Einshell Posted August 2, 2012 Report Share #101 Posted August 2, 2012 Salceson... :shock: :thumbsup: :!: Quote Einshel ,, Jak 'se' człowiek sam nie zrobi , to mu nikt nie zrobi... '' Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15475-jelita-i-os%C5%82onki-pytania-i-porady/page/5/#findComment-230569 Share on other sites More sharing options...
DZIADEK Posted August 2, 2012 Report Share #102 Posted August 2, 2012 że osłonki fibrusowe lepiej stosować do kiełbas wędzonych a następnie obsuszanych bo ta osłonka ładnie obkurcza się na suszonej kiełbasie ?. Generalnie osłonki fibrus stosuje się do kiełbas które będą plasterkowane .Takie dobrej jakości osłonki bez trudu można ściągnąć z wędlin parzonych , wędzonych i podsuszanych, bez zadzierania powierzchni batonów Quote Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15475-jelita-i-os%C5%82onki-pytania-i-porady/page/5/#findComment-230571 Share on other sites More sharing options...
thorr Posted August 2, 2012 Report Share #103 Posted August 2, 2012 ja jestem nowicjuszem w produkcji wędlin i przyznam że salcesonu jeszcze nigdy nie robiłem Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15475-jelita-i-os%C5%82onki-pytania-i-porady/page/5/#findComment-230575 Share on other sites More sharing options...
@halusia@ Posted August 2, 2012 Report Share #104 Posted August 2, 2012 ja jestem nowicjuszem w produkcji wędlin i przyznam że salcesonu jeszcze nigdy nie robiłemTo je zasól i do lodówki... a jak się''naumisz'' wtedy jak znalazł. :wink: Quote Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15475-jelita-i-os%C5%82onki-pytania-i-porady/page/5/#findComment-230579 Share on other sites More sharing options...
Gregtom Posted August 2, 2012 Report Share #105 Posted August 2, 2012 Thorr.. Jak Ci ich nie żal, to zrób flaczki.. :wink: Quote Wszystko ma jeden koniec, ale kiełbasa ma dwa .. Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15475-jelita-i-os%C5%82onki-pytania-i-porady/page/5/#findComment-230580 Share on other sites More sharing options...
miro Posted August 2, 2012 Report Share #106 Posted August 2, 2012 To je zasól i do lodówki... a jak się''naumisz'' wtedy jak znalazłSorki, ale po co solić jak są zamrożone ? Kiedy będą potrzebne rozmrozić w lodówce, oczyścić, jeśli będzie taka potrzeba, wypłukać i zużyć. Quote www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15475-jelita-i-os%C5%82onki-pytania-i-porady/page/5/#findComment-230584 Share on other sites More sharing options...
arkadiusz Posted August 3, 2012 Report Share #107 Posted August 3, 2012 Ja bym tych żołądków nie rozmrażał tylko takie zamrożone wrzucił do zamrażarki.W lodówce się rozmrożą i mimo zasolenia mogą się zepsuć. Quote Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15475-jelita-i-os%C5%82onki-pytania-i-porady/page/5/#findComment-230647 Share on other sites More sharing options...
Gonzo Posted August 3, 2012 Report Share #108 Posted August 3, 2012 W lodówce się rozmrożą i mimo zasolenia mogą się zepsuć. Chyba nie ma takiej opcji, jak dobrze nasolone.Kiedyś zapomniałem o zasolonym żołądku leżącym w składówce i do dziś go nie wyrzucam patrząć jak się dalej ma :grin: Pomimo półtorarocznego leżenia poza lodówką nie wygląda najgorzej, jest miękki, nie śmierdzi.Nie będę go używał a trzymam tylko dlatego żeby zobaczyć jak długo wytrzyma :grin: :lol: Pozdrawiam :wink: Quote Carpe diem - raz kozie death Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15475-jelita-i-os%C5%82onki-pytania-i-porady/page/5/#findComment-230648 Share on other sites More sharing options...
arkadiusz Posted August 3, 2012 Report Share #109 Posted August 3, 2012 Kiedyś zapomniałem o zasolonym żołądku leżącym w składówce Gonzo .Kolega ma zamrożone nic o zasoleniu nie pisał.Twój był zasolony niemrożony.Wydaje mi się ,że jak da je do lodówki i jeszcze je zasoli to się rozmrożą niepotrzebnie i mogą być kłopoty. Quote Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15475-jelita-i-os%C5%82onki-pytania-i-porady/page/5/#findComment-230649 Share on other sites More sharing options...
Gonzo Posted August 3, 2012 Report Share #110 Posted August 3, 2012 Kolega ma zamrożone nic o zasoleniu nie pisał Arkadiuszu ja też bym nie rozmrażał, chociaż jak są zamrożone w jednej bryle to i tak kolega musi trochę rozmrozić, żeby je oddzielić.Co do rozmrożenia i zasolenia to odniosłem się do Twoich słów mimo zasolenia mogą się zepsuć. Pozdrawiam :wink: P.S. Edytowałem aby poprawić z jenej na jednej.To tak dla wiadomości, wiecie kogo :wink: Quote Carpe diem - raz kozie death Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15475-jelita-i-os%C5%82onki-pytania-i-porady/page/5/#findComment-230650 Share on other sites More sharing options...
arkadiusz Posted August 3, 2012 Report Share #111 Posted August 3, 2012 Podsumowując.1.Jak się da to nie rozmrażać 2.Jak trzeba porozdzielać to lekko rozmrozić zasolić i z powrotem zamrozić Pozdrawiam :grin: Quote Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15475-jelita-i-os%C5%82onki-pytania-i-porady/page/5/#findComment-230651 Share on other sites More sharing options...
miro Posted August 3, 2012 Report Share #112 Posted August 3, 2012 Jeszcze lepiej jelita wytrzymują przechowywanie, kiedy są zalane mocną solanką. Quote www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15475-jelita-i-os%C5%82onki-pytania-i-porady/page/5/#findComment-230657 Share on other sites More sharing options...
thorr Posted August 3, 2012 Report Share #113 Posted August 3, 2012 zamrożone są pojedyńczo więc z rozmrożeniem nie ma problemu Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15475-jelita-i-os%C5%82onki-pytania-i-porady/page/5/#findComment-230659 Share on other sites More sharing options...
zibi187 Posted August 3, 2012 Report Share #114 Posted August 3, 2012 Gonzo nie chcę Cię zasmucać, ale ten żołądek w takiej ilości soli pokona nas wszystkich :grin: Quote "Pan Bóg stworzył jedzenie, a diabeł kucharzy". James Joyce Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15475-jelita-i-os%C5%82onki-pytania-i-porady/page/5/#findComment-230670 Share on other sites More sharing options...
tier Posted August 20, 2012 Report Share #115 Posted August 20, 2012 Kupiłem trochę jelit baranich, niestety na opakowaniu jest termin przydatności do 14.11.12, co z takim bublem zrobić przechowywać normalnie w lodówce czy zamrozić? Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15475-jelita-i-os%C5%82onki-pytania-i-porady/page/5/#findComment-233060 Share on other sites More sharing options...
EAnna Posted August 20, 2012 Report Share #116 Posted August 20, 2012 termin przydatności do 14.11.12,Wczoraj robiłam kabanosy z jelit o terminie przydatności luty b.r. Sprawują się nadal tak jak nowe. Przechowywane są w lekko wilgotnej soli. W dodatku te jelita są po przejściach :grin: ; przeżyły awarię lodówki w piwnicy, w temperaturze ok. 14 st.C, przez pięć dni. Nabijałam 8kg farszu i zaliczyłam jedno pęknięcie. Quote Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15475-jelita-i-os%C5%82onki-pytania-i-porady/page/5/#findComment-233097 Share on other sites More sharing options...
z_bychu Posted August 20, 2012 Report Share #117 Posted August 20, 2012 Nabijałam 8kg farszu i zaliczyłam jedno pęknięcie. Też bym tak chciał. :smile: Jestem chory jak mam nabijać w baranie jelita. :devil: Quote POZDRAWIAM Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15475-jelita-i-os%C5%82onki-pytania-i-porady/page/5/#findComment-233172 Share on other sites More sharing options...
miro Posted August 20, 2012 Report Share #118 Posted August 20, 2012 Data przydatności dla jelit jest umowna.Dobrze przechowywane wytrzymią i z 5 lat. Podobnie jak z solą ile mam wpisać 1000 lat czy nieskończoność Quote www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15475-jelita-i-os%C5%82onki-pytania-i-porady/page/5/#findComment-233174 Share on other sites More sharing options...
andrzej k Posted August 20, 2012 Report Share #119 Posted August 20, 2012 Jestem chory jak mam nabijać w baranie jelita. Nie jest tak źle . Musisz opanować samemu . Jelita jakie są to wiemy , trochę treningu i będziesz to robił z przyjemnością . Bardzo ważną rzeczą jest dobranie średnicy lejka do średnicy jelit . Lejek nie może być za gruby . Pozdrawiam Quote Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15475-jelita-i-os%C5%82onki-pytania-i-porady/page/5/#findComment-233176 Share on other sites More sharing options...
EAnna Posted August 20, 2012 Report Share #120 Posted August 20, 2012 Bardzo ważną rzeczą jest dobranie średnicy lejka do średnicy jelit . Lejek nie może być za gruby .I te słowa powinny być napisane tłustą czcionką :grin: Quote Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15475-jelita-i-os%C5%82onki-pytania-i-porady/page/5/#findComment-233191 Share on other sites More sharing options...
agn Posted August 22, 2012 Report Share #121 Posted August 22, 2012 WITAM Chcialbym sie spytac , czy jest sens uzywac jelita kalogenowe do bialej kielbasy . Ostatnio gdy nadziewalem kielbase biala w naturalne jelita , po sparzeniu oslonki byly twarde i i mialy pomimo nocnego moczenia i przelewania lekko wyczowalny zapach jelit , ktorego niespecjalnie toleruja domownicy , jelita kupowalem od roznych sprzedawcow ale problem nadal ten sam Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15475-jelita-i-os%C5%82onki-pytania-i-porady/page/5/#findComment-233542 Share on other sites More sharing options...
arkadiusz Posted August 23, 2012 Report Share #122 Posted August 23, 2012 Białą robimy na ogół w jelitach naturalnych.Musisz mieć niefart ,że trafiasz ciągle na twarde jelita.Może kup u Mirka .Nie słyszałem ,żeby ktoś narzekał.Możesz zrobić i w kolagenowych, ale to nie to. Quote Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15475-jelita-i-os%C5%82onki-pytania-i-porady/page/5/#findComment-233545 Share on other sites More sharing options...
sylwek_57 Posted August 23, 2012 Report Share #123 Posted August 23, 2012 agn, podaj ile czasu biała kiełbasa czekała na parzenie. Quote Pozdrawiam Sylwek ZduniakTabela peklowania dla leniwych :happy: :happy: :happy:https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=188359#188359 Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15475-jelita-i-os%C5%82onki-pytania-i-porady/page/5/#findComment-233552 Share on other sites More sharing options...
agn Posted August 23, 2012 Report Share #124 Posted August 23, 2012 Kielbaski zazwyczaj parze zaraz po nabijaniu . Teraz jestem w usa ale na wiosne bede jakis czas w Polsce wiec postaram sie zaopatrzyc u Mira , tylko czy niebedzie klopotu pozniej z przewiezieniem jelit na granicy .Moze gdy zapakuje je w soli i prozniowo nikt sie nie czepi. Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15475-jelita-i-os%C5%82onki-pytania-i-porady/page/5/#findComment-233565 Share on other sites More sharing options...
kostek61 Posted August 23, 2012 Report Share #125 Posted August 23, 2012 Teraz jestem w usaw sklepach internetowych w usa sa jelita jakie chcesz. :wink: Quote Nie róbcie więcej dymu niż potrzeba https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=8729&start=0 Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15475-jelita-i-os%C5%82onki-pytania-i-porady/page/5/#findComment-233572 Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.