andrzej k Posted November 26, 2009 Report Share #76 Posted November 26, 2009 Bo ja zanim rozszczepję końcówke to k.... mogę dostać. Najlepiej to po palcu :smile: . No niestety musisz być cierpliwy , aż nie nabierzesz wprawy . Nerwy są złym doradcą , nawet gdy pracujesz przy jelitach baranich :smile: Pozdrawiam Quote Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15475-jelita-i-os%C5%82onki-pytania-i-porady/page/4/#findComment-89498 Share on other sites More sharing options...
grzegorz36 Posted November 26, 2009 Report Share #77 Posted November 26, 2009 Jeszce jedno pytanie,Nie zapisałem i zapomniałem :blush: jaka jest średnia wydajność jelit 28-30 kg/mbSzkoda za dużo namoczyć :rolleyes: Quote grzegorz Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15475-jelita-i-os%C5%82onki-pytania-i-porady/page/4/#findComment-89510 Share on other sites More sharing options...
DZIADEK Posted November 26, 2009 Report Share #78 Posted November 26, 2009 Średnio ok 2 m na 1 kg. Pozdrawiam Quote Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15475-jelita-i-os%C5%82onki-pytania-i-porady/page/4/#findComment-89511 Share on other sites More sharing options...
grzegorz36 Posted November 26, 2009 Report Share #79 Posted November 26, 2009 Dzięki DZIADKU,Tak mi chodziło po głowie ale nie byłem pewin Quote grzegorz Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15475-jelita-i-os%C5%82onki-pytania-i-porady/page/4/#findComment-89512 Share on other sites More sharing options...
BonAir Posted November 26, 2009 Report Share #80 Posted November 26, 2009 Na stronie głównej jest artykuł:"Normy zużycia osłonek":http://www.wedlinydomowe.pl/articles.php?id=1349 Quote PozdrawiamBonAir https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286Co by tu jeszcze sprasować... ? Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15475-jelita-i-os%C5%82onki-pytania-i-porady/page/4/#findComment-89518 Share on other sites More sharing options...
andrzej k Posted November 26, 2009 Report Share #81 Posted November 26, 2009 Szkoda za dużo namoczyć :rolleyes: Tylko nie bądź za oszczędny . Dzisiaj zabrakło mi 1,5 metra jelita przy robieniu kiełbaski . Pierwszy raz to mi się zdarzyło , wolę jednak jak dwa metry zostaną :lol: Pozdrawiam Quote Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15475-jelita-i-os%C5%82onki-pytania-i-porady/page/4/#findComment-89521 Share on other sites More sharing options...
grzegorz36 Posted November 26, 2009 Report Share #82 Posted November 26, 2009 Na stronie głównej jest artykuł: "Normy zużycia osłonek": http://www.wedlinydomowe.pl/articles.php?id=1349Kwestia nazewnictwa szukałem na forum wydajności osłonek :blush: ,,Tylko nie bądź za oszczędny . Dzisiaj zabrakło mi 1,5 metra jelita przy robieniu kiełbaski . Pierwszy raz to mi się zdarzyło , wolę jednak jak dwa metry zostaną,, Oczywiście założyłem zapas :lol: Quote grzegorz Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15475-jelita-i-os%C5%82onki-pytania-i-porady/page/4/#findComment-89522 Share on other sites More sharing options...
EAnna Posted November 26, 2009 Report Share #83 Posted November 26, 2009 Oczywiście założyłem zapasPrzy złej jakości osłonek zużycie może się nawet podwoić. Ostatnio tak miałam z jelitami baranimi. Były jak sito, rwały się w ręce. Powinno było wyjść ok. 25mb, zużyłam 50 :rolleyes: Quote Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15475-jelita-i-os%C5%82onki-pytania-i-porady/page/4/#findComment-89523 Share on other sites More sharing options...
Bagno Posted November 26, 2009 Report Share #84 Posted November 26, 2009 Czy masz metodę na baranie?Bo ja zanim rozszczepję końcówke to k.... mogę dostać. a niestety nie wiele w nich robiłem. Proponuję moczyć i przelewać w roztworze np. 2% wielofosforanów. Stężenie należy dobrać w zależności od właściwości jelit. Quote https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11022-kpps-czyli-klub-przyjaci%C3%B3%C5%82-pana-s/ Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15475-jelita-i-os%C5%82onki-pytania-i-porady/page/4/#findComment-89525 Share on other sites More sharing options...
Siara Posted November 26, 2009 Report Share #85 Posted November 26, 2009 Proponuję moczyć i przelewać w roztworze np. 2% wielofosforanów.Wiem, że to tylko przelanie i ilość mikroskopijna, ale mimo wszystko :???: Nie ma domowego sposobu? Quote "W życiu piękne są tylko chwile" PozdrawiamSiara Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15475-jelita-i-os%C5%82onki-pytania-i-porady/page/4/#findComment-89542 Share on other sites More sharing options...
miro Posted November 26, 2009 Report Share #86 Posted November 26, 2009 Czy masz metodę na baranie? Tak jak pisze Smorodina, cierpliwość i próby. Tym mniej cierpliwym poradzę rozsupłać jelita, namoczyć w zimnej wodzie, po godzinie wymienić wodę i moczyć przynajmniej 5-6 godzin. Znajdujemy koniec jelita i obcinamy nożyczkami żeby uzyskać równy koniec. Teraz paluszki rąk kciuk + wskazujący. Prawą ręką staramy się złapać prawą ściankę jelita a lewą ręką lewą ściankę jelita. W trakcie "łapania" ścianek możemy dmuchnąć w koniec jelita lub włożyć pod kran z lekko lejąca się wodą. (Podkreślam lekko bo przy dużym strumieniu wody może dojść do uszkodzenia naszego stanu psychicznego ) Ja akurat nadziewam w pobliżu kranu tak więc mogę go wykorzystać. Opisałem jak mogłem, wolałbym to pokazać. Quote www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15475-jelita-i-os%C5%82onki-pytania-i-porady/page/4/#findComment-89545 Share on other sites More sharing options...
Bagno Posted November 26, 2009 Report Share #87 Posted November 26, 2009 Wiem, że to tylko przelanie i ilość mikroskopijna, ale mimo wszystko :???: Nie ma domowego sposobu? Wiem, lecz dość długo zwlekałem z napisaniem, o takiej możliwości. Ewentualnie obydwa posty do usunięcia. Quote https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11022-kpps-czyli-klub-przyjaci%C3%B3%C5%82-pana-s/ Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15475-jelita-i-os%C5%82onki-pytania-i-porady/page/4/#findComment-89548 Share on other sites More sharing options...
tier Posted November 27, 2009 Report Share #88 Posted November 27, 2009 Szybkie pytanie odnośnie jelit, kupilem takie grube na pasztetową i dosyć nie miło pachną trzeba coś z tym zrobić? żeby pozbyć sie tego zapachu, czy też zignorować? Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15475-jelita-i-os%C5%82onki-pytania-i-porady/page/4/#findComment-89677 Share on other sites More sharing options...
BonAir Posted November 27, 2009 Report Share #89 Posted November 27, 2009 Szybkie pytanie odnośnieSzybka odpowiedź - zignoruj O ile są czyste oczywiście. Zapach zginie, a jeszcze jeśli podwędzisz, to już w ogóle. Quote PozdrawiamBonAir https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286Co by tu jeszcze sprasować... ? Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15475-jelita-i-os%C5%82onki-pytania-i-porady/page/4/#findComment-89682 Share on other sites More sharing options...
Guest Anonymous Posted November 27, 2009 Report Share #90 Posted November 27, 2009 Ciężko coś powiedzieć, jak nie wiadomo jaki to zapaszek. Ja ostatnio tak miałem z wołowymi. Żonie, która je kupowała pan powiedział, że mają specyficzny zapach, i tak mają mieć. A okazało się, że były zepsute... Baranie mają swój specyficzny zapach, kątnice wieprzowe też pachną inaczej niż kiełbaśnice. Powiem tak, jak cię odrzuca, to wywal... [ Dodano: Pią Lis 27, 2009 15:11 ] Zapach zginie, a jeszcze jeśli podwędzisz, to już w ogóle. No nie do końca. Ja te wołowe nadziałem i uwędziłem. Rodzina twierdziła, że jest ok, ale ja cały czas czułem ten zapaszek. Czy byłem przewrażliwiony? Może... Kiełbasę i resztę jelit wywaliłem. Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15475-jelita-i-os%C5%82onki-pytania-i-porady/page/4/#findComment-89683 Share on other sites More sharing options...
Ted50 Posted November 27, 2009 Report Share #91 Posted November 27, 2009 Spróbuj wymoczyć z odrobiną octu,a następnie dobrze przepłucz.Sprawdzone. Quote Ucz się pilnie jak Adam Mickiewicz w Wilnie,bo nauka i praca,narody wzbogaca. Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15475-jelita-i-os%C5%82onki-pytania-i-porady/page/4/#findComment-89685 Share on other sites More sharing options...
tier Posted November 27, 2009 Report Share #92 Posted November 27, 2009 Jelita nie są zepsute, swieże ze sklepu gdzie zawsze je kupuję, maja specyficzny zapach... ten typ chyba już tak ma :wink: Narazie moczę w zimnej wodzie, mam nadzieję że po sparzeniu i uwędzeniu zapach nie będzie wyczuwalny. ;-) Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15475-jelita-i-os%C5%82onki-pytania-i-porady/page/4/#findComment-89686 Share on other sites More sharing options...
