Skocz do zawartości

Wędliny domowe - forum korzysta z plików cookies. Więcej informacji znajdziesz na stronie: Polityka prywatności. W celu usunięcia tej wiadomości kliknij:    Akceptuję użycie plików cookies

Witaj na forum Wędzarniczej Braci


Logowanie » 

Rejestracja
Na naszym forum, tak jak na większości innych, musisz się zarejestrować by móc korzystać z wszystkich funkcji dostępnych dla użytkowników.

To bardzo prosta procedura, która zajmie Ci tylko chwilę, a dzięki temu będziesz mógł korzystać z dodatkowych funkcji niedostępnych dla użytkowników niezalogowanych.

Zakładając swoje konto będziesz mógł między innymi:
- rozpoczynać nowe tematy na forum,
- odpowiadać na posty innych,
- przeglądać załączone do postów zdjęcia,
- wysyłać prywatne wiadomości do innych użytkowników,
- dostawać powiadomienia o nowych postach.

Zachęcamy do rejestracji!!!
 

Zdjęcie

Budowa altany z piecem do chleba pizzy,wedzarki i kominkiem.


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
68 odpowiedzi w tym temacie

#61 lelek40

lelek40

    Początkujący

  • Użytkownicy
  • 41 postów
  • MiejscowośćMallow,Podkarpackie nad Sanem.

Napisano 16 gru 2018 - 12:41

To na święta pierwszy chleb będzie zapewne :)

Na pewno będzie,w środę lecę do Pl to pewnie w czwartek lub piątek będziemy piec.W sobotę wędzenie :)   i pędzenie za wiatrem :D.Żonka 4 dni przepalała piec po trochu i wczoraj było pieczenie pizzy.

Załączony plik  WhatsApp Image 2018-12-14 at 15.06.15.jpeg   38,78 KB   8 Ilość pobrań

Zakupy techniczne :)

Załączony plik  WhatsApp Image 2018-12-14 at 12.50.13.jpeg   119,68 KB   8 Ilość pobrańZałączony plik  WhatsApp Image 2018-12-14 at 16.33.32.jpeg   29,17 KB   8 Ilość pobrańZałączony plik  WhatsApp Image 2018-12-15 at 12.37.25.jpeg   143,08 KB   7 Ilość pobrańZałączony plik  WhatsApp Image 2018-12-15 at 14.10.43.jpeg   53,14 KB   8 Ilość pobrań

Jest i pizza :D

Załączony plik  WhatsApp Image 2018-12-15 at 14.48.43.jpeg   110,33 KB   8 Ilość pobrań

Jak smakowało to nie wiem ,zonka twierdzi ze smaczne :D wierze na słowo.Co do spraw temperatur czasu rozgrzania to napisze jak sam przepale i sprawdzę jak będę w PL :cool:

Załączone pliki



#62 binio1111

binio1111

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 3406 postów
  • MiejscowośćOzorków

Napisano 16 gru 2018 - 18:30

Pozazdrościć :) :thumbsup: -- czyli się udało  :thumbsup: 



#63 lelek40

lelek40

    Początkujący

  • Użytkownicy
  • 41 postów
  • MiejscowośćMallow,Podkarpackie nad Sanem.

Napisano 03 lut 2019 - 12:11

Witam,dawno mnie nie było ale jestem wróciłem i zdaje relacje z wypieków chleba :).W sumie chleb piekliśmy cztery razy trzeba się systematycznie uczyć i zapamiętywać co i jak.Rozpalenie i rozgrzanie zajmuje mi około 2.5 godziny drewno miałem za grubo porąbane i było ciut za wilgotne sama buczyna.Na zdjęciu już porąbane,

Załączony plik  IMG_20181222_122926.jpg   120,06 KB   4 Ilość pobrańZałączony plik  IMG_20181222_123645.jpg   46,85 KB   4 Ilość pobrań

Pierwszy wypiek w oczekiwaniu :)

No i gotowy.

Załączony plik  IMG-20190108-WA0044.jpg   86,76 KB   4 Ilość pobrań

Załączony plik  IMG-20190108-WA0042.jpg   96,19 KB   4 Ilość pobrań

Te z koszyka nam nie wychodzą za niskie i za każdym razem się przyklejają do koszyka.Koszyki olejowaliśmy, moczyli ciasto tez zonka poprawiała i się przykleja.Tu na pewno to wina ciasta za którymś tam razem dojdziemy do wprawy.Sam chlebuś wychodził pyszny,ja jem uwielbiam żytni zona mieszankę pszenno żytni.Piec rozgrzany do około 500 C mierzone pirometrem i na oko jak się cegła przebarwiła na kremowo znaczy rozgrzane :).Po przestygnięciu do około 270=250 C .Chlebuś do pieca,samo pieczenie 50 minut wystarcza,za drugim razem za długo przetrzymaliśmy i się przy palił . Potrzeba praktyki :D

Załączony plik  IMG-20190108-WA0045.jpg   67,23 KB   4 Ilość pobrańZałączony plik  IMG-20181223-WA0010.jpg   73,54 KB   5 Ilość pobrań

Kolejny wypiek.

Załączony plik  IMG-20181223-WA0004.jpg   61,29 KB   5 Ilość pobrańZałączony plik  IMG-20181223-WA0008.jpg   102,09 KB   5 Ilość pobrań

Co mogę dodać trzeba się uczyć rozpalać piec wyrabiać ciasto i cierpliwości :D , przez dwa tygodnie za dużo się nie na uczyłem ale za rok będzie perfekcyjnie :D.Cdn. ;) .

Załączony plik  IMG_20181222_122119.jpg   159 KB   5 Ilość pobrań

Załączone pliki


Użytkownik lelek40 edytował ten post 03 lut 2019 - 12:13


#64 sverige2

sverige2

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 4815 postów
  • MiejscowośćCiechocinek - Polska / Lund - Szwecja

Napisano 03 lut 2019 - 14:39

Bardzo piękna ta skórka, typowa dla chleba w pieczonego w piecu opalanym drewnem, może w przyszłości ociupinę jaśniejsza, ale tak ma być. To właśnie charakterystyczne dla takich wyrobów. Taki chlebuś jest najlepszy, w środku wyrośnięty i dopieczony, a skórka mocno przyrumieniona, czasami lekko goryczkowata nawet, ale tak ma być, więc tego się nie obawiaj, to właśnie smak domowego chleba z takiego pieca, Twój chlebuś wygląda super :thumbsup:.



#65 AquariusP

AquariusP

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 149 postów
  • MiejscowośćKobyłka

Napisano 04 lut 2019 - 19:10

Z jakiego przepisu chlebek powstał ?



#66 AquariusP

AquariusP

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 149 postów
  • MiejscowośćKobyłka

Napisano 04 lut 2019 - 19:45

Ja piekę przenno-żytni na zakwasie.

Zakwas namnażany w trzech etapach.

Czas od wyjęcia zakwasu z lodówki do wyjęcia chleba z pieca ca.40 godz.

 

na 12 kg chleba     składniki (g) woda 4820 mąka żytnia 720 3160 mąka pszenna 750 4790 słonecznik 570 siemię lniane 230 miód 230 sól 160

 

Czasem do części ciasta dodaję żurawinę.

Smaruję olejem i posypuje słonecznikiem i makiem pół/pół (powierzchni)

Chleb wyrasta 4 godz.

 

Piec ma być równomiernie wygrzany.

Sadza na cegłach = za krótki czas wygrzewania

U mnie przedstawia się to tak.

Wygrzanie pieca 2,5 godz.. Schłodzenie 30 min - 1 godz w zależności od temp. otoczenia

Chleb piekę w foremkach i wkładam w temp. 240 C. mierzonej na środku podstawy.

Temp. kopuły wtedy wynosi około 260 C. Wtedy się nie przypali. i nie będzie zbyt blady

Czas pieczenia 1 godz.

Używam czarnych foremek. Wtedy skórka jest mniej-więcej jednakowo dopieczona (góra zawsze bardziej)

Przed  włożeniem do pieca włożeniem zraszam wodą . Po wyjęciu zraszam wodą.

Wyjmuję z foremek do odparowania na kratkach.



#67 lelek40

lelek40

    Początkujący

  • Użytkownicy
  • 41 postów
  • MiejscowośćMallow,Podkarpackie nad Sanem.

Napisano 04 lut 2019 - 21:57

Bardzo piękna ta skórka, typowa dla chleba w pieczonego w piecu opalanym drewnem, może w przyszłości ociupinę jaśniejsza, ale tak ma być. To właśnie charakterystyczne dla takich wyrobów. Taki chlebuś jest najlepszy, w środku wyrośnięty i dopieczony, a skórka mocno przyrumieniona, czasami lekko goryczkowata nawet, ale tak ma być, więc tego się nie obawiaj, to właśnie smak domowego chleba z takiego pieca, Twój chlebuś wygląda super :thumbsup:.

Dziękuje :).Osobiście wole bardziej przypieczone, :laugh: lecz zonka moja mniej nst będą lepsze.Te z trzona dla mnie rewelacja z blaszki samaczne ale ciut mniej :)

 

Z jakiego przepisu chlebek powstał ?

Chlebuś powstał z książki. Pieczywa Siostry Marii.Ciastem zajmuje się zonka jest tez na zakwasie,zaczyna dzień wcześniej ale co ile czasowo to szczerze nie wiem :mellow:, Mąka żytnia 720,pszenna 500.Jeden chleb był na samej żytniej a drugi na mixie.Dobrze zauważyłeś ze się słabo wypaliła sadza to było moje dziewicze palenie ;)  w tym piecu,i jak pisałem za grubo porąbane było i ciut za wilgotne drewno.Nie mam więcej fotek z rozgrzana kopula ,ale następnym razem jak paliłem była rozgrzana wzorcowo.Tu też nie wiedziałem w którym miejscu  mam mierzyć temperaturę na szczycie, w połowie czy podstawie pieca?Bylem tak tym wszystkim podekscytowany ze nie było czasu zapytać szanownych kolegów na forum :).I tak jakoś na oko wyszło mi ze jest 250 c ,sam nie wiem gdzie :mellow: .Za czwartym razem  upiekłem pierwsze golonki w kociołku (to było w sylwestra)podczas rozgrzewania pieca ,nst chlebuś,nst ciasto drożdżowe jabłkowe ,ns udka.

Załączony plik  IMG-20181224-WA0005.jpg   55,9 KB   5 Ilość pobrań

To było 3 pieczenie ten ciemny to chlebuś pszenno żytni posypany makiem tez ciut za długo ok 70 minut.No cóż uczymy się :mellow:

CDN.


Użytkownik lelek40 edytował ten post 04 lut 2019 - 21:58


#68 lelek40

lelek40

    Początkujący

  • Użytkownicy
  • 41 postów
  • MiejscowośćMallow,Podkarpackie nad Sanem.

Napisano 17 lut 2019 - 13:18

Ja piekę przenno-żytni na zakwasie. Zakwas namnażany w trzech etapach. Czas od wyjęcia zakwasu z lodówki do wyjęcia chleba z pieca ca.40 godz. na 12 kg chleba składniki (g) woda 4820 mąka żytnia 720 3160 mąka pszenna 750 4790 słonecznik 570 siemię lniane 230 miód 230 sól 160 Czasem do części ciasta dodaję żurawinę. Smaruję olejem i posypuje słonecznikiem i makiem pół/pół (powierzchni) Chleb wyrasta 4 godz.

 

Dziękuje AquariusP za przepis na pewno spróbujemy upiec jak będę w Pl na Wielkanoc Zonka sama dla siebie nie piecze ,wiec nst razem na Wielkanoc będą wypieki jak się rodzinka zjawi.Teraz jeszcze parę fotek wszystkie sa z grudnia ,to bylo 4 pieczenie z kolei i moim zdaniem najlepsze :D

Załączony plik  IMG-20190108-WA0033.jpg   64,86 KB   2 Ilość pobrań To produkt uboczny ale pyszny. :) .

Załączony plik  IMG-20181222-WA0005.jpg   61,19 KB   2 Ilość pobrańZałączony plik  IMG-20190108-WA0036.jpg   59,61 KB   2 Ilość pobrań

I chlebuś :).Załączony plik  IMG-20190108-WA0022.jpg   92,54 KB   2 Ilość pobrańZałączony plik  IMG-20190108-WA0017.jpg   54,97 KB   1 Ilość pobrańZałączony plik  IMG-20190108-WA0019.jpg   49,59 KB   1 Ilość pobrań

To było sylwestrowe wypiekanie,pierwsze golonki, chlebuś,ciasto jabłkowe i udka ;)

Załączony plik  IMG-20190108-WA0016.jpg   97,25 KB   1 Ilość pobrań

Co mogę dodać od siebie po wyjęciu chleba z pieca polewam go wrzątkiem i skórka ładnie się świeci może tego na zdjęciach nie widać ale efekt jest.



Sponsor

Sponsor
  • Reklama

#69 lelek40

lelek40

    Początkujący

  • Użytkownicy
  • 41 postów
  • MiejscowośćMallow,Podkarpackie nad Sanem.

Napisano wczoraj, 14:50

Witam,przeglądając stare zdjęcia znalazłem takie dwa z wędzenia makreli w Irlandii.Dzień wcześniej namoczone w solance tak na oko :),nst dnia do wędzenia około 2.5 godzinki ,drewno olcha.Cala beka znikała zawartość w jeden wieczór kilkoro znajomych :D

Załączony plik  Roman 017.jpg   82,81 KB   0 Ilość pobrańZałączony plik  Roman 027.jpg   207,09 KB   0 Ilość pobrań






Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych