Jump to content

Recommended Posts

Nie wycinałbym górnego dekla w górnej beczce, tylko nawiercił otwory dużym wiertłem i młotkiem lekko wystożkował do góry.

Drzwiczki odpowiednio duże wyciąć z boku i dołożyć dwa zawiasy.

Po bokach wyciąć otwory na kije ...... :)

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe

Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

• Replies 91
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Miro super porada! Ale może wypróbujesz swój pomysł zanim polecisz w realizacji. Drzwiczki żeby zdały wgzamin należy wyciąć z drugiej beczki trochę większe od otworu. Co do dziurek, to juz chyba jakaś obsesja. Deflektor z dziurkami, spód beczki z dziurkami.

Tak mi przyszło do głowy..... :D

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe

Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Śmiało skracaj, u mnie też miedzi paleniskiem i beczką jest tylko blacha i problemu nie ma. I tak do suszenia i wędzenia będziesz wkładał jak w palenisku będzie sam żar. Druga rzecz, przecież nie będziesz z drabiny wkladał wsadu ;-)

Wysłane z mojego LG-H815 przy użyciu Tapatalka

• 4 months later...

Cześć, jestem nowym użytkownikiem tego wspaniałego forum, moja styczność z wyrobami wyglądała tak że robiłem szynki i kiełbasy z ojcem, ale nigdy nie wędziłem samodzielnie gdyż to było hobby ojca.

Postanowiłem więc stać się samodzielnym w wędzeniu i proszę Was o pomoc w zbudowaniu prostego wędzarnika z beczki 200-250l.

Mam parę pytań

• Czy beczka po oleju silnikowym bądź przekładniowym nadaję się do wędzenia (wypalenie beczki ), w jaki sposób czyścicie taką beczkę?
  • Czy to prawda że w beczce trudno utrzymać stałą temperaturę?
  • Czy do górnej pokrywy beczki przyspawać rurę (kominek) czy lepiej samą pokrywą beczki operować ?
  • Z czego zrobić palenisko ?

Dołączone zdjęcie to mały projekt z internetu gotowej wędzarni na której chciałbym się opierać.

Również jest projekt wędzarni drewnianej z desek ( estetycznie wygląda )

Tylko jak w praktyce to wygląda Beczka czy Drewniana konstrukcja ??

Dodam również że nie mam miejsca na posesji na murowaną wędzarnię i myślałem nad czymś przenośnym.

Pozdrawiam i czekam na odpowiedzi :)

(Przepraszam jeśli ten post się powtórzył)

post-90751-0-02064700-1516032236_thumb.jpg

post-90751-0-23912200-1516033966_thumb.jpg

Edited by Dawid91

Powiem Ci tylko, że nie warto iść w tę stronę. Na naszym forum takie konstrukcje opisywane były już niejednokrotnie, wystarczy poczytać. Jeżeli już chcesz użyć do budowy beczki, to proponuję zastanowić się nad pomysłem kolegi ziezielony https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7850-w%C4%99dlinowanie-prymitywistyczne-czyli-mi%C5%82o-sp%C4%99dzamy-czas/page-20?do=findComment&comment=550103

Przeczytaj ten temat od początku do końca, to sporo rzeczy zrozumiesz. W razie czego n Piotr na pewno Ci pomoże i wyjaśni parę rzeczy, On to już przerabiał od podstaw :D .

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10434-beczka-piotra/

>Dawid91

Trochę mało danych nt. warunków lokalnych, wielkości i częstotliwości produkcji czy możliwości wykonania we własnym zakresie. Z tego co napisałeś wnioskuję że skłaniasz się do kupna gotowca.  Jeśli tak to proponuję kupno małego Borniaka UW-70. Dużo osób na forum ma taki i robi w nim wzorcowe wyroby. Dlaczego UW-70?. Bo jest nieduży, elektrycznie ogrzewany, dymogenerator nieupierdliwy i nie kopci jak zepsuty autobus,  wygodny w obsłudze i przechowywaniu. Odpada Ci problem zaopatrzenia w drewno i jego przechowywanie, bo zrębki zajmują minimum miejsca.  Ewentualnie UW-150 jeśli potrzeby są większe. Są na forum opinie użytkowników.  

Ja miałem/mam niemal identyczne wymiarami, własnego wykonania, początkowo małą a obecnie większą. Obie elektrycznie ogrzewane grzałką 2 kW, zasilane dymogeneratorem od Borniaka + przystawka zimnego wędzenia, sterownik od Pamela. 

Jeśli jednak zamierzasz i masz możliwości zrobić coś we własnym zakresie to materiału poglądowego na forum jest "do wyboru do koloru". Nie polecał bym tylko kupna byle czego małego i taniego do ewentualnej przeróbki, bo można na tym wyjść jak przysłowiowy Zabłocki na mydle. Lepiej kupić coś dobrego, ewentualnie na raty, niż taniochę i potem narzekać, albo zrobić we własnym zakresie chociaż i wtedy dobre nie będzie całkiem tanie. 

To mój pogląd na sprawę, a decyzja jak zawsze należy do inwestora.

Wiedzy nigdy za wiele, nawet tej na chwilę obecną pozornie nieprzydatnej.

Najpierw zrozum o co chodzi w wędzeniu - potem sam sobie odpowiesz co zrobić , żeby było ok  -  https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14057-lektura-obowi%C4%85zkowa-przed-rozpocz%C4%99ciem-budowy-budujemy-w%C4%99dzarni%C4%99-z-andyandym/

No i zaangażowania - wystarczy poszukać , poczytać a nie czekać na gotowce ;)

Budujesz palenisko , stawiasz beczkę (ocieploną) i jest git wędzarnia na początek (lub na dłużej ;) ) - resztę doczytaj

Edited by binio1111

Ja się roboty nie boję, tylko ludzi mi dajcie ;)

• 3 months later...

Powitać! wędzarnia brawie gotowa, zostało wypalić (jest z beczek po oleju roślinnym, ma ktoś doświadczenie czy resztki tego oleju mocno się palą i kopcą?), i pytanie czy taki worek może być do przykrywania podczas wędzenia, zamiast jutowego?

https://browamator.pl/worek-po-slodzie-weyermann-50-kg-5-szt,3,22,2939

czy taki worek może być do przykrywania podczas wędzenia

Nie.

Worek powinien mieć rzadki splot.

Najlepiej beczkę przykrywać deskami, które można dowolnie rozsuwać. 

Pozdrawiam,

EAnna

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

czy taki worek może być do przykrywania podczas wędzenia

Nie.

Worek powinien mieć rzadki splot.

Najlepiej beczkę przykrywać deskami, które można dowolnie rozsuwać. 

Dokładnie tak!Ten worek,ktory pokazaleś przy wyższej tem.bedzie sie topił.

Dziękuję za odpowiedzi! widziałem obie wersje, i do obu miałbym dostęp dlatego pytam. Czyli będą deski rozsuwane. A co z tym opaleniem? boje się za to brać, nie mam możliwości wywiezienia tego gdzieś "w pole", a na podwórku boje się "totalnej" zadymy. Z zewnątrz farba jest widać cieniutka , schodzi dość łatwo pod szczotką druciana, wewnętrzna , piaskowy kolor , chyba nieco grubsza, no i te reszki, bardzo tłuste oleju roślinnego taki był opis na beczkach. Obawiam się że nawet jakbym chciał to delikatnie, nie za dużo ognia na raz, to ten olej się zapali.

Musisz tą beczkę oczyścić z tego oleju.Może spróbuj woda z ludwikiem, szczota  i umyj  ją jak nie chcesz wypalać

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

• 1 month later...

Czym uszczelnić od środka??

Niczym.

Wędzarnia nie musi być szczelna.  

Pozdrawiam,

EAnna

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Okej.. rozumiem

Ale od początku mojego planu z wędzarnia w ogrodzie nie mogę nigdzie znaleźć pomocy od kogoś kto ma pojęcie na ten temat.. Znalazłem starą beczkę drewnianą i chce z niej zrobić wędzarnie może ktoś tutaj mi pomoże..

Witam
Jestem nowym użytkownikiem i potrzebuje pomocy w budowie wędzarni.. Chciałbym aby była ozdobą ogrodu jak i pełniła swoje funkcje..
Wędzarnia ma być z takiej oto beczki drewnianej..
Wszelkie rady i pomoc w budowie wezmę do siebie.
Nigdzie nie mogę znaleźć pomocy...

/// Proszę nie zakładać tematów które już istnieją. Następny również trafi do kosza.

[Dodano: 22 cze 2018 - 17:18]

Taka beczka..

post-93079-0-50348400-1529684308_thumb.jpg

Edited by Bee Gees

Wędzarnia ma być z takiej oto beczki drewnianej..

Czy te klepki trzymają sie jeszcze kupy? Wygląda to jak nie konserwowany eksponat ze skansenu  :facepalm:

U góry powinna być obręcz. Kilka cm od góry wstaw dwa pręty, na których bedziesz opierał kije wędzarnicze.

Rozumiem, że chcesz, aby ta beczka była komorą wędzarniczą. 

Jeżeli nie jest przepróchniała to musisz jeszcze dorobić palenisko.

Ale takie drewno może łatwo póść z dymem. Wypadałoby dać w środku cylinder blaszany, tak do 1/3 wysokości..

Przeczytaj cały ten temat aby sie zorientować jakie elementy powinna posiadać wędzarnia.

Pozdrawiam,

EAnna

EAnna

Arystoteles