Andyandy Opublikowano 30 Maja 2008 Autor Zgłoś Udostępnij #26 Opublikowano 30 Maja 2008 Andy! Mnie tylko z równowagi może mucha w rosole wyprowadzić he he, ale nic tak postępu nie przyśpiesza jak ......jak..... słuszna uwaga. Dzisiaj robię pstrągi ogromne ponad kilowe w pysznej przyprawie. Jutro wędzenie i trzy dni nad jeziorkiem zabawię więc teraz miodku na trunek przygotuję z dodatkiem cytryny odrobina wermutu i wódeczkę gorzką białą. Odpowiednio schłodzone i podane w ilości słusznej do znieczulenia komara ugryzień. Pozdrawiam :grin:Ps. Jedna flaszkę wódki gorzkiej rzołądkowej białej ( może być jedna na głowę ) dodaj dużą szklankę wermutu białego i soku z trzech średnich cytryn. ( szklanka ) A miodu do smaku przeważnie dwie łyżeczki. Silnie schłodzić +2st podawać dzbanami, a pić powoli z umiarem. Miodzio jest dobrze z ziołami do smaku uprzednio wymieszać z odrobiną wina. Zioła jak kto preferuje, ale z cytrynką muszą się zgadzać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kusy Opublikowano 30 Maja 2008 Zgłoś Udostępnij #27 Opublikowano 30 Maja 2008 Andyandy!A gdzie przepis na ten trunek!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek_ Opublikowano 30 Maja 2008 Zgłoś Udostępnij #28 Opublikowano 30 Maja 2008 Z tego co zauważyłem to polędwica dotyczy dwóch że tak powiem "wyrębów" jedno określenie dotyczy mięśnia najdłuższego grzbietu a drugie polędwiczki która znajduje się pod błoną. Temat wielokrotnie poruszany na forum, a jednak powraca i będzie powracał.Pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gonzo Opublikowano 30 Maja 2008 Zgłoś Udostępnij #29 Opublikowano 30 Maja 2008 Ps. Jedna flaszkę wódki gorzkiej rzołądkowej białej ( może być jedna na głowę ) dodaj dużą szklankę wermutu białego i soku z trzech średnich cytryn. ( szklanka ) A miodu do smaku przeważnie dwie łyżeczki. Silnie schłodzić +2st podawać dzbanami, a pić powoli z umiarem. Miodzio jest dobrze z ziołami do smaku uprzednio wymieszać z odrobiną wina. Zioła jak kto preferuje, ale z cytrynką muszą się zgadzać. Kusy czytaj do końca :smile: Chyba żeby Andyandy później dodał przepis to sorry :rolleyes: Pozdrawiam. Cytuj Carpe diem - raz kozie death Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kusy Opublikowano 30 Maja 2008 Zgłoś Udostępnij #30 Opublikowano 30 Maja 2008 Wysłałem zanim pojawił się P.S!Pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
basior_wol Opublikowano 24 Lipca 2008 Zgłoś Udostępnij #31 Opublikowano 24 Lipca 2008 Z tego co zauważyłem to polędwica dotyczy dwóch że tak powiem "wyrębów" jedno określenie dotyczy mięśnia najdłuższego grzbietu a drugie polędwiczki która znajduje się pod błoną. /quote] nie ma takiego elementu jak polędwica jest schab który otrzymujemy po podziale na elementy zasadnicze przy schabie "zamocowana" jest polędwiczka po wytrybowaniu schabu a fachowo nazywając po przeprowadzeniu rozbioru uzupełniającego otrzymujemy schab b/k z którego robimy wędzonkę jeżeli proces produkcji wykonamy za pomocą odpowiedniej receptury otrzymamy polędwice w tym przypadku jest to produkt jest również polędwica jako element zasadniczy tylnej ćwierćtuszy wołowej ale w wieprzowinie nie ma takiego elementu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lenio Opublikowano 25 Lipca 2008 Zgłoś Udostępnij #32 Opublikowano 25 Lipca 2008 zgadzam się z tobą- basior_wol- ale wtrakcie rozbioru tuszy wieprzowej natylnej ścianiejamy brzusznej tuszy licząc od 4-5 żebra aż do ogonówki znajduje się tz.polędwiczkaoczywiście polędwicy wieprzowej nie ma. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lenio Opublikowano 25 Lipca 2008 Zgłoś Udostępnij #33 Opublikowano 25 Lipca 2008 jestem nowy i zielony na forum i odrazu zauważyłem że fajnie sobie tu u wasrozmawiaci najwazniejsze to to że się nie kłucicie do pierwszej krwina innych stronach (nie mających nic wspólnego z zadymianiem,miesem,itp)spotykam się z takimi postami że aż wstydzę się że muszę a muszę tam byćmoże to i złudne odczucie ale wydaje mi się że dobrze trafiłemPozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JASIU Opublikowano 25 Lipca 2008 Zgłoś Udostępnij #34 Opublikowano 25 Lipca 2008 dobrze trafiłeś :grin: :grin: :grin: :wink:tu walczymy nie do pierwsze a ostatniej krwi :tongue: Cytuj wedzarnia z lodowki ,,dymogenerator MIratroche checi i jesz co lubisz ,a nie lubisz co jesz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
