Jump to content

Recommended Posts

• Replies 91
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Mam na myśli to, że jak widzę "murowana z kominem i osobnym paleniskiem" to mam przed oczami ciężki pomnik w który ktoś włożył dużo pracy i pieniędzy, a później pyta czemu ma problem z wygrzaniem, skąd skropliny etc.

Jeśli wiesz, że to co chcesz wymurować będzie funkcjonalne i "bezproblemowe" to nie było tematu ;)

Ja tak "ku przestrodze" piszę  :thumbsup::cool:

Nie nie nie, to nie ma być pomnik niczym Lenin na wzgórzu :D 
Murowana z czerwonej cegły, z kominem systemowym (dlatego, że będzie stała przy kominie CO, więc połączyć żaden problem) no i tyle. Pomysł podpatrzony z działającego źródła ;)

A wracając do tematu, możesz mi coś powiedzieć o tej beczce miniowanej po spożywce? Nada się po jej wypaleniu? 

Podrzuć projekt... jakieś foty... ;) Zobaczymy jakie to źródło... ;)

Odnośnie beczki... wg mnie po odpowiednim wypaleniu będzie dobra do wędzenia - miniowanie to nic innego jak zabezpieczanie metalu przed korozją - w tym przypadku beczki - więc należy to zabezpieczenie "zdjąć"  ;)

Ale.. moja propozycja jest taka żebyś zbij sobie "skrzynkę" z desek 80x80x120 i myślę, że będziesz bardziej zadowolony - raz, że w kwadracie czy prostokącie łatwiej umieścić kije, a dwa że jednocześnie wykonasz "ocieplenie" ;) Palenisko i tak musisz wymurować albo "ustawić na sucho"... :cool:

Cześć, też mam jakąś taką beczkę po soku owocowym i mam plan zrobić wędzarnie. 

Najpierw wypalić beczkę, czyli napchać krzeczorów i jakiś gałęzi, potem to podpalić.

Plan :

w dnie zrobić dziurę ca. 100-150mm z wejściem prostym z kawałka rury, wywiniętym w słoneczko, 

do środka dać poobcinany w koło dekiel, który będzie miał nóżki ca. 10-15 cm - będzie robił za deflektor

na górze zrobić z dwóch prętów kwasówkowych "leżaki" na wieszadła dla wędzonych wędlin

przykrycie z desek 

w bok beczki wkręcony termometr "hydrauliczny"

Beczkę chce umieścić na cegłach dołem do środka doprowadzić kanał dymowy.

czy właściwa koncepcja wypalania ?

Jak długo wypalać ?

W jaki sposób zrobić palenisko ?

Docieplać beczkę ?

Zdjęcie beczki w załączeniu.

post-85042-0-98861000-1484571216_thumb.jpg

w bok beczki wkręcony termometr "hydrauliczny"

Będziesz te wędzonki kąpał w tej beczce?

Cała reszta była wałkowana dziesiątki razy, więc wystarczy przeczytać kilka tematów.

• 2 weeks later...
  • 3 months later...

Witam

Kolega 5 lat temu poczęstował mnie po raz pierwszy swoimi wyrobami. Od tej pory jak tylko coś wędzi to od niego kupuje. Teraz chce spróbować własnych sił. Ale że nie wiem czy cały "proces" wędzenia mi się spodoba postanowiłem zbudować najprostszą wędzenie z beczki. Jak się wkręcę pomyślę nad budową czegoś bardziej profesjonalnego. Wędzarnia będzie zrobiona z starej zardzewiałej beczki, kanał 1,2 mb zardzewiała rura z blachy fi 120mm, palenisko z czarnej blachy: 30x30x40 cm z rusztem. I teraz pytania:

1) czy kanał jest odpowiedni? Zarówno długość jak i średnica.

2) czy palenisko jest ok? I czy zostawić lub wyrzucić ten ruszt (po co właściwie on jest?)

3) kanał zrobić w ziemi (rurę zasypać) czy może być na powietrzu

4) mam drewno ze śliwy. Jedno ścięte tydzień temu, drugie 5 lat temu (bardzo suche) leżało cały czas w garażu. Którym lepiej wędzić? I czy je okorować? (w internecie spotkałem się z dwoma sprzecznymi informacjami)

5) beczkę przykryje workiem jutowym, czy worek ma być wilgotny (namoczony) czy suchy?

Pozdrawiam i z góry dziękuję za wszelką pomoc.

• 4 weeks later...

Cześć ponownie,

kontynuuję swoją przygodę z beczką, aktualnie została wypalona I obrobiona druciakiem na flexie.

Jednak mam wątpiwości czy taka jakość wystarczy, czy też to coś co jest miejscami na ściankach też usuwać ??

post-85042-0-55247800-1497262401_thumb.jpg

post-85042-0-82498500-1497262749_thumb.jpg

Po dobrym wypaleniu nie powinno nic pozostać.

Nałóż drewna i rozpal porządny ogień w środku.

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe

Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

... potem umyj woda pod ciśnieniem i gitara. ;)

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Tak też robiłem I jest efekt taki jak w załączniku paliłem takim ogniem że miejscami rbyła czerwona, stąd też moje pytanie czy tak zostawiać, czy też jeszcze to oskrobywać. Beczka jest po jakiejś substancji spożywczej, była w niej w worku plastikowym, beczka była cała jak minowana. więc mam pytanie czy tak zostawiać I to co jest to brud, czy też jeszcze szlifować ?

Jeśli Ci się chce, możesz szlifować, a jeśli nie, zostawić.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

• 4 weeks later...

Ja akurat beczki nie mam pod ręką a chciałbym coś na szybko i bez kopania kanału pod komin. Chciałbym wykorzystać to co mama na działce, po spadku po poprzednim właścicielu. Mam pralkę Franię i zastanawia mnie czy z racji konstrukcji Franii można zrobić z niej wędzarkę z paleniskiem pośrednim.

Wyjmujemy silnik, robi się miejsce na palenisko. Jakieś drzwiczki dorobić w tej części. W komorze prania, komora wędzenia. Do dorobienia deflektor na wyjściu dymy do komory wędzenia oraz daszek z jakimś kominem. Komin może nawet z szybrem. Do tego zamocowanie termometru od kotła CO by wiedzieć jak mocno w środku piszczy. Proszę nie ganić jak napisałem herezje ale trafiłem tu zaledwie 3 dni temu i jeszcze dużo lektury przede mną. A że dzieciaka lada moment wysyłam z dziadkami na wakacje to chciałbym zaeksperymentować.

Druga opcja, którą biorę pod uwagę ale mniej chętnie to jednak komin ale na powierzchni, palenisko w starej kozie, którą też znalazłem i komora wędzenia we Franii. Z tego co już zauważyłem w przypadku wędzenia beczką to nikt nie bawi się w daszek z kominem lecz często funkcję tą pełni jakiś materiał (worek jutowy czy coś? nie doczytałem)

Nie wiem jak ma sie emalia,ktorą jest pokryte wnetrze pralki ale ja bym sie bal zrobić z tego wedzarnie.Na złomie kupisz beczke za 20 zł i wypalisz i masz wedzarnie jak talala
W życiu trzeba być twardym jak chleb z biedronki.

Jak dobrze pamiętam, ta moja Frania w środku nie ma emalii lecz ocynk. Ocynk z tego co rozumiem, jako powłoka galwaniczna, nie powinien zaszkodzić w niczym ani też uwalniać jakichś trujących związków.

Ani frania, bo to maleństwo, ani koza jako palenisko....

Beczka, wypalić, krótki kanał i można wędzić.

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe

Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

• 2 months later...

Jako że, nie mogę jeszcze zbudować mojej wymarzonej wędzarni w/g projektu mistrza Andyandego muszę zbudować wędzarnie beczka/beczka ,taką jak na poniższym zdjęciu

https://zapodaj.net/f16fe6677ee56.jpg.html

Pytanie mam o wymiar beczki na dole, która robi za palenisko. W/g projektu Andyandego wysokość paleniska powinna mieć 3/4 podstawy. Jednak w projekcie Andyandego strop paleniska jest z betonu i nie nagrzewa się tak jak u mnie blacha beczki. 

Proszę o podpowiedz czy dolną beczkę paleniska lepiej skrócić do 3/4 podstawy, czy może zostawić całą , tak jak na zdjęciu.