ANNAM Opublikowano 18 Lipca 2018 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 18 Lipca 2018 Jest to cream ,ktory robie do tortow. Zjadacze tortow,twierdza ,ze jest smaczny,dlatego wam rowniez polecam. Przeliczylam juz na malaporcje wiec podaje. Italian Meringue Buttercream105g bialek( to bedzi zokolo 3-max 4 jaj);szczypta soli200g cukru215 ml wody 350-400 g masla;miekkie maslo1 lyzka extratu vaniliowego I tak, do garnka daje wode i cukier,doprowadam do wrzena. Gotuje tak dlugo az syrop uzyska temperature 118 stopni. Zwykle kiedy syrop jest juz okolo temp.114 stopni wlaczam mikser i zaczynam ubijac bialka. Ubija sie je do tzw. psoft peak Kiedy syrop jest gotowy,nadal miksujac ale zwalniam obroty wlewam syrop.Kiedy wszystko juz wleje znowu podnosze obroty miksera i ubijam . Trzeba to ubijac i automatycznie bedzie sie masa tez schladzac. Nalezy doprowadzic mase do 35 stopni.Ta masa bezowa nadaja sie na kapturek do pie. Teraz do tej masy nozna malymi porcjami dawac maslo(musi byc miekkie),oczywiscie u bijajac. Ja osobiscie wole dawna stra metode,czyli ubijam maslo do bialosci i do niego dodaje mase bialkowa. Na konie dodaje extrat . Obojetnie ktory sposob wybierzecie , czymaslo do bialkowej masy czy odwrotnie,smak bedzie ten sam. Trzeba pamietac o zachowaniutemeratur( ja stosuje nadal termomert mimo ze juz tony tej masy przerobilam). Jest lekka, nie jest za slodka. A co najwazniejsze, jest trwala. Mozna ja oczywiscie zamrozic do 2 miesiacy ( po wyjeciu i rozmrozeniu nalezy tylkojescze raz dokladnie chwile przemiksowac).BArdzo dobrze zachowuje sie w czsie dodawania kolorow( ja stosuje gel color, nie wodne). Polecam. Cytuj Be you.The world will adjust.The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 18 Lipca 2018 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 18 Lipca 2018 Italian Meringue Buttercream @ANNAM,dziękuję za ten przepis, za cenną technologię Dotychczas nie udawało mi się łączenie masła z białkami. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ANNAM Opublikowano 18 Lipca 2018 Autor Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 18 Lipca 2018 EANNO, pamietaj tylko aby masa bezowa nie miala za wysokiej temperatury, bo maslo poplynie. Wiele osob sie spieszy nie dogrzeje syropu ,( jak to twierdza, a co tam jeden stopien w ta czyu w tamta) i tak samo za szybko dadza maslo .Pozniej pretensje ,ze nie jest tak jak powinno. Cytuj Be you.The world will adjust.The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 18 Lipca 2018 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 18 Lipca 2018 Jak sie nie ma termometru to jest jescze metoda na tzw. nitke. Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@halusia@ Opublikowano 19 Lipca 2018 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 19 Lipca 2018 Bardzo ciekawy przepis.Aniu mam pytanie, z racji tego że nie lubię masła, mogę go zastąpić serkiem mascarpone? Cytuj Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 19 Lipca 2018 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 19 Lipca 2018 Pytanie do ANNAM:czy znasz przepis na bezę typu spód do pavlovej wykonaną na miodzie, zamiast cukru.Próbowałam zaparzać pianę miodem w temp. ok. 115 st.C. Jednak podczas dalszego ubijania piana siadła prawie całkowicie.Zwykle zostaje mi bardzo dużo białek, które chciałabym wykorzystać do sezonowego, owocowego deseru. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 19 Lipca 2018 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 19 Lipca 2018 Ja co prawda nie Annam ale moze sproboj zrobic w ten sposob2 bialka 2 lyzki miodu ma byc o stalej konsystecji -nie lejocybialka ubijamy dodajemy miod i dalej ubijamy az zrobi si ebiala jasna masaszpycujemy 4 okragle blatypiec nastawiamy na 125 st C pieczemy ok 60 min jak najnizej po 30 min trzeba przykryc papierem bo niestety te szybciej lapia kolor, jesli po tym czasie nie beda wystarczajac suche zostawic trzeba w uchylonym piekarniku Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 19 Lipca 2018 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 19 Lipca 2018 sproboj zrobic w ten sposob Dziękuję @electra. Rozumiem, że powinien to być miód, który krystalizuje.Wygląda na to, że proporcje wagowe powinny byc 1:1.Białko dużego jajka waży 30g, łyżka miodu - zależy od nabrania, ale 30g może być. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 19 Lipca 2018 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 19 Lipca 2018 Tak ma byc tak samo wagowo i miod o stalej konsystencji .Eanno jak masz duzo bialek to moze rob marshmallows Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 19 Lipca 2018 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 19 Lipca 2018 jak masz duzo bialek to moze rob marshmallows To jest wg mnie sam cukier.U mnie nie miałby kto tego jeść.Jakiś blat piankowy na miodzie + śmietanka z gorzką czekoladą + owoce jagodowe, to ujdzie.Blat będzie jedynym dosładzanym elementem.Tak czy tak zarówno w śmietance jak i owocach sa cukry (laktoza i fruktoza)Ja tymi białkami zasilam roślinki w ogrodzie Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ANNAM Opublikowano 19 Lipca 2018 Autor Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 19 Lipca 2018 Ja odrobine inaczej inaczej znam przepis na beze z miodem. NA 120-135g bialek miesza sie 300-350g miodu. W garnku gotuje sie wode i na parze mieszajac podgrzewa siebialka z miodem,do temperatury 68 stopni( metoda swiss meringue)caly czasmieszajac,inaczej bedzie siemialo bialkowa slodka jajecznice.Po tym czasie wstawiam miske pod mnikser i ubijam.Najpierw na niskich obrotach i tu dodaje szczypte soli.Nastepnie podnosze obroty na max. Ubijanie zajmuje odrobine dluzej,ale bedzie dobra beza miodowa.Ja stosuje grzane metody przy drodukcji bezy, glownie dlatego,ze robiac crem jest to bardziej bezpieczne. Mozna takie bezy zrobic jako ciasteczka smakowe.Np. dodac do nich coconut, czy zmielone iprazowe orzechy laskowe ( te ciasteczka beda ciemniejsze).Jezeli zas chcesz zrobic cytrynowe,to polecam bardziej dodac starta skorke niz sok( sok zrobi ,ze beza poplynie).[Dodano: 19 lip 2018 - 17:51]Z nadmiaru bialekmozna zrobic francuzkiem macarons( u mnie szybciej znikaja niz robie), lub ciasta upiec. Na bialkach wychodza wspaniale ciasta. Cytuj Be you.The world will adjust.The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 20 Lipca 2018 Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 20 Lipca 2018 Ja nie jestem smakoszem slodkosci ( procz paczkow i danish pastry) dla mnie beza to wogole nie do przejedzennia . nie lubie kremow i ciastek tortowych, torty robie wylacznie na ubitej smietanie bez cukru , przekladam tez budyniem.Robie tez z roznymi mousee zarowno czekoladowymi jak i owocowymi, slodkosci pieke tylko dla rodzinki Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JaGra Opublikowano 20 Lipca 2018 Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 20 Lipca 2018 Oj kobitki Wy chyba jakieś chore jesteście. Jak można nie lubić słodkiego. Chłopy ( JA) to wszystko co słodkie ciasta, torty, kremy w każdej rozsądnej ilości. Pytanie. Co to jest ta rozsądna ilość ? Cytuj Nigdy nie walcz o przyjaźń.... O prawdziwą nie musisz, o fałszywą nie warto VanCana Jak wspaniale jest nic nie robić , a potem -odpocząć. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 20 Lipca 2018 Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 20 Lipca 2018 Pytanie. Co to jest ta rozsądna ilość ? To posiłek mały - wg Bardzo mądrego przeora (wyjaśniał to przed postem) to taki który trwa nie więcej niż 2 godziny Cytuj Sztuka kulinarna to nie suche 1+5+8 gram na kilogram -to tworzenie poezji smaku z miłości do degustatorów.Odczucie - smaku, szczęścia i zadowolenia - dla każdego ma inny wymiar i postrzeganie- i niech tak zostanie.https://www.instagram.com/ucztujemy/?hl=pl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.