Skocz do zawartości

Wędliny domowe - forum korzysta z plików cookies. Więcej informacji znajdziesz na stronie: Polityka prywatności. W celu usunięcia tej wiadomości kliknij:    Akceptuję użycie plików cookies

Witaj na forum Wędzarniczej Braci


Logowanie » 

Rejestracja
Na naszym forum, tak jak na większości innych, musisz się zarejestrować by móc korzystać z wszystkich funkcji dostępnych dla użytkowników.

To bardzo prosta procedura, która zajmie Ci tylko chwilę, a dzięki temu będziesz mógł korzystać z dodatkowych funkcji niedostępnych dla użytkowników niezalogowanych.

Zakładając swoje konto będziesz mógł między innymi:
- rozpoczynać nowe tematy na forum,
- odpowiadać na posty innych,
- przeglądać załączone do postów zdjęcia,
- wysyłać prywatne wiadomości do innych użytkowników,
- dostawać powiadomienia o nowych postach.

Zachęcamy do rejestracji!!!
 

Zdjęcie

Rozpałki do grilla, wędzarni, ogniska, kominka i pieca


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
18 odpowiedzi w tym temacie

#1 Maxell

Maxell

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 25413 postów
  • MiejscowośćBełchatów

Napisano 26 sie 2018 - 11:55

Na ostatnim zlocie w Napoleonowie, Kolega Leszek Kosarzecki obdarował mnie kilkoma próbkami rozpałek do grilla, wędzarni, ogniska, kominka i pieca. Grillman'i twierdzili, że są to najlepsze w tej chwili podpałki na polskim rynku. Rozpalają np. mokre kłody drewna dzięki temperaturze palenia ok 850 st.C. i czasie palenia sięgającemu ok. pół godziny.

Nie jestem przedstawicielem producenta, ani nie robię płatnej reklamy firmie X-FIRE.

Proponuję po prostu gotowe rozwiązania rekomendowane przez ludzi, którzy na codzień paraja się grillowaniem i wędzeniem.

 

Zapraszam na stronę: https://www.x-fire.eu

 

PS.

Koniec ważności certyfikatu powoduje taki komunikat. Prosze jednak sie nie przejmować, wchodząc na stronę klikając na szczegóły/przejdź do strony sieci web.


Użytkownik Maxell edytował ten post 26 sie 2018 - 11:58


#2 karolszymczak

karolszymczak

    Uzależniony od forum

  • **VIP-Organizator**
  • 6260 postów

Napisano 26 sie 2018 - 12:00

Nie można wejść na stronę.Pojawia się komunikatt strona prywatna.

#3 Maxell

Maxell

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 25413 postów
  • MiejscowośćBełchatów

Napisano 26 sie 2018 - 12:01

Kliknij na szczegóły i przejdź do strony sieci web 



#4 krzysio59

krzysio59

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 155 postów
  • MiejscowośćSkalbmierz/Świnoujście

Napisano 26 sie 2018 - 16:08

Składnik rozpałki parafina-opopochodne, to tak jakby rozpalać ropą.



#5 paweljack

paweljack

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 5859 postów

Napisano 26 sie 2018 - 16:35

Jeszcze jakiś czas temu Leszek rozpalał palnikiem gazowym pod pstrągi i uważał, że to najlepszy sposób. ;)

#6 krzysio59

krzysio59

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 155 postów
  • MiejscowośćSkalbmierz/Świnoujście

Napisano 26 sie 2018 - 19:44

Palnik gazowy lub opalarka-to jest to.



#7 ziezielony

ziezielony

    Weteran

  • **VIP**
  • 2013 postów

Napisano 27 sie 2018 - 18:07

:) dla mniej zaawansowanych denaturat i drzazg niewiele 🤗

#8 TOSHIBA

TOSHIBA

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1739 postów
  • MiejscowośćZürich / Poznań

Napisano 27 sie 2018 - 20:05

Też nie jestem zwolennikiem podpałek do rozpalania grilla czy wędzarni (do rozpalania pieca CO lub kominka to co innego tam zapach parafiny czy inny chemiczny nie przeszkadza mi). Generalnie wszystkie są na ropopochodnych składnikach.

Opalarka elektryczna nie jest zła, ale ze względu na niska moc (max 2 do 2,5 kW) też nie używam.

Za to palnik gazowy z dobrze wyregulowanym powietrzem żeby nie kopcił, to jest to.

Nawet słabe palniki maja już 5 kW, a co dopiero te 14 kW.

Drewno zamienia się w węgiel drzewny zanim zapali się  :laugh:  :D (*żart)

A tak naprawdę, trwa to króciutko 

Za to rozpalanie płynami łatwopalnymi (szczególni o niskiej temperaturze zapłonu) może skończyć się nieco źle (a te o wyższej temperaturze zapłonu czyli trochę mniej niebezpieczne  po prostu śmierdzą)  tak że osobiście nie polecam 


Użytkownik TOSHIBA edytował ten post 27 sie 2018 - 20:25


#9 piotrasta

piotrasta

    Nowicjusz

  • Użytkownicy
  • 5 postów
  • Miejscowośćbydgoszcz

Napisano 18 wrz 2018 - 00:06

Osobiście używam opalarki i jest ok. Podpałki szczególnie te najtańsze po porostu śmierdzą.



#10 Gregtom

Gregtom

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 4249 postów
  • MiejscowośćDortmund-Rawicz

Napisano 18 wrz 2018 - 15:09

Kilka kawalkow recznika popierowego, pognieconego w dloni oraz kilka lyzek oleju roslinnego.!
Najtaniej i najzdrowiej ze 100%-wa gwarancja.!
Rozpalka trwa nieco dluzej ale jest za to bez niebezpiecznych czy latwopalnych substancji.. Polecam. 😉

#11 Woytas

Woytas

    Pasjonat

  • Użytkownicy
  • 589 postów
  • MiejscowośćSzczecin

Napisano 19 wrz 2018 - 17:51

Żadna filozofia rozpalić ogień bez podpałki. Z drewna sosnowego lub świerkowego robimy ze dwie 'miotełki" które zapalają się od zapałki i podkładamy na nie gałązki i mamy ogień. 



#12 EAnna

EAnna

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 7845 postów
  • MiejscowośćTychy

Napisano 19 wrz 2018 - 17:53

Z drewna sosnowego lub świerkowego robimy ze dwie 'miotełki" które zapalają się od zapałki i podkładamy na nie gałązki i mamy ogień. 

Stary harcerz  :thumbsup:  :clap:  



#13 Woytas

Woytas

    Pasjonat

  • Użytkownicy
  • 589 postów
  • MiejscowośćSzczecin

Napisano 19 wrz 2018 - 17:59

 

Z drewna sosnowego lub świerkowego robimy ze dwie 'miotełki" które zapalają się od zapałki i podkładamy na nie gałązki i mamy ogień. 

Stary harcerz  :thumbsup:  :clap:  

 

No no tylko nie stary.  :D



#14 andrzej k

andrzej k

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 11999 postów
  • MiejscowośćPobiedziska

Napisano 19 wrz 2018 - 21:19

Żadna filozofia rozpalić ogień bez podpałki.

 

 

Ja to robię palniczkiem na propan- butan z małej butli .  W każdej pogodzie .... bez problemowo .:D  Butla 2kg wystarczy śmiało ponad rok .



#15 electra

electra

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 4914 postów
  • MiejscowośćSztokholm

Napisano 21 wrz 2018 - 11:29

Rozpalic gryl to zaden problem , najgorsze jest to ze ludzie nie daja czasu weglom zeby sie zarzyly a chce grylowac za 2 min , i wtedy to i podpalka i rozne nafty i inne podpalki ida w ruch ..ogien sie pali 2 metrowy a na nim juz mieso sie osmala... :facepalm:



#16 miro

miro

    Uzależniony od forum

  • **VIP Junior**
  • 13587 postów

Napisano 21 wrz 2018 - 11:51

Używam opalarki do drewna.

#17 El komendante

El komendante

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 140 postów
  • MiejscowośćWyspa Uznam

Napisano 29 wrz 2018 - 16:24

Moi załoganci z Filipin jak pieką prosiaczka na korbie to do rozpalenia węgla drzewnego używają diesla lub ksylenu lub innego rozcieńczalnika do farb.

Pod koniec pieczenia żeby skórka była "crunchy" na węgle rzucają pogniecione gazety albo karton do szybkiego uzyskania płomienia.

Ja używam palnika gazowego, pewnie jest coś lepszego ale dla mnie palnik jest OK.

Pozdrawiam z portu Moa na upalnej Kubie.



#18 andrzej k

andrzej k

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 11999 postów
  • MiejscowośćPobiedziska

Napisano 29 wrz 2018 - 17:22

Pozdrawiam z portu Moa na upalnej Kubie.

 

 

Ja również pozdrawiam ze słonecznej .... jednak już jesiennej Wielkopolski . :D



Sponsor

Sponsor
  • Reklama

#19 sonicsquad

sonicsquad

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 106 postów
  • MiejscowośćWrocław

Napisano 30 wrz 2018 - 22:00

Na początku roku kupiłem palnik gazowy na kartusze. Jeden wkład kosztuje u nas 5 zł na placu i starczył mi juz na 7 wędzeń i 4 grille a połowy nie wytraciłem...



Sponsor

Sponsor
  • Reklama



Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych