waga Posted March 23, 2009 Report Share #1 Posted March 23, 2009 Już troszkę przejadły nam się wyroby z praski od Miro, a ponieważ do wędzarni mamy jeszcze daleką drogę, szykuję się do wyrobów parzonych, pieczonych. Proszę o poradę, jakie osłonki zamówić do1.kiełbas drobiowych, wołowych2.salcesonu, wątrobianki, pasztetowej3.parówek4.kiełbasy białej każdy ma swoje ulubione pod względem przekroju, długości, kurczliwości. itp.Będę wdzięczna za każdą radę :grin: , bo wybór u Miro ogromny, a znowu hurtowych ilości nie ma sensu zamawiać, aby nabrać doświadczenia, pozdrawiam - waga. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
andrzej k Posted March 24, 2009 Report Share #2 Posted March 24, 2009 Witam Proszę o poradę, jakie osłonki zamówić do http://www.wedlinydomowe.pl/articles.php?id=947 Pozdrawiam Quote Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Link to comment Share on other sites More sharing options...
waga Posted March 24, 2009 Author Report Share #3 Posted March 24, 2009 Andrzej, czytałam tę stronkę, i mniej więcej o naturalnych osłonkach mam pojęcie.Powiedz mi w jakich robisz np salceson, grube parzone? Waga:) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
andrzej k Posted March 24, 2009 Report Share #4 Posted March 24, 2009 Witam Powiedz mi w jakich robisz np salceson, grube parzone? Waga:) Salcesonu jeżeli nie robię - w żołądku lub kątnicy to robię w poliamidzie . Wiadomo , smak dla mnie gorszy ale cóż . Jeżeli chodzi o średnicę poliamidu to musisz sama zadecydować . Myślę że mniejsza średnica praktyczniejsza . Ostatnio część wątrobianki zrobiłem w osłonce białkowej i po sparzeniu i wystudzeniu podwędziłem . Była dobra ale w jelicie grubym lepiej mi smakuje . Gorąco pozdrawiam Quote Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Link to comment Share on other sites More sharing options...
miro Posted March 24, 2009 Report Share #5 Posted March 24, 2009 Proszę o poradę, jakie osłonki zamówić do 1.kiełbas drobiowych, wołowychKiełbasy parzone-osłonka barierowa lub poliamidowa np średnica 73 mm Kiełbasy wędzone -osłonka białkowa np średnica 65mm 2.salcesonu,osłonka barierowa lub poliamidowa np średnica 73 mm wątrobianki, pasztetowejosłonka barierowa lub poliamidowa np średnica 40 mm 3.parówekOsłonka celulozowa 23mm 4.kiełbasy białejjelita naturalne wieprzowe 26/28 Wszytko znajdziesz tu : www.wyroby-domowe.pl Quote www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Link to comment Share on other sites More sharing options...
jacekn Posted March 24, 2009 Report Share #6 Posted March 24, 2009 Miro a co powiesz na temat osłonek termokurczliwych i czy będą w twojej ofercie Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
BonAir Posted March 24, 2009 Report Share #7 Posted March 24, 2009 jacekn, osłonki barierowe są osłonkami termokurczliwymi. Quote PozdrawiamBonAir https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286Co by tu jeszcze sprasować... ? Link to comment Share on other sites More sharing options...
jacekn Posted March 24, 2009 Report Share #8 Posted March 24, 2009 Tak są ale nie nadają się do wędzenia,podobno są białkowe i też są termokurczliwe. Gdzieś to słyszałem,mogę się mylić dlatego pytam fachowca w tym temacie. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
miro Posted March 24, 2009 Report Share #9 Posted March 24, 2009 Tak są ale nie nadają się do wędzenia,podobno są białkowe i też są termokurczliwe. Gdzieś to słyszałem,mogę się mylić dlatego pytam fachowca w tym temacie. Nie słyszałem o osłonkach białkowych termokurczliwych. Są natomiast osłonki typu fibrus które pracują/kurczą się wraz z farszem ale nie na zasadzie temperatury. "Kurczenia" fibrusów nie można porównać do osłonek termokurczliwych czy barierowych. Bariery kurczą się ok 12 % a fibrus ok 5% Quote www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Link to comment Share on other sites More sharing options...
jacekn Posted March 24, 2009 Report Share #10 Posted March 24, 2009 Dzięki za odpowiedż Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
miro Posted March 24, 2009 Report Share #11 Posted March 24, 2009 Nie dopisałem. Takie osłonki mogę mieć w ofercie ale uważam że na nasze domowe potrzeby jest to bezcelowe.Osłonka przedłuża czas świeżego wyglądu wędlin a poza tym wymaga przepełnienia osłonki, na naszych nadziewarkach ręcznych szkoda nerwów i kasy. Quote www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Link to comment Share on other sites More sharing options...
waga Posted March 24, 2009 Author Report Share #12 Posted March 24, 2009 Andrzej, Miro dzięki za wnikliwe odpowiedzi, też się zastanawiałam na kurczącymi się osłonkami, pozdrawiam waga Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
SMORODINA Posted March 25, 2009 Report Share #13 Posted March 25, 2009 WitamOsłonki fibrusowe to osłonki celulozowe( wiskoza)wzmacniane włóknami bawełny lub konopi dużo wytrzymalsze od białkowych. Faktycznie trzeba je dość mocno przepełniać np fi 60 do fi 65. Mają tę zaletę, że w trakcie wędzenia dym przenika do mięsa i np osłonka bezbarwna prawie nie zmienia koloru, bardzo są dobre do podsuszania wyrobów - ładnie przylega po wysuszeniu do farszu i bardzo łatwo odchodzi.Pozdrawiam Quote Janusz "Smorodina" skype: SMORODINA54ANKIETA GADŻETY ZAMÓWIENIA IV ZLOT Link to comment Share on other sites More sharing options...
pis67 Posted March 26, 2009 Report Share #14 Posted March 26, 2009 Ja używam takich: jelita cienkie, grube i ślepe, o żołądkach nie wspomnę. Po dniu, dwóch dojrzewania dają się lepiej oczyszczać. :grin: Quote Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Link to comment Share on other sites More sharing options...
andrzej k Posted March 26, 2009 Report Share #15 Posted March 26, 2009 Po dniu, dwóch dojrzewania dają się lepiej oczyszczać. :grin: Myślę że treść z jelit masz usuniętą :smile: i moczą się w soli . Pozdrawiam Quote Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Link to comment Share on other sites More sharing options...
Podlasiak Posted March 26, 2009 Report Share #16 Posted March 26, 2009 Aż w takich ilościach ??? Czy to mozliwe ? :question: :shock: Quote Trzeba żyć, aby jeść, a nie jeść, aby żyć !!! Link to comment Share on other sites More sharing options...
pis67 Posted March 26, 2009 Report Share #17 Posted March 26, 2009 Myślę że treść z jelit masz usuniętą :smile: i moczą się w soli . Tak z grubsza się trochę kiszki grube i ślepe przepłucze i w wiadro z wodą ,cienkie niekoniecznie. Za dzień jak znalazł. :grin: W soli to dopiero po totalnym oczyszczeniu tylko cienkie, resztę przygotowuję na bieżąco dzień wcześniej. :grin: Quote Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Link to comment Share on other sites More sharing options...
kempes Posted March 27, 2009 Report Share #18 Posted March 27, 2009 Pytałem się ostatnio w hurtowni dodatków masarskich o cenę żołądków (tylko z ciekawości)i uzyskałem taką odpowiedź.Nie mam żołądków i nie mogę dostać. Powód ?Za mało jest w kraju żołądków wołowych na wyrób garmażeryjny "flaki" przez co nastąpił wykup wieprzowych do cięcia i dodawania do wołowych jako wypełniacz.Ale jeszcze trochę i sytuacja na pewno się unormuje bo jak gdzieś jest luka to zaraz ktoś ją wypełni :lol: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
abratek Posted March 27, 2009 Report Share #19 Posted March 27, 2009 Wczoraj kupowałem w Nadarzynie - 3złocisze bez problemu jakie będą jakościowo się okaże we wtorek :lol: Quote Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/ Link to comment Share on other sites More sharing options...
Tomuś Posted March 27, 2009 Report Share #20 Posted March 27, 2009 Myślę że treść z jelit masz usuniętą i moczą się w soli . Na moje oko Andrzeju jesteś w błędzie Quote Tomuś Link to comment Share on other sites More sharing options...
Tomuś Posted March 27, 2009 Report Share #21 Posted March 27, 2009 Z tego co ja wiem to też nie ma problemów(2 zł / szt ),natomiast kątnice i "grube" wyławiają na zamówienie . Quote Tomuś Link to comment Share on other sites More sharing options...
andrzej k Posted March 27, 2009 Report Share #22 Posted March 27, 2009 Witam Na moje oko Andrzeju jesteś w błędzie Tomuś , odnosisz się do fotki kolegi czy do zasad ogólnie przyjętych . Ja pamiętam jak fachowcy w tym czasie jak półtusze powiedzmy z grubsza stygły to zabierali się za rozbieranie i opróżnianie jelit z ich zawartości . Pozdrawiam Quote Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Link to comment Share on other sites More sharing options...
andrzej k Posted March 27, 2009 Report Share #23 Posted March 27, 2009 natomiast kątnice i "grube" wyławiają na zamówienie To znaczy że wracają do łask ? Jeszcze parę lat temu to brali tylko żołądki i cienkie jelita . Pozdrawiam Quote Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Link to comment Share on other sites More sharing options...
pis67 Posted March 27, 2009 Report Share #24 Posted March 27, 2009 z grubsza stygły to zabierali się za rozbieranie i opróżnianie jelit z ich zawartości .Jak lekko skruszeją robota lepiej idzie. :grin: Quote Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Tomuś Posted March 27, 2009 Report Share #25 Posted March 27, 2009 odnosisz się do fotki kolegi Zawsze starzy masarze mówili ,"że ciepłe i świeże lepiej idzie " Quote Tomuś Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts