Skocz do zawartości

Krem masłowy do tortów


Rekomendowane odpowiedzi

 Jest to cream ,ktory robie do tortow. Zjadacze tortow,twierdza ,ze jest smaczny,dlatego wam rowniez polecam. Przeliczylam juz na malaporcje wiec podaje.

 

Italian Meringue Buttercream

105g bialek( to bedzi zokolo 3-max 4 jaj);szczypta soli

200g cukru

215 ml wody 

350-400 g masla;miekkie maslo

1 lyzka extratu vaniliowego

 

 I tak, do garnka daje wode i cukier,doprowadam do wrzena. Gotuje tak dlugo az syrop uzyska temperature 118 stopni.

 Zwykle kiedy syrop jest juz okolo temp.114 stopni wlaczam mikser i zaczynam ubijac bialka. Ubija sie je do tzw. psoft peak

 Kiedy syrop jest gotowy,nadal miksujac ale zwalniam obroty wlewam syrop.Kiedy wszystko juz wleje znowu podnosze obroty miksera i ubijam . Trzeba to ubijac i automatycznie bedzie sie masa tez schladzac.  Nalezy doprowadzic mase do 35 stopni.

Ta masa bezowa nadaja sie na kapturek do pie.

 Teraz do tej masy nozna malymi porcjami dawac maslo(musi byc miekkie),oczywiscie u bijajac.

 Ja osobiscie wole dawna stra metode,czyli ubijam maslo  do bialosci i do niego dodaje mase bialkowa. Na konie dodaje extrat . 

Obojetnie ktory sposob wybierzecie , czymaslo do bialkowej masy czy odwrotnie,smak bedzie ten sam.

 Trzeba pamietac o zachowaniutemeratur( ja stosuje nadal termomert mimo ze juz tony tej masy przerobilam).

 

 Jest lekka, nie jest za slodka. A co najwazniejsze, jest trwala. Mozna ja oczywiscie zamrozic do 2 miesiacy ( po wyjeciu i rozmrozeniu nalezy tylkojescze raz dokladnie chwile przemiksowac).

BArdzo dobrze zachowuje sie w czsie dodawania kolorow( ja stosuje gel color, nie wodne). Polecam.

 

 

 

 

Be you.

The world will adjust.

The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

Italian Meringue Buttercream

@ANNAM,

dziękuję za ten przepis, za cenną technologię  :thumbsup: 

Dotychczas nie udawało mi się łączenie masła z białkami.

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

EANNO, pamietaj tylko aby masa bezowa nie miala za wysokiej temperatury, bo maslo poplynie.

 

 

Wiele osob sie spieszy nie dogrzeje syropu ,( jak to twierdza, a co tam jeden stopien w  ta czyu w tamta) i tak samo za szybko dadza maslo .

Pozniej pretensje ,ze nie jest tak jak powinno.

Be you.

The world will adjust.

The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jak sie nie ma termometru to jest jescze metoda na  tzw. nitke.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Pytanie do ANNAM:

czy znasz przepis na bezę typu spód do pavlovej wykonaną na miodzie, zamiast cukru.

Próbowałam zaparzać pianę miodem w temp. ok. 115 st.C. Jednak podczas dalszego ubijania piana siadła prawie całkowicie.

Zwykle zostaje mi bardzo dużo białek, które chciałabym wykorzystać do sezonowego, owocowego deseru.

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Ja co prawda nie Annam ale moze sproboj zrobic w ten sposob

2 bialka 

2 lyzki miodu ma byc o stalej konsystecji -nie lejocy

bialka ubijamy dodajemy miod i dalej ubijamy az zrobi si ebiala jasna masa

szpycujemy 4 okragle blaty

piec nastawiamy na 125 st C pieczemy ok 60 min jak najnizej  po 30 min trzeba przykryc papierem bo niestety te szybciej lapia kolor, jesli po tym czasie nie beda wystarczajac suche zostawic trzeba w uchylonym piekarniku

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

sproboj zrobic w ten sposob

Dziękuję  @electra. 

Rozumiem, że powinien to być miód, który krystalizuje.

Wygląda na to, że proporcje wagowe powinny byc 1:1.

Białko dużego jajka waży 30g, łyżka miodu - zależy od nabrania, ale 30g może być.

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Tak ma byc tak samo wagowo i miod o stalej konsystencji .

Eanno jak masz duzo bialek to moze rob marshmallows :)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

jak masz duzo bialek to moze rob marshmallows

To jest wg mnie sam cukier.

U mnie nie miałby kto tego jeść.

Jakiś blat piankowy na miodzie + śmietanka z gorzką czekoladą + owoce jagodowe, to ujdzie.

Blat będzie jedynym dosładzanym elementem.

Tak czy tak zarówno w śmietance jak i owocach  sa cukry (laktoza i fruktoza)

Ja tymi białkami zasilam roślinki w ogrodzie  :facepalm:  

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Ja odrobine inaczej inaczej znam przepis na beze z miodem.

 NA 120-135g bialek miesza sie 300-350g miodu. W garnku gotuje sie wode i na parze mieszajac podgrzewa siebialka z miodem,do temperatury 68 stopni( metoda swiss meringue)caly czasmieszajac,inaczej bedzie siemialo bialkowa slodka jajecznice.

Po tym czasie wstawiam miske pod mnikser i ubijam.Najpierw na niskich obrotach i tu dodaje szczypte soli.Nastepnie podnosze obroty na max. Ubijanie zajmuje odrobine dluzej,ale bedzie dobra beza miodowa.

Ja stosuje grzane metody przy drodukcji bezy, glownie dlatego,ze robiac crem jest to bardziej bezpieczne.

 

Mozna takie bezy zrobic jako ciasteczka smakowe.

Np. dodac do nich coconut, czy zmielone iprazowe orzechy laskowe ( te ciasteczka beda ciemniejsze).Jezeli zas chcesz zrobic cytrynowe,to polecam bardziej dodac starta skorke niz sok( sok zrobi ,ze beza poplynie).


[Dodano: 19 lip 2018 - 17:51]

Z nadmiaru bialekmozna zrobic francuzkiem macarons( u mnie szybciej znikaja niz robie), lub ciasta upiec. Na bialkach wychodza wspaniale ciasta. 

Be you.

The world will adjust.

The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 Ja nie jestem smakoszem slodkosci ( procz paczkow i danish pastry) dla mnie beza to wogole  nie do przejedzennia . nie lubie  kremow i ciastek tortowych, torty robie wylacznie na ubitej smietanie bez cukru , przekladam tez budyniem.Robie tez z roznymi mousee zarowno czekoladowymi jak i owocowymi, slodkosci pieke tylko dla rodzinki :)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Oj kobitki Wy chyba jakieś chore jesteście. :(  Jak można nie lubić słodkiego. :facepalm:  Chłopy ( JA) to wszystko co słodkie  ciasta, torty, kremy w każdej rozsądnej ilości. :):tongue: Pytanie. Co to jest ta rozsądna ilość ?  :D

Nigdy nie walcz o przyjaźń....

O prawdziwą nie musisz,

o fałszywą nie warto

VanCana

 

Jak wspaniale jest nic nie robić , a potem -odpocząć.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

Pytanie. Co to jest ta rozsądna ilość ?
To posiłek mały - wg Bardzo mądrego  :yes: przeora  (wyjaśniał to przed postem)  to taki który trwa nie więcej niż 2 godziny :w00t: 

Sztuka kulinarna to nie suche 1+5+8 gram na kilogram -to tworzenie poezji smaku z miłości do degustatorów.
Odczucie - smaku, szczęścia i zadowolenia - dla każdego ma inny wymiar i postrzeganie- i niech tak zostanie.

https://www.instagram.com/ucztujemy/?hl=pl

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.