycucha Aniu, cenzorzy fb zablokowali właśnie to zdjęcie, chyba znamy już powód - widocznie dopatrzyli się nagości Cytuj Człowiek na poziomie powinien trzymać się w pionie. Moje wyroby: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8179-sivona-wyroby-wlasne/ Pozdrawiam Sebastian tel. 508-365-569 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 18 Lipca 2018 Autor Zgłoś Udostępnij #35 Opublikowano 18 Lipca 2018 (edytowane) Co z tej sarny będzie?Ze względu na wakacyjnie zwiększoną ilość domowników mięso ma przeznaczenie głównie kulinarne.Będą z niego pieczenie wykonane metodą sous vide.Postanowiłam wyluzować kości udowe z udźców aby je nadziać słoninką i ziołami.Fotorelacja - przepraszam za złą jakość zdjęć:a. udziec po wyluzowaniu kości biodrowej oraz od strony golonki: b. luzowanie: od biodra i od strony golonki c. wyluzowana kość i całość w elementach (kość udowa, biodrowa, golonka, mięso) d. udźce i łopatki w marynacie: e. kabanosy z sarniną: Edytowane 21 Lipca 2018 przez EAnna Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 23 Września 2018 Autor Zgłoś Udostępnij #36 Opublikowano 23 Września 2018 Ostatnio eksperymentuję z sarniną metodą sous vide. Poprzednio były łopatki i udźce.Przyszła kolej na comber "przedni" - waga 1,7 kg.Zamarynowałam kawałek na kilka dni w próżni:1. Sól, pieprz2. Kurki suszone sproszkowane3. Obłożenie plastrami boczku wędzonego4. Obłożenie liściami czosnku niedźwiedziego wyjętymi z nalewu, czyli z alkoholem.Wczoraj przyszedł czas na obróbkę termiczną; zaplanowane 60 st. C. - 10h.Wydawało mi się to trochę za długo ale obawiałam się głównie o warstwy zewnętrzne polędwicy.Sprawę rozstrzygnął cyrkulator, który odmówił pracy po mniej więcej 8h.Nawiasem mówiąc, cyrkulator nr 2. po wymianie gwarancyjnej.Dzisiaj rano wypakowałam mięso, na zdjęciach usunięte w połowie "obłożenie": Po całkowitym odczyszczeniu mięso miało być opalone gazem: Niestety, jakiś pech mnie prześladuje Zapalarka dosłownie wybuchła mi w ręce i skończyło się małym pożarem oraz poparzeniem lewej ręki.Odrzuciłam ją do zlewu i usiłowałam zgasić ogień (sięgnął błyskawicznie wysokości szafek kuchennych). Ogień przydusiłam w końcu ubraniami z kosza na pranie - płomienie zaczęły się wydobywać ze spływu drugiej komory zlewozmywaka.W efekcie straciłam dwa fartuchy robocze, dwie pary dresów i połowę ścierek kuchennych.Na początku nie wyglądało to dobrze i groziło szybkim rozprzestrzenieniem się ognia. Dla zobrazowania napiszę, że stopiły się butelki z płynem do naczyń i mydłem.Już po wszystkim zapalarka i pojemnik z gazem zostały poddane oględzinom. Okazało się, że połączenie zapalarki i pojemnika nie było szczelne. Jednak nie słyszałam ulatywania gazu i włączyłam dopiero po odkręceniu zaworu i usłyszeniu charakterystycznego syku. Jednak ten ulatujący gaz zapalił się błyskawicznie a potem poszło już lawinowo. W efekcie mięso nie zostało opalone a ja ze stresu odłożyłam konsumpcję do jutra. Zresztą przez dłuższy czas musiałam trzymać rękę w zimnej wodzie, żeby się nie wściec z bólu. Na szczęście oparzenia są niegroźne Postaram się jutro wstawić zdjęcie pokrojonych kawałków aby było widać różowy przekrój.Już wiem, że temp. 60 st. C i 8h jest dla takiego kawałka wystarczające. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Papcio Opublikowano 23 Września 2018 Zgłoś Udostępnij #37 Opublikowano 23 Września 2018 Och Aniu! miałaś "pecha" oby już się skończył! Cytuj W życiu dwa dni są najważniejsze: Ten w którym się urodziłeś. I ten kiedy zrozumiałeś po co M.Twain Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Małgoś Opublikowano 23 Września 2018 Zgłoś Udostępnij #38 Opublikowano 23 Września 2018 Aniu , szczescie w nieszczesciu ,ze to sie tak skonczylo .Co tam scierki i dresy.. najwazniejsze ze jestes w miare cala . Kuruj sie kochana !Przepraszam za brak polskich znakow... Cytuj "W życiu piękne są tylko chwile.." Dżem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 23 Września 2018 Zgłoś Udostępnij #39 Opublikowano 23 Września 2018 żeby się nie wściec z bólu coś wiem Trzymaj się dzielnie - będzie jeszcze bolało... Dobrze ,że tylko tak się skończyło ….współczuję Cytuj Sztuka kulinarna to nie suche 1+5+8 gram na kilogram -to tworzenie poezji smaku z miłości do degustatorów.Odczucie - smaku, szczęścia i zadowolenia - dla każdego ma inny wymiar i postrzeganie- i niech tak zostanie.https://www.instagram.com/ucztujemy/?hl=pl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
