Skocz do zawartości

Wędliny domowe - forum korzysta z plików cookies. Więcej informacji znajdziesz na stronie: Polityka prywatności. W celu usunięcia tej wiadomości kliknij:    Akceptuję użycie plików cookies

Witaj na forum Wędzarniczej Braci


Logowanie » 

Rejestracja
Na naszym forum, tak jak na większości innych, musisz się zarejestrować by móc korzystać z wszystkich funkcji dostępnych dla użytkowników.

To bardzo prosta procedura, która zajmie Ci tylko chwilę, a dzięki temu będziesz mógł korzystać z dodatkowych funkcji niedostępnych dla użytkowników niezalogowanych.

Zakładając swoje konto będziesz mógł między innymi:
- rozpoczynać nowe tematy na forum,
- odpowiadać na posty innych,
- przeglądać załączone do postów zdjęcia,
- wysyłać prywatne wiadomości do innych użytkowników,
- dostawać powiadomienia o nowych postach.

Zachęcamy do rejestracji!!!
 

Zdjęcie

Jelita i osłonki - pytania i porady.

Twardnieni jelit Jelita baranie

  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
351 odpowiedzi w tym temacie

#341 arkadiusz

arkadiusz

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 10034 postów

Napisano 16 lis 2018 - 18:36

Czy można moczyć je dłużej ?

 

Można. 



#342 miro

miro

    Uzależniony od forum

  • **VIP Junior**
  • 13655 postów

Napisano 16 lis 2018 - 19:45

Można.

#343 arkadiusz

arkadiusz

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 10034 postów

Napisano 16 lis 2018 - 19:50

Możesz mnie nie przedżeźniać. :D



#344 WQ_86

WQ_86

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 110 postów
  • MiejscowośćKępie

Napisano 16 lis 2018 - 21:07

A czy przez noc muszą być w lodówce ? Czy wystarczy w wodzie w kuchni ?

ps. Ale te jelita długie, zaciapałem pół kuchni :D



#345 miro

miro

    Uzależniony od forum

  • **VIP Junior**
  • 13655 postów

Napisano 16 lis 2018 - 21:14

Możesz mnie nie przedżeźniać. :D


Byłem szybszy...o pięć minut.😄😄😄
[Dodano: 16 lis 2018 - 21:14]

A czy przez noc muszą być w lodówce ? Czy wystarczy w wodzie w kuchni ?

ps. Ale te jelita długie, zaciapałem pół kuchni :D

Mogą być w kuchni.

#346 miro

miro

    Uzależniony od forum

  • **VIP Junior**
  • 13655 postów

Napisano 01 gru 2018 - 17:28

Proszę o pomoc w sprecyzowaniu budowy kątnicy wołowej.
Czy kątnica wołowa zawiera w swojej budowie łój?
Nie miałem przyjemności mieć w ręce kątnicę przed czyszczeniem.

#347 Tommyle

Tommyle

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 64 postów
  • MiejscowośćSztum

Napisano 01 gru 2018 - 22:39

Proszę o pomoc w sprecyzowaniu budowy kątnicy wołowej.
Czy kątnica wołowa zawiera w swojej budowie łój?
Nie miałem przyjemności mieć w ręce kątnicę przed czyszczeniem.

 

Czy te gródki jakby tłuszczu to łój.

Chcę zrobić baleron. Postanowiłem zadziałać i kątnica została zakupiona. Kątnica była zasolona więc wrzuciłem ją do letniej wody. Po jakimś czasie obróciłem ją na drugą stronę i w środku pokazały się grudki jakby tłuszczu. I teraz nie wiem co dalej z tym fantem robić. Próbując je usunąć podrywam też taką błonę i boję się że ją podziurawię.

Załączone pliki


Użytkownik Tommyle edytował ten post 01 gru 2018 - 22:40


#348 miro

miro

    Uzależniony od forum

  • **VIP Junior**
  • 13655 postów

Napisano 01 gru 2018 - 22:41

Fajne że wrzuciłeś fotki, będzie łatwiej zrozumieć o co chodzi.

#349 EAnna

EAnna

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 8063 postów
  • MiejscowośćTychy

Napisano 01 gru 2018 - 23:25

Czy te gródki jakby tłuszczu to łój. Chcę zrobić baleron. Postanowiłem zadziałać i kątnica została zakupiona. Kątnica była zasolona więc wrzuciłem ją do letniej wody. Po jakimś czasie obróciłem ją na drugą stronę i w środku pokazały się grudki jakby tłuszczu. I teraz nie wiem co dalej z tym fantem robić.

Nic nie rób, bo wszystkie jelita naturalne mają takie frędzelki i frędzle z zewnętrznej strony, czyli od otrzewnej.

To jest strona z natury sterylna i ona w produktach powinna znaleźć się w środku, czyli stykać się z farszem.

Jelita przygotowane do sprzedaży przewinięte są na tę stronę już do nadziania i dlatego frędzelków nie widać.

Zdarzają się jednak kawałki nie przewinięte i można to łatwo zrobić wykorzystując strumień wody z kranu.



#350 Tommyle

Tommyle

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 64 postów
  • MiejscowośćSztum

Napisano 02 gru 2018 - 13:59

 

Czy te gródki jakby tłuszczu to łój. Chcę zrobić baleron. Postanowiłem zadziałać i kątnica została zakupiona. Kątnica była zasolona więc wrzuciłem ją do letniej wody. Po jakimś czasie obróciłem ją na drugą stronę i w środku pokazały się grudki jakby tłuszczu. I teraz nie wiem co dalej z tym fantem robić.

Nic nie rób, bo wszystkie jelita naturalne mają takie frędzelki i frędzle z zewnętrznej strony, czyli od otrzewnej.

To jest strona z natury sterylna i ona w produktach powinna znaleźć się w środku, czyli stykać się z farszem.

Jelita przygotowane do sprzedaży przewinięte są na tę stronę już do nadziania i dlatego frędzelków nie widać.

Zdarzają się jednak kawałki nie przewinięte i można to łatwo zrobić wykorzystując strumień wody z kranu.

 

Dziękuję za odpowiedź.



#351 @halusia@

@halusia@

    Uzależniony od forum

  • **VIP Junior**
  • 6247 postów
  • MiejscowośćInowrocław

Napisano 02 gru 2018 - 19:19

Próbując je usunąć podrywam też taką błonę i boję się że ją podziurawię.

 

Nic nie rób, jakiś czas temu próbowałam usuwać te ''frędzelki'' , osłabiłam i uszkodziłam kątnicę .



Sponsor

Sponsor
  • Reklama

#352 andrzej k

andrzej k

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 12083 postów
  • MiejscowośćPobiedziska

Napisano 02 gru 2018 - 20:23

Nic nie rób, jakiś czas temu próbowałam usuwać te ''frędzelki'' ,

 

Super idzie to usunąć jak kątnica lub żołądek są namoczone w letniej wodzie .

 

 

Pozdrawiam






Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych