Jump to content

Recommended Posts

Bo ja zanim rozszczepję końcówke to k.... mogę dostać.

 

Najlepiej to po palcu :smile: . No niestety musisz być cierpliwy , aż nie nabierzesz wprawy . Nerwy są złym doradcą , nawet gdy pracujesz przy jelitach baranich :smile:

 

Pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

  • Replies 406
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Posted Images

Na stronie głównej jest artykuł:

"Normy zużycia osłonek":

http://www.wedlinydomowe.pl/articles.php?id=1349

Pozdrawiam

BonAir

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286

Co by tu jeszcze sprasować... ? :D

Szkoda za dużo namoczyć :rolleyes:

 

Tylko nie bądź za oszczędny . Dzisiaj zabrakło mi 1,5 metra jelita przy robieniu kiełbaski . Pierwszy raz to mi się zdarzyło , wolę jednak jak dwa metry zostaną :lol:

 

Pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Na stronie głównej jest artykuł:

"Normy zużycia osłonek":

http://www.wedlinydomowe.pl/articles.php?id=1349

Kwestia nazewnictwa szukałem na forum wydajności osłonek :blush:

 

,,Tylko nie bądź za oszczędny . Dzisiaj zabrakło mi 1,5 metra jelita przy robieniu kiełbaski . Pierwszy raz to mi się zdarzyło , wolę jednak jak dwa metry zostaną,,

 

 

Oczywiście założyłem zapas :lol:

grzegorz

Oczywiście założyłem zapas

Przy złej jakości osłonek zużycie może się nawet podwoić. Ostatnio tak miałam z jelitami baranimi. Były jak sito, rwały się w ręce.

Powinno było wyjść ok. 25mb, zużyłam 50 :rolleyes:

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Czy masz metodę na baranie?Bo ja zanim rozszczepję końcówke to k.... mogę dostać. a niestety nie wiele w nich robiłem.

Proponuję moczyć i przelewać w roztworze np. 2% wielofosforanów. Stężenie należy dobrać w zależności od właściwości jelit.

Proponuję moczyć i przelewać w roztworze np. 2% wielofosforanów.

Wiem, że to tylko przelanie i ilość mikroskopijna, ale mimo wszystko :???:

Nie ma domowego sposobu?

"W życiu piękne są tylko chwile"

Pozdrawiam

Siara

Czy masz metodę na baranie?

Tak jak pisze Smorodina, cierpliwość i próby.

Tym mniej cierpliwym poradzę rozsupłać jelita, namoczyć w zimnej wodzie, po godzinie wymienić wodę i moczyć przynajmniej 5-6 godzin.

Znajdujemy koniec jelita i obcinamy nożyczkami żeby uzyskać równy koniec.

Teraz paluszki rąk kciuk + wskazujący.

Prawą ręką staramy się złapać prawą ściankę jelita a lewą ręką lewą ściankę jelita.

W trakcie "łapania" ścianek możemy dmuchnąć w koniec jelita lub włożyć pod kran z lekko lejąca się wodą.

(Podkreślam lekko bo przy dużym strumieniu wody może dojść do uszkodzenia naszego stanu psychicznego :) )

Ja akurat nadziewam w pobliżu kranu tak więc mogę go wykorzystać.

 

Opisałem jak mogłem, wolałbym to pokazać.

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Wiem, że to tylko przelanie i ilość mikroskopijna, ale mimo wszystko :???:

Nie ma domowego sposobu?

Wiem, lecz dość długo zwlekałem z napisaniem, o takiej możliwości.

Ewentualnie obydwa posty do usunięcia.

Szybkie pytanie odnośnie

Szybka odpowiedź - zignoruj :)

O ile są czyste oczywiście.

Zapach zginie, a jeszcze jeśli podwędzisz, to już w ogóle.

Pozdrawiam

BonAir

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286

Co by tu jeszcze sprasować... ? :D

Guest Anonymous

Ciężko coś powiedzieć, jak nie wiadomo jaki to zapaszek. Ja ostatnio tak miałem z wołowymi. Żonie, która je kupowała pan powiedział, że mają specyficzny zapach, i tak mają mieć. A okazało się, że były zepsute...

Baranie mają swój specyficzny zapach, kątnice wieprzowe też pachną inaczej niż kiełbaśnice.

Powiem tak, jak cię odrzuca, to wywal...

 

[ Dodano: Pią Lis 27, 2009 15:11 ]

Zapach zginie, a jeszcze jeśli podwędzisz, to już w ogóle.

No nie do końca. Ja te wołowe nadziałem i uwędziłem.

Rodzina twierdziła, że jest ok, ale ja cały czas czułem ten zapaszek. Czy byłem przewrażliwiony? Może...

Kiełbasę i resztę jelit wywaliłem.

Jelita nie są zepsute, swieże ze sklepu gdzie zawsze je kupuję, maja specyficzny zapach... ten typ chyba już tak ma :wink: Narazie moczę w zimnej wodzie, mam nadzieję że po sparzeniu i uwędzeniu zapach nie będzie wyczuwalny. ;-)

Prawdą jest, że ciężko jest stawiać diagnozę na odległość, ale Tier pisze, że zapach jest po prostu "niemiły", tak więc myślę że wszystko powinno być z nimi w porządku.

Rodzina twierdziła, że jest ok, ale ja cały czas czułem ten zapaszek.

Bo wiedziałeś jakiego zapachu się doszukiwać. ;)

Pozdrawiam

BonAir

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286

Co by tu jeszcze sprasować... ? :D

maja specyficzny zapach

To prawda. I nie każdemu musi się on podobać. Ale przed chwilą wróciłem z wędzenia Lisieckiej, w jelicie wołowym oczywiście, i zdecydowanie, poza super przyjemnym zapachem wędzenia, nie wyczuwam jakiegokolwiek innego. A "niuch' mam raczej bardzo czuły.

 

Bo wiedziałeś jakiego zapachu się doszukiwać.

Szukałem tego zapachu i nie znalazłem.
Wiedzy nigdy za wiele, nawet tej na chwilę obecną pozornie nieprzydatnej.

kupilem takie grube na pasztetową i dosyć nie miło pachną trzeba coś z tym zrobić?

Te jelita mają swój specyficzny zapach , jednak bardzo delikatny . Ja miałem z nimi do czynienia przed wczoraj . Miałem takie szczęście że pochodziły ze znanego źródła . Były lekko zasolone , przepłukałem parę razy i nadawały się do nadziewania . Przepłucz parę razy w bieżącej zimnej wodzie i powinno być dobrze . Jeżeli będą w/g Ciebie miały intensywny śmierdzący zapach to są do wyrzucenia .

 

Pozdrawiam

 

P.S. Szkoda że tego zapachu nie można przesłać do oceny np. na PW :smile:

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

  • 2 years later...

Mam jedno pytanie odnośnie zastosowania osłonek białkowych i fibrusowych. Jak rozumiem oba rodzaje można wykorzystywać do kiełbas wędzonych a następnie parzonych. Ale czy generalną różnicę można podsumować w ten sposób, że osłonki fibrusowe lepiej stosować do kiełbas wędzonych a następnie obsuszanych bo ta osłonka ładnie obkurcza się na suszonej kiełbasie ? Cechy tej nie mają osłonki białkowe więc lepiej używać ich do kiełbas wędzonych a następnie parzonych.

Będę wdzięczny za potwierdzenie lub sprostowanie mojego toku rozumowania.

Pozdrawiam

Ciechowy

Cechy tej nie mają osłonki białkowe więc lepiej używać ich do kiełbas wędzonych a następnie parzonych.

A ja w białkowych też suszę kiełbasę.Głównie w białkowych :tongue:

 

Osłonka fibrusowa przeznaczona jest na wyroby parzone, parzono wędzone oraz surowe.Zastosowanie tej osłonki powoduje przedłużenie trwałości wyrobu.Osłonki te również poprawiaja wygląd wyrobu przy długim przechowywaniu.

Białkowe to wiadomo.Wyroby wędzone parzone lub parzone.No i cena jednej i drugiej.Ot i cała różnica. :grin:

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Największa różnica poza estetyką wyglądu wyrobu to:

 

Zastosowanie osłonki typu fibrus znacznie przedłuża świeżość wyrobu dzięki mniejszemu współczynnikowi oddawania powietrza z farszu.

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.