basior_wol Opublikowano 25 Lipca 2008 Zgłoś Udostępnij #35 Opublikowano 25 Lipca 2008 zgadzam się z tobą- basior_wol- ale w trakcie rozbioru tuszy wieprzowej natylnej ścianie jamy brzusznej tuszy licząc od 4-5 żebra aż do ogonówki znajduje się tz.polędwiczka oczywiście polędwicy wieprzowej nie ma. tak znajduje się przy schabie polędwiczka jak napisałem wyżej tylko to nie jest element zasadniczy tak jak schab, szynka czy karczek tylko polędwiczkę sprzedaje się razem ze schabem z kością tak samo nie ma czegoś takiego jak ogonówka chyba tylko tak sie nazywa produkt gotowy analogicznie jak polędwica to do tego celu wykorzystuje się jeden z mięśni szynki po rozbiorze anatomicznym mówi się kwiatek , mięsień kwiatowy czy jakoś tak przynajmniej tak mnie uczyli w szkole i zakładzie pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek z Bielska Opublikowano 25 Lipca 2008 Zgłoś Udostępnij #36 Opublikowano 25 Lipca 2008 problemy z nazewnictwem beda zawsze,poniewaz wystepuja nazwy technologiczne=zakladowe,sklepowe no i jeszcze regionalne... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bagno Opublikowano 25 Lipca 2008 Zgłoś Udostępnij #37 Opublikowano 25 Lipca 2008 ... a ja myślałem, że wszystko mamy już po układane w nazewnictwie, a tu masz... następna dyskusja. Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11022-kpps-czyli-klub-przyjaci%C3%B3%C5%82-pana-s/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
spec202 Opublikowano 25 Lipca 2008 Zgłoś Udostępnij #38 Opublikowano 25 Lipca 2008 Tak !!!! czyli co nie mamy polędwicy i koniec takie jest twoje zdanie ? Bo ja mam inne POLęDWICA TO ELEMENT WYKROJONY ZE SCHABU Z/K czyli wycięta z najdłuższego mięśnia grzbietu półtuszy wieprzowej i może być przekazany do dalszych procesów technologicznych jak też bezpośrednio do sprzedaży pod tą nazwą "polędwica wieprzowa bez kości) tak też jest z polędwiczką. Idę o zakład że nikt na tej stronce nie spotkał się z polędwiczką wp z/k w handlu,a wielu miało przyjemność nabycia niekoniecznie ze schabem z/k.Pozdrawiam :rolleyes: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bagno Opublikowano 25 Lipca 2008 Zgłoś Udostępnij #39 Opublikowano 25 Lipca 2008 Bo ja mam inne POLęDWICA TO ELEMENT WYKROJONY ZE SCHABU Z/K czyli wycięta z najdłuższego mięśnia grzbietu półtuszy wieprzowej i może być przekazany do dalszych procesów technologicznych jak też bezpośrednio do sprzedażyZgadzam się z tobą. W dawnych czasach nazwa funkcjonowała i w sklepie gdy klient chciał 1 kg polędwicy wieprzowej to, podali mu to co chciał. A obecnie funkcjonuje "schab b/k". Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11022-kpps-czyli-klub-przyjaci%C3%B3%C5%82-pana-s/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
basior_wol Opublikowano 25 Lipca 2008 Zgłoś Udostępnij #40 Opublikowano 25 Lipca 2008 Bo ja mam inne POLęDWICA TO ELEMENT WYKROJONY ZE SCHABU Z/K czyli wycięta z najdłuższego mięśnia grzbietu półtuszy wieprzowej i może być przekazany do dalszych procesów technologicznych jak też bezpośrednio do sprzedażyZgadzam się z tobą. W dawnych czasach nazwa funkcjonowała i w sklepie gdy klient chciał 1 kg polędwicy wieprzowej to, podali mu to co chciał. A obecnie funkcjonuje "schab b/k". może i kiedyś nazwa funkcjonowała nie wiem bo mam dopiero 20 lat ale w żadnej współcześnie wydanej książce nie ma takiej nazwy i tu nie ma nic do rzeczy kto ma jakie zdanie nomenklatur nie ustalają rzeźnicy tylko normy a norma mówi że element taki jak polędwica nie istnieje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 25 Lipca 2008 Zgłoś Udostępnij #41 Opublikowano 25 Lipca 2008 Basior, normy ustalają także jakość wędlin i wędzonek, i co to daje? Normy, normami, a zycie, życiem. :wink: Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
basior_wol Opublikowano 25 Lipca 2008 Zgłoś Udostępnij #42 Opublikowano 25 Lipca 2008 Basior, normy ustalają także jakość wędlin i wędzonek, i co to daje są + i - minusem jest to że możemy dodać do parówki papier toaletowy byle my się zgadzał skład chemiczny a plusem jest to że nie można nazwać kiełbasy baleronem mimo wszystko będę sie upierał przy swoim nazywanie polędwicą schabu to według mnie tak jak nazywanie baleronem karczku karczek to karczek a schab to schab proste pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 25 Lipca 2008 Zgłoś Udostępnij #43 Opublikowano 25 Lipca 2008 Dowolność nazw w handlu to chwyty markietyngowe . W rozbiorze zasadniczym półt. wp. oczywiście że nie występują nazwy polędwiczka wp. lub polędwica .Nazwy te pojawiają się dopiero przy wykrawaniu schabu ,dawniej trybowaniu i to brzmi dla mnie bardziej swojsko . W dokumentacjach miedzy oddziałowych nigdy nie pisano schab b/k tylko używano określenia polędwica na sop. polędwica na wędzoną. polędwica na łososiową. Dzisiaj to wszystko się upraszcza i skraca zwłaszcza w sklepach gdy panie sprzedający nie mają pojęcia o branży mięsnej. I mamy takie nazwy schab z kością i schab b/k . Zastanawia mnie dlaczego nie piszą polędwica wp.wędz.b/k lub polędwica sopocka b/k. Pozdrawiam Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 25 Lipca 2008 Zgłoś Udostępnij #44 Opublikowano 25 Lipca 2008 Ależ Basior, chłopie, nikt nie neguje takiego stanu rzeczy. :shock: Mamy to bardzo jasno i klarownie przedstawione (graficznie i tekstowo) na stronie głównej oraz tutaj, na forum. Po prostu wczesniejsze, umowne nazwanie polędwicą schabu przeznaczonego na wedzonkę, ułatwia rozeznanie młodym wiekiem i stażem zadymiaczom. Jest mniej powtarzających sie pytań i kazdy wie o co chodzi. :wink:Reszta jak pisze Mistrz Dziadek. Bardzo uwaznie czytaj jego posty - wiele sie nauczysz, a zdobyta wiedza przyda Ci sie na studiach. Zachęcam. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JASIU Opublikowano 25 Lipca 2008 Zgłoś Udostępnij #45 Opublikowano 25 Lipca 2008 Bardzo uwaznie czytaj jego posty - wiele sie nauczysz, a zdobyta wiedza przyda Ci sie na studiach. Zachęcam.brawo!!!1 Cytuj wedzarnia z lodowki ,,dymogenerator MIratroche checi i jesz co lubisz ,a nie lubisz co jesz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
basior_wol Opublikowano 25 Lipca 2008 Zgłoś Udostępnij #46 Opublikowano 25 Lipca 2008 Reszta jak pisze Mistrz Dziadek. Bardzo uwaznie czytaj jego posty - wiele sie nauczysz, a zdobyta wiedza przyda Ci sie na studiach. Zachęcam. z pewnością skorzystam :grin: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wnuczek Opublikowano 25 Lipca 2008 Zgłoś Udostępnij #47 Opublikowano 25 Lipca 2008 @basior_wol podam przykład z innej branży. Kombinerki to nazwa potoczna. W nazewnictwie technicznym powinno być "szczypce uniwersalne". Nie wnikaj w nazewnictwo, ważne aby było smacznie, zdrowo i kalorycznie. :grin: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
basior_wol Opublikowano 25 Lipca 2008 Zgłoś Udostępnij #48 Opublikowano 25 Lipca 2008 dobra poddaje się :???: :???: :???: :???: nie mam racji trudno koniec tematu oświadczam wszem i wobec że już nigdy nie zwrócę uwagi gdy ktoś nazwie schab polędwicą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 26 Lipca 2008 Zgłoś Udostępnij #49 Opublikowano 26 Lipca 2008 A może kucharze w tym nazewnictwie nabroili . Bo produktem bardzo smacznym jest kotlet schabowy, wiadomo nazwa pochodzi od elementu, schab z odpowiednio przyciętymi kośćmi i ten kotlet jest z kością .Teraz praktycznie robi się kotlet z wykrojonej ze schabu polędwicy uważam że może powinien nazywać się kotlet polędwicowy.A może my wszyscy mamy rację bo cóż jak go zwał to zwał ale to ten sam kawałek mięsa . Może nazwa schab b/k jest bardziej abstrakcyjna bo dokonuje się tutaj cud. Zawieszam kawałek schabu b/k do wędzarni i pod płachtą w dymie i cieple po pewnym czasie następuje cudowne przemienienie uzyskuję nowy produkt polędwicę ,Tylko jak ja ten cud wytłumaczę moim wnuczkom .Pozdrawiam Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 26 Lipca 2008 Zgłoś Udostępnij #50 Opublikowano 26 Lipca 2008 A ludzie naśmiewają się z Tuska że cudów nie będzie a tu proszę Dziadek ma już swój cud. :grin: Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.