karolszymczak Posted July 14, 2018 Report Share #26 Posted July 14, 2018 Troche porządku nie zaszkodzi. Quote W życiu trzeba być twardym jak chleb z biedronki. Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15352-bielenie-kozio%C5%82ka/page/2/#findComment-602433 Share on other sites More sharing options...
EAnna Posted July 14, 2018 Author Report Share #27 Posted July 14, 2018 (edited) na fejsbuku, na forum jest też ten Twój fotoreportarz - omatkoboskoczęstochowsko - nastąpiło wielkie poruszenie wśród miłośników przyrody skutkującego zablokowaniem zdjęcia na naszej grupie, A które to zdjęcie wzbudziło tyle kontrowersji?Gdybym miała coś zakwestionować, to zdjęcie nr 2, na którym widać kawałek mojego cycucha Pozostałe to wyłącznie ilustracje warsztatowe.(Na pierwszym jest pokazany sposób studzenia tuszki, na wisząco, na dworze). Właśnie w tym celu to wstawiłam.Do dzisiaj pamiętam, gdy jako młoda mężatka zakupiłam w grudniu zamrożonego zająca i radośnie przekazałam ślubnemu.Zostałam polana kubłem zimnej wody gdy usłyszałam, że on nigdy, przenigdy nie dotknie ręka surowego mięsa. Ryby też nie zabije na wigilię.(słowa dotrzymał )To było najtrudniejsze skórowanie w moim życiu ale zarazem chrzest bojowy. Wtedy nie było internetu, poduczyłam się z jakiejś starej, przedwojennej książki kucharskiej. Edited July 14, 2018 by EAnna Quote Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15352-bielenie-kozio%C5%82ka/page/2/#findComment-602463 Share on other sites More sharing options...
Muski Posted July 14, 2018 Report Share #28 Posted July 14, 2018 A które to zdjęcie wzbudziło tyle kontrowersji? No niektórym chyba kompletnie odbija , nic tam nie widziałem kontrowersyjnego ale.....gdybym wrzucił inne rozbiórki - to by chyba zamknęli całą grupę Quote Muskie - to ryba 🙃 Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15352-bielenie-kozio%C5%82ka/page/2/#findComment-602467 Share on other sites More sharing options...
ANNAM Posted July 14, 2018 Report Share #29 Posted July 14, 2018 A które to zdjęcie wzbudziło tyle kontrowersji? Gdybym miała coś zakwestionować, to zdjęcie nr 2, na którym widać kawałek mojego cycucha Az wrocilam i powiekszylam zdjecie . Nie cycek jest ok Quote Be you.The world will adjust.The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15352-bielenie-kozio%C5%82ka/page/2/#findComment-602474 Share on other sites More sharing options...
TOSHIBA Posted July 14, 2018 Report Share #30 Posted July 14, 2018 (edited) na którym widać kawałek mojego cycucha Az wrocilam i powiekszylam zdjecie . Nie cycek jest ok A gdyby nawet to co?? ładny jest, ten kawałek Edited July 14, 2018 by TOSHIBA Quote Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. .... Albert Einstein 自製煙熏肉 Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15352-bielenie-kozio%C5%82ka/page/2/#findComment-602483 Share on other sites More sharing options...
StefanS Posted July 15, 2018 Report Share #31 Posted July 15, 2018 Podziwiam umiejetnosci "rozbiorczyni" koziolka (i ten wiodczny kawalek "cycucha" tez ).Podziwiam takze umiejetnosci strzeleckie mysliwego - bardzo celny czysty strzal. Quote Zycie - to pasmo problemow i trudnosci. Chwile radosci - to nagroda za trud ich pokonywania. StefanS. Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15352-bielenie-kozio%C5%82ka/page/2/#findComment-602550 Share on other sites More sharing options...
kotunia Posted July 16, 2018 Report Share #32 Posted July 16, 2018 Wracając do Bielenia, to najlepszy sposób przedstawił Arkadiusz ( ja też tak robiłem, a nieskromnie powiem, ze niezłe stadko tych zwierząt przeszło przez moje ręce) Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15352-bielenie-kozio%C5%82ka/page/2/#findComment-602604 Share on other sites More sharing options...
Muski Posted July 16, 2018 Report Share #33 Posted July 16, 2018 najlepszy sposób przedstawił Arkadiusz ( ja też tak robiłem EAnna -zwróciła uwagę dlaczego tak robi - ale masz racje - inne metody sa szybsze - też robiłem inaczej - najważniejsze są te skuteczne i najwygodniejsze dla oprawiającego Quote Muskie - to ryba 🙃 Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15352-bielenie-kozio%C5%82ka/page/2/#findComment-602607 Share on other sites More sharing options...
SIVON Posted July 16, 2018 Report Share #34 Posted July 16, 2018 A które to zdjęcie wzbudziło tyle kontrowersji? Gdybym miała coś zakwestionować, to zdjęcie nr 2, na którym widać kawałek mojego cycucha Aniu, cenzorzy fb zablokowali właśnie to zdjęcie, chyba znamy już powód - widocznie dopatrzyli się nagości Quote Człowiek na poziomie powinien trzymać się w pionie. Moje wyroby: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8179-sivona-wyroby-wlasne/ Pozdrawiam Sebastian tel. 508-365-569 Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15352-bielenie-kozio%C5%82ka/page/2/#findComment-602610 Share on other sites More sharing options...
EAnna Posted July 18, 2018 Author Report Share #35 Posted July 18, 2018 (edited) Co z tej sarny będzie?Ze względu na wakacyjnie zwiększoną ilość domowników mięso ma przeznaczenie głównie kulinarne.Będą z niego pieczenie wykonane metodą sous vide.Postanowiłam wyluzować kości udowe z udźców aby je nadziać słoninką i ziołami.Fotorelacja - przepraszam za złą jakość zdjęć:a. udziec po wyluzowaniu kości biodrowej oraz od strony golonki: b. luzowanie: od biodra i od strony golonki c. wyluzowana kość i całość w elementach (kość udowa, biodrowa, golonka, mięso) d. udźce i łopatki w marynacie: e. kabanosy z sarniną: Edited July 21, 2018 by EAnna Quote Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15352-bielenie-kozio%C5%82ka/page/2/#findComment-602746 Share on other sites More sharing options...
EAnna Posted September 23, 2018 Author Report Share #36 Posted September 23, 2018 Ostatnio eksperymentuję z sarniną metodą sous vide. Poprzednio były łopatki i udźce.Przyszła kolej na comber "przedni" - waga 1,7 kg.Zamarynowałam kawałek na kilka dni w próżni:1. Sól, pieprz2. Kurki suszone sproszkowane3. Obłożenie plastrami boczku wędzonego4. Obłożenie liściami czosnku niedźwiedziego wyjętymi z nalewu, czyli z alkoholem.Wczoraj przyszedł czas na obróbkę termiczną; zaplanowane 60 st. C. - 10h.Wydawało mi się to trochę za długo ale obawiałam się głównie o warstwy zewnętrzne polędwicy.Sprawę rozstrzygnął cyrkulator, który odmówił pracy po mniej więcej 8h.Nawiasem mówiąc, cyrkulator nr 2. po wymianie gwarancyjnej.Dzisiaj rano wypakowałam mięso, na zdjęciach usunięte w połowie "obłożenie": Po całkowitym odczyszczeniu mięso miało być opalone gazem: Niestety, jakiś pech mnie prześladuje Zapalarka dosłownie wybuchła mi w ręce i skończyło się małym pożarem oraz poparzeniem lewej ręki.Odrzuciłam ją do zlewu i usiłowałam zgasić ogień (sięgnął błyskawicznie wysokości szafek kuchennych). Ogień przydusiłam w końcu ubraniami z kosza na pranie - płomienie zaczęły się wydobywać ze spływu drugiej komory zlewozmywaka.W efekcie straciłam dwa fartuchy robocze, dwie pary dresów i połowę ścierek kuchennych.Na początku nie wyglądało to dobrze i groziło szybkim rozprzestrzenieniem się ognia. Dla zobrazowania napiszę, że stopiły się butelki z płynem do naczyń i mydłem.Już po wszystkim zapalarka i pojemnik z gazem zostały poddane oględzinom. Okazało się, że połączenie zapalarki i pojemnika nie było szczelne. Jednak nie słyszałam ulatywania gazu i włączyłam dopiero po odkręceniu zaworu i usłyszeniu charakterystycznego syku. Jednak ten ulatujący gaz zapalił się błyskawicznie a potem poszło już lawinowo. W efekcie mięso nie zostało opalone a ja ze stresu odłożyłam konsumpcję do jutra. Zresztą przez dłuższy czas musiałam trzymać rękę w zimnej wodzie, żeby się nie wściec z bólu. Na szczęście oparzenia są niegroźne Postaram się jutro wstawić zdjęcie pokrojonych kawałków aby było widać różowy przekrój.Już wiem, że temp. 60 st. C i 8h jest dla takiego kawałka wystarczające. Quote Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15352-bielenie-kozio%C5%82ka/page/2/#findComment-607495 Share on other sites More sharing options...
Papcio Posted September 23, 2018 Report Share #37 Posted September 23, 2018 Och Aniu! miałaś "pecha" oby już się skończył! Quote W życiu dwa dni są najważniejsze: Ten w którym się urodziłeś. I ten kiedy zrozumiałeś po co M.Twain Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15352-bielenie-kozio%C5%82ka/page/2/#findComment-607496 Share on other sites More sharing options...
Małgoś Posted September 23, 2018 Report Share #38 Posted September 23, 2018 Aniu , szczescie w nieszczesciu ,ze to sie tak skonczylo .Co tam scierki i dresy.. najwazniejsze ze jestes w miare cala . Kuruj sie kochana !Przepraszam za brak polskich znakow... Quote "W życiu piękne są tylko chwile.." Dżem Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15352-bielenie-kozio%C5%82ka/page/2/#findComment-607504 Share on other sites More sharing options...
Muski Posted September 23, 2018 Report Share #39 Posted September 23, 2018 żeby się nie wściec z bólu coś wiem Trzymaj się dzielnie - będzie jeszcze bolało... Dobrze ,że tylko tak się skończyło ….współczuję Quote Muskie - to ryba 🙃 Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15352-bielenie-kozio%C5%82ka/page/2/#findComment-607506 Share on other sites More sharing options...
binio1111 Posted September 23, 2018 Report Share #40 Posted September 23, 2018 Współczuję - szczęście , że zdołałaś zdusić ogień. Quote Ja się roboty nie boję, tylko ludzi mi dajcie Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15352-bielenie-kozio%C5%82ka/page/2/#findComment-607508 Share on other sites More sharing options...
TOSHIBA Posted September 23, 2018 Report Share #41 Posted September 23, 2018 Nooo Aniu niezły horror WspółczujeŻyczę szybkiego powrotu do zdrowia.Mam nadzieje ze jesteś praworęczna lub minimum dwuręczna i możesz jeszcze coś jeszcze robićA z drugiej strony to przestroga dla innych Kuchnia to niebezpieczne miejsce i warto być przygotowanym np. mała gaśnica albo minimum koc gaśniczy Są na tym forum strażacy może coś doradą Quote Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. .... Albert Einstein 自製煙熏肉 Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15352-bielenie-kozio%C5%82ka/page/2/#findComment-607512 Share on other sites More sharing options...
@halusia@ Posted September 23, 2018 Report Share #42 Posted September 23, 2018 Zapalarka dosłownie wybuchła mi w ręce i skończyło się małym pożarem oraz poparzeniem lewej ręki. Aniu, aż mi dreszcze przeszły. Całe szczęście że tylko tak się skończyło , a może aż tak. Miałaś nieciekawą niedzielę i ta oparzona ręka.... Trzymaj się cieplutko i uważaj na siebie Quote Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15352-bielenie-kozio%C5%82ka/page/2/#findComment-607517 Share on other sites More sharing options...
EAnna Posted September 23, 2018 Author Report Share #43 Posted September 23, 2018 minimum koc gaśniczy Też o tym pomyślałam. Bardzo by się przydał.Całe szczęście, że nie noszę odzieży z tworzyw sztucznych bo byłoby kiepsko.Co ciekawe, pojemnik z gazem tak szybko się rozprężył, że pokrył się szronem; w środku a w zasadzie na spodzie tego ogniska !Dlatego uderzył taki wysoki płomień, nawet sufit był osmolony (a u mnie jest 3 m do stropu). Quote Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15352-bielenie-kozio%C5%82ka/page/2/#findComment-607518 Share on other sites More sharing options...
TOSHIBA Posted September 23, 2018 Report Share #44 Posted September 23, 2018 (edited) Co ciekawe, pojemnik z gazem tak szybko się rozprężył, że pokrył się szronem; Właściwie nie wiadomo co gorsze??Zgasić (zadławić) palącą się nieszczelną butle i narazić się na wybuch gazu który cały czas się silnie ulatniaczypoczekać aż się wypali i gasić to co się od niego zapaliło W sumie chyba wybrał bym to drugie, ograniczając tylko pożar do butli Ale łatwo się mówi (pisze) tak teoretycznie ze spokojem w domu, a w stresie to diabli wiedzą TAK CZY OWAK ANNO za akcje / reakcje / refleks Edited September 23, 2018 by TOSHIBA Quote Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. .... Albert Einstein 自製煙熏肉 Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15352-bielenie-kozio%C5%82ka/page/2/#findComment-607521 Share on other sites More sharing options...
Bagno Posted September 23, 2018 Report Share #45 Posted September 23, 2018 Aniu. Powszechnie mówi się "szczęście w nieszczęściu" Quote https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11022-kpps-czyli-klub-przyjaci%C3%B3%C5%82-pana-s/ Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15352-bielenie-kozio%C5%82ka/page/2/#findComment-607525 Share on other sites More sharing options...
EAnna Posted September 24, 2018 Author Report Share #46 Posted September 24, 2018 Wracam do combra sarniego: Tak wygląda po rozkrojeniu: Temperatura 60st.C, 8h.Serwowany z sosem grzybowym na bazie wycieku (bardzo mało), składników suchej marynaty i śmietany.Mięso wyszło bajecznie miękkie i delikatne. Jak widać - różowe na przekroju. Quote Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15352-bielenie-kozio%C5%82ka/page/2/#findComment-607574 Share on other sites More sharing options...
karolszymczak Posted September 24, 2018 Report Share #47 Posted September 24, 2018 No i to jest prawdziwie przygotowana dziczyzna.Po zdjęciach można poczuć smak!!! Quote W życiu trzeba być twardym jak chleb z biedronki. Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15352-bielenie-kozio%C5%82ka/page/2/#findComment-607575 Share on other sites More sharing options...
Woytas Posted September 24, 2018 Report Share #48 Posted September 24, 2018 Piękny kawał mięcha Szybkiego powrotu do zdrówka życzę. Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15352-bielenie-kozio%C5%82ka/page/2/#findComment-607580 Share on other sites More sharing options...
wróbel75 Posted September 25, 2018 Report Share #49 Posted September 25, 2018 Zgasić (zadławić) palącą się nieszczelną butle i narazić się na wybuch gazu który cały czas się silnie ulatnia czy poczekać aż się wypali i gasić to co się od niego zapaliło Strażakiem nie jestem ale chyba zawsze dławi się ogień aby właśnie butla nie wybuchła.Ale coby nie zrobić to przede wszystkim po pierwsze nie panikować, po drugie nie uciekać.Aniu szybkiego powrotu do zdrowia to po pierwsze.Dwa,-masz okazję wymienić sobie fartuchy,dresy i ściereczki bez wyrzutów sumieniaTrzy, -comber wygląda apetycznie Jeszcze raz zdrówka Quote Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacieM.RejPopieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216 Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15352-bielenie-kozio%C5%82ka/page/2/#findComment-607614 Share on other sites More sharing options...
jacek.es Posted September 25, 2018 Report Share #50 Posted September 25, 2018 Przepraszam ze w temacie innym niż zasady BHP , ale czy obecni tu na forum strażacy nie zechcieli by podać zasad postępowania w sytuacjach awaryjnych w kuchni, na przykład w tej w jakiej znalazła się EAnna lub w podobnych, typu zapalenie się tłuszczy w patelni?Podejrzewam ze wtedy wiele osób chciało by gasić tłuszcz wodą a o ile wiem było by to dość katastrofalne. PozdrwiamJ. Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15352-bielenie-kozio%C5%82ka/page/2/#findComment-607626 Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.