Jump to content

Recommended Posts

  • 3 weeks later...
  • Replies 406
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Posted Images

Pewnie dlatego, że zachowają się po namoczeniu jak jelita wiankowe i "dostaną" profil łukowaty.

dokładnie :D Wyjdą ci z tego piękne ringi lub pól ringi zależy jakie osłonki zamówiłeś.

  • 3 weeks later...

Jak rozpoznać czy osłonki są  poliamidowe czy barierowe termokurczliwe?

Spotkałem już się ze sprzedawcami, którzy nie wiedzą jaki rodzaj sprzedają.

W sklepie Miro zauważyłem różnicę w średnicach, np. poliamidowa ma fi 73, barierowa fi 75.

Jak rozpoznać czy osłonki są  poliamidowe czy barierowe termokurczliwe?

 

 

 

Polamidowe są grubsze i mają mleczny kolor, można porównać do folii ogrodowej. Barierowe są cieńsze (coś jak kartka z zeszytu) i przeźroczyste.

Po lewej barierowa termokurczliwa, po prawej polamidowa.

post-40273-0-50493200-1455175599_thumb.jpg

Carpe diem - raz kozie death

czy poliamidowa nada się na salceson? kończy mi się barierowa, a na szybko nie mam gdzie kupić.

Tak jest dobra,tylko mocno nadziej i zawiąż.

Nie róbcie więcej dymu niż potrzeba

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=8729&start=0

  • 1 month later...

Rozpakowałem pęcherze wieprzowe ale mam wrażenie, że to tylko ich czubki. :D

 

post-55133-0-35363900-1459604278_thumb.jpg

 

Jaki powienien być rozmiar prawidłowy, ile farszu wejdzie?

 

 

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Pęcherze solone.  Nie wiem , czy dobrze wypłukane w wodzie. Mam nadzieje, że nie czuć moczem. 

Ile może się zmieścić farszu, trudno powiedzieć? 0,5kg , 1 kg farszu.

Proponuję, odwrócić na druga stronę, rozciągnąć dłonią ścianki, 3/4 długości otworu szczyć przędzą( metoda szycia żołądków) nie wyciągając igły i nitki, napełnić farszem do oporu i dokończyć szycie, pętelkę robimy zawiązując końce sznurka.

Edited by Bagno

Pęcherze solone.  Nie wiem , czy dobrze wypłukane w wodzie. Mam nadzieje, że nie czuć moczem. 

Ile może się zmieścić farszu, trudno powiedzieć? 0,5kg , 1 kg farszu.

Proponuję, odwrócić na druga stronę, rozciągnąć dłonią ścianki, 3/4 długości otworu szczyć przędzą( metoda szycia żołądków) nie wyciągając igły i nitki, napełnić farszem do oporu i dokończyć szycie, pętelkę robimy zawiązując końce sznurka.

Pięknie pachną :D

Dziękuję za poradę.

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

  • 4 weeks later...

Witajcie,

Jutro planuję zrobić pasztet. Zamówiłem jelita:

http://swojskiwyrob.pl/jelita-wieprzowe/950-jelita-wieprzowe-grube-5m-na-kiszke-ziemniaczana-pasztet.html

Wyciągnąłem dziś aby je wymoczyć i przelać. W środku mają jakby jeszcze tłuszcz miejscami są też czarne kropki.

Zapach też nie jest jakiś rewelacyjny nie wiem czy z nimi wszystko dobrze. Zerknijcie na zdjęcie i poradźcie czy wszystko ok.

 

 

post-57505-0-67890600-1461856326_thumb.jpg

Moczyć w letniej wodzie i co godzinkę wymieniać,  dojdą do normy , lekki smaczek :D zawsze pozostanie . Przecież to jelito . Tłuszcz się zdejmuje ponieważ jest nośnikiem zapachu no i czasami podczas czyszczenia jelit coś tam pozostanie  .  Ja jednak po moczeniu tłuszcz pozostawiam  :D  i nie miałem nigdy problemów z trawieniem . :D  

 

 

Pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Uzupełniając wypowiedź mojego szanownego imiennika chciałbym dodać. Powinieneś usunąć tłuszcz, gdyż jelito nie jest świeże.

 

 

Powinieneś usunąć tłuszcz, gdyż jelito nie jest świeże.

 

 

Andrzejku faktycznie , odniosłem się do jelita świeżego które przywożę z ubojni .

 

 

 Pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

 

 

mam go wywinac na "lewą" stronę i wyciąć?

 

 

 

Tak musisz zrobić ......... Namocz w ciepłej wodzie to ułatwi zdejmowanie tłuszczu . Tylko uważaj bo przy tej operacji można zniszczyć jelito :D

 

 

 Pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

No i tyle w temacie nie mam tyle nerwów:) Wpakuje pasztet w w zwykle jelita do kiełbasy albo w słoiki. Już jak je przeplukiwalem wydawało mi się że są dziurawe jak ja tam wpadnę z nożem to dopiero będzie:)

 

 

nie mam tyle nerwów:)

 

 

Dam Tobie trochę moich . :D 

 

 

 

Wpakuje pasztet w w zwykle jelita do kiełbasy albo w słoiki.

 

 

 Szkoda że się poddajesz . Nie poznasz  super smaku podwędzanej leberki .

 

 Pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

 

nie mam tyle nerwów:)

 

 

Dam Tobie trochę moich . :D

 

 

 

Wpakuje pasztet w w zwykle jelita do kiełbasy albo w słoiki.

 

 

 Szkoda że się poddajesz . Nie poznasz  super smaku podwędzanej leberki .

 

 Pozdrawiam

 

 

 

Spróbowałem ale tak jak mówiłeś trzeba uważać i siatkę mam a nie jelita. A jakby tak w osłonkę białkową nabić? Chcę wędzić.

Jak chcesz wędzić to w białkową . Nigdy w białkowych leberki nie robiłem ale powinno się udać . Co do smaku sam osądzisz .

 

Pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

  • 4 months later...

 

 

Czy jelita, które mam otwarte od pół roku i leżą w lodówce to się jeszcze nadają do użycia ? Nie śmierdzą więc nie wiem
  Można używać.
  • 2 weeks later...

Ostatnio miałem problem z naciągnięciem jelita na lejek, 3/4 paczki wywaliłem bo ciężko było nawlec i nawet nie było mowy, że będą schodzić nadziane ...

Coś można źle zrobić z moczeniem ? :)

Czy takie się trafiają czy zły dostawca ?

 

Driven Like The Snow

 

 

 

miałem problem z naciągnięciem jelita na lejek, 3/4 paczki wywaliłem bo ciężko było nawlec i nawet nie było mowy, że będą schodzić nadziane ...

Jelito naciąga się na tzw. grzybka, czyli minimalnie wysunięte z lejka nadzienie.

Daje to smarowanie i w efekcie poślizg jelita. 

Nie pamiętam, czy jest gdzieś na forum lub stronie głównej zdjęcie.

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.