Skocz do zawartości

Wędliny domowe - forum korzysta z plików cookies. Więcej informacji znajdziesz na stronie: Polityka prywatności. W celu usunięcia tej wiadomości kliknij:    Akceptuję użycie plików cookies

Witaj na forum Wędzarniczej Braci


Logowanie » 

Rejestracja
Na naszym forum, tak jak na większości innych, musisz się zarejestrować by móc korzystać z wszystkich funkcji dostępnych dla użytkowników.

To bardzo prosta procedura, która zajmie Ci tylko chwilę, a dzięki temu będziesz mógł korzystać z dodatkowych funkcji niedostępnych dla użytkowników niezalogowanych.

Zakładając swoje konto będziesz mógł między innymi:
- rozpoczynać nowe tematy na forum,
- odpowiadać na posty innych,
- przeglądać załączone do postów zdjęcia,
- wysyłać prywatne wiadomości do innych użytkowników,
- dostawać powiadomienia o nowych postach.

Zachęcamy do rejestracji!!!
 

Zdjęcie

Termometry maksymalne do konserw


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
6 odpowiedzi w tym temacie

#1 vader2

vader2

    Nowicjusz

  • Użytkownicy
  • 2 postów
  • MiejscowośćWartkowice

Napisano 29 sie 2018 - 12:20

Witam

Na wstępie chciałbym wszystkich powitać i pozdrowić, gdyż jestem nowym forumowiczem i to mój pierwszy post.

Chciałbym także, tutaj publicznie podziękować Kol.DZIADEK za bezinteresowną, koleżeńska pomoc w nabyciu przeze mnie termometru maksymalnego (90-130 st) do konserw. Po wielu perypetiach i telefonach a także mejlach, udało mi się taki termometr kupić. Jest to ostatnia już niestety sztuka , jaką można półoficjalnie już kupić, ponieważ jak wszystkim wiadomo termometry rtęciowe zostały zakazane do obrotu i sprzedaży przez Unię Europejską, dowiedziałem się również , że zastępczych termometrów o takich parametrach i gabarytach na razie nie będzie.

Czyli amatorzy domowych konserw sterylizowanych w szybkowarach lub pasteryzowanych w piekarnikach, mogą sobie co najwyżej palec tam  włożyć i tak zmierzyć temperaturę w tych słoikach, czy puszkach , przecież Unia wie lepiej co dla nas jest dobre.

Jeszcze raz dziękuję Koledze DZIADEK, jest nie tylko świetnym fachowcem, ale też człowiekiem uczynnym i koleżeńskim.

 



#2 TOSHIBA

TOSHIBA

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 2070 postów
  • MiejscowośćZürich / Poznań

Napisano 29 sie 2018 - 12:40

Tu możesz jeszcze parę termometrów dokupić

https://www.olx.pl/o...html#adb08c46b1

Ale nie wiem dlaczego musi być rtęciowy??

https://sklep.emd.ne...-c-191_354.html


Użytkownik TOSHIBA edytował ten post 29 sie 2018 - 12:42


#3 andrzej k

andrzej k

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 12760 postów
  • MiejscowośćPobiedziska

Napisano 29 sie 2018 - 12:46

Ale nie wiem dlaczego musi być rtęciowy??

 

Myślę że chodzi o taki termometr coby go umieścić w puszce sterylizowanej lub słoiku i po wystudzeniu odczytać jaka była temperatura  w środku .



#4 DZIADEK

DZIADEK

    Uzależniony od forum

  • ***SUPER VIP***
  • 5890 postów
  • Miejscowośćx

Napisano 29 sie 2018 - 14:53

http://www.sorbex.pl...snych,d482.html



#5 TOSHIBA

TOSHIBA

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 2070 postów
  • MiejscowośćZürich / Poznań

Napisano 29 sie 2018 - 17:03

Myślę że chodzi o taki termometr coby go umieścić w puszce sterylizowanej lub słoiku i po wystudzeniu odczytać jaka była temperatura  w środku .

 

 

 

http://www.sorbex.pl...snych,d482.html

 

Dzięki za wyjaśnienie.

Ja używam do nadzoru procesu podwojony termometr bezprzewodowy

Mierzy w szpikulcu i w tej czarnej rękojeści. (czyli np. w mięsie / puszce i wodę / powietrze na zewnątrz)

To czerwone to stacja dokująca i ładowarka.

Odczyt online dla obydwóch parametrów temperaturowych wraz z wykresem czasowym i alarmami temperaturowymi na ekranie telefonu lub tablet.

Załączone pliki


Użytkownik TOSHIBA edytował ten post 29 sie 2018 - 17:10


#6 vader2

vader2

    Nowicjusz

  • Użytkownicy
  • 2 postów
  • MiejscowośćWartkowice

Napisano 29 sie 2018 - 17:41

Tak, chodzi o termometr , który zmieści się w konserwie( 6-8cm), a także zapamięta maksymalną temperaturę, dokładnie tak jak stare lekarskie termometry rtęciowe, które trzeba było po użyciu zbić, wstrząsnąć,

te bezrtęciowe , nie dość , że za długie, to nie zatrzymają się na maksymalnej temperaturze.



Sponsor

Sponsor
  • Reklama

#7 TOSHIBA

TOSHIBA

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 2070 postów
  • MiejscowośćZürich / Poznań

Napisano 29 sie 2018 - 18:20

Tak, chodzi o termometr , który zmieści się w konserwie( 6-8cm), a także zapamięta maksymalną temperaturę
 

No OK

Jest jeszcze taki mniejszy. Jeżeli nie jest potrzebny pomiar online, i starczy tylko potem odczyt 

https://www.merserwi...dane-techniczne

http://www.swistawki...l/ibutton.html 

http://www.merazet.p...p#.W4bW3ST7SMQ 


Użytkownik TOSHIBA edytował ten post 29 sie 2018 - 18:27





Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych