Skocz do zawartości

Wędliny domowe - forum korzysta z plików cookies. Więcej informacji znajdziesz na stronie: Polityka prywatności. W celu usunięcia tej wiadomości kliknij:    Akceptuję użycie plików cookies

Witaj na forum Wędzarniczej Braci


Logowanie » 

Rejestracja
Na naszym forum, tak jak na większości innych, musisz się zarejestrować by móc korzystać z wszystkich funkcji dostępnych dla użytkowników.

To bardzo prosta procedura, która zajmie Ci tylko chwilę, a dzięki temu będziesz mógł korzystać z dodatkowych funkcji niedostępnych dla użytkowników niezalogowanych.

Zakładając swoje konto będziesz mógł między innymi:
- rozpoczynać nowe tematy na forum,
- odpowiadać na posty innych,
- przeglądać załączone do postów zdjęcia,
- wysyłać prywatne wiadomości do innych użytkowników,
- dostawać powiadomienia o nowych postach.

Zachęcamy do rejestracji!!!
 

Zdjęcie

Awaryjna sytuacja. Potrzebna pomoc


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
146 odpowiedzi w tym temacie

#61 janoity

janoity

    Początkujący

  • Użytkownicy
  • 50 postów
  • MiejscowośćWarszawa-Białołęka

Napisano 30 lip 2017 - 18:32

Jak dla mnie to dziwne że robi się szare. A przekroiłeś wędzonki na początku po wędzeniu i parzeniu ?



#62 Maxell

Maxell

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 26577 postów
  • MiejscowośćBełchatów

Napisano 30 lip 2017 - 18:36

Najśmieszniejsze jest to, że jedna z opcji może być przepeklowanie mięsa, jeśli było wstępnie nastrzykiwane w zakładzie.



#63 miro

miro

    Uzależniony od forum

  • **VIP Junior**
  • 13861 postów

Napisano 30 lip 2017 - 18:40

Wziąłeś peklosól z góry, bez mieszania całości? 



#64 misiek73

misiek73

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 64 postów
  • MiejscowośćJabłonna

Napisano 31 lip 2017 - 04:47

Wziąłeś peklosól z góry, bez mieszania całości? 

Trzymam peklosól w worku foliowym więc siłą rzeczy sama się trochę miesza przy wyjmowaniu czy przekładaniu.

Ale tą samą peklosól wykorzystywałem do kiełbas i żadne niepożądane zmiany nie wystąpiły. 



#65 miro

miro

    Uzależniony od forum

  • **VIP Junior**
  • 13861 postów

Napisano 31 lip 2017 - 06:58

Zawsze kiedy peklosól dłużej stoi, trzeba ją przed użyciem przemieszać.

Azotyn ma tendencję do migracji w dół.

Jeśli ubrałeś peklosól z samej góry, azotynu było mało i mięso się nie zapeklowało prawidłowo.



#66 binio1111

binio1111

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 3406 postów
  • MiejscowośćOzorków

Napisano 31 lip 2017 - 09:22

Nadal nie wiem, czy kolega zobaczył , od razu po parzeniu "inny" kolor, czy po kilku dniach przekroił szynkę i zobaczył :(



#67 misiek73

misiek73

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 64 postów
  • MiejscowośćJabłonna

Napisano 31 lip 2017 - 19:07

Zaraz po wędzeniu kolor w przekroju wszystkich wędzonek był ok , dopiero po czterech dniach pojawił się ten niepożądany kolor .



#68 miro

miro

    Uzależniony od forum

  • **VIP Junior**
  • 13861 postów

Napisano 31 lip 2017 - 20:07

Wychodzi na zbyt małą zawartość azotynu w peklosli lub też nastrzyknięte mięso, które peklosoli już nie przyjęło w odpowiedniej ilości.



#69 kraku

kraku

    Nowicjusz

  • Użytkownicy
  • 3 postów
  • MiejscowośćKatowice

Napisano 19 gru 2017 - 09:50

Cześć. Choć czytam forum od lat to chyba mój pierwszy post na forum. Tomek z Katowic.
  Teraz i ja potrzebuję pomocy. Nie pytajcie dlaczego takie pomysły się zrodziły, czasu mało, działanie na tzw 'pałę'. Za to powiem jak jest.
Peklowałem szynkę z jelenia 24h wg tabeli dziadka z nastrzykami + inne mięsa. Po 24h godzinach wyszło że do kiełbas które z innych mięs mieliśmy robić dodamy w/w szynkę z jelenia. Normalnie kiełbasy tak  robimy (te 24h peklowania) do szybkiego spożycia, maks tydzień dwa w lodówce/zamrażarce.
Wędzone to było około 3h w temp 35-30* potem jeszcze około 4 godzin w temp 50-60*. Do tej pory nie powinno być źle... Po wędzeniu w niedzielę stwierdziliśmy że skoro kiełbasa pachnie i wygląda świetnie to będzie to kiełbasa dojrzewająca przez jakiś tydzień dwa więc nie będę jej parzył tylko zostawię w ciepłym przewiewnym miejscu. 
  Dziś rano się budzę z myślą o tym czy aby się tym wyrobem nie zatruję!? W końcu dojrzewające wędliny powinny być raczej  dobrze zapeklowane. W panice 2/3 wsadu włożyłem do gara i parzę z nadzieją że do szybkiej konsumpcji będzie ok...
Co o tym myślicie? Słuszne obawy?


Użytkownik kraku edytował ten post 19 gru 2017 - 10:01


#70 arkadiusz

arkadiusz

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 10813 postów

Napisano 19 gru 2017 - 11:13

Co o tym myślicie? Słuszne obawy?

Mięso na wędliny dojrzewające pekluje się na sucho tak jak i mięso na kiełbasy do parzenia lub pieczenia.Jeśli pozostawisz surową, wędzoną  to co najwyżej możesz ją ususzyć a nie dojrzewać bo jak mniemam kultur startowych nie dodawałeś.



#71 kraku

kraku

    Nowicjusz

  • Użytkownicy
  • 3 postów
  • MiejscowośćKatowice

Napisano 19 gru 2017 - 11:23

Tak, chodziło mi o suszenie.



#72 arkadiusz

arkadiusz

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 10813 postów

Napisano 19 gru 2017 - 11:35

Możesz suszyć, ale na drugi raz mięso na kiełbasy pekluj na sucho 48-72 h w temp. 4-6 C.



#73 kraku

kraku

    Nowicjusz

  • Użytkownicy
  • 3 postów
  • MiejscowośćKatowice

Napisano 19 gru 2017 - 12:33

Dziękuję.



#74 Maxell

Maxell

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 26577 postów
  • MiejscowośćBełchatów

Napisano 19 gru 2017 - 15:36

No i dobrze jest do kiełbas suszonych, podczas mieszania farszu dodać kapkę spirytusu lub innego, mocnego alkoholu..


Użytkownik Maxell edytował ten post 19 gru 2017 - 15:36


#75 Bozena1299

Bozena1299

    Nowicjusz

  • Użytkownicy
  • 1 postów
  • MiejscowośćRadom

Napisano 21 gru 2017 - 21:39

Witam, mam problem, gdyż uwędziłam szynkę i po sparzeniu jest za słona...Podobno moczy się w mleku tylko nie wiem ile czasu i co dalej? wie ktoś? ;)



#76 miro

miro

    Uzależniony od forum

  • **VIP Junior**
  • 13861 postów

Napisano 21 gru 2017 - 21:52

Próbowałaś na świeżo, zaraz po parzeniu?

Jeśli tak, to może się wydawać że jest słona. Daj jej wystygnąć a potem spróbuj ponownie.



#77 sajmon0609

sajmon0609

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 162 postów
  • MiejscowośćBeskidy Cieszynśkie

Napisano 21 gru 2017 - 21:54

Próbowałaś na świeżo, zaraz po parzeniu?

Jeśli tak, to może się wydawać że jest słona. Daj jej wystygnąć a potem spróbuj ponownie.

Wyprzedziłeś mnie  :D Zostaw do jutra lub po jutra w chłodnym miejscu  mięso jeszcze wchłonie sól ,chyba że poszalałeś z solanką ile dałeś?



#78 Bozena1299

Bozena1299

    Nowicjusz

  • Użytkownicy
  • 1 postów
  • MiejscowośćRadom

Napisano 21 gru 2017 - 21:55

Dałam jej czas i nadal jest słona :) 


[Dodano: 21 gru 2017 - 21:55]

A jeśli poszalałam ;p to co teraz? ;)



#79 sajmon0609

sajmon0609

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 162 postów
  • MiejscowośćBeskidy Cieszynśkie

Napisano 21 gru 2017 - 21:57

Dałam jej czas i nadal jest słona :)


[Dodano: 21 gru 2017 - 21:55]

A jeśli poszalałam ;p to co teraz? ;)

Napisz ile to ci powiem ,jaka zalewa ile soli ile wody ?



#80 czorny27

czorny27

    Nowicjusz

  • Użytkownicy
  • 5 postów
  • MiejscowośćEku

Napisano 22 gru 2017 - 08:21

Potrzebuje pilnej pomocy właśnie zacząłem wedzic nagrzewac beczke zaczęło lać beczka w środku cala mokra co robić proszę o pilną pomoc

Wysłane z mojego SM-J530F przy użyciu Tapatalka




Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych