Skocz do zawartości

Wędliny domowe - forum korzysta z plików cookies. Więcej informacji znajdziesz na stronie: Polityka prywatności. W celu usunięcia tej wiadomości kliknij:    Akceptuję użycie plików cookies

Witaj na forum Wędzarniczej Braci


Logowanie » 

Rejestracja
Na naszym forum, tak jak na większości innych, musisz się zarejestrować by móc korzystać z wszystkich funkcji dostępnych dla użytkowników.

To bardzo prosta procedura, która zajmie Ci tylko chwilę, a dzięki temu będziesz mógł korzystać z dodatkowych funkcji niedostępnych dla użytkowników niezalogowanych.

Zakładając swoje konto będziesz mógł między innymi:
- rozpoczynać nowe tematy na forum,
- odpowiadać na posty innych,
- przeglądać załączone do postów zdjęcia,
- wysyłać prywatne wiadomości do innych użytkowników,
- dostawać powiadomienia o nowych postach.

Zachęcamy do rejestracji!!!
 

Zdjęcie

Jelita i osłonki - pytania i porady.

Twardnieni jelit Jelita baranie

  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
371 odpowiedzi w tym temacie

#361 EAnna

EAnna

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 8817 postów
  • MiejscowośćTychy

Napisano 14 kwi 2019 - 11:49

a gumka ja osobiście nigdy nie moczyłem

To mi się podoba   :laugh:



#362 miro

miro

    Uzależniony od forum

  • **VIP Junior**
  • 13850 postów

Napisano 14 kwi 2019 - 12:47

Kupiłem jelita baranie tubowane,na metce napisane jest żeby czarna gumka była od strony lejka i tą stroną naciągać na lejek.Czy te jelita trzeba wcześniej namoczyć?Rozumiem że tą czarną gumkę trzeba zdjąć by ułatwić przesunięcie na lejek.


Jeśli są zasolone należy je namoczyć.
Jeśli są w zalewie, nie wymagają moczenia.
Oznaczenie gumek kolorami ma znaczenie.
Jeżeli założysz jelita tubowane odwrotnie do zalecenia, nie zrobisz kiełbasy w jednym ciągu z połączonych odcinków jelit.

Przy tubowaniu, kolejny tubowany odcinek jelita, zakłada się na poprzedni z zakładką 2-3cm.

#363 Maxell

Maxell

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 26577 postów
  • MiejscowośćBełchatów

Napisano 14 kwi 2019 - 12:56

Jeśli są zasolone należy je namoczyć. Jeśli są w zalewie, nie wymagają moczenia.

Niektóre tubowane są suche, nie solone i takie mają pozostać. 



#364 miro

miro

    Uzależniony od forum

  • **VIP Junior**
  • 13850 postów

Napisano 14 kwi 2019 - 14:13

Takich nie widziałem, ale gdyby nawet to przyschnięte, przyklejone do tuby, zerwą się przy nadziewania.

#365 EAnna

EAnna

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 8817 postów
  • MiejscowośćTychy

Napisano 14 kwi 2019 - 14:18

Niektóre tubowane są suche,

To te białkowe. I tych nie wolno moczyć.

Używam  je od czasu do czasu ale mają dziwny zapach.



#366 Maxell

Maxell

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 26577 postów
  • MiejscowośćBełchatów

Napisano 14 kwi 2019 - 14:19

Niech Kolega poda nazwę i producenta. Napiszę do nich, aby podesłali ofertę i sposób użycia poszczególnych rodzajów osłonek.



#367 andrzej k

andrzej k

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 12479 postów
  • MiejscowośćPobiedziska

Napisano 14 kwi 2019 - 14:27

Niektóre tubowane są suche, nie solone i takie mają pozostać.

 

Mirku myślisz o kolagenowych ... :facepalm:



#368 arkadiusz

arkadiusz

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 10793 postów

Napisano 14 kwi 2019 - 16:06

Niektóre tubowane są suche, nie solone i takie mają pozostać.

 

Suche tubowane to są tylko kolagenowe lub celulozowe.



#369 miro

miro

    Uzależniony od forum

  • **VIP Junior**
  • 13850 postów

Napisano 14 kwi 2019 - 16:29

Marszczone, nie tubowane i tych nie trzeba moczyć.

#370 Maxell

Maxell

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 26577 postów
  • MiejscowośćBełchatów

Napisano 14 kwi 2019 - 16:34

Mirku, aby udzielić forowiczom pełnej informacji, dobrze byłoby zasięgnąć "języka" bezpośrednio u producenta. 



#371 miro

miro

    Uzależniony od forum

  • **VIP Junior**
  • 13850 postów

Napisano 14 kwi 2019 - 17:01

Tu nie mam wątpliwości.
Marszczy się żeby szybciej nadziewać kiełbasy.
Osłonki które wymagałyby moczenia, nasączane są w specjalnym oleju spożywczym. Dzięki temu są wilgotne i gotowe do użycia.

Jelita tubowane albo są solone albo pakowane w zalewie solnej.
Te drugie należy zużyć w ciągu paru dni.

Sponsor

Sponsor
  • Reklama

#372 gruby7074

gruby7074

    Pasjonat

  • Użytkownicy
  • 546 postów
  • MiejscowośćKrośniewice

Napisano 15 kwi 2019 - 05:31

Dziękuje za odpowiedzi,jelita są na tubie,  lekko wilgotne oraz widoczne kryształki soli,zapakowane w woreczek i zgrzane.Na etykiecie jest nr zakładu w PL oraz kraj pochodzenia,kupione przez internet z rabatem dla WB :) Niestety plany się zmieniły i będą użyte dopiero na majówkę :(






Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych