reda Posted December 30, 2015 Report Share #226 Posted December 30, 2015 Pewnie dlatego, że zachowają się po namoczeniu jak jelita wiankowe i "dostaną" profil łukowaty. Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15475-jelita-i-os%C5%82onki-pytania-i-porady/page/10/#findComment-465561 Share on other sites More sharing options...
Darthnogen Posted January 20, 2016 Report Share #227 Posted January 20, 2016 Pewnie dlatego, że zachowają się po namoczeniu jak jelita wiankowe i "dostaną" profil łukowaty.dokładnie Wyjdą ci z tego piękne ringi lub pól ringi zależy jakie osłonki zamówiłeś. Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15475-jelita-i-os%C5%82onki-pytania-i-porady/page/10/#findComment-470011 Share on other sites More sharing options...
Tsosna Posted February 11, 2016 Report Share #228 Posted February 11, 2016 Jak rozpoznać czy osłonki są poliamidowe czy barierowe termokurczliwe?Spotkałem już się ze sprzedawcami, którzy nie wiedzą jaki rodzaj sprzedają.W sklepie Miro zauważyłem różnicę w średnicach, np. poliamidowa ma fi 73, barierowa fi 75. Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15475-jelita-i-os%C5%82onki-pytania-i-porady/page/10/#findComment-474849 Share on other sites More sharing options...
Gonzo Posted February 11, 2016 Report Share #229 Posted February 11, 2016 Jak rozpoznać czy osłonki są poliamidowe czy barierowe termokurczliwe? Polamidowe są grubsze i mają mleczny kolor, można porównać do folii ogrodowej. Barierowe są cieńsze (coś jak kartka z zeszytu) i przeźroczyste.Po lewej barierowa termokurczliwa, po prawej polamidowa. Quote Carpe diem - raz kozie death Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15475-jelita-i-os%C5%82onki-pytania-i-porady/page/10/#findComment-474854 Share on other sites More sharing options...
Tsosna Posted February 11, 2016 Report Share #230 Posted February 11, 2016 dzięki Gonzo, teraz widzę Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15475-jelita-i-os%C5%82onki-pytania-i-porady/page/10/#findComment-474856 Share on other sites More sharing options...
Tsosna Posted February 12, 2016 Report Share #231 Posted February 12, 2016 czy poliamidowa nada się na salceson? kończy mi się barierowa, a na szybko nie mam gdzie kupić. Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15475-jelita-i-os%C5%82onki-pytania-i-porady/page/10/#findComment-475305 Share on other sites More sharing options...
kostek61 Posted February 12, 2016 Report Share #232 Posted February 12, 2016 czy poliamidowa nada się na salceson? kończy mi się barierowa, a na szybko nie mam gdzie kupić.Tak jest dobra,tylko mocno nadziej i zawiąż. Quote Nie róbcie więcej dymu niż potrzeba https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=8729&start=0 Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15475-jelita-i-os%C5%82onki-pytania-i-porady/page/10/#findComment-475309 Share on other sites More sharing options...
paweljack Posted April 2, 2016 Report Share #233 Posted April 2, 2016 Rozpakowałem pęcherze wieprzowe ale mam wrażenie, że to tylko ich czubki. Jaki powienien być rozmiar prawidłowy, ile farszu wejdzie? Quote Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15475-jelita-i-os%C5%82onki-pytania-i-porady/page/10/#findComment-488969 Share on other sites More sharing options...
Gonzo Posted April 2, 2016 Report Share #234 Posted April 2, 2016 , ile farszu wejdzie? Wiadro Quote Carpe diem - raz kozie death Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15475-jelita-i-os%C5%82onki-pytania-i-porady/page/10/#findComment-488988 Share on other sites More sharing options...
Bagno Posted April 2, 2016 Report Share #235 Posted April 2, 2016 (edited) Pęcherze solone. Nie wiem , czy dobrze wypłukane w wodzie. Mam nadzieje, że nie czuć moczem. Ile może się zmieścić farszu, trudno powiedzieć? 0,5kg , 1 kg farszu.Proponuję, odwrócić na druga stronę, rozciągnąć dłonią ścianki, 3/4 długości otworu szczyć przędzą( metoda szycia żołądków) nie wyciągając igły i nitki, napełnić farszem do oporu i dokończyć szycie, pętelkę robimy zawiązując końce sznurka. Edited April 2, 2016 by Bagno Quote https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11022-kpps-czyli-klub-przyjaci%C3%B3%C5%82-pana-s/ Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15475-jelita-i-os%C5%82onki-pytania-i-porady/page/10/#findComment-489012 Share on other sites More sharing options...
paweljack Posted April 3, 2016 Report Share #236 Posted April 3, 2016 Pęcherze solone. Nie wiem , czy dobrze wypłukane w wodzie. Mam nadzieje, że nie czuć moczem. Ile może się zmieścić farszu, trudno powiedzieć? 0,5kg , 1 kg farszu.Proponuję, odwrócić na druga stronę, rozciągnąć dłonią ścianki, 3/4 długości otworu szczyć przędzą( metoda szycia żołądków) nie wyciągając igły i nitki, napełnić farszem do oporu i dokończyć szycie, pętelkę robimy zawiązując końce sznurka.Pięknie pachną Dziękuję za poradę. Quote Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15475-jelita-i-os%C5%82onki-pytania-i-porady/page/10/#findComment-489223 Share on other sites More sharing options...
KarKan Posted April 28, 2016 Report Share #237 Posted April 28, 2016 Witajcie,Jutro planuję zrobić pasztet. Zamówiłem jelita:http://swojskiwyrob.pl/jelita-wieprzowe/950-jelita-wieprzowe-grube-5m-na-kiszke-ziemniaczana-pasztet.htmlWyciągnąłem dziś aby je wymoczyć i przelać. W środku mają jakby jeszcze tłuszcz miejscami są też czarne kropki.Zapach też nie jest jakiś rewelacyjny nie wiem czy z nimi wszystko dobrze. Zerknijcie na zdjęcie i poradźcie czy wszystko ok. Quote http://www.boxgarage.pl Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15475-jelita-i-os%C5%82onki-pytania-i-porady/page/10/#findComment-493999 Share on other sites More sharing options...
andrzej k Posted April 28, 2016 Report Share #238 Posted April 28, 2016 Moczyć w letniej wodzie i co godzinkę wymieniać, dojdą do normy , lekki smaczek zawsze pozostanie . Przecież to jelito . Tłuszcz się zdejmuje ponieważ jest nośnikiem zapachu no i czasami podczas czyszczenia jelit coś tam pozostanie . Ja jednak po moczeniu tłuszcz pozostawiam i nie miałem nigdy problemów z trawieniem . Pozdrawiam Quote Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15475-jelita-i-os%C5%82onki-pytania-i-porady/page/10/#findComment-494030 Share on other sites More sharing options...
Bagno Posted April 28, 2016 Report Share #239 Posted April 28, 2016 Uzupełniając wypowiedź mojego szanownego imiennika chciałbym dodać. Powinieneś usunąć tłuszcz, gdyż jelito nie jest świeże. Quote https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11022-kpps-czyli-klub-przyjaci%C3%B3%C5%82-pana-s/ Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15475-jelita-i-os%C5%82onki-pytania-i-porady/page/10/#findComment-494032 Share on other sites More sharing options...
andrzej k Posted April 28, 2016 Report Share #240 Posted April 28, 2016 Powinieneś usunąć tłuszcz, gdyż jelito nie jest świeże. Andrzejku faktycznie , odniosłem się do jelita świeżego które przywożę z ubojni . Pozdrawiam Quote Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15475-jelita-i-os%C5%82onki-pytania-i-porady/page/10/#findComment-494033 Share on other sites More sharing options...
KarKan Posted April 28, 2016 Report Share #241 Posted April 28, 2016 Ale tluszcz jest chyba na całym odcinku mam go wywinac na "lewą" stronę i wyciąć? Odcinki są około metra. Quote http://www.boxgarage.pl Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15475-jelita-i-os%C5%82onki-pytania-i-porady/page/10/#findComment-494037 Share on other sites More sharing options...
andrzej k Posted April 28, 2016 Report Share #242 Posted April 28, 2016 mam go wywinac na "lewą" stronę i wyciąć? Tak musisz zrobić ......... Namocz w ciepłej wodzie to ułatwi zdejmowanie tłuszczu . Tylko uważaj bo przy tej operacji można zniszczyć jelito Pozdrawiam Quote Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15475-jelita-i-os%C5%82onki-pytania-i-porady/page/10/#findComment-494042 Share on other sites More sharing options...
KarKan Posted April 28, 2016 Report Share #243 Posted April 28, 2016 No i tyle w temacie nie mam tyle nerwów:) Wpakuje pasztet w w zwykle jelita do kiełbasy albo w słoiki. Już jak je przeplukiwalem wydawało mi się że są dziurawe jak ja tam wpadnę z nożem to dopiero będzie:) Quote http://www.boxgarage.pl Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15475-jelita-i-os%C5%82onki-pytania-i-porady/page/10/#findComment-494045 Share on other sites More sharing options...
andrzej k Posted April 28, 2016 Report Share #244 Posted April 28, 2016 nie mam tyle nerwów:) Dam Tobie trochę moich . Wpakuje pasztet w w zwykle jelita do kiełbasy albo w słoiki. Szkoda że się poddajesz . Nie poznasz super smaku podwędzanej leberki . Pozdrawiam Quote Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15475-jelita-i-os%C5%82onki-pytania-i-porady/page/10/#findComment-494067 Share on other sites More sharing options...
KarKan Posted April 29, 2016 Report Share #245 Posted April 29, 2016 nie mam tyle nerwów:) Dam Tobie trochę moich . Wpakuje pasztet w w zwykle jelita do kiełbasy albo w słoiki. Szkoda że się poddajesz . Nie poznasz super smaku podwędzanej leberki . Pozdrawiam Spróbowałem ale tak jak mówiłeś trzeba uważać i siatkę mam a nie jelita. A jakby tak w osłonkę białkową nabić? Chcę wędzić. Quote http://www.boxgarage.pl Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15475-jelita-i-os%C5%82onki-pytania-i-porady/page/10/#findComment-494161 Share on other sites More sharing options...
andrzej k Posted April 29, 2016 Report Share #246 Posted April 29, 2016 Jak chcesz wędzić to w białkową . Nigdy w białkowych leberki nie robiłem ale powinno się udać . Co do smaku sam osądzisz . Pozdrawiam Quote Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15475-jelita-i-os%C5%82onki-pytania-i-porady/page/10/#findComment-494164 Share on other sites More sharing options...
rademar Posted September 25, 2016 Report Share #247 Posted September 25, 2016 Czy jelita, które mam otwarte od pół roku i leżą w lodówce to się jeszcze nadają do użycia ? Nie śmierdzą więc nie wiem Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15475-jelita-i-os%C5%82onki-pytania-i-porady/page/10/#findComment-518874 Share on other sites More sharing options...
Bagno Posted September 25, 2016 Report Share #248 Posted September 25, 2016 Czy jelita, które mam otwarte od pół roku i leżą w lodówce to się jeszcze nadają do użycia ? Nie śmierdzą więc nie wiem Można używać. Quote https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11022-kpps-czyli-klub-przyjaci%C3%B3%C5%82-pana-s/ Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15475-jelita-i-os%C5%82onki-pytania-i-porady/page/10/#findComment-518875 Share on other sites More sharing options...
zzzt Posted October 10, 2016 Report Share #249 Posted October 10, 2016 Ostatnio miałem problem z naciągnięciem jelita na lejek, 3/4 paczki wywaliłem bo ciężko było nawlec i nawet nie było mowy, że będą schodzić nadziane ...Coś można źle zrobić z moczeniem ? Czy takie się trafiają czy zły dostawca ? Quote Driven Like The Snow Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15475-jelita-i-os%C5%82onki-pytania-i-porady/page/10/#findComment-521648 Share on other sites More sharing options...
EAnna Posted October 10, 2016 Report Share #250 Posted October 10, 2016 miałem problem z naciągnięciem jelita na lejek, 3/4 paczki wywaliłem bo ciężko było nawlec i nawet nie było mowy, że będą schodzić nadziane ... Jelito naciąga się na tzw. grzybka, czyli minimalnie wysunięte z lejka nadzienie.Daje to smarowanie i w efekcie poślizg jelita. Nie pamiętam, czy jest gdzieś na forum lub stronie głównej zdjęcie. Quote Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15475-jelita-i-os%C5%82onki-pytania-i-porady/page/10/#findComment-521649 Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.