Jump to content

Recommended Posts

  • Replies 406
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Posted Images

że osłonki fibrusowe lepiej stosować do kiełbas wędzonych a następnie obsuszanych bo ta osłonka ładnie obkurcza się na suszonej kiełbasie ?

.

Generalnie osłonki fibrus stosuje się do kiełbas które będą plasterkowane .Takie dobrej jakości osłonki bez trudu można ściągnąć z wędlin parzonych , wędzonych i podsuszanych, bez zadzierania powierzchni batonów

Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu.

ja jestem nowicjuszem w produkcji wędlin i przyznam że salcesonu jeszcze nigdy nie robiłem

To je zasól i do lodówki... a jak się''naumisz'' wtedy jak znalazł. :wink:

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

To je zasól i do lodówki... a jak się''naumisz'' wtedy jak znalazł

Sorki, ale po co solić jak są zamrożone ?

Kiedy będą potrzebne rozmrozić w lodówce, oczyścić, jeśli będzie taka potrzeba, wypłukać i zużyć.

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Ja bym tych żołądków nie rozmrażał tylko takie zamrożone wrzucił do zamrażarki.W lodówce się rozmrożą i mimo zasolenia mogą się zepsuć.

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

W lodówce się rozmrożą i mimo zasolenia mogą się zepsuć.

Chyba nie ma takiej opcji, jak dobrze nasolone.Kiedyś zapomniałem o zasolonym żołądku leżącym w składówce i do dziś go nie wyrzucam patrząć jak się dalej ma :grin:

Pomimo półtorarocznego leżenia poza lodówką nie wygląda najgorzej, jest miękki, nie śmierdzi.Nie będę go używał a trzymam tylko dlatego żeby zobaczyć jak długo wytrzyma :grin: :lol:

 

 

Pozdrawiam :wink:

Carpe diem - raz kozie death

Kiedyś zapomniałem o zasolonym żołądku leżącym w składówce

Gonzo .Kolega ma zamrożone nic o zasoleniu nie pisał.Twój był zasolony niemrożony.Wydaje mi się ,że jak da je do lodówki i jeszcze je zasoli to się rozmrożą niepotrzebnie i mogą być kłopoty.

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Kolega ma zamrożone nic o zasoleniu nie pisał

Arkadiuszu ja też bym nie rozmrażał, chociaż jak są zamrożone w jednej bryle to i tak kolega musi trochę rozmrozić, żeby je oddzielić.Co do rozmrożenia i zasolenia to odniosłem się do Twoich słów

mimo zasolenia mogą się zepsuć.

Pozdrawiam :wink:

P.S. Edytowałem aby poprawić z jenej na jednej.To tak dla wiadomości, wiecie kogo :wink:

Carpe diem - raz kozie death

Podsumowując.

1.Jak się da to nie rozmrażać

2.Jak trzeba porozdzielać to lekko rozmrozić zasolić i z powrotem zamrozić

 

Pozdrawiam :grin:

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Jeszcze lepiej jelita wytrzymują przechowywanie, kiedy są zalane mocną solanką.

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

  • 3 weeks later...

termin przydatności do 14.11.12,

Wczoraj robiłam kabanosy z jelit o terminie przydatności luty b.r.

Sprawują się nadal tak jak nowe.

Przechowywane są w lekko wilgotnej soli.

W dodatku te jelita są po przejściach :grin: ; przeżyły awarię lodówki w piwnicy, w temperaturze ok. 14 st.C, przez pięć dni.

Nabijałam 8kg farszu i zaliczyłam jedno pęknięcie.

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Data przydatności dla jelit jest umowna.

Dobrze przechowywane wytrzymią i z 5 lat.

 

Podobnie jak z solą ile mam wpisać 1000 lat czy nieskończoność :cool:

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Jestem chory jak mam nabijać w baranie jelita.

 

Nie jest tak źle . Musisz opanować samemu . Jelita jakie są to wiemy , trochę treningu i będziesz to robił z przyjemnością . Bardzo ważną rzeczą jest dobranie średnicy lejka do średnicy jelit . Lejek nie może być za gruby .

 

 

Pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Bardzo ważną rzeczą jest dobranie średnicy lejka do średnicy jelit . Lejek nie może być za gruby .

I te słowa powinny być napisane tłustą czcionką :grin:

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

WITAM

Chcialbym sie spytac , czy jest sens uzywac jelita kalogenowe do bialej kielbasy . Ostatnio gdy nadziewalem kielbase biala w naturalne jelita , po sparzeniu oslonki byly twarde i i mialy pomimo nocnego moczenia i przelewania lekko wyczowalny zapach jelit , ktorego niespecjalnie toleruja domownicy , jelita kupowalem od roznych sprzedawcow ale problem nadal ten sam

Białą robimy na ogół w jelitach naturalnych.Musisz mieć niefart ,że trafiasz ciągle na twarde jelita.Może kup u Mirka .Nie słyszałem ,żeby ktoś narzekał.Możesz zrobić i w kolagenowych, ale to nie to.

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

agn, podaj ile czasu biała kiełbasa czekała na parzenie.

Pozdrawiam Sylwek Zduniak

Tabela peklowania dla leniwych :happy: :happy: :happy:

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=188359#188359

Kielbaski zazwyczaj parze zaraz po nabijaniu . Teraz jestem w usa ale na wiosne bede jakis czas w Polsce wiec postaram sie zaopatrzyc u Mira , tylko czy niebedzie klopotu pozniej z przewiezieniem jelit na granicy .Moze gdy zapakuje je w soli i prozniowo nikt sie nie czepi.

Teraz jestem w usa

w sklepach internetowych w usa sa jelita jakie chcesz. :wink:

Nie róbcie więcej dymu niż potrzeba

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=8729&start=0

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.