binio1111 Opublikowano 23 Września 2018 Zgłoś Udostępnij #40 Opublikowano 23 Września 2018 Współczuję - szczęście , że zdołałaś zdusić ogień. Cytuj Ja się roboty nie boję, tylko ludzi mi dajcie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TOSHIBA Opublikowano 23 Września 2018 Zgłoś Udostępnij #41 Opublikowano 23 Września 2018 Nooo Aniu niezły horror WspółczujeŻyczę szybkiego powrotu do zdrowia.Mam nadzieje ze jesteś praworęczna lub minimum dwuręczna i możesz jeszcze coś jeszcze robićA z drugiej strony to przestroga dla innych Kuchnia to niebezpieczne miejsce i warto być przygotowanym np. mała gaśnica albo minimum koc gaśniczy Są na tym forum strażacy może coś doradą Cytuj Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. .... Albert Einstein 自製煙熏肉 Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@halusia@ Opublikowano 23 Września 2018 Zgłoś Udostępnij #42 Opublikowano 23 Września 2018 Zapalarka dosłownie wybuchła mi w ręce i skończyło się małym pożarem oraz poparzeniem lewej ręki. Aniu, aż mi dreszcze przeszły. Całe szczęście że tylko tak się skończyło , a może aż tak. Miałaś nieciekawą niedzielę i ta oparzona ręka.... Trzymaj się cieplutko i uważaj na siebie Cytuj Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 23 Września 2018 Autor Zgłoś Udostępnij #43 Opublikowano 23 Września 2018 minimum koc gaśniczy Też o tym pomyślałam. Bardzo by się przydał.Całe szczęście, że nie noszę odzieży z tworzyw sztucznych bo byłoby kiepsko.Co ciekawe, pojemnik z gazem tak szybko się rozprężył, że pokrył się szronem; w środku a w zasadzie na spodzie tego ogniska !Dlatego uderzył taki wysoki płomień, nawet sufit był osmolony (a u mnie jest 3 m do stropu). Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TOSHIBA Opublikowano 23 Września 2018 Zgłoś Udostępnij #44 Opublikowano 23 Września 2018 (edytowane) Co ciekawe, pojemnik z gazem tak szybko się rozprężył, że pokrył się szronem; Właściwie nie wiadomo co gorsze??Zgasić (zadławić) palącą się nieszczelną butle i narazić się na wybuch gazu który cały czas się silnie ulatniaczypoczekać aż się wypali i gasić to co się od niego zapaliło W sumie chyba wybrał bym to drugie, ograniczając tylko pożar do butli Ale łatwo się mówi (pisze) tak teoretycznie ze spokojem w domu, a w stresie to diabli wiedzą TAK CZY OWAK ANNO za akcje / reakcje / refleks Edytowane 23 Września 2018 przez TOSHIBA Cytuj Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. .... Albert Einstein 自製煙熏肉 Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bagno Opublikowano 23 Września 2018 Zgłoś Udostępnij #45 Opublikowano 23 Września 2018 Aniu. Powszechnie mówi się "szczęście w nieszczęściu" Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11022-kpps-czyli-klub-przyjaci%C3%B3%C5%82-pana-s/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 24 Września 2018 Autor Zgłoś Udostępnij #46 Opublikowano 24 Września 2018 Wracam do combra sarniego: Tak wygląda po rozkrojeniu: Temperatura 60st.C, 8h.Serwowany z sosem grzybowym na bazie wycieku (bardzo mało), składników suchej marynaty i śmietany.Mięso wyszło bajecznie miękkie i delikatne. Jak widać - różowe na przekroju. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karolszymczak Opublikowano 24 Września 2018 Zgłoś Udostępnij #47 Opublikowano 24 Września 2018 No i to jest prawdziwie przygotowana dziczyzna.Po zdjęciach można poczuć smak!!! Cytuj W życiu trzeba być twardym jak chleb z biedronki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Woytas Opublikowano 24 Września 2018 Zgłoś Udostępnij #48 Opublikowano 24 Września 2018 Piękny kawał mięcha Szybkiego powrotu do zdrówka życzę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wróbel75 Opublikowano 25 Września 2018 Zgłoś Udostępnij #49 Opublikowano 25 Września 2018 Zgasić (zadławić) palącą się nieszczelną butle i narazić się na wybuch gazu który cały czas się silnie ulatnia czy poczekać aż się wypali i gasić to co się od niego zapaliło Strażakiem nie jestem ale chyba zawsze dławi się ogień aby właśnie butla nie wybuchła.Ale coby nie zrobić to przede wszystkim po pierwsze nie panikować, po drugie nie uciekać.Aniu szybkiego powrotu do zdrowia to po pierwsze.Dwa,-masz okazję wymienić sobie fartuchy,dresy i ściereczki bez wyrzutów sumieniaTrzy, -comber wygląda apetycznie Jeszcze raz zdrówka Cytuj Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacieM.RejPopieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacek.es Opublikowano 25 Września 2018 Zgłoś Udostępnij #50 Opublikowano 25 Września 2018 Przepraszam ze w temacie innym niż zasady BHP , ale czy obecni tu na forum strażacy nie zechcieli by podać zasad postępowania w sytuacjach awaryjnych w kuchni, na przykład w tej w jakiej znalazła się EAnna lub w podobnych, typu zapalenie się tłuszczy w patelni?Podejrzewam ze wtedy wiele osób chciało by gasić tłuszcz wodą a o ile wiem było by to dość katastrofalne. PozdrwiamJ. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.