Witaj na forum Wędzarniczej Braci

To bardzo prosta procedura, która zajmie Ci tylko chwilę, a dzięki temu będziesz mógł korzystać z dodatkowych funkcji niedostępnych dla użytkowników niezalogowanych.
Zakładając swoje konto będziesz mógł między innymi:
- rozpoczynać nowe tematy na forum,
- odpowiadać na posty innych,
- przeglądać załączone do postów zdjęcia,
- wysyłać prywatne wiadomości do innych użytkowników,
- dostawać powiadomienia o nowych postach.
Zachęcamy do rejestracji!!!

Napisano 18 gru 2006 - 21:21
Napisano 18 gru 2006 - 22:19
zapomnialem zapytac o jeszcze jedno mianowicie : slyszalem ze po spazeniu wedzonek powinno sie je zahartowac w zimnej wodzie czy to prawda ????????
Eisenberger bez obaw możesz, a nawet powinieneś zahartować w zimniej wodzie, wędzonki są smaczne, soczyste, itp.,(zanurzyć w zimnej wodzie 6-10minut) :smile: Doradzam abyś dużo czytał na temat wędzonek, wspaniale i dokładnie jest opisane. Jest to rzeka wiedzy.
:smile:
Napisano 19 gru 2006 - 11:30
Napisano 19 gru 2006 - 15:45
Sam się zdziwisz jakie będą pyszne :grin: . Moja porada po uwędzeniu i ewentualnym parzeniu pozwól wędlinom troche odpocząć tzn. poczekaj do następnego dnia żeby dobrze ostygły oraz przewietrzyły się troche. Dopiero wtedy spróbuj. Bezpośrednio z wędzarki mają bardzo wyraźny smak dymu i to może trochę zepsuć pierwsze wrażenia smakowe. Oczywiście komuś innemu może to nie przeszkadzać.
Napisano 19 gru 2006 - 18:00
Witam Wlasnie teraz parze szynki po uwedzeniui potem zostawiam az całosc wystygnie bez wyciagania miesa Bedzie to juz rano i potem do lodowki na pare godzin i gotowe SWzynka jest bardzo soczysta Pozdrawiam serdecznieWitaj eisenberger,
Sam się zdziwisz jakie będą pyszne :grin: . Moja porada po uwędzeniu i ewentualnym parzeniu pozwól wędlinom troche odpocząć tzn. poczekaj do następnego dnia żeby dobrze ostygły oraz przewietrzyły się troche. Dopiero wtedy spróbuj. Bezpośrednio z wędzarki mają bardzo wyraźny smak dymu i to może trochę zepsuć pierwsze wrażenia smakowe. Oczywiście komuś innemu może to nie przeszkadzać.
EDIT:
Zapomniałem dodać że masz świętą racje że nie należy parzyć bezpośrednio po uwędzeniu Ja jak przywiozłem rano to dopiero teraz parzę i cały dzień odpoczywały. Często parzę dopiero na drugi dzień
Napisano 19 gru 2006 - 19:11
a to niby dlaczego?...nie należy parzyć bezpośrednio po uwędzeniu
chyba źle zrozumiałeś wypowiedź kolegi enro_o2 - chodziło mu o to że nie należy zaczynać jedzenia bezpośrednio po parzeniu
Napisano 19 gru 2006 - 19:14
Napisano 19 gru 2006 - 19:16
że parzenie z tego co czytałem to kolejny proces po wędzeniu ,
wykonywany po jego zakończeniu bezpośrednio a nie po kilku dniach
No chy ba że ktoś ma jakieś nowe odkrycia i doświadczenia :idea:
Napisano 19 gru 2006 - 21:29
Napisano 19 gru 2006 - 21:37
Dla mnie nie ma nic smaczniejszego jak kiełbaska prosto z wędzaka czy boczuś ze świeżym chlebkiem.
Niebo w gebie. :grin: :grin: :grin: :grin:
Miro

Napisano 19 gru 2006 - 21:39
każdy ma swój smak :-)
pozdrawiam serdecznie
Napisano 19 gru 2006 - 21:53
I tu to ja się nie zgodzę z twoją opinią.
Dla mnie nie ma nic smaczniejszego jak kiełbaska prosto z wędzaka czy boczuś ze świeżym chlebkiem.
Niebo w gebie. :grin: :grin: :grin: :grin:
Miro
:smile: Miro: każdy robi według swojego uznania. :wink:
:smile: Jednak coś jest w tym, gdy kończę wędzenie zawsze lubię spróbować, :tongue: szczególnie cienkie końcowe fragmenty wędzonek np.: szyneczki, boczku, baleronu...., to nic że jest troszkę słonawe, :smile: ale to ma swój zmysł, smak. :tongue: Kiełbasę (jest zapiekana), gdy ją łamię charakterystyczny trzask i czuje jej zapach dymu i wsadu z przyprawami. :smile: Może to jest śmieszne dla innych, ale nie dla (wędzarzy nie tylko), co wkładają wiele serca i trudu by wyszło jak najlepiej. :smile:
Napisano 19 gru 2006 - 23:33
Normalnie nie da się tego zapomnieć.
To kwintesencja całego procesu produkcji wędzonek.
I jak tu samemu nie kiełbasić. :grin:
A żal tych którym nie będzie dane spróbować tego boskiego smaku.
Miro

Napisano 20 gru 2006 - 00:05
Tak Derex i ten tłuszczyk wyciekający z kiełbaski.
To kwintesencja całego procesu produkcji wędzonek.
I jak tu samemu nie kiełbasić. :grin:
A żal tych którym nie będzie dane spróbować tego boskiego smaku.
Miro
Miro zgadzam się z tym że: " I jak tu samemu nie kiełbasić. :grin:
A żal tych, którym nie będzie dane spróbować tego boskiego smaku".
:smile: Właśnie już w czwartek zaczynam wędzenie, kiełbasy, baleronu, schabu. Szynka będzie na Nowy Rok, (osobno wędzona) i tradycyjnie : :tongue: :smile: .
:???: :smile: Zapomniałem że czerwone i białe wino już jest,+ "Cytrynówka" (tradycyjne), :blush: :smile:
Nie oto mi chodzi żeby ….?. to ma być degustacja :smile:
Napisano 20 gru 2006 - 09:38
Masz na myśli ten pyszny, lekko słonawy, aromatyczny boski soczek?Tak Derex i ten tłuszczyk wyciekający z kiełbaski.
Też go uwielbiam

Przyznam się nawet, że zdarza mi się zlizywać z deski do krojenia to co wycieknie :grin:
Normalnie nie mogę się powstrzymać, jakieś zwierzę ze mnie wtedy wyłazi. Ale widzę, że z resztą rodziny też nie jest najlepiej, bo przynajmniej kilogram jeszcze ciepłych mięsek i kiełbasek znika od razu.
Napisano 20 gru 2006 - 18:55
Bez przesady :!: ale sugeruję w koncowej fazie nieco "destylatu"
Wyostzra zmysły i apetyt :grin: :grin: :grin:
Napisano 27 gru 2006 - 01:11

--
Smoczny Smok

Napisano 27 gru 2006 - 18:00
Napisano 27 gru 2006 - 18:53
To się nie nazywa hartowanie szynek tylko schładzanie w wodzie do temperatury 40stC
Szynki parzone schładzamy w wodzie po to, aby nie wyschły i nie stały się suche i do 40stC
Dlatego aby szynki mogły odparować, co powoduje lepszą trwałość wędzonek parzonych
Pozdrawiam
Sponsor
Napisano 27 gru 2006 - 20:02
Również z jednym lub większą ilością słów kluczowych: parzenie
Domowy wyrób wędlin →
Wędzonki →
Moje pierwsze, poważne wędzenie szynekNapisany przez Tom&Ala, 17 lis 2019 ![]() |
|
![]()
|
|
Domowy wyrób wędlin →
Podstawy technologii →
Obróbka cieplna →
Po co parzy się wędzonki?Napisany przez tetrusszym, 12 kwi 2016 ![]() |
|
![]()
|
|
Domowy wyrób wędlin →
Podstawy technologii →
Obróbka cieplna →
Parzenie wyrobów wędzonych...Napisany przez zieloneq, 03 kwi 2016 ![]() |
|
![]()
|
|
Domowy wyrób wędlin →
Wędzonki →
Boczek wedzony parzony - Sous Vide pytanieNapisany przez KenzoHusky, 19 gru 2015 ![]() |
|
![]()
|
|
Domowy wyrób wędlin →
Konserwy →
Szynkowar temperatury i czasy parzenia.Napisany przez KURP, 03 paź 2015 ![]() |
|
![]()
|
Użytkownicy przeglądający ten temat: 0
0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych