sverige2 Opublikowano 10 Sierpnia 2018 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 10 Sierpnia 2018 Koledzy, wiem że było , ale jak najlepiej przechować ten czosnek od pani Moniki, aby go można było następnie przez zimę i wiosnę używać do naszych wspaniałych wyrobów i potraw ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 10 Sierpnia 2018 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 10 Sierpnia 2018 Sverige , ja jak przywoze z PL to sobie trzymam w takim lnianym woreczku , tylko ja nie kupuje duzo ale przez cala zime wytrzymuje , napoczete glowki trzymam w lodowce. Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 10 Sierpnia 2018 Autor Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 10 Sierpnia 2018 A woreczek gdzie wisi Electro ? Czy w temperaturze pokojowej ? Co do lodówki to ponoć w lodówce czosnku przechowywać nie należy, bo traci zarówno smak, jak i wszelkie wartości odżywcze. https://dietetycy.org.pl/jak-przechowywac-czosnek/A co na to koledzy, jakie stosujecie metody ? Co to taka cisza jak makiem zasiał, nikt niczego nie poleca ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 10 Sierpnia 2018 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 10 Sierpnia 2018 wiem ze w lodowce traci ale w kuchni nie mam gdzie trzymac ( za cieplo) woreczek wisi w garderobie , mam taka co jest zaraz przy szybie od windy i tam temp nie przekracza nigdy 18 st C / ten rok jest specyficzny wiec nie jest zaliczany jako statystyczny Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paszeko Opublikowano 10 Sierpnia 2018 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 10 Sierpnia 2018 (edytowane) nie lepiej kupowac swiezy na targu?chyba ze ktos dziennie produkuje 30 kilo wosztu to takto i tak mu braknie:) (ciekawe gdzie ci z targu przetrzymuja ) z netu :Czosnek przechowujemy w temperaturze pokojowej+ Przechowywać go należy w suchym pomieszczeniu+ Jeśli był świeżo zerwany – warto go najpierw wysuszyć+ Dobrym rozwiązaniem jest przechowywanie czosnku w koszyczku gdzie ma delikatny dostęp do powietrza+ Należy wybierać ciemne miejsca – to pomoże uniknąć szybkiego kiełkowania– Przechowywanie czosnku w lodówce sprawia, że gubi on swój smak – więc jeśli tylko jesteś w stanie go zjeść w odpowiednim czasie – lepiej nie wstawiać go do lodówki– Lodówka dodatkowo to środowisko wilgotne, naruszające konsystencję czosnku– Czosnku również się nie zamraża chyba, że nie będziemy w stanie go spożyć zanim się zepsuje – z tych samych powodów co powyżej– Nie otwieraj osłonki czosnku wcześniej niż to potrzebne – zegar jego przydatności do spożycia znacznie wtedy przyspiesza Aby zamrozić czosnek należy wrzucić całe główki do szczelnej torby lub folii aluminiowej bądź też wykorzystać ząbki już zgniecione i wstawić do zamrażarki Edytowane 10 Sierpnia 2018 przez paszeko Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 10 Sierpnia 2018 Autor Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 10 Sierpnia 2018 W Szwecji Paszeko, niestety targu z polskim czosnkiem "Harnaś" nie mam, a na rynku są tylko Chińskie lub Hiszpańskie erzace czosnkowe, nie mające ani smaku, ani zapachu, ani niczego innego podobnego, czym nasz prawdziwy, kochany polski czosnek się charakteryzuje , ale gdyby Harnaś był, na pewno bym robił jak radzisz . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 10 Sierpnia 2018 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 10 Sierpnia 2018 Ja rowniez ...wole polski lezakujacy niz bezsmakowy chinski Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gregtom Opublikowano 10 Sierpnia 2018 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 10 Sierpnia 2018 Jarek, kup slome/siano w sklepie zoologicznym, dla kruliczkow. Sianko rozluznic, wraz z czosnkiem wsadzic do woreczka pluciennego i calosc powiesic w kuchni przy drzwiach.. ???? Cytuj Wszystko ma jeden koniec, ale kiełbasa ma dwa .. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 10 Sierpnia 2018 Autor Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 10 Sierpnia 2018 Jest dokładnie jak piszesz Electro !!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciekzbrzegu Opublikowano 10 Sierpnia 2018 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 10 Sierpnia 2018 (edytowane) może tak przechowywać/konserwować https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14501-czosnek/?do=findComment&comment=558717Jak długo wytrzyma to trzeba podpytać autora . Sławek czasami jkest na forum P.SO byl przed minutą nawet w tym wątku Edytowane 10 Sierpnia 2018 przez Maciekzbrzegu Cytuj Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 10 Sierpnia 2018 Autor Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 10 Sierpnia 2018 Dzięki Gregtom, spróbuję na pewno . Zawsze wieszałem zawinięty w lnianej szmatce w ciemnym przewiewnym miejscu cały warkocz, w ilości ok. 20-30 dużych główek Harnasia kupowanego w Ciechocinku na Bazarku, i tak do wczesnej wiosny przeważnie było Ok. ale "latoś", już w styczniu była lipa i czosnek poszedł do kosza . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sla100 Opublikowano 10 Sierpnia 2018 Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 10 Sierpnia 2018 To moj sposob na czosnek Post z 2017 roku jak dla mnie najlepsza metoda Witam wszystkich bardzo sedecznie Ok kilku ladnych lat uzywam wlasnego sposobu na przechowanie i uwiezienie wspanialych aromatow jak ze waznej przyprawy, warzywa, czy tez dodatku jakim jest Czosnek.Metoda moja polega na bardzo prostych czynnosciach i jest bardzo latwa, jedyne poswiecenie to obieranie czosnku, ale to oczywiscie zalezy od ilosci jaka sobie zaplanujemy zrobic. My czosnek w tej postaci uzywamy w domu do wielu wielu zeczy i od wielu wielu lat jest to nasz sposob. Do czego uzywamy czosnku w formie naszej pasty....• Nacieramy nim pieczenie wszelakiego rodzaju (Pamietamy zeby juz nie solic chyba ze malo slone)• Dodajemy do miesa smazonego np spaghetti Bolognaise (Pamietamy zeby juz nie solic chyba ze malo slone)• Dodajemy do masla otrzymujac maselko czosnkowe• Maslem czosnkowym smarujemy grzanki i zapiekamy z serem• Ja osobiscie uzywam do bialej kielbasy (Pamietamy zeby juz nie solic chyba ze malo slone)• Uzywamy jako dodatek do zup np barszcz czerwony • Uzywamy go w okresie grillowym do marynowania miesa Zastosowan bedzie pewnie jest wiecej wiec licze na wasze pomysly eksperymenty i opinieW zeszlym roku wraz z zona (Fryzia) przygotowalismy 200 glowek z mysla o podarunkach na zlot w Rytych Blotach jezeli ktos z obdarowanych ma ochote wyrazic swoja opinie to bardzo serdecznie zapraszamy.Ok do sedna sprawy • Czosnek obieramy z lupinek a nastepnie poprostu mielimy go maszynka do mielenia miesa na drobnym sitku.• Nastepnie laczymy go mieszajac z sola 150g na 1 Kg czosnku• Masa sie troszke spieni i spulchni po tej czynnosci wiec dajemy mu odpoczac i opasc • Przekladamy czosnek do sloiczkow i do lodowki • Po kilku dniach czosnek zmnieni kolor na lekko bursztynowy to normalne on sie nie psuje• Chinski czosnek zmieni kolor na jaskrawo zielony (chyba jest on radioaktywny)Co do terminu uzycia to ja w domu mam jeszcze czosnek z zeszlego roku i dalej go uzywamy (ostatni sloiczek) wiec jezeli chodzi o termin uzycia to naprawde bardzo dlugo moze polezec jezeli nie bedzie szybciej zjedzony Ja osobiscie nie pasteryzowalem nie wiem co by sie stalo, ale tak w lodowce lezy naprawde bez zadnych problemow nawet rok.W tym roku planuje zrobic mieszanki z ziolami prowansalskimi, platkami chilli, i jakies tam jeszcze warjacje .Prosze sprobowac i zyczymy smacznego !!!!!!!!!!!! Cytuj „Najpierw spojrzyj, z kim pijesz i jesz, a dopiero potem, co jesz i pijesz” Pozdrawiam Sylwester Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 10 Sierpnia 2018 Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 10 Sierpnia 2018 Pasta dobra rzecz bo mozna od razu uzywac i nie trzeba juz obierac..jest jedno ale ...lodowka nie jest z gumy Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 10 Sierpnia 2018 Autor Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 10 Sierpnia 2018 Dzięki Sla100, też twą metodę wypróbuję na pewno, bo do słoiczka sporo się mieści, a do tego co opisałeś na pewno będzie Oki Nie mniej najbardziej lubię tak na świeżo, oddzielany od główki, taki najbardziej do mej wyobraźni przemawia . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@halusia@ Opublikowano 20 Sierpnia 2018 Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 20 Sierpnia 2018 Dzięki Sla100, też twą metodę wypróbuję na pewno, bo do słoiczka sporo się mieści, a do tego co opisałeś na pewno będzie Ok Mogę potwierdzić gdyż byłam posiadazką takiego słoiczka od Sylwka Cytuj Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzes7908 Opublikowano 27 Marca 2023 Zgłoś Udostępnij #16 Opublikowano 27 Marca 2023 Witam wszystkichCzy ktoś z SiB-ów może stosował do wędlin czosnek mrożony? Dostałem "trochę" czosnku i widzę że zaczyna puszczać kiełki więc myślę go obrać i zamrozić. Zastanawiam się czy po mrożeniu nie traci właściwości smakowych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Romeciarz Opublikowano 27 Marca 2023 Zgłoś Udostępnij #17 Opublikowano 27 Marca 2023 Używam takiego mrożonego czosnku. Wg mojej oceny nadaje się do wytwarzania naszych przysmaków. Cytuj wszystkiego smacznego Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzes7908 Opublikowano 27 Marca 2023 Zgłoś Udostępnij #18 Opublikowano 27 Marca 2023 Dzięki Kolego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
siwydymek Opublikowano 27 Marca 2023 Zgłoś Udostępnij #19 Opublikowano 27 Marca 2023 (edytowane) ...niestety targu z polskim czosnkiem "Harnaś" nie mam, a na rynku są tylko Chińskie lub Hiszpańskie erzace czosnkowe .A czy szwedzka gleba jest na tyle gorsza od polskiej, że nie da się tam tego Harnasia posadzić?Na pewno znajdziesz w Internecie info, jak się go sadzi i potem przechowuje. Klimat Szwecji jest bardziej surowy od polskiego, więc z przechowaniem też nie powinno być problemów. Jeśli nie masz własnej działki, to może ktoś zaprzyjaźniony wynajmie ci na próbę jedną grządkę w swoim ogródku Tu masz jeden z przykładów: Edytowane 27 Marca 2023 przez siwydymek Cytuj Nie po to człowiek żyje, żeby pracować, lecz po to pracuje, żeby żyć. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 28 Marca 2023 Zgłoś Udostępnij #20 Opublikowano 28 Marca 2023 Sverige , nie woem jak przechowujesz ,ja przywoze sobie czosnek z Pl , takie male "bukieciki" po 10 sztuk ,trzemam wsadzonu w szklanym wazonie na szafce . Do czasu zuzycia stanowia dekoracje .Mam jeszcze kilka glowek sa nie wyschniete , temperatura w kuchni 22-23 st.Jak trzymalam w lodowce to gnily ,w glinianym czosnkowuym specjalnym sliiku wysychaly .Nie wiem czemu bostaly tez kuchni .Moze przechowywane do gory nogami sie lepiej sprawdza . Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 28 Marca 2023 Autor Zgłoś Udostępnij #21 Opublikowano 28 Marca 2023 Masz rację Electro, ja też tak teraz robię, trzymam główki w szklanym słoju z niedomkniętą pokrywą, a słoik stoi w kuchennej szafce gospodarczej, i czosnek trzyma się doskonale. Przedtem też miałem takie kłopoty jak Ty, jednak teraz "Bingo", czosnek się nie psuje i nie wysycha, dzięki . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MariuszB Opublikowano 28 Marca 2023 Zgłoś Udostępnij #22 Opublikowano 28 Marca 2023 Od lat czosnek przechowuję w papierowych torbach w ciemnej szafce, oczywiście w kuchni... polecam ten sposób.Czasami również mrożę, tyle że w zamrażarce gdzie temperatura wynosi od -2 do -4, nie polecam głębokiego zamrażania. Cytuj Moja wędzarnia i pierwsze wyroby :-) https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=6185 Pozdrawiamy Wszystkie zadymiaczki i zadymiaczy :-) Jola i Mariusz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 28 Marca 2023 Autor Zgłoś Udostępnij #23 Opublikowano 28 Marca 2023 Próbowałem różnie, ale w szklanym słoju podobnie jak robi Electra, z dostępem powietrza, w ciemnej szafce oczywiście, okazał się najlepszy, i tak teraz przechowuję. Nie wysycha, nie gnije, i zachowuje świeżość . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.