Skocz do zawartości

Zakup wagi.


Delawar

Rekomendowane odpowiedzi

Nie widziałem w spisie tematu WAGI, więc pozwoliłem go sobie wprowadzić. Nie wiem czy słusznie? Ale jeśli już, przechodzę do rzeczy. Czytałem na forum informację (nie pamiętam w którym Dziale) na temat wagi elektronicznej kupionej na Allegro. Waga ta waży (chyba) do 200g z niedokładnością do 0,1g. Jestem zainteresowany kupnem podobnej wagi. Może być do 500g i o błędzie 0,01g. Przeglądałem strony i znalazłem wagi mnie interesujące, ale w przedziale cenowym od 300,00 do 4000,00 zł. Byłem też na Allegro i były tam wagi za 25,00 czy 30,00 zł. Myślę, że te droższe mają powtarzalność ważenia (choć nie zawsze), a tańsze są często jednorazowe.

Czy ktoś z Was ma w tym zakresie doświadczenie i chce się nim podzielić? Czy ktoś ma namiary na konkretnego sprzedawcę tego sprzętu, dobrego i taniego?

Proszę o informację.

Dziękuję

Delawar

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Czy ktoś ma namiary na konkretnego sprzedawcę tego sprzętu, dobrego i taniego?

A po cholerę Ci dwie wagi (dobrego i taniego) ???? :lol: :lol:

Kup jedną np. taką: http://www.allegro.pl/item696962883_wagi_najlepsza_waga_jubilerska_uco_500_0_1g_liczy.html

Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. ....

Albert Einstein

自製煙熏肉

Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie :)

Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Toshiba,

potrzebuję jedną porządną wagę do ważenia przypraw i nie tylko. Dzięki za podpowiedź, ale link Sławka bardziej mi pomógł. Na Allegro (Twój link) proponują wagę z małą podstawką i tylko na baterię. Nie chcę już wagi tylko na baterię. Mam jedną taką, która ma ważyć z błędem 1g i waży jak chce, szczególnie przy małym ciężarze, nawet gdy ma już położone 100 czy 200g, czasami nie reaguje na dokładkę np. 5g, a czasami waży bardzo dobrze. Te wyłącznie na baterię fiksują przy słabych bateriach. Kolega Sławek podał mi link: http://ewagi.pl/produkt,CJ_300,49.html i tam znalazłem interesujące mnie wagi na baterie i z zasilaczem. Myślę, ze coś dla siebie wybiorę.

Dziękuję za pomoc Tobie i Sławkowi.

Delawar

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

potrzebuję jedną porządną wagę do ważenia przypraw i nie tylko

Potrzebne są dwie wagi. Jedna do ważenia mięsa i peklosoli o zakresie min. 2kg oraz waga gramowa, do ważenia precyzyjnego lekkich przypraw, np. 100gx0,02g. (zakres 100g, dokładność +0,02g)

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Tę do ważenia mięsa już mam, do 35 kg i 5g. Kupiłem na Allegro. Ta jest dobra, na niej też ważę przyprawy, gdy nie trzeba precyzji. Teraz coraz częściej ważę gramowe ilości na drugiej, którą kupiłem w promocji, w Biedronce, chyba za 20,00 złotych, do 3 kg i 1g (tylko na baterie) i ona mnie wkurza, bo dorzucam 3 gramy, a ona śpi, więc ją pobudzam przyciśnięciem szalki i waży, ale nie wiem czy dokładnie. Dlatego porywam się na zakup czegoś lepszego niekoniecznie drogiego.

Pozdrawiam

Delawar

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

(zakres 100g, dokładność +0,02g)

Proszę napisz co ważysz z taką dokładnością 0,02g. Ja choć wędzę dopiero od roku na razie radzę sobie z wagą z dokładnością 1g, ale może nie doszedłem jeszcze do przepisów które wymagają takiej precyzji.

Na razie wykonywałem: kiełbasy, szynki, balerony, polędwicę, krakowską, kurczaka, kaszankę, mielonkę, rybki, kurczaki i salceson.

Do chleba i serów dopiero się przymierzam.

Pozdrawiam

SlawekCh

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

napisz co ważysz z taką dokładnością 0,02g. Ja choć wędzę dopiero od roku na razie radzę sobie z wagą z dokładnością 1g, ale może nie doszedłem jeszcze do przepisów które wymagają takiej precyzji.

Niczego nie ważę z taką precyzją. To są dane z wagi, którą posiadam. natomiast jeżeli waga ma dokładność jak powyżej, mogę odważyć 0,5g podpuszczki (na 10l mleka) z dokładnością 4%. Jeżeli odważasz 1g przyprawy a waga ma dokładność 1g, to możesz zrobić 100% błąd. W takiej sytuacji lepiej już przyprawiać na oko/smak.

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

mogę odważyć 0,5g podpuszczki (na 10l mleka) z dokładnością 4%

Tak jak pisałem, do serów jeszcze nie doszedłem. Ale faktycznie tej podpuszczki trzeba dośc mało.

Natomiast co do błędu to może być 50% bo jak przekroczy 1,5 grama to pokaże 2 a przy kiełbasie i innych mięsnych wyrobach to m nie przeszkadza.

 

Już widzę że jak chcę się zająć serami to mnie inwestycja w wagę czeka.

 

Bardzo dziękuję, bo powoli dojrzewam do tych serów.

Pozdrawiam

SlawekCh

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Natomiast co do błędu to może być 50% bo jak przekroczy 1,5 grama to pokaże 2

Nie, żebym się czepiała, ale nadal twierdzę, że waga precyzyjna przy produkcji wędlin - szczególnie w ilościach domowych - to bardzo przydatny sprzęt. Można mieć na ten temat indywidualny pogląd, ale pytał o wagę Delawar i staram się odpowiedzieć tak, aby i innym poczatkującym przydała się ta wiedza.

Nie wiem, jakie ilości kiełbasy robisz, ale ja minimum 5kg. Jednak czasami robię nawet w trzech gatunkach. Lubimy różnorodność na stole. Wtedy wychodzi po 2kg w jednym rodzaju. Przykładowo: narma kolendry na kg mięsa to 0,2g, gałki 0,4g, kardamonu 0,2g, jałowca 0,4g. Powyższe informacje zaczerpnęłam z tabeli, którą kiedyś zrobiłam na podstawie różnych przepisów.

Musimy się zgodzić z faktem, że aby coś przyzwoicie zważyć waga musi być w tolerancji o rząd wielkości lepszej. W praktyce i teorii mierniczej tolerancja "+" i "-" oznacza, że ważąc 1,9 grama na wadze o tolerancji +/- 1g możesz mieć wskazanie 1gram, co oznacza odchyłkę 90%. W praktyce może być jeszcze gorzej. Charakterystyki odchyłek wag są bowiem nieliniowe. To oznacza, że na różnych zakresach pomiarowych mają różne odchyłki bezwzględne.

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

EAnna,

 

Tak jak pisałem powyżej, dzięki za info.

 

Też sobie sprawię dokładniejszą wagę. Przekonałaś mnie. :grin:

Ja do tej pory robiłem zazwyczaj około 10 kg kiełbasy na raz ale zazwyczaj robię jeden rodzaj a przy następnym wyrobie inny.

Teraz zrobię podobnie jak Ty, podzielę mięsko na różne gatunki kiełbasy przy jednym wyrobie.

 

Dzięki

Pozdrawiam

SlawekCh

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Witam

 

Ja na chwilę obecną mam dwie wagi : jedna do 5kg z dokładnością do 1g , druga do500g z dokładnością do 0,1g . Z moich obserwacji wynika że na dzień dzisiejszy jeżeli chodzi o wagę tzw. większą to bym kupił taką do 10 - 15kg . Większe ilości mięsa można zważyć na wadze łazienkowej jeżeli takowa jest w domu :wink:

 

 

Pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

EAnna,

dzięki za dobre rady. Moim zdaniem masz rację co do precyzji w odważaniu składników. Powtarzające się składniki, co prawda, nie zawsze są o takim samym składzie, ale jeśli są z tej samej dostawy, to dokładne, wtórne ich ważenie jest bardzo pomocne.

Pozdrawiam

Delawar

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 lata później...

Witam wszystkich

Szukam wagi takiej do 30 kg, powiedzcie proszę czy taka waga jest coś warta http://allegro.pl/elektroniczna-waga-sklepowa-30kg-polskie-napisy-i2780226078.html. Taką mniejszą posiadam, ale przydało by się coś większego może ktoś użytkuje takie coś?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Tajfun, wbrew temu co napisał Andy zważyłem już dość dużo na podobnej wadze ( bebechy mają wszystkie te same :wink: ) :tongue:

musisz liczyć się jednak z tym że to tani chiński produkt i do dobrej jakości sporo mu brakuje - ja ryzyko podjąłem ale za mniejszą cenę..... na razie działa :rolleyes:

Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 miesiące temu...
To już chyba lepsza taka http://allegro.pl/waga-sklepowa-elektroniczna-max-30kg-dokl-5g-i2988228192.html droższa ale nowa i do 30 kg - nie musisz np mięsa na kiełbasy ważyć na raty :cool:

"Trzeba się spieszyć z robotą, póki się ma na nią ochotę..."

Tatuś Muminka

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

ups, coś mnię się link podmienił :grin: Ten jest dobry - http://allegro.pl/sklepowe-wagi-30kg-pol-gwarancja-elektroniczne-i3008516459.html

"Trzeba się spieszyć z robotą, póki się ma na nią ochotę..."

Tatuś Muminka

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

To już chyba lepsza taka http://allegro.pl/waga-sklepowa-elektroniczna-max-30kg-dokl-5g-i2988228192.html droższa ale nowa i do 30 kg - nie musisz np mięsa na kiełbasy ważyć na raty :cool:

w sumie fajna i dziękuje za podpowiedzi ale jednak wybrałem tą z mojego linka bo jest od 1g ta druga od 5 niby nic ale na moje ilości wystarczy, jak robię solankę to na max 4kg mięsa a i kiełbas za dużo nie robię, np: wczoraj zrobiłem 2 kg swojskiej z szarym oczkiem :)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

W sumie fajna ta tusiaczkowa waga no i ma ORGINALNE OPAKOWANIE

Ciepło pozdrawiam.

dyzio

__________________________________________

Hołduję rozkoszom stołu, dzbana i łoża. (kolejność przypadkowa)

 

nie zapominaj o Panu "S"

http://wedlinydomowe...go-forumowicza/

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.