Skocz do zawartości

Parzenie wędzonek - pytania!!


eisenberger

Rekomendowane odpowiedzi

  • Odpowiedzi 110
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

 

 

do parzenia szynek też chyba lepszy szerszy - łatwiej " odławiać wyrośnięte sztuki" ;)

 

 Bardzo szybko się rozwijasz i zapewne będziesz chciał zrobić  szynkę z nogą  i wtedy najlepszy garnek wysoki bo noga przy parzeniu  się nie mieści .

 

 

Pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

A może rozważ parzenie w wędzarni?

Co prawda ja obecnie szukam rozwiązania dla większej komory, ale dla takiej zwykłej to ci powiem że generator pary z odkurzacza piorącego, powinien spokojnie dać radę.

 

Naprawiam teraz taki odkurzacz i jak widać na zdjęciu praktycznie masz komplet:

- generator

- pompka

- sterowanie elektroniczne

 

Kupisz taką używkę za śmieszne pieniądze.

 

post-39755-0-44932100-1496597793_thumb.jpg

 

 

 

 

Edytowane przez miro

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Za mała wydajność generatora pary ... juz Ci kiedyś pisałem tylko taki od kabiny z sauną jesli chcesz kombinować ...

 

Wysłane z mojego ALE-L21 przy użyciu Tapatalka

Robert
601353601
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 6 miesięcy temu...

Dzień Dobry. Pozwolę się podłączyć, bo szukałem tematu parzenia i chłodzenia później zimną wodą.

Gdzieś, nie wiem czy tu, czy w innym miejscu, czytałem na ten temat i widziałem zdjęcie, na którym pojemnik z wodą był dodatkowo zasypany kostkami lodu. Czy to dobry pomysł, czy raczej nie?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 8 miesięcy temu...

Witajcie

 

Mam pytanie co do parzenia, za każdym razem jak parze robię to w wodzie 80 stopni az do uzyskania 68 st w środku.

 

Właśnie przeczytałem iż Dziadek sugeruje aby wrzucić wędzonki do gotującej się wody, trzymać tak ok 10 min a pozniej zejsc temperaturą do 80.

 

Czy ktoś stosuje tą metodę, jeśli tak to czy ona minimalizuje efekt odejścia soków ze środka?

Edytowane przez Bee Gees
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Właśnie przeczytałem iż Dziadek sugeruje aby wrzucić wędzonki do gotującej się wody, trzymać tak ok 10 min a pozniej zejsc temperaturą do 80.   Czy ktoś stosuje tą metodę, jeśli tak to czy ona minimalizuje efekt odejścia soków ze środka?  

 

Ja stosuję, ale to jest sposób na parzenie dużych szynek w wadze ok.5kg.W przypadku małych np. kulki robisz dobrze .

Edytowane przez arkadiusz

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Witam wszystkich.

 

Chciałem dzięki Wam poznać technologię parzenia surowego mięsa. O ile mniej - więcej wiem w jakich temperaturach wody i do ilu stopni w środku parzyć mięso wędzone, o tyle nie wiem praktycznie nic o technologii parzenia surowego mięsa. Chodzi mi o takie mięsa jak baleron, boczek, polędwica, szynka. Czy ktoś z Was mógłby mi podać konkretne temperatury parzeń każdego z tych mięs ( temperatura wody i w środku wyrobu ) ? Czy należy je przed parzeniem gotować? Jeśli tak to ile?

 

Będę wdzięczny za wskazówki :)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

Czy należy je przed parzeniem gotować?
  

co masz na mysli bo ja nie rozumiem . moze dlatego dostales takie linki zeby w nich przeczytac o podstawach.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

Chodzi mi o takie mięsa jak baleron, boczek, polędwica, szynka. Czy ktoś z Was mógłby mi podać konkretne temperatury parzeń każdego z tych mięs ( temperatura wody i w środku wyrobu )

 

Na wstępie zaznaczę, że mam garnek elektryczny więc mam łatwiej ustawić temperaturę, ale to akurat nie ma znaczenia ;)

Wodę podgrzewam do 83-85*C i wrzucam wędzonki... na wyświetlaczu ustawiam 75*C i w takiej temperaturze parzę do:

baleron: 67-68*C

boczek: 67-68*C

polędwicę: 63-65*C

szynkę: 65-66*C

 

wszystkie temperatury w środku wyrobu :cool: 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

Czy należy je przed parzeniem gotować?

co masz na mysli bo ja nie rozumiem . moze dlatego dostales takie linki zeby w nich przeczytac o podstawach.

Mam na myśl to, czy przed rozpoczęciem parzenia należy surowe mięso gotować, czyli wrzucić do wody o temperaturze 100 stopni, a dopiero potem je parzyć, czyli zmniejszyć temperaturę ze 100 stopni do temperatury w jakiej zwyczajowo parzy się konkretne mięso.

 

[Dodano: 28 sie 2018 - 14:06]

 

Chodzi mi o takie mięsa jak baleron, boczek, polędwica, szynka. Czy ktoś z Was mógłby mi podać konkretne temperatury parzeń każdego z tych mięs ( temperatura wody i w środku wyrobu )

Na wstępie zaznaczę, że mam garnek elektryczny więc mam łatwiej ustawić temperaturę, ale to akurat nie ma znaczenia ;)

Wodę podgrzewam do 83-85*C i wrzucam wędzonki.. na wyświetlaczu ustawiam 75*C i w takiej temperaturze parzę do:

baleron: 67-68*C

boczek: 67-68*C

polędwicę: 63-65*C

szynkę: 65-66*C

 

wszystkie temperatury w środku wyrobu :cool:

Tylko, że ja nie pytam o wędzonki, a o surowe mięso :)

Edytowane przez Bee Gees
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

surowe mieso ( rozumiem ze ma byc do zjedzenia jako sztuka miesa a nie jako podstawa do zup lub sosu ) , tak na logike to mieso nalezy parzyc wedlog takich samych zalecen jak wedzonki , jedynie tylko dodac soli bo inaczej to bedzie bez smaku .

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

Tylko, że ja nie pytam o wędzonki, a o surowe mięso

 

 

 

Chodzi mi o takie mięsa jak baleron, boczek, polędwica, szynka.
 

 

Nic z tego nie rozumiem o co pytasz, bo wymienione przez ciebie produkty są wędzone?

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Kamil_1 Dzięki. Za odpowiedź. Chodzi mi o samą technologię parzenia ( pomijam kwestię smaku ). Bo na przykład taki oto 7 post który napisał arkadiusz z tego tematu https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5518-parzenie/ mówi, że najpierw należy gotować... Więc pozostaje pytanie. Czy pozostaje pytanie wyjściowe czy inne mięsa należy przed parzeniem też gotować?

 

[Dodano: 28 sie 2018 - 14:29]

 

Tylko, że ja nie pytam o wędzonki, a o surowe mięso

 

Chodzi mi o takie mięsa jak baleron, boczek, polędwica, szynka.

 

Nic z tego nie rozumiem o co pytasz, bo wymienione przez ciebie produkty są wędzone?

Nie są wędzone. Są surowe. Dlatego pytam o technologię parzenia surowego mięsa a nie wędzonego. Edytowane przez Bee Gees
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

baleron to nie mieso a schab karkowy b kosci

Szynki wkladamy do 100 st C ale zdaje sie tylko wtedy gdy sa powyzej 5 kg

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

baleron to nie mieso a schab karkowy b kosci

Szynki wkladamy do 100 st C ale zdaje sie tylko wtedy gdy sa powyzej 5 kg

 

Jak zwał tak zwał, chodzi o technologię parzenia...

Zgodnie z postem 10 powyżej podlinkowanego przeze mnie tematu nic nie ma o wadze szynki, więc czy ta reguła na pewno dotyczy szynek o takiej wadze, czy każdej?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

@pablos83, w tym wypadku jest roznica bo mowiac baleron sugerujesz jak widzisz wszystkim ze masz na mysli wedzonki .

Tak samo jak w sklepie proszac o baleron nie dostaniesz karkowki :) i  odwrotnie 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Może inaczej.

Jaki produkt finalny chcesz uzyskać?

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

no to juz napisalam Ci wczesniej ze czasy i temperatury w srodku miesa  zapewne beda jak przy wedzonkach.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.