Skocz do zawartości

Wędliny domowe - forum korzysta z plików cookies. Więcej informacji znajdziesz na stronie: Polityka prywatności. W celu usunięcia tej wiadomości kliknij:    Akceptuję użycie plików cookies

Witaj na forum Wędzarniczej Braci


Logowanie » 

Rejestracja
Na naszym forum, tak jak na większości innych, musisz się zarejestrować by móc korzystać z wszystkich funkcji dostępnych dla użytkowników.

To bardzo prosta procedura, która zajmie Ci tylko chwilę, a dzięki temu będziesz mógł korzystać z dodatkowych funkcji niedostępnych dla użytkowników niezalogowanych.

Zakładając swoje konto będziesz mógł między innymi:
- rozpoczynać nowe tematy na forum,
- odpowiadać na posty innych,
- przeglądać załączone do postów zdjęcia,
- wysyłać prywatne wiadomości do innych użytkowników,
- dostawać powiadomienia o nowych postach.

Zachęcamy do rejestracji!!!
 

Zdjęcie

Awaryjna sytuacja. Potrzebna pomoc


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
146 odpowiedzi w tym temacie

#41 miro

miro

    Uzależniony od forum

  • **VIP Junior**
  • 13817 postów

Napisano 03 wrz 2016 - 22:35

Byłoby bardzo miło, gdyby to była zasługa Zosi.....niestety sprawa jest że tak powiem głębsza.



#42 Gonzo

Gonzo

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 5602 postów
  • MiejscowośćI don't know

Napisano 03 wrz 2016 - 23:29

.niestety sprawa jest że tak powiem głębsza.

 

Jak studnia bez dna :facepalm:  



#43 miro

miro

    Uzależniony od forum

  • **VIP Junior**
  • 13817 postów

Napisano 03 wrz 2016 - 23:44

Nie byłoby ci do śmiechu ..... oj nie!



#44 Gonzo

Gonzo

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 5602 postów
  • MiejscowośćI don't know

Napisano 03 wrz 2016 - 23:58

Nie byłoby ci do śmiechu ..... oj nie!

 

A może 



#45 miro

miro

    Uzależniony od forum

  • **VIP Junior**
  • 13817 postów

Napisano 04 wrz 2016 - 00:34

Niepotrzebnie śmiecimy koledze w temacie.

Jak chcesz znać szczegóły zapraszam na PW.



#46 e300

e300

    Nowicjusz

  • Użytkownicy
  • 5 postów
  • MiejscowośćUstrzyki Dolne

Napisano 10 paź 2016 - 21:25

witam, mam problem zwiazany z z peklowaniem miesaa mianowice jestem przygotowany do wedzenia w srode kielbas. problem jest taki poniewaz peklowalem na sucho, po okolo dobie chcialem wymieszac mieso,niestety zaniepokoila mnie kwestia tego ze wierzch miesa mimo ze byl posypany peklosola lekko posinial, miesa pod spodem bylo idealnie czerowne i ladne, podobnie z inna porcja ale miesa mielonego przeznaczonego na kielbase. miesa przelezalo ok. 24 godzin w lodowce przed ponownym wymieszaniem. zaznaczam ze bylo prawidlowo zapeklowane ok. 20g peklosoli na kg + mieszanka przypraw. podejrzewam ze miesa nie mialo prawa sie zepsuc przez te dobe zwlasza ze bylo swieze. pytanie brzmi czy moge spokojnie przygotowac z tego miesa kielbase? jest to taka ilosc ze zostanie spozyta w ciagu tygodnia od wedzenia (wedzenia + parzenie). napiszcie prosze pilnie czy spokojnie moge spozytkowac takie mieso?



#47 Todek

Todek

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1458 postów

Napisano 10 paź 2016 - 21:29

Moim zdaniem możesz spokojnie. Przemieszaj to mięso i niech się dalej pekluje.

Ale ja się mogę mylić, niech się wypowiedzą fachowcy. :)



#48 jumbo

jumbo

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 3262 postów
  • MiejscowośćRybnik

Napisano 10 paź 2016 - 21:30

...wierzchnia warstwa zapeklowanego na sucho mięsa zmienia kolor pod wpływem tlenu - wymieszaj i różnica kolorów zniknie...



#49 e300

e300

    Nowicjusz

  • Użytkownicy
  • 5 postów
  • MiejscowośćUstrzyki Dolne

Napisano 10 paź 2016 - 21:35

ok, dzieki serdeczne, pierwsza kielbasa wiec i banalny problem ;)



#50 jumbo

jumbo

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 3262 postów
  • MiejscowośćRybnik

Napisano 10 paź 2016 - 21:37

Jak coś nie tak, to pytaj....no i czytaj forum... :cool:



#51 e300

e300

    Nowicjusz

  • Użytkownicy
  • 5 postów
  • MiejscowośćUstrzyki Dolne

Napisano 11 paź 2016 - 15:38

Koledzy, jeszcze jedna ważna sprawa. Mianowicie, już po fakcie peklowania doszedłem do wniosku, że kiełbasa będzie trochę za sucha. Mam słoninę, ale niepeklowaną, jutro wędzę i teraz pytanie, czy mogę dodać do zapeklowanego mięsa na kiełbasę, niezapeklowanej słoniny? W jednym przypadku ok. 300g, w drugim niecały 1 kg ? 



#52 arkadiusz

arkadiusz

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 10675 postów

Napisano 11 paź 2016 - 15:48

Mianowicie, już po fakcie peklowania doszedłem do wniosku, że kiełbasa będzie trochę za sucha. Mam słoninę, ale niepeklowaną, jutro wędzę i teraz pytanie, czy mogę dodać do zapeklowanego mięsa na kiełbasę, niezapeklowanej słoniny? W jednym przypadku ok. 300g, w drugim niecały 1 kg ? 

 

Słoniny się nie pekluje tylko soli to śmiało ją dodaj i uzupełnij brakująca sól dawka przypadającą na dodaną słoninę. 


Użytkownik arkadiusz edytował ten post 11 paź 2016 - 15:48


#53 misiek73

misiek73

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 64 postów
  • MiejscowośćJabłonna

Napisano 30 lip 2017 - 07:07

Witam wszystkich 

Tak wyglądały moje ostatnie wyroby

Załączony plik  IMG_2461.JPG   51,3 KB   8 Ilość pobrań

 

Były peklowane w solance prawie 10% przez 8 dni , wieczorem wyciągnięte do powiązania i osuszane następnego dnia rano  wędzone następnie parzone i studzone w nieprzegotowanej  zimnej wodzie .Wszystko wyszło ok. tylko niestety po czterech dniach na przekroju wędzonek zaczęły  pojawić się szare powierzchniowe  przebarwienia .W zawiązku z tym mam pytanie gdzie popełniłem błąd lub czy to mogła być wada mięsa. 



#54 binio1111

binio1111

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 3406 postów
  • MiejscowośćOzorków

Napisano 30 lip 2017 - 07:49

W jakiej temp. peklowałeś , w jakiej wisiały do osuszenia,w jakiej przetrzymywane po uwędzeniu/parzeniu ? Czym peklowałeś sól + saletra, czy nitryt(peklosól)? Czy nastrzykiwałeś mięso ? Więcej danych musisz dać, bo tak to tylko do wróżki ;) :)

PS. Daj fotę przekroju , który Cię martwi


Użytkownik binio1111 edytował ten post 30 lip 2017 - 07:58


#55 misiek73

misiek73

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 64 postów
  • MiejscowośćJabłonna

Napisano 30 lip 2017 - 08:53

peklowałem peklosolą w temperaturze ok 6-7 stopni , mięso było normalnie w zalewie plus nastrzykiwałem delikatnie tylko najgrubsze kawałki mięsa.

Osuszanie w temperaturze pokojowej , a gotowe wyroby przechowywane w lodówce .

Zdjęć niestety nie mam ale wyglądało to tak jak psująca się wędlina.



#56 Maciekzbrzegu

Maciekzbrzegu

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 2619 postów
  • MiejscowośćBrzeg

Napisano 30 lip 2017 - 08:57

Jak jest powierzchniowe na przekroju, tz kroisz i jest o key, a jak poleży w lodówce to robi się szare na dużej powierzchni to po prostu się utleniania tak ma. Jeżeli na przekroju bezpośrednio po przekrojeniu szare to najpewniej niedopeklowanie, ale przy Twoim czasie i stężeniu to tylko środek i to mały. Ponoć bez nastrzyku może coś takiego być w karczku miejsca niedopeklowanie pomimo stosunkowo długiego czasu peklowania , piszę ponoć bo ja zawsze nastrzykuje i nie spotkałem

Użytkownik Maciekzbrzegu edytował ten post 30 lip 2017 - 09:01


#57 greyf

greyf

    Pasjonat

  • Użytkownicy
  • 636 postów
  • MiejscowośćPodkarpacie

Napisano 30 lip 2017 - 09:02

peklowałem peklosolą w temperaturze ok 6-7 stopni

 

Termin ważności peklosoli był w porządku? Miałem kiedyś taki przypadek, jak zapeklowałem szyneczki przeterminowaną peklosolą.



#58 miro

miro

    Uzależniony od forum

  • **VIP Junior**
  • 13817 postów

Napisano 30 lip 2017 - 13:33

Peklosól była świeża, czy leżała jakiś czas?



#59 Maciekzbrzegu

Maciekzbrzegu

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 2619 postów
  • MiejscowośćBrzeg

Napisano 30 lip 2017 - 15:05

Jak dla mnie albo jest zapeklowane albo nie. A nie, bezpośrednio po wedzeniu parzeniu jest, a później po czterech dniach nie. Na forum było wiele zdjęć przekroju od razu po parzeniu gdzie mięso wskutek błędów peklowania było w przekroju szare, ale to miejscowo z reguły w środku i od razu po parzeniu. Domniemuje, że mięso wędzonki przechowywane są w lodówce

Użytkownik Maciekzbrzegu edytował ten post 30 lip 2017 - 15:12


#60 misiek73

misiek73

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 64 postów
  • MiejscowośćJabłonna

Napisano 30 lip 2017 - 18:17

Peklosól była świeża, czy leżała jakiś czas?

 

Peklosól leżała u mnie już jakieś trzy miesiące a jej termin przydatności kończy się za dwa tygodnie.

Gotowe wędzonki były przechowywane cały czas w lodówce.






Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych