binio1111 Opublikowano 4 Czerwca 2017 Zgłoś Udostępnij #51 Opublikowano 4 Czerwca 2017 Ok , to dzięki za informację . Do Markoserwisa też się odezwę - dziękuję za pomoc Cytuj Ja się roboty nie boję, tylko ludzi mi dajcie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 4 Czerwca 2017 Zgłoś Udostępnij #52 Opublikowano 4 Czerwca 2017 do parzenia szynek też chyba lepszy szerszy - łatwiej " odławiać wyrośnięte sztuki" Bardzo szybko się rozwijasz i zapewne będziesz chciał zrobić szynkę z nogą i wtedy najlepszy garnek wysoki bo noga przy parzeniu się nie mieści . Pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 4 Czerwca 2017 Zgłoś Udostępnij #53 Opublikowano 4 Czerwca 2017 (edytowane) A może rozważ parzenie w wędzarni?Co prawda ja obecnie szukam rozwiązania dla większej komory, ale dla takiej zwykłej to ci powiem że generator pary z odkurzacza piorącego, powinien spokojnie dać radę. Naprawiam teraz taki odkurzacz i jak widać na zdjęciu praktycznie masz komplet:- generator- pompka- sterowanie elektroniczne Kupisz taką używkę za śmieszne pieniądze. Edytowane 4 Czerwca 2017 przez miro Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
binio1111 Opublikowano 4 Czerwca 2017 Zgłoś Udostępnij #54 Opublikowano 4 Czerwca 2017 Czyli parzymy po wędzeniu gorącą parą o temp 80º? Cytuj Ja się roboty nie boję, tylko ludzi mi dajcie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roger Opublikowano 4 Czerwca 2017 Zgłoś Udostępnij #55 Opublikowano 4 Czerwca 2017 Za mała wydajność generatora pary ... juz Ci kiedyś pisałem tylko taki od kabiny z sauną jesli chcesz kombinować ... Wysłane z mojego ALE-L21 przy użyciu Tapatalka Cytuj Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bonifacy111 Opublikowano 11 Grudnia 2017 Zgłoś Udostępnij #56 Opublikowano 11 Grudnia 2017 Dzień Dobry. Pozwolę się podłączyć, bo szukałem tematu parzenia i chłodzenia później zimną wodą.Gdzieś, nie wiem czy tu, czy w innym miejscu, czytałem na ten temat i widziałem zdjęcie, na którym pojemnik z wodą był dodatkowo zasypany kostkami lodu. Czy to dobry pomysł, czy raczej nie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MGS Opublikowano 24 Sierpnia 2018 Zgłoś Udostępnij #57 Opublikowano 24 Sierpnia 2018 (edytowane) Witajcie Mam pytanie co do parzenia, za każdym razem jak parze robię to w wodzie 80 stopni az do uzyskania 68 st w środku. Właśnie przeczytałem iż Dziadek sugeruje aby wrzucić wędzonki do gotującej się wody, trzymać tak ok 10 min a pozniej zejsc temperaturą do 80. Czy ktoś stosuje tą metodę, jeśli tak to czy ona minimalizuje efekt odejścia soków ze środka? Edytowane 24 Sierpnia 2018 przez Bee Gees Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 24 Sierpnia 2018 Zgłoś Udostępnij #58 Opublikowano 24 Sierpnia 2018 (edytowane) Właśnie przeczytałem iż Dziadek sugeruje aby wrzucić wędzonki do gotującej się wody, trzymać tak ok 10 min a pozniej zejsc temperaturą do 80. Czy ktoś stosuje tą metodę, jeśli tak to czy ona minimalizuje efekt odejścia soków ze środka? Ja stosuję, ale to jest sposób na parzenie dużych szynek w wadze ok.5kg.W przypadku małych np. kulki robisz dobrze . Edytowane 24 Sierpnia 2018 przez arkadiusz Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pablos83 Opublikowano 28 Sierpnia 2018 Zgłoś Udostępnij #59 Opublikowano 28 Sierpnia 2018 Witam wszystkich. Chciałem dzięki Wam poznać technologię parzenia surowego mięsa. O ile mniej - więcej wiem w jakich temperaturach wody i do ilu stopni w środku parzyć mięso wędzone, o tyle nie wiem praktycznie nic o technologii parzenia surowego mięsa. Chodzi mi o takie mięsa jak baleron, boczek, polędwica, szynka. Czy ktoś z Was mógłby mi podać konkretne temperatury parzeń każdego z tych mięs ( temperatura wody i w środku wyrobu ) ? Czy należy je przed parzeniem gotować? Jeśli tak to ile? Będę wdzięczny za wskazówki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 28 Sierpnia 2018 Zgłoś Udostępnij #60 Opublikowano 28 Sierpnia 2018 https://wedlinydomowe.pl/akademia-dziadka [Dodano: 28 sie 2018 - 08:54] https://wedlinydomowe.pl/dla-poczatkujacych Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pablos83 Opublikowano 28 Sierpnia 2018 Zgłoś Udostępnij #61 Opublikowano 28 Sierpnia 2018 (edytowane) Super... Tylko, że żaden z podlinkowanych działów / tematów nie odpowiada na zadane przeze mnie pytania... Tak więc nadal szukam odpowiedzi i za rzetelne odpowiedzi będę bardzo wdzięczny. Edytowane 28 Sierpnia 2018 przez pablos83 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 28 Sierpnia 2018 Zgłoś Udostępnij #62 Opublikowano 28 Sierpnia 2018 Czy należy je przed parzeniem gotować? co masz na mysli bo ja nie rozumiem . moze dlatego dostales takie linki zeby w nich przeczytac o podstawach. Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kamil_1 Opublikowano 28 Sierpnia 2018 Zgłoś Udostępnij #63 Opublikowano 28 Sierpnia 2018 Chodzi mi o takie mięsa jak baleron, boczek, polędwica, szynka. Czy ktoś z Was mógłby mi podać konkretne temperatury parzeń każdego z tych mięs ( temperatura wody i w środku wyrobu ) Na wstępie zaznaczę, że mam garnek elektryczny więc mam łatwiej ustawić temperaturę, ale to akurat nie ma znaczenia Wodę podgrzewam do 83-85*C i wrzucam wędzonki... na wyświetlaczu ustawiam 75*C i w takiej temperaturze parzę do:baleron: 67-68*Cboczek: 67-68*Cpolędwicę: 63-65*Cszynkę: 65-66*C wszystkie temperatury w środku wyrobu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pablos83 Opublikowano 28 Sierpnia 2018 Zgłoś Udostępnij #64 Opublikowano 28 Sierpnia 2018 (edytowane) Czy należy je przed parzeniem gotować? co masz na mysli bo ja nie rozumiem . moze dlatego dostales takie linki zeby w nich przeczytac o podstawach.Mam na myśl to, czy przed rozpoczęciem parzenia należy surowe mięso gotować, czyli wrzucić do wody o temperaturze 100 stopni, a dopiero potem je parzyć, czyli zmniejszyć temperaturę ze 100 stopni do temperatury w jakiej zwyczajowo parzy się konkretne mięso. [Dodano: 28 sie 2018 - 14:06] Chodzi mi o takie mięsa jak baleron, boczek, polędwica, szynka. Czy ktoś z Was mógłby mi podać konkretne temperatury parzeń każdego z tych mięs ( temperatura wody i w środku wyrobu )Na wstępie zaznaczę, że mam garnek elektryczny więc mam łatwiej ustawić temperaturę, ale to akurat nie ma znaczenia Wodę podgrzewam do 83-85*C i wrzucam wędzonki.. na wyświetlaczu ustawiam 75*C i w takiej temperaturze parzę do:baleron: 67-68*Cboczek: 67-68*Cpolędwicę: 63-65*Cszynkę: 65-66*C wszystkie temperatury w środku wyrobu Tylko, że ja nie pytam o wędzonki, a o surowe mięso Edytowane 28 Sierpnia 2018 przez Bee Gees Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 28 Sierpnia 2018 Zgłoś Udostępnij #65 Opublikowano 28 Sierpnia 2018 surowe mieso ( rozumiem ze ma byc do zjedzenia jako sztuka miesa a nie jako podstawa do zup lub sosu ) , tak na logike to mieso nalezy parzyc wedlog takich samych zalecen jak wedzonki , jedynie tylko dodac soli bo inaczej to bedzie bez smaku . Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 28 Sierpnia 2018 Zgłoś Udostępnij #66 Opublikowano 28 Sierpnia 2018 Tylko, że ja nie pytam o wędzonki, a o surowe mięso Chodzi mi o takie mięsa jak baleron, boczek, polędwica, szynka. Nic z tego nie rozumiem o co pytasz, bo wymienione przez ciebie produkty są wędzone? Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pablos83 Opublikowano 28 Sierpnia 2018 Zgłoś Udostępnij #67 Opublikowano 28 Sierpnia 2018 (edytowane) Kamil_1 Dzięki. Za odpowiedź. Chodzi mi o samą technologię parzenia ( pomijam kwestię smaku ). Bo na przykład taki oto 7 post który napisał arkadiusz z tego tematu https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5518-parzenie/ mówi, że najpierw należy gotować... Więc pozostaje pytanie. Czy pozostaje pytanie wyjściowe czy inne mięsa należy przed parzeniem też gotować? [Dodano: 28 sie 2018 - 14:29] Tylko, że ja nie pytam o wędzonki, a o surowe mięso Chodzi mi o takie mięsa jak baleron, boczek, polędwica, szynka. Nic z tego nie rozumiem o co pytasz, bo wymienione przez ciebie produkty są wędzone? Nie są wędzone. Są surowe. Dlatego pytam o technologię parzenia surowego mięsa a nie wędzonego. Edytowane 28 Sierpnia 2018 przez Bee Gees Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 28 Sierpnia 2018 Zgłoś Udostępnij #68 Opublikowano 28 Sierpnia 2018 baleron to nie mieso a schab karkowy b kosciSzynki wkladamy do 100 st C ale zdaje sie tylko wtedy gdy sa powyzej 5 kg Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pablos83 Opublikowano 28 Sierpnia 2018 Zgłoś Udostępnij #69 Opublikowano 28 Sierpnia 2018 baleron to nie mieso a schab karkowy b kosciSzynki wkladamy do 100 st C ale zdaje sie tylko wtedy gdy sa powyzej 5 kg Jak zwał tak zwał, chodzi o technologię parzenia...Zgodnie z postem 10 powyżej podlinkowanego przeze mnie tematu nic nie ma o wadze szynki, więc czy ta reguła na pewno dotyczy szynek o takiej wadze, czy każdej? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 28 Sierpnia 2018 Zgłoś Udostępnij #70 Opublikowano 28 Sierpnia 2018 @pablos83, w tym wypadku jest roznica bo mowiac baleron sugerujesz jak widzisz wszystkim ze masz na mysli wedzonki .Tak samo jak w sklepie proszac o baleron nie dostaniesz karkowki i odwrotnie Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pablos83 Opublikowano 28 Sierpnia 2018 Zgłoś Udostępnij #71 Opublikowano 28 Sierpnia 2018 electra z całym szacunkiem, ale pytałem również o inne mięsa z których nazewnictwem nie ma chyba problemu, ale póki co odpowiedzi brak Poza tym pisałem w 1 poście w którym poruszyłem temat, że chodzi mi o surowe mięso Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 28 Sierpnia 2018 Zgłoś Udostępnij #72 Opublikowano 28 Sierpnia 2018 Może inaczej.Jaki produkt finalny chcesz uzyskać? Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pablos83 Opublikowano 28 Sierpnia 2018 Zgłoś Udostępnij #73 Opublikowano 28 Sierpnia 2018 Może inaczej.Jaki produkt finalny chcesz uzyskać? Chcę uzyskać produkt który po obróbce cieplnej będzie nadawał się do spożycia na zimno, a jednocześnie nie będzie surowy tylko " uparzony ". Mam nadzieję, ze wyraziłem się dość jasno. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 28 Sierpnia 2018 Zgłoś Udostępnij #74 Opublikowano 28 Sierpnia 2018 no to juz napisalam Ci wczesniej ze czasy i temperatury w srodku miesa zapewne beda jak przy wedzonkach. Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pablos83 Opublikowano 28 Sierpnia 2018 Zgłoś Udostępnij #75 Opublikowano 28 Sierpnia 2018 Skoro tak to jest po temacie Dziękuję wszystkim za rady i wskazówki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.