BonAir Posted November 27, 2009 Report Share #93 Posted November 27, 2009 Prawdą jest, że ciężko jest stawiać diagnozę na odległość, ale Tier pisze, że zapach jest po prostu "niemiły", tak więc myślę że wszystko powinno być z nimi w porządku. Rodzina twierdziła, że jest ok, ale ja cały czas czułem ten zapaszek.Bo wiedziałeś jakiego zapachu się doszukiwać. Quote PozdrawiamBonAir https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286Co by tu jeszcze sprasować... ? Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15475-jelita-i-os%C5%82onki-pytania-i-porady/page/4/#findComment-89687 Share on other sites More sharing options...
Guest Anonymous Posted November 27, 2009 Report Share #94 Posted November 27, 2009 Bo wiedziałeś jakiego zapachu się doszukiwać. A owszem, do dziś go czuję :wink: Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15475-jelita-i-os%C5%82onki-pytania-i-porady/page/4/#findComment-89690 Share on other sites More sharing options...
frapio Posted November 27, 2009 Report Share #95 Posted November 27, 2009 maja specyficzny zapach To prawda. I nie każdemu musi się on podobać. Ale przed chwilą wróciłem z wędzenia Lisieckiej, w jelicie wołowym oczywiście, i zdecydowanie, poza super przyjemnym zapachem wędzenia, nie wyczuwam jakiegokolwiek innego. A "niuch' mam raczej bardzo czuły. Bo wiedziałeś jakiego zapachu się doszukiwać.Szukałem tego zapachu i nie znalazłem. Quote Wiedzy nigdy za wiele, nawet tej na chwilę obecną pozornie nieprzydatnej. Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15475-jelita-i-os%C5%82onki-pytania-i-porady/page/4/#findComment-89692 Share on other sites More sharing options...
andrzej k Posted November 27, 2009 Report Share #96 Posted November 27, 2009 kupilem takie grube na pasztetową i dosyć nie miło pachną trzeba coś z tym zrobić? Te jelita mają swój specyficzny zapach , jednak bardzo delikatny . Ja miałem z nimi do czynienia przed wczoraj . Miałem takie szczęście że pochodziły ze znanego źródła . Były lekko zasolone , przepłukałem parę razy i nadawały się do nadziewania . Przepłucz parę razy w bieżącej zimnej wodzie i powinno być dobrze . Jeżeli będą w/g Ciebie miały intensywny śmierdzący zapach to są do wyrzucenia . Pozdrawiam P.S. Szkoda że tego zapachu nie można przesłać do oceny np. na PW :smile: Quote Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15475-jelita-i-os%C5%82onki-pytania-i-porady/page/4/#findComment-89705 Share on other sites More sharing options...
ciechowy Posted August 2, 2012 Report Share #97 Posted August 2, 2012 Mam jedno pytanie odnośnie zastosowania osłonek białkowych i fibrusowych. Jak rozumiem oba rodzaje można wykorzystywać do kiełbas wędzonych a następnie parzonych. Ale czy generalną różnicę można podsumować w ten sposób, że osłonki fibrusowe lepiej stosować do kiełbas wędzonych a następnie obsuszanych bo ta osłonka ładnie obkurcza się na suszonej kiełbasie ? Cechy tej nie mają osłonki białkowe więc lepiej używać ich do kiełbas wędzonych a następnie parzonych.Będę wdzięczny za potwierdzenie lub sprostowanie mojego toku rozumowania.PozdrawiamCiechowy Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15475-jelita-i-os%C5%82onki-pytania-i-porady/page/4/#findComment-230551 Share on other sites More sharing options...
arkadiusz Posted August 2, 2012 Report Share #98 Posted August 2, 2012 Cechy tej nie mają osłonki białkowe więc lepiej używać ich do kiełbas wędzonych a następnie parzonych. A ja w białkowych też suszę kiełbasę.Głównie w białkowych :tongue: Osłonka fibrusowa przeznaczona jest na wyroby parzone, parzono wędzone oraz surowe.Zastosowanie tej osłonki powoduje przedłużenie trwałości wyrobu.Osłonki te również poprawiaja wygląd wyrobu przy długim przechowywaniu. Białkowe to wiadomo.Wyroby wędzone parzone lub parzone.No i cena jednej i drugiej.Ot i cała różnica. :grin: Quote Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15475-jelita-i-os%C5%82onki-pytania-i-porady/page/4/#findComment-230558 Share on other sites More sharing options...
miro Posted August 2, 2012 Report Share #99 Posted August 2, 2012 Największa różnica poza estetyką wyglądu wyrobu to: Zastosowanie osłonki typu fibrus znacznie przedłuża świeżość wyrobu dzięki mniejszemu współczynnikowi oddawania powietrza z farszu. Quote www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15475-jelita-i-os%C5%82onki-pytania-i-porady/page/4/#findComment-230567 Share on other sites More sharing options...
thorr Posted August 2, 2012 Report Share #100 Posted August 2, 2012 Mam pytanie. Ostatnio dostałem 10 żołądków wieprzowych zamrożonych i nie wiem co z nimi zrobić. Do czego mogę je wykorzystać?? Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15475-jelita-i-os%C5%82onki-pytania-i-porady/page/4/#findComment-230568 Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.