Skocz do zawartości

Przechowywanie czosnku.


Rekomendowane odpowiedzi

Sverige , ja jak przywoze z PL to sobie trzymam w takim lnianym woreczku , tylko ja nie kupuje duzo ale przez cala zime wytrzymuje , napoczete glowki trzymam w lodowce.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

A woreczek gdzie wisi Electro :D ? Czy w temperaturze pokojowej  ? Co do lodówki to ponoć w lodówce czosnku przechowywać nie należy, bo traci zarówno smak, jak i wszelkie wartości odżywcze. 

https://dietetycy.org.pl/jak-przechowywac-czosnek/

A co na to koledzy, jakie stosujecie metody :D ? Co to taka cisza jak makiem zasiał, nikt niczego nie poleca :hmm: ?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

wiem ze w lodowce traci ale w kuchni nie mam gdzie trzymac ( za cieplo) woreczek wisi w garderobie , mam taka co jest zaraz przy szybie od windy i tam temp nie przekracza nigdy 18 st C / ten rok jest specyficzny wiec nie jest zaliczany jako statystyczny :D

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

nie lepiej kupowac swiezy na targu?chyba ze ktos dziennie  produkuje 30 kilo wosztu :) to tak

to i tak mu braknie:) (ciekawe gdzie ci z targu przetrzymuja )

 

z netu :

Czosnek przechowujemy w temperaturze pokojowej

+ Przechowywać go należy w suchym pomieszczeniu

+ Jeśli był świeżo zerwany – warto go najpierw wysuszyć

+ Dobrym rozwiązaniem jest przechowywanie czosnku w koszyczku gdzie ma delikatny dostęp do powietrza

+ Należy wybierać ciemne miejsca – to pomoże uniknąć szybkiego kiełkowania

– Przechowywanie czosnku w lodówce sprawia, że gubi on swój smak – więc jeśli tylko jesteś w stanie go zjeść w odpowiednim czasie – lepiej nie wstawiać go do lodówki

– Lodówka dodatkowo to środowisko wilgotne, naruszające konsystencję czosnku

– Czosnku również się nie zamraża chyba, że nie będziemy w stanie go spożyć zanim się zepsuje – z tych samych powodów co powyżej

– Nie otwieraj osłonki czosnku wcześniej niż to potrzebne – zegar jego przydatności do spożycia znacznie wtedy przyspiesza

 

 

Aby zamrozić czosnek należy wrzucić całe główki do szczelnej torby lub folii aluminiowej bądź też wykorzystać ząbki już zgniecione i wstawić do zamrażarki

Edytowane przez paszeko
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

W Szwecji Paszeko, niestety targu z polskim czosnkiem "Harnaś" nie mam, a na rynku są tylko Chińskie lub Hiszpańskie erzace czosnkowe, nie mające ani smaku, ani zapachu, ani niczego innego podobnego, czym nasz prawdziwy, kochany polski czosnek się charakteryzuje :D, ale gdyby Harnaś był, na pewno bym robił jak radzisz :D .

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Ja rowniez ...wole polski lezakujacy niz bezsmakowy chinski  :)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 może tak przechowywać/konserwować   https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14501-czosnek/?do=findComment&comment=558717

Jak długo wytrzyma to trzeba  podpytać autora . Sławek czasami jkest na forum

 

 

 

P.S

O byl przed minutą nawet w tym wątku :)

Edytowane przez Maciekzbrzegu
Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu.
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dzięki Gregtom, spróbuję na pewno :D . Zawsze wieszałem zawinięty w lnianej szmatce w ciemnym przewiewnym miejscu cały warkocz, w ilości ok. 20-30 dużych główek Harnasia kupowanego w Ciechocinku na Bazarku, i tak do wczesnej wiosny przeważnie było Ok. ale "latoś", już w styczniu była lipa i czosnek poszedł do kosza :D .

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

To moj sposob na czosnek :) Post z 2017 roku jak dla mnie najlepsza metoda :)

 

 

Witam wszystkich bardzo sedecznie 
Ok kilku ladnych lat uzywam wlasnego sposobu na przechowanie i uwiezienie wspanialych aromatow jak ze waznej przyprawy, warzywa, czy tez dodatku jakim jest Czosnek.

Metoda moja polega na bardzo prostych czynnosciach i jest bardzo latwa, jedyne poswiecenie to obieranie czosnku, ale to oczywiscie zalezy od ilosci jaka sobie zaplanujemy zrobic. My czosnek w tej postaci uzywamy w domu do wielu wielu zeczy i od wielu wielu lat jest to nasz sposob. 

Do czego uzywamy czosnku w formie naszej pasty....

• Nacieramy nim pieczenie wszelakiego rodzaju (Pamietamy zeby juz nie solic chyba ze malo slone)
• Dodajemy do miesa smazonego np spaghetti Bolognaise (Pamietamy zeby juz nie solic chyba ze malo slone)
• Dodajemy do masla otrzymujac maselko czosnkowe
• Maslem czosnkowym smarujemy grzanki i zapiekamy z serem
• Ja osobiscie uzywam do bialej kielbasy (Pamietamy zeby juz nie solic chyba ze malo slone)
• Uzywamy jako dodatek do zup np barszcz czerwony 
• Uzywamy go w okresie grillowym do marynowania miesa 

Zastosowan bedzie pewnie jest wiecej wiec licze na wasze pomysly eksperymenty i opinie

W zeszlym roku wraz z zona (Fryzia) przygotowalismy 200 glowek z mysla o podarunkach na zlot w Rytych Blotach jezeli ktos z obdarowanych ma ochote wyrazic swoja opinie to bardzo serdecznie zapraszamy.

Ok do sedna sprawy 
• Czosnek obieramy z lupinek a nastepnie poprostu mielimy go maszynka do mielenia miesa na drobnym sitku.
• Nastepnie laczymy go mieszajac z sola 150g na 1 Kg czosnku
• Masa sie troszke spieni i spulchni po tej czynnosci wiec dajemy mu odpoczac i opasc 
• Przekladamy czosnek do sloiczkow i do lodowki 
• Po kilku dniach czosnek zmnieni kolor na lekko bursztynowy to normalne on sie nie psuje
• Chinski czosnek zmieni kolor na jaskrawo zielony (chyba jest on radioaktywny)
Co do terminu uzycia to ja w domu mam jeszcze czosnek z zeszlego roku i dalej go uzywamy (ostatni sloiczek) wiec jezeli chodzi o termin uzycia to naprawde bardzo dlugo moze polezec jezeli nie bedzie szybciej zjedzony  :)  Ja osobiscie nie pasteryzowalem nie wiem co by sie stalo, ale tak w lodowce lezy naprawde bez zadnych problemow nawet rok.
W tym roku planuje zrobic mieszanki z ziolami prowansalskimi, platkami chilli, i jakies tam jeszcze warjacje .

Prosze sprobowac i zyczymy smacznego !!!!!!!!!!!!

„Najpierw spojrzyj, z kim pijesz i jesz, a dopiero potem, co jesz i pijesz”

 

Pozdrawiam Sylwester

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Pasta dobra rzecz bo mozna od razu uzywac i nie trzeba juz obierac..jest jedno ale ...lodowka nie jest z gumy :)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dzięki Sla100, też twą metodę wypróbuję na pewno, bo do słoiczka sporo się mieści, a do tego co opisałeś na pewno będzie Oki  :thumbsup: Nie mniej najbardziej lubię tak na świeżo, oddzielany od główki, taki najbardziej do mej wyobraźni przemawia :D .

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

 

 

Dzięki Sla100, też twą metodę wypróbuję na pewno, bo do słoiczka sporo się mieści, a do tego co opisałeś na pewno będzie Ok

Mogę potwierdzić gdyż byłam posiadazką takiego słoiczka od Sylwka  :)

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 4 lata później...

...niestety targu z polskim czosnkiem "Harnaś" nie mam, a na rynku są tylko Chińskie lub Hiszpańskie erzace czosnkowe .

A czy szwedzka gleba jest na tyle gorsza od polskiej, że nie da się tam tego Harnasia posadzić?

Na pewno znajdziesz w Internecie info, jak się go sadzi i potem przechowuje. Klimat Szwecji jest bardziej surowy od polskiego, więc z przechowaniem też nie powinno być problemów. Jeśli nie masz własnej działki, to może ktoś zaprzyjaźniony wynajmie ci na próbę jedną grządkę w swoim ogródku  :D

Tu masz jeden z przykładów: 

Edytowane przez siwydymek

Nie po to człowiek żyje, żeby pracować, lecz po to pracuje, żeby żyć.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Sverige , nie woem jak przechowujesz ,ja przywoze sobie czosnek z Pl , takie male "bukieciki" po 10 sztuk ,trzemam wsadzonu w szklanym wazonie na szafce . Do czasu zuzycia stanowia dekoracje .Mam jeszcze kilka glowek sa nie wyschniete , temperatura w kuchni 22-23 st.Jak trzymalam w lodowce to gnily ,w glinianym czosnkowuym specjalnym sliiku wysychaly .Nie wiem czemu bostaly tez kuchni .Moze przechowywane do gory nogami sie lepiej sprawdza .
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Masz rację Electro, ja też tak teraz robię, trzymam główki w szklanym słoju z niedomkniętą pokrywą, a słoik stoi w kuchennej szafce gospodarczej, i czosnek trzyma się doskonale. Przedtem też miałem takie kłopoty jak Ty, jednak teraz "Bingo", czosnek się nie psuje i nie wysycha, dzięki :D:thumbsup:.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Od lat czosnek przechowuję w papierowych torbach w ciemnej szafce, oczywiście w kuchni... polecam ten sposób.

Czasami również mrożę, tyle że w zamrażarce gdzie temperatura wynosi od -2 do -4, nie polecam głębokiego zamrażania.

Moja wędzarnia i pierwsze wyroby :-)

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=6185

 

Pozdrawiamy Wszystkie zadymiaczki i zadymiaczy :-)

Jola i Mariusz

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Próbowałem różnie, ale w szklanym słoju podobnie jak robi Electra, z dostępem powietrza, w ciemnej szafce oczywiście, okazał się najlepszy, i tak teraz przechowuję. Nie wysycha, nie gnije, i zachowuje świeżość :thumbsup:.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.