Skocz do zawartości

Wędliny domowe - forum korzysta z plików cookies. Więcej informacji znajdziesz na stronie: Polityka prywatności. W celu usunięcia tej wiadomości kliknij:    Akceptuję użycie plików cookies

Witaj na forum Wędzarniczej Braci


Logowanie » 

Rejestracja
Na naszym forum, tak jak na większości innych, musisz się zarejestrować by móc korzystać z wszystkich funkcji dostępnych dla użytkowników.

To bardzo prosta procedura, która zajmie Ci tylko chwilę, a dzięki temu będziesz mógł korzystać z dodatkowych funkcji niedostępnych dla użytkowników niezalogowanych.

Zakładając swoje konto będziesz mógł między innymi:
- rozpoczynać nowe tematy na forum,
- odpowiadać na posty innych,
- przeglądać załączone do postów zdjęcia,
- wysyłać prywatne wiadomości do innych użytkowników,
- dostawać powiadomienia o nowych postach.

Zachęcamy do rejestracji!!!
 

Zdjęcie

Bielenie koziołka


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
49 odpowiedzi w tym temacie

#41 TOSHIBA

TOSHIBA

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1849 postów
  • MiejscowośćZürich / Poznań

Napisano 23 wrz 2018 - 18:44

Nooo Aniu niezły horror 

Współczuje

Życzę szybkiego powrotu  do zdrowia.

Mam nadzieje ze jesteś praworęczna lub minimum dwuręczna i możesz jeszcze coś jeszcze robić

A z drugiej strony to przestroga dla innych 

Kuchnia to niebezpieczne miejsce i warto być przygotowanym np. mała gaśnica albo minimum koc gaśniczy 

Są na tym forum strażacy może coś doradą



#42 @halusia@

@halusia@

    Uzależniony od forum

  • **VIP Junior**
  • 6247 postów
  • MiejscowośćInowrocław

Napisano 23 wrz 2018 - 19:23

Zapalarka dosłownie wybuchła mi w ręce i skończyło się małym pożarem oraz poparzeniem lewej ręki.

 

Aniu, aż mi dreszcze przeszły. 

Całe szczęście że tylko tak się skończyło , a może aż tak.  :mellow:

Miałaś nieciekawą niedzielę i ta oparzona ręka.... 

Trzymaj się cieplutko i uważaj na siebie  :rolleyes:



#43 EAnna

EAnna

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 8063 postów
  • MiejscowośćTychy

Napisano 23 wrz 2018 - 19:30

minimum koc gaśniczy 
 

Też o tym pomyślałam. Bardzo by się przydał.

Całe szczęście, że nie noszę odzieży z tworzyw sztucznych bo byłoby kiepsko.

Co ciekawe, pojemnik z gazem tak szybko się rozprężył, że pokrył się szronem; w środku a w zasadzie na spodzie  tego ogniska !

Dlatego uderzył taki wysoki płomień, nawet sufit był osmolony (a u mnie jest 3 m do stropu).



#44 TOSHIBA

TOSHIBA

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1849 postów
  • MiejscowośćZürich / Poznań

Napisano 23 wrz 2018 - 19:57

Co ciekawe, pojemnik z gazem tak szybko się rozprężył, że pokrył się szronem;

 

Właściwie nie wiadomo co gorsze??

Zgasić (zadławić) palącą się  nieszczelną butle i narazić się na wybuch gazu który cały czas się silnie ulatnia

czy

poczekać aż się wypali i gasić to co się od niego zapaliło

 

W sumie chyba wybrał bym to drugie, ograniczając tylko pożar do butli

 

Ale łatwo się mówi (pisze) tak teoretycznie ze spokojem w domu, a w stresie to diabli wiedzą  :)

 

TAK CZY OWAK ANNO  :clap:  :clap:  :clap:  :clap:  :clap:  za akcje / reakcje / refleks 


Użytkownik TOSHIBA edytował ten post 23 wrz 2018 - 20:00


#45 Bagno

Bagno

    Uzależniony od forum

  • Technolog Wędzarniczej Braci
  • 4043 postów
  • MiejscowośćMazowieckie

Napisano 23 wrz 2018 - 20:15

Aniu. Powszechnie mówi się "szczęście w nieszczęściu"



#46 EAnna

EAnna

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 8063 postów
  • MiejscowośćTychy

Napisano 24 wrz 2018 - 18:19

Wracam do combra sarniego:

 

post-40040-0-05639200-1537715427_thumb.j

 

Tak wygląda po rozkrojeniu:

Załączony plik  IMG_20180924_132903.jpg   100,14 KB   7 Ilość pobrań  Załączony plik  IMG_20180924_132917.jpg   173,53 KB   9 Ilość pobrań

 

Temperatura 60st.C, 8h.

Serwowany z sosem grzybowym na bazie wycieku (bardzo mało), składników suchej marynaty i śmietany.

Mięso wyszło bajecznie miękkie i delikatne. Jak widać - różowe na przekroju.

 



#47 karolszymczak

karolszymczak

    Uzależniony od forum

  • **VIP-Organizator**
  • 6314 postów

Napisano 24 wrz 2018 - 18:24

No i to jest prawdziwie przygotowana dziczyzna.Po zdjęciach można poczuć smak!!!

#48 Woytas

Woytas

    Pasjonat

  • Użytkownicy
  • 661 postów
  • MiejscowośćSzczecin

Napisano 24 wrz 2018 - 19:31

Piękny kawał mięcha  :)  Szybkiego powrotu do zdrówka życzę.



#49 wróbel75

wróbel75

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1088 postów
  • Miejscowośćzachodniopomorskie

Napisano 25 wrz 2018 - 12:20

Zgasić (zadławić) palącą się nieszczelną butle i narazić się na wybuch gazu który cały czas się silnie ulatnia czy poczekać aż się wypali i gasić to co się od niego zapaliło

 Strażakiem nie jestem ale chyba zawsze dławi się ogień aby właśnie butla nie wybuchła.

Ale coby nie zrobić to przede wszystkim po pierwsze nie panikować, po drugie nie uciekać.

Aniu szybkiego powrotu do zdrowia to po pierwsze.

Dwa,-masz okazję wymienić sobie fartuchy,dresy i ściereczki bez wyrzutów sumienia

Trzy, -comber wygląda apetycznie :clap:

Jeszcze raz zdrówka :)



Sponsor

Sponsor
  • Reklama

#50 jacek.es

jacek.es

    Początkujący

  • Użytkownicy
  • 21 postów
  • Miejscowośćłódź

Napisano 25 wrz 2018 - 16:46

Przepraszam ze w temacie innym niż zasady BHP  , ale czy obecni tu na forum strażacy nie zechcieli by podać zasad postępowania w sytuacjach awaryjnych w kuchni, na przykład w tej w jakiej znalazła się EAnna lub w podobnych, typu zapalenie się tłuszczy w patelni?Podejrzewam ze wtedy wiele osób chciało by gasić tłuszcz wodą a o ile wiem było by to dość katastrofalne.

 

Pozdrwiam

J.






Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych