ziezielony Opublikowano 22 Czerwca 2018 Zgłoś Udostępnij #76 Opublikowano 22 Czerwca 2018 Sprawa jest trudna, nie niemożliwa lecz trudna.Kłopotem jest nikła pojemność "kabiny" wędzarniczej.Czas wędzenia przy małym wsadzie jest równy czasowi przy większym.... warto?Zjarać taką bekę to się trzeba postarać- nie przeszkoda ArbeNik, wymuruj palenisko bezpośrednie, zrób zdejmowaną/nakładaną kabinę do wędzenia.Jak uwędzisz to stawiaj bekę próchniatą i szpanuj do woli Manjan (Macicznik) ma coś takiego (tożsamą bekę), niby ogarnia do 10kg lecz popłakuje... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 22 Czerwca 2018 Zgłoś Udostępnij #77 Opublikowano 22 Czerwca 2018 Wrzucaj zdjęcie beczki.....coś się doradzi. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 22 Czerwca 2018 Zgłoś Udostępnij #78 Opublikowano 22 Czerwca 2018 @arbeneek.mail,Nie powielaj pytania w wielu tematach bo robi się bałagan.Założyłeś co najmniej trzy tematy pytając o tę beczkę. [Dodano: 22 cze 2018 - 22:03] Wrzucaj zdjęcie beczki... Jest w poście 74. [Dodano: 22 cze 2018 - 22:03] Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
darass86 Opublikowano 26 Czerwca 2018 Zgłoś Udostępnij #79 Opublikowano 26 Czerwca 2018 Cześć, zabieram się za budowę swojej pierwszej wędzarnia plan na początku był prosty.... beczka, kanał dymowy palenisko. Ale po przeczytaniu paru wątków na tym forum, postawiłem na wędzarnie (beczka 200l) z paleniskiem bezpośrednim. Wędzić będę chciał oczywiście mięsko + rybki.I teraz pytanie.... czy palenisko lepiej wymurować z lanym stropem? Czy zrobić palenisko z blachy? czyli metalowa skrzynka (strop z blachy), coś a'la "Beczka Piotra" btw bardzo mi się podoba ;D Zastanawiam się czy palenisko z blaszanym stropem nie będzie za bardzo się nagrzewać? Z góry dzięki za podpowiedz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ziezielony Opublikowano 27 Czerwca 2018 Zgłoś Udostępnij #80 Opublikowano 27 Czerwca 2018 I teraz pytanie. eloł, tu jest genotyp pewnego zwierzęcia....zupełnie kompletny, mankamentem jest, że "z półtorej beczki" niskobudżetowe, skuteczne i ...działa, rekomenduję z premedytacją https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7850-wędlinowanie-prymitywistyczne-czyli-miło-spędzamy-czas/?p=550103 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piotrek82 Opublikowano 30 Czerwca 2018 Zgłoś Udostępnij #81 Opublikowano 30 Czerwca 2018 Cześć, zabieram się za budowę swojej pierwszej wędzarnia plan na początku był prosty.... beczka, kanał dymowy palenisko. Ale po przeczytaniu paru wątków na tym forum, postawiłem na wędzarnie (beczka 200l) z paleniskiem bezpośrednim. Wędzić będę chciał oczywiście mięsko + rybki.I teraz pytanie.... czy palenisko lepiej wymurować z lanym stropem? Czy zrobić palenisko z blachy? czyli metalowa skrzynka (strop z blachy), coś a'la "Beczka Piotra" btw bardzo mi się podoba ;D Zastanawiam się czy palenisko z blaszanym stropem nie będzie za bardzo się nagrzewać? Z góry dzięki za podpowiedzNie będzie się zbytnio nagrzewać. W wędzarni nie palimy jak w piecu a w chłodne dni to wręcz zaleta, lepiej wykorzystujemy temperaturę paleniska.Może być to małym minusem przy wędzeniu zimnym dymem w cieplejsze dni, ale wędzę tak i daje radę. Wysłane z mojego LG-H815 przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
QUBUS Opublikowano 21 Lipca 2018 Zgłoś Udostępnij #82 Opublikowano 21 Lipca 2018 Długo mnie tu nie było.Nie znalazłem konkretnej odpowiedzi więc pytam:czy do wędzenia TYLKO W DYMIE ZIMNYM mogę użyć czystej beczki po sokach, czyli pomalowanej od środka? Czy jednak muszę ja wypalić? Cytuj doktorek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
binio1111 Opublikowano 21 Lipca 2018 Zgłoś Udostępnij #83 Opublikowano 21 Lipca 2018 Jak tylko do zimnego to bym nie wypalał. Cytuj Ja się roboty nie boję, tylko ludzi mi dajcie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ziezielony Opublikowano 21 Lipca 2018 Zgłoś Udostępnij #84 Opublikowano 21 Lipca 2018 Czy jednak muszę ja wypalić? Potwierdzam, za Biniem. Nawet krok dalej bym poszedł- jeśli ogarniesz wędzenie w propagowanych tu temperaturach powiedzmy do 75*C to też możesz nie wypalać..Sprawdzone...https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7850-wędlinowanie-prymitywistyczne-czyli-miło-spędzamy-czas/?p=550103.... Czyli jest nieźle... nie musisz dwa razy wypalać Jeśli w segmencie "blaszana beka" można mówić o estetyce... to ją oględnie mówiąc zachowasz Dymaj Qubuś i dawaj fotki zwędzonek/zwędzonków Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 22 Lipca 2018 Zgłoś Udostępnij #85 Opublikowano 22 Lipca 2018 Poza temperaturą chyba zapomnieliście że dym to kwas, który wejdzie w reakcję z farbą.Jeśli dodać do tego smołę, która wytworzy się z dymu i też osiądzie na wewnętrznej części beczki, to wniosek może być jeden....wypalić. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MariuszB Opublikowano 22 Lipca 2018 Zgłoś Udostępnij #86 Opublikowano 22 Lipca 2018 Wypalać ponieważ dzisiaj deklarujesz wędzenie zimnym dymem, a kiedyś, jak to w życiu bywa podniesiesz temperaturę (lub sama się podniesie) i mamy problem. Cytuj Moja wędzarnia i pierwsze wyroby :-) https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=6185 Pozdrawiamy Wszystkie zadymiaczki i zadymiaczy :-) Jola i Mariusz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ziezielony Opublikowano 22 Lipca 2018 Zgłoś Udostępnij #87 Opublikowano 22 Lipca 2018 Kolegowie...niech Kolega zrobi jak uważa...Każdy ma swoje doświadczenia lub są one przed nim Moje przedstawiłem. Wąski jestem z teorii i niechlujny w postępkach lecz podoba mi się wieloopiniowość Pozostanę przy swoim ukłaniając Wam...Lussseirosss Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Witold1981 Opublikowano 23 Marca 2021 Zgłoś Udostępnij #88 Opublikowano 23 Marca 2021 Witam wszystkich. Zamierzam rozpocząć tak jak większość tutaj przygodę z wędzeniem i od razu będę miał pytanie. Posiadam taką o to beczkę i jest ona aluminiowa. Czy taka beczka nada je się do wędzenia ?? Czytałem trochę na ten temat w internecie i nie znalazłem jednoznacznej fachowej odpowiedzi. Mniej więcej głosy rozkładały się 50/50. Mam nadzieję, że tutaj otrzymam odpowiedź . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 23 Marca 2021 Zgłoś Udostępnij #89 Opublikowano 23 Marca 2021 Posiadam taką o to beczkę i jest ona aluminiowa. Czy taka beczka nada je się do wędzenia ?? Nie radzę - ze względów zdrowotnych. W trakcie dymienia mogą wydzielać się komponenty kwasowe. Kwas + Al = trucizna.Weź zwykłą, metalową 200l i wypal ją przed użyciem.Dno wytnij, możesz zostawić mały kołnierz przy brzegu, beczka będzie stabilniejsza. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TOSHIBA Opublikowano 23 Marca 2021 Zgłoś Udostępnij #90 Opublikowano 23 Marca 2021 Aluminium ma jeszcze jedną wadę.Jeżeli doprowadzisz do temperatury zapłonu to masz przerąbane, temperatura jeszcze bardzie wzrośnie i nie ugasisz tego wodą.Staniwczo odradzam. PSJako dobry przewodnik cieplny, będzie w chłodne dni szybko wychładzać wnętrze, i skraplać wilgoć w środku Wysłane z mojego SM-A705FN przy użyciu Tapatalka Cytuj Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. .... Albert Einstein 自製煙熏肉 Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MlKl Opublikowano 24 Marca 2021 Zgłoś Udostępnij #91 Opublikowano 24 Marca 2021 Aluminium ma jeszcze jedną wadę.Jeżeli doprowadzisz do temperatury zapłonu to masz przerąbane, temperatura jeszcze bardzie wzrośnie i nie ugasisz tego wodą.Staniwczo odradzam Człeku uczony, aluminium się topi, wrze w temperaturze 2500 stopni mniej więcej, ale na powietrzu się nie zapali. Pali się proszek aluminium z silnym utleniaczem, np nadmanganianem potasu. Pozdrawiają cię wszystkie garnki i patelnie aluminiowe, których w swoim życiu nie zdołałeś spalić. I ty mnie chcesz pouczać Wysłane z mojego X108 przy użyciu Tapatalka[Dodano: 24 mar 2021 - 01:39] Witam wszystkich. Zamierzam rozpocząć tak jak większość tutaj przygodę z wędzeniem i od razu będę miał pytanie. Posiadam taką o to beczkę i jest ona aluminiowa. Czy taka beczka nada je się do wędzenia ?? Mam nadzieję, że tutaj otrzymam odpowiedź . beczka.jpgNie nadaje się, poszukaj takiej po oleju, nie malowanej w środku Wysłane z mojego X108 przy użyciu Tapatalka Cytuj Idę mroczną doliną, złego się nie lękam, bo ze mnie najgorszy sukinsyn w całej dolinie 601-167-051 czynne całą dobę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TOSHIBA Opublikowano 24 Marca 2021 Zgłoś Udostępnij #92 Opublikowano 24 Marca 2021 (edytowane) MIKI nawet nie chce mi się podejmować dalsze dyskusji z Tobą bo i tak trafi do kosza.Onanizuj się dalej swoimi "teoramii" i pseudo praktykami. Wysłane z mojego SM-A705FN przy użyciu Tapatalka Edytowane 24 Marca 2021 przez TOSHIBA Cytuj Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. .... Albert Einstein 自製煙熏肉 